Именно Бойко Борисов ме накара да напусна България за втори път | webcafe.bg
Webcafe

Как ще ни върне Бойко Борисов от чужбина?!

Георги Вълков, Монреал, Канада
01.06.2011, 12:12 (обновена 01.06.2011, 20:09)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Заради некомпетентни министри на ГЕРБ напуснах България за втори път...

В задочен отговор до премиера Бойко Борисов, заявил пред жителите на Гоце Делчев, че "за три години ще върне българите от чужбина", искам да му репликирам, че именно той ме накара да напусна страната за втори път!

Бях имигрирал в Канада през 1999 г., завърнах се в България през 2007-а и имаше големи шансове да работя за развитието на важни инфраструктурни проекти с чуждестранни инвестиции в пристанищното строителство.

Но дойде на власт "харизматичният лидер" на ГЕРБ с неговите некомпетентни министри и оправдавайки се със световната криза и с "негативното" наследство от предишното правителство, спря икономическото развитие на страната и прогони чуждестанните фирми у нас.

Това стана поради недалновидната финансова политика, блокирала плащанията към частния бизнес и отказваща всякакви външни заеми, дори и такива по линия на държавна взаимопомощ с дългогодишно разплащане, гратисен период и нисък годишен лихвен процент.

Такъв беше и японският държавен заем за развитие на пристанищни контейнерни терминали в Бургас и Варна - проект, обявен от предходното правителство за един от трите държавно-приоритетни такива в транспорта.

Александър Цветков, бившият (слава богу!) транспортен министър на ГЕРБ обаче реши, че проектът не ни е нужен и го саботира.

При това - при ратифицирано от парламента споразумение за заем с Японската държавна банка за международно сътрудничество и при подписан договор за консултантска дейност с американско-японски консорциум.

Но подобни "детайли" не впечатлиха управляващите от ГЕРБ, които на практика спряха проекта (на теория отказът от японския заем трябва да мине отново ратифициране през парламента).

В случая държавните ни мъже действаха подобно на Ленин, който след като взема властта в Русия, анулира сключените от царското правителство държавни договори като нямащи отношение към неговото управление.

Така и Министерският съвет, с приетото си решение за спиране на Японския заем, сметна, че е нещо различно от предходната власт - и за него поетите държавни ангажименти не са съществени.

Японското правителство обаче едва ли прави разлика кой точно е подписал договора - Кобургготски, Станишев или Борисов, а в политически аспект неизпълнението на международен договор си е гаф, както и да се мъчиш да го изтълкуваш.

А в икономическо отношение отказът от крупен инфраструктурен проект в морския транспорт за над 300 милиона евро си е чиста загуба от пропуснати ползи на три нива: геополитическо, външноикономическо и антикризисно.

В стратегически план - два евентуални съвременни контейнерни терминала в Бургас и Варна биха поели голяма част от контейнерния трафик в Черноморския басейн като разположени най-близо до Босфора спрямо пристанищата на останалите държави от региона (Румъния, Русия, Украйна).

Във външноикономическо отношение - наличието на терминалите би допринесло за увеличаването на контейнерния поток (според специалистите - бъдещето в транспортните превози), пристигащ в страната по море и продължаващ по авто- и жп пътища до всички области в България и в съседните балкански държави (Сърбия, Македония).

И в краткосрочен аспект проектът би се явил отлична антикризисна мярка, осигурявайки свежи пари в икономиката и предоставяйки работа на български строителни фирми и инженерно-технически персонал.

Но кой го е грижа за пропуснати ползи - щом няма наказание за саботиране на държавни проекти, всеки управник ще си прави каквото иска.

Министърът на транспорта ще напуска "по лични причини", съпартийците му "ще го приветстват за взетото решение", икономиката ще инкасира загуби, а специалистите като мен ще емигрират повторно.

Това искам да предам на първия ни държавник като отговор на неговата декларация да върне българските емигранти обратно в страната.

А колкото до инфраструктурната му политика - ще допълня, че и пристанищата са част от икономическата инфраструктура на страната. И то значителна.

Тях не смята ли да включи в амбициозните си планове?

Oще: бизнес  българия  герб  емигранти  имигранти  инфраструктура  канада  контейнери  парламент  правителство  пристанища  специалисти  терминали  японски заем 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.06.2011, 19:24

103 д-р инж Георги Вълков | 17.07.201100:42

Само така, Кристина! Този самовлюбен нарцис с хипертрофирано ЕГО, с кръчмарско-популистки речник и самочувствие на „Балканския Марлон Брандо” това и заслужава :-) На мен ми „любимецът” от всички самозвани БГ политици- парвенюта ;-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2010, 16:34

102 Кристина Котева | 16.07.201114:53

Ехехехееееее...Бате Бойко щял да ни връща? Обаче само под условието, че първо ще върне “Мелодия на годината“...или за по просто ще се гръмне, а най добре заедно с него и целия парламент. Тогава - евентуално.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.09.2010, 20:30

101 Lyubomir von Bogdanoff | 06.06.201113:50

@Lara Croft

"Драги емигранти - не се връщайте, освен ако не сте си намерили добре платена работа в България. Има и такива професиив БГ, дето осигуряват стандарт на живот аналогичен на този на запад."

Лъжеш мила!!! Ако бях същото злорадо копеле, като повечето коментатори бих ти пожелал да ти регистрират тумор на хипофизната жлеза в главата в България и тогава да те питам пак за стандарта и как ще живееш и дали въобще ще живееш!!! Но такива неща на "нас" не могат да ни се случат нали !? Непоправими сладури сте, как да не ви обича човек!!!? пуша Ща схрускам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

100 Бойко Стефанов | 05.06.201114:41

Я го цитирай "комсомолския" ми "лозунг", че не мога да схвана, за какво говориш.
Ама го цитирай сега, да не вземеш да го цитираш след 2025-та година.

хайде, путьо мамин. кажи го точно, за да разберем, какво имаш предвид и откъде са ти понятията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

99 Rowan | 05.06.201112:55

Хахха, другия комсомолски секретар, другаря Бойко Стефанов се появи. Виж пич, това с лозунгите, на партийните събрания и на митинг пред бабичките на село. Да ва е*а и в пишман бизнесмените, що така бизнеса ви неще да върви, когато не сте на власт, лоша работа. Две години няма откакто не сте и взехте да ревете на умряло. Ходи си прави бизнеса в някоя правова държава, като си толкова ценен.

ПП: За непромитите мозъци, (това от комсомолските секретари да не се чете), по мое мнение, Боко е прилично тъп, има и добри попадения от близкото му обкръжение, но болшинството са впечатляващо тъпи, но към настоящия момент не виждам нищо по-добро за което да се гласува. Акта на негласуване, дава част от моя глас на Доган и Станишев (партии с твърд електорат), пък нещо не ме кефят нито агентите на ДС самоопределящи се като турци, нито комсомолските секретари с ясно изразени гей наклонности, родени в Украйна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

98 Mladen Marinov | 05.06.201102:04

Братя и сестри! ББ казва истината! Той никога не лъже, просто не сте го разбрали правилно. Също така той не се отмята, просто мнението му по въпроса е друго.
Аз съм сигурен че той ще направи всичко възможно за да върне младите и талантливи българи от чужбина. Просто той много малко може - почти нищо дето се вика.
А иначе аз ще се върна обещавам! Само да намеря как да си продам партамента без да е на загуба за да се махна първо от България.... после ще му мисля колко ще ми е тежко да се връщам...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

97 My Majesty | 04.06.201119:24

До Mile Manolov: Оставих те ти да доразвиеш тезата ми. В последно време си доста мързелив, пишеш по 1-2 изречения и толкова. Намига Но лаконичността си е добро качество.
Да ти кажа за честно все повече са хората за които и казането от мен не е постижимо, откакто пожарникарят хукна да гаси всичко. Дори и промишления огън Намига
Как да обяниш на еснафите, че дори и да имаш много пари, ако си заобиколен от мизерия, не можеш да се чувстваш добре Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

96 pueblo | 04.06.201115:51

Смее се да го уеба... защо хора,които живеят в бг,толкова много се вълнуват от въпроса как, пожарникаря падащ от покриви ,ще ги върне в бг?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

95 Mile Manolov | 04.06.201114:38

Мое величество... ако това е дефиницията за нормален живот то и тук е възможна. Дори с по-малко усилия. Проблема не е в парите, почивките, колите и храната. Проблема е, че след като си изкарал пари, натрупал си опит в своята сфера и малко или много работиш по някакъв (обикновено личен) стандарт ти се налага да се замислиш ко толко не ти аресва у кенефа? Веднага се сещам кръчмите. Колкото и скъпа кръчма да е винаги обслужването е трагично. Второ магазините. сейм шит и там. После инфрструктурата. Пътища, червена вода от чешмата, токови удари, липси на ток.. После КАТ, полиция, община, данъчни, митници.. Насекаде е леш. Справки, удостоверения, снимки на лична карта и кво ли не. Дребна справка или плащане на акт могат да ти загубят един ден. Освобождаване от митница на нещо дребно 3-4. Да си вдигнеш "кенеф" на двора например ти треат почти седемнаесе вида разрешителни ^^
Това е булгаристан. Можеш да загубиш години в гонене на дребни неща докато набиваш сирене от табешир.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

94 My Majesty | 04.06.201111:51

Звъннах на двама-трима познати в чужбина -Германия, Испания и САЩ. Питах ги ще се върнат ли заради Б.Б, казах им, че той чудеса ще направи, за да ги върне. А те.....Не, та не! луд!?!?! Не ги е срам Чуди се Вместо да си дойдат тук, за да получават по 200-400 евро или да се кефят на социални помощи, те искат да останат в "таз тежка чужбина" и да си комерсиализират живота със 7-8 хиляди евро и 10 хилади долара месечни заплати. Пфу, безсрамници! Че и коли карат, че и на почивки ходят, че и балансирано се хранят, че и книги си купуват, и на концерти ходят. Бреййй, буржоа гадни Намига
   

оценка

+0 -0