Отгледани от телевизията | webcafe.bg
Webcafe

Отгледани от телевизията

Драго Симеонов
03.10.2012, 18:02 (обновена 05.10.2012, 15:12)

1 от 3 снимки Назад Напред

НИкол

Снимка: © Vipbrother.bg

Родните продуценти живеят за мига и разполагат само с три инструмента - носталгия, сеир и прекопиране

Вие гледате ли Vip Brother? Глупав въпрос, естествено, че не. Това е просташко воайорско шоу, в което хора се излагат за пари. Добрият вкус и здравият разум ви диктуват да го пропуснете. Но как тогава, след като уж не си падаме по елементарния сеир, всички знаем какво се случва в къщата.

Нещо повече: дневният ред на обществото се диктува от привнесените вътре в продукцията теми. Иначе как да си обясним, че не остана роден културтрегер с достъп до компютър, който да не изрази мнението си относно образоваността на златките или интимния живот на бивш министър на културата.

Режисираната реалност пред камерите се превръща в режисирана реалност на ежедневието ни. Това вероятно радва изключително много екипа на формата (защото няма лоша реклама, както знаем), но говори твърде зле за интелектуалните ни приоритети.

Естествено е, че общественият дебат е свободен да се фокусира върху съотношението силикон-умствен багаж или да дълбае в недрата на семейния морал в артистичните среди, когато си пожелае. Но кой определя този фокус, с каква цел ни насочва към темите и следва ли нещо от това - ето ви въпросът в голямото отглеждане.

В случая терминът е двойнствен. Ние не просто се отгледахме на какво ли не на малкия екран в последните години; телевизията продължава да ни отглежда като индивиди, мислещи в границите, които ни поставя. Проблемът с развитието на телевизията и посоката, която тя ще поеме в нарастващата конкуренция на интернет, съвсем не е български. Ние дори стоим твърде встрани от него.

Родните продуценти живеят за мига и разполагат само с три инструмента - носталгия, сеир и прекопиране. Бъдещето е твърде далеч, така че се залага на изпитани форми и теми, първопроходството е задача на други.

И все пак през последните десетина години медийната реалност драстично се промени. Днес ние можем да гледаме каквото си пожелаем - и когато си пожелаем, да следим новините по всяко време, да сме активни коментатори и да редуваме сериозност и развлечение с неподозирана лекота.

Ние вече не сме робите на магическата кутия, нямаме нужда някой да ни реди програма и да мисли вместо нас кое след кое да ни поднася. Сами можем да сме си програмни директори. В този смисъл телевизията има да наваксва, тя е във все по-неизгодна роля и притегателната й сила се съсредоточава само върху възрастните и крайно инертните.

Изходите от тази ситуация са два - или тя като медия трябва да отговори адекватно и да се опита да си върне умния зрител с умни програми, или става запазено поле за духовно посредствения панаирджийски любител. Второто е вариант с пагубен край.

В България подобна дилема май изобщо не стои. Като общество ние продължаваме да сме отглеждани от телевизията, която държи да ни каже кой е добър и лош, кого да обичаме и мразим и кои да са ни важните теми. Затова и телевизията като институция е не просто бойкотирана от най-активната и смислена част от гражданите. Тя вече беше обект на техния справедлив гняв.

Та да си дойдем на думата. Вие гледате ли Vip Brother? А изобщо телевизия гледате ли? И защо, при положение, че не го правите, приемате именно те да задават приоритетите, върху които масово дебатираме?

Oще: vip brother  дебат  общество  предаване  продуценти  телевизия  шоу 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.12.2011, 15:24

33 everafterification | 07.10.201211:34

Ето защо на мястото, определено за телевизор в холната ми секция се мъдри грамофон с чудесна колекция плочи. Хора, не е въпросът да се гледа ТВ "понякога" - изхвърлете го този телевизор, махнете го, докато не се е превърнал съвсем в основанието ви за съществуване!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

32 iii_krv | 05.10.201216:57

Телевизия гледам много рядко- а пък т. нар. "Вип Брадър" е последното нещо което бих гледал и съответно изобщо не съм го гледал- а и не ми пука за тези които участват в него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

31 Pavur Pezev | 05.10.201213:43

Д-р Гьобелс е разполагал само с вестници,кино и радио.Сега има тАлАвизия.А клипове като тоя,както пише,си е близо до Савецката пропаганда.Да се смееш ли,да плачеш ли?

http://www.youtube.com/watch?v=YkLkSHlSvTA
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

30 fata morgana | 05.10.201213:42

Драго, за Вип Брадърите и за сериозните коментари си прав. Нека обаче внесем едно последно допълнение:
Знам, със сигурност, че има цяло течение в съвременната литературна критика, което отстоява тезата, че всеки текст, независимо какъв е по жанр, трябва да се разглежда изолирано от автора, без да се взимат впредвид определени страни на неговия житейски път. Има я и точно противоположната теза: че всеки един текст трябва да се тълкува съобразно постъпките и живота на автора. Доколкото знам преобладава второто.
Друго важно нещо е, че всеки един текст, дори и напълно изолиран от своя автор е манипулативен. Правени са много опити да се напише текст, който да не съдържа никаква манипулация, но доколкото знам не се четат (като изключим тесен кръг критици) и всичките са безуспешни. Няма как да сме обективни, стараем се и нека оставим нещата отворени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.10.2012, 12:38

29 Tatyana Boneva | 05.10.201212:41

"И защо, при положение, че не го правите, приемате именно те да задават пиоритетите, върху които масово дебатираме?"

А вас, прощавайте, кой именно ви насилва да дебатирате именно върху тези приоритети?!? Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

28 lele male | 05.10.201211:26

@ Теа: "...На мен детето не ми дава да го гледам, защото иска да му пускам детски филмчета."
Объркан Теа, ойде коню у ряката... викат старите хора... и още нещо съм запомнила от тях: По-добре детето да реве докато е малко, отколкото родителят, когато стане голямо Удивителна
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

27 Thea Atanasova | 04.10.201222:51

На мен детето не ми дава да го гледам, защото иска да му пускам детски филмчета. А гледам тук в Уебкафето нон-стоп рекламират Биг Брадър, защото както самите те казаха "Няма лоша реклама". Така или иначе обаче всички го гледаме, защото обичаме реалити шоута. Те са забавни, интересни и показват обществото ни в момента.
Иначе аз лично си гледам други реалити предавания - Master Chef, Kitchen Nightmares и други кулинарни. Тук в България, Слави Трифонов беше закупил правата за Master Chef, но толкова смотано го бяха направили, че чак сами го разбраха и не го повториха... Смее се
Преди гледах и Сървайвър, но те за съжаление го спряха, защото в последният сезон умря човек по време на снимките. Но пък си мисля, правилно ли е да спреш повече да правиш едно успешно реалити заради тази причина? Все пак то е създадено с цел хората сами да видят предела на силите си. И от тази гледна точка предлагаше нещо, което не можем да видим никъде.
Те англичаните имат едно подобно "Звезди в джунглата" май се казваше, не помня точно. И там ги подлагат на още по-отвратителни неща и по-голям глад.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

26 imperiall | 04.10.201221:31

И 'бъклица и дрян'. Абе, Пезев, тва момче ще излезе от пубертета един ден , за теб е късно май. Поздрави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

25 Mile Manolov | 04.10.201221:26

аз па гледам сичко. съжалявам само за "Бразди". Това предаване мачкаше, като чушкопек енергоспестяваща крушка ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

24 Pavur Pezev | 04.10.201220:58

Е тоа ми напълни душата,цитирам го без негово позволение,дано ми прости:
19. demonwind - Прав си!
03.10 11:41
Много по-млад съм от теб, но хванах малко от онези времена. Вярно, слушал съм и слушам метъл - от най-лекия до най-бруталния (както и много друга музика без чалга и цигания), носил съм обърнати кръстове, драскал съм свастики (имам специална теория за висши и нисши раси, ама това е друга бира ;), вдигал съм ръце в училище в знак на нацистки поздрав, но не съм си позволил никога да прекрача границата. Да се погавря с национална светиня или да поругая гробище или храм! Гаврил съм се с църквата, но не с вярата - онази лъжовна църква, чиито проповедници (повечето, не всички) преяждат, препиват и прее*ават де с що намерят, а после говорят за смирение. Сега патриотизма е сведен до хора като Мишо Шамара и Цветино Джукати (оня мазния циганин дето се погаври с Велик е нашия войник - не моа са запра), а новите идоли са Златки, Баги и прочее курви и биячи на мафията. Опа, казах мафия! Грешка - нашето не е мафия. Мафията се състои от хора на честта, а това е шайка кръвожадни разбойници, за които няма ни фамилия, ни ценности, ни нищо! Избиват се помежду си, а на местата им идват нови - досущ плевел! А как се маха плевел завинаги - С ОГЪН!

Поздрави!
   

оценка

+0 -0