За "затлъстяването" на партиите | webcafe.bg
Webcafe

За "затлъстяването" на партиите

Дойче Веле
04.12.2013, 14:24 (обновена 04.12.2013, 14:42)
левове

Евтин, твърде евтин партиен популизъм

На колко да възлизат субсидиите за българските партии - през последните дни този въпрос се превърна в една от най-дискутираните теми. Вече има и резултат: намаляват ги с един лев за глас. Малко или много е това?

Вече втора седмица из интернет броди едно по-скоро тъжно, отколкото смешно анекдотично обобщение: българските партии са в състояние да постигнат единодушие единствено по въпроса за партийните субсидии. Да, дни наред това е една от най-дискутираните теми и в Народното събрание, и в Боровец, където управляващите се събраха, за да съгласуват бъдещи позиции и действия. Споровете, доста по-откровено, се водят и на най-неочаквани публични места.

Партиите и парите

Депутатът от БСП Георги Кадиев предложи категорично намаляване на партийните субсидии: "Има много ясна тенденция в обществото: то иска намаляване на субсидиите. Просто трябва да се съобразим с това, след като твърдим, че го представляваме". Съпартиецът му Емил Костадинов, който е ковчежник на БСП, опонира остро, наричайки предложението „популизъм".

Според анализатора Иво Христов от "Солидарна България", "предложението на Кадиев е уместно, защото благодарение на субсидиите политиката у нас е вид легален бизнес. 12 лева на глас са висока тарифа. Бихме могли да въведем прагове: определена сума за всяка партия над определен брой гласове. Партиите поддържат малък организационен и експертен апарат и финансирането трябва да е съобразено с тази даденост.

Сегашната система развързва ръцете на големите партии и намалява шансовете на самораслите политически движения извън парламента. Сиреч, резултатът от нея е антидемократичен, защото големите партии - образно казано - затлъстяват, купуват медийно присъствие и дори пазаруват гласове с парите от субсидията, докато малките идейни начинания трудно могат да избуят", казва Христов.

Скромна спестовност

На партийното сговаряне между БСП и ДПС в Боровец все пак се стигна до компромисното решение в следващия бюджет парите за партийно финансиране да бъдат свити с около 10%. Понастоящем сумата от близо 38 милиона лева се дели между четирите парламентарно представени сили и още шест формации, прескочили бариерата от 1%.

С други думи, ще се постигне доста скромна спестовност в размер на около 4 милиона лева, очебийно контрастираща с предизборните обещания на БСП за "драстично намаление". Вероятно столетницата се е вслушала в угрижените предупреждения на коалиционния си партньор Местан, който вещае нови "обръчи от фирми" и още по-страшна зависимост на партиите от олигархични кръгове и задкулисия.

По света и у нас

Всяка държава в Европа регламентира по различен начин партийното финансиране. В Германия и Швейцария например финансирането е и на централно, и на регионално равнище. В Унгария 25 на сто от общата субсидия е за парламентарно представените сили, а останалата част се разпределя между партиите, непрекрачили бариерата. Във Франция пък съществува таван за финансирането на предизборни кампании. "Има дори случаи на кандидати, чийто избор е бил анулиран поради надхвърляне на разрешената от закона сума за финансиране на предизборната кампания", посочва Иво Христов.

Според експерти бедата в България е най-вече в ниското доверие в партиите като цяло. Оттам възникват и подозренията, че средствата от държавната субсидия се харчат на тъмно и с тях по правило се злоупотребява. Мнозина изразяват и мнението, че независимо от "официалното" бюджетно финансиране, партиите сами търсят нерегламентирани пари и създават обкръжение от "свои фирми и безнесмени", като по този начин укрепват порочния модел на сливане между политика и икономика.

http://www.dw.de

Oще: глас  левче  намаление  партии  субсидии  финансиране 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.