Египет между конституция и ново насилие | webcafe.bg
Webcafe

Египет между конституция и ново насилие

Webcafe.bg по сп. TIME
10.12.2012, 16:35 (обновена 11.12.2012, 17:46)
Мохамед Мурси

Снимка: © Getty Images

Египетският президент Морси

С остъпки късно вечерта в събота президентът на Египет Мохамед Морси се опита да укроти най-мащабното публично недоволство от свалянето Хосни Мубарак насам. Хиляди протестиращи срещу управлението на президента-ислямист окупираха площад "Тахрир" и улиците около президентския дворец с две основни искания: отмяна на декрета от 22 ноември, с който Морси си даде огромни нови правомощия и отлагане на насрочения за 15 декември референдум за спорна и набързо подготвена проектоконституция. Други (но не всички) протестиращи добавят и трето искане, което повтаря познат рефрен от преди две години: "Ирхал" - арабската дума за оставка.

Среднощната стратегическа стъпка на Морси включва сериозни промени в конституционния декрет, който му осигури много по-голяма власт. Първоначалната версия формално е анулирана, но вероятно ще бъде заменена от нова. Така или иначе, конституцията все така предстои да бъде подложена на бърз народен вот на 15 декември.

Дали това ще е достатъчно

за да удовлетвори протестиращите пред двореца и широката опозиционна коалиция, изградила се през последните седмици?

Голяма част от мотивите на първоначалния декрет на Морси бяха да бъде поставено Учредителното събрание - органът, подготвящ конституцията - извън правомощията на египетската съдебна власт. Морси и „Мюсюлмански братя" са убедени, че Върховният конституционен съд на страната планира да разпусне Учредителното събрание. Възникналото противоречие на практика осигури време набързо да се подготви проектоконституция и да се зададе дата за референдума.

Националният фронт за спасение на Египет, ръководен от Мохамед ел Барадей и включващ бившия външен министър на страната Амр Муса и класиралия се на трето място в президентските избори Хамдин Сабахи - категорично отказа дори да се срещне с Морси, докато той не анулира конституционния си декрет. И тримата политици отсъстваха от няколкочасовите преговори в събота, които доведоха до последната отстъпка на управляващите. Вместо това, на преговорите присъстваха много от по-крайните политици, като ислямиста Мохамед Селим ал Ауа, присъствал на съботната пресконференция, огласяваща отстъпките.

Ел Барадей и други опозиционери се противопоставят и на конституцията, и на начина, по който тя е била подготвена. Така че изглежда малко вероятно тези последни събития да възстановят разделената на две политическа сцена в Египет

Въпреки настояването да се запази срокът за провеждане на референдума, Морси вече се наложи частично да промени плановете си. Гласуването за египтяните, живеещи в чужбина, се планираше да започне още на 8 декември, но властите оповестиха, че вотът за хората извън страната се отлага с поне четири дни. Тогава отлагането се интерпретираше като възможна стъпка към цялостно отлагане, но може просто Морси и правителството му да са се примирили с логистичните реалности в момента.

С настоящия конфликт в страната, перспективата за референдум сред египтяните в чужбина в момента би била в най-добрия случай трудна. По-рано тази седмица поне 200 египетски дипломати подписаха комюнике, в което заплашиха с отказ от провеждане на вота. Този бунт на дипломатите - донякъде останал в сянка покрай всичкия шум миналата седмица - би бил безпрецедентен и би дискредитирал целия референдум от самото му начало.

Теоретично, дори ако броят на протестиращите се запази, Морси би могъл все пак да прокара конституцията с чиста сила на волята, по инерция и чрез легендарната система за мобилизация на доброволци на „Мюсюлмански братя".

Въпреки широката противопоставяща се на нея коалиция, членовете на опозицията все още

не са оптимисти за възможността си да победят конституцията чрез народен вот

Но дори и конституцията да мине, натрупаната горчивина и недоверие, породени от този скандал, ще преследват „Мюсюлмански братя" на парламентарните избори - които ще се проведат след гласуването на новата конституция. Морси се обърна към базовите си поддръжници и ислямистките си съюзници в тези кризисни времена - но успя да отчужди и някои от собствените си гласоподаватели. Много от тези, които протестират срещу Морси и призовават за неговото сваляне, казват, че са гласували за него през лятото, приемайки го като по-малкото зло в сравнение с допълнително оставане на поста на Мубарак, или военния кандидат Ахмед Шафик.

На 7 и 8 декември имаше многобройни манифестации от различни места в Кайро, събиращи се пред президентския дворец в далечния район Хелиополис. Междувременно, втора група протестиращи продължава да стои на площад "Тахрир", на около 15 км разстояние. Изненадващата географска експанзия на движението срещу Морси превзе столицата и бързо ескалира мащабите на конфронтацията. Дори през 18-дневния бунт, който свали Мубарак на 11 февруари 2011 г., протестиращите като цяло се придържаха към територията на "Тахрир" и съседните райони; едва в последния ден на Мубарак те тръгнаха към президентския дворец.

Настроението пред двореца като цяло е празнично и ликуващо - като много от протестиращите изразяват убеждението си, че Морси и Братството катастрофално са изиграли картите си. Но в петък вечерта напрежението нарасна насред слухове, че „Мюсюлмански братя" събира основния си състав в джамия на 15 минути път от двореца - което предизвика опасения, че става дума не толкова за паралелен протест, колкото за решителна атака.

Засега нови инциденти няма, но заплахата и опасенията остават

- поне докато протестиращите продължават да остават на площада

В рамките на конфликта нарастват спекулациите за ролята на армията в събитията и вероятността за военна интервенция, ако ситуацията продължи да се утежнява. Ел Барадей открито предупреди за тази възможност. През уикенда по телевизията бе огласено изявление на военните, което прикани двете страни да се стремят към диалог, но намекна и за възможна интервенция. "Въоръжените сили следят с тъга и опасения случващото се в страната," гласеше изявлението.

"Подчертаваме, че диалогът е идеалното и единствено решение за постигане на споразумение, което да реализира интересите на страната и жителите й. Всичко друго ще ни отведе в тъмен тунел с катастрофални последици, което няма да допуснем да се случи."

Държавният ежедневник "Ал Ахрам" съобщи, че салафитският проповедник Хазем Абу Исмаил - който бе дисквалифициран като кандидат-президент и има безброй лоялни поддръжници - е призовал последователите си да отидат на площада пред двореца и да разкъсат обсадата му, ако протестиращите не се оттеглят до няколко дни.

Хейрат ал Шатер от „Мюсюлмански братя" (масово смятан за "сивия кардинал" на Морси в организацията) в събота описа протестиращите като "опасни саботьори", стремящи се да нарушат демократичния процес в Египет. "Няма да допуснем революцията да бъде открадната отново," заяви ал Шатер на пресконференция, организирана от Коалицията на ислямските сили. "Това са хора, които искат да съсипят демократичното бъдеще на Египет."

Oще: египет  мохамед морси  мюсюлмански братя 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.