Сашко и разводите | webcafe.bg
Webcafe

Сашко и разводите

Венци Мицов
16.11.2011, 17:29 (обновена 19.11.2011, 14:11)
Broken love

Последните няколко дни бяха знакови за Сашо Николов, бивш ядрен физик, понастоящем - изтъкнат столичен фаянсаджия.

Първо - защото някакъв неуспял кандидат-вицепрезидент написа статия за него в любимия сайт Webcafe.bg. И второ - защото го тресна такъв брутален грип, щото се наложи да топли леглото у тях в продължение на цели четири дни.

Толкова дълго Сашо не се бе застоявал вкъщи, откакто напусна с гръм и трясък БАН, за да поеме по дългия и трънлив път към гипскартона, теракола и фугиращите смеси.

Нея сутрин Сашо дремеше в стола, пиеше мурсалско чайче, подарък от тъста и зяпаше сутрешния блок на Бареков по ТV7. "Боже, пак тоя Веско Маринов" - помисли си Сашо - "Нищо, поне не са Цветозар Томов и Христо Стоичков..."

А на екрана родният бард разказваше топли, човешки неща. За личността на човека и приятеля Цветан Цветанов. За песента "Моята полиция"... Не, "Нашата полиция" май беше.
И за раздялата с жената на живота му... Втората.

Сашо въздъхна, отпи глътка чай и погледна термометъра...38.7.
Изглежда температурата му бе единственото нещо, което се вдига в последните дни в държавата.
Както и цената на дизела, разбира се.

В този момент мислите му бяха прекъснати от жена му, която четеше някакъв жълт вестник. 
"Саше" - подвикна съпругата на нашия герой - "А бе гледах шоуто на тия, Иван и Андрей...Я кажи кой от тях беше разведен и кой се ожени, че не помня вече, а спорим с Ленчето".

"Ох, ти с какви неща се занимаваш" - с леко негодувание в гласа отвърна Сашето - "И единият и другият се разведоха, ама единият май се залюби със своя колежка а другият - не. Обаче единият има дете, пък жена му продължава да работи с него и с любовницата му, а другият май е с някаква балерина и живеел извън София, че като малък бил израснал на Графа и сега му било писнало да затиска бидона с киселото зеле с жълти павета. Не ме питай откъде го знам. Един мой клиент, на когото оправях банята - журналист в жълтата преса, цяла седмица ми разказваше клюки".

Груба грешка. Чула за клюки, съпругата на Сашето отвори дванадесетата чакра и моментално започна да засипва горкият бивш физик с въпроси.
Те бяха най - разнообразни
- Кое е гаджето на Слави Трифонов
- Почему Сергей Дмитриевич Станишев сегодня не любит Елена Йончева
- Колко брака има Хачо Бояджиев и повече ли са от тези на Миглена Ангелова
Сашо тутакси прокле голямата си уста, с която се бе изпуснал за контактите си и си заплю наум следващия път да пази фирмената информация.

Но успя да контрира философски, като изтърси нещо от сорта - "Виж какво, Софка Маринова се взе с брата на собствения си син, който не му е татко. По-объркан казус няма да намериш, така че стига си ме разпитвала".

Вкарал жена си в размисъл, Сашо Николов се измъкна от хола и отиде да си легне в спалнята.
Не успял да се намести в леглото и телефонът му звънна. Петър, негов бивш колега от БАН.
"Саше, ти баща, ти майка...Излизаме на протест - Окупирай БАН...Вчера във Варна двама души са окупирали морската градина. Ще протестираме срещу почетната титла на Стоичков. Ти сега си популярен, Webcafe написаха статия за теб. С твоя авторитет и популярност можем да увеличим подкрепата за нашия натиск..."

Сашо едва успя да отвърне на словесната вакханалия с оправданието, че в момента лежи с 39 градуса температура вкъщи.

Леко обиден, Петър каза: "Добре, стой си там и гледай как Веселин Маринов дава интервюта на Бареков. После да не си ме викнал да ти помагам за гипскартона..."

Петър редовно идваше в бригадата на Сашо, ама не се наемаше да напусне БАН, защото беше от последните учени идеалисти...

Сашо въздъхна още веднъж, прокле тъпия грип, както и оня беквокал на ДС Мицов, дето беше написал статия за него, и унесен от високата температура заспа и засънува.

В съня доктор Стоичков седеше на една маса и очакваше своя голям приятел, художника Бойко Борисов. Беше му взел подарък - боички "Таленс" и четки "Рембранд"...Или обратното...

Към доктора хонорис кауза се приближи светилото на хидрологията, инженер Ахмед Доган, и поздрави. От радиото в заведението се лееше дискретна музика - собствениците бяха избрали "БГ радио". На всяка песен в кафето влизаше специален човек от "Музикаутор", на когото собствениците даваха по 7 стотинки с ДДС.

В миг вратата се отвори широко и нахлу весела компания. Иван, Андрей, Веселин Маринов и Софи Маринова накуп.

Те седнаха на съседната маса, поздравявайки Стоичков.
Той кимна, както подобава на един академик, и приседна за малко при компанията.
От дума на дума стана ясно, че Иван и Андрей се връщат от Дания, където са сключили фиктивен брак с цел да запазят активите на фирмите си от домогванията на бившите им съпруги.
Стоичков погледна неодобрително, но си замълча.
По радиото промотираха новата песен на голямата надежда на българската музика - певеца Стратия.

"Добре де, Веско, майна" - обърна се Стоичков към барда от Полски Тръмбеш - "Наричат това музика, а мен доктор не искат да ме нарекат. Тюфлеци са тия учените, ей."
"Хич да не ти пука, Ице" - патетично отвърна Веско Маринов - "Мразят ни, защото сме успели. Напоследък едни социолози направиха изследване и установиха, че 70 процента от населението смята, че ако аз не направя коледен концерт в НДК, Коледа няма да дойде."

В този момент вратата на кафенето се отвори и влезе Бойко Борисов, облечен в артистично манто и с барета на главата. Под коравата си мишница стискаше папка със скици.
"Извинявам се, че закъснях. С Вежди ходихме на акт в академията, рисувахме Яне Янев. Знаете ли колко труден е за портрет. Веско, ти тука ли си. Цветанов те чака да ходите на концерт на филхармонията тази вечер. Е как коя - тая, дето още не сме я закрили. Айде, бързо, че ще изпуснете Стравински. Диригентът бил много добър" - каза Бойко...
По радиото се разнесе песен на група "Те".

В този момент Сашо Николов се събуди, плувнал в пот.
Жена му стоеше до него и го гледаше със съчувствие...
"Саше, как си бе... От температурата бълнуваше несвързани неща - художници, доктори, Иван, Андрей, Софка...Накрая започна да викаш - спасете Стравински от Цветанов"...
Сашо Николов се надигна с мъка...Погледна тъжно и каза на жена си:
"Скъпа, никога повече няма да боледувам от грип".
После тръгна към кухнята за нова порция чай и витамини.
Докато стигне дотам, още двама души от родния хайлайф успяха да се разведат и да го кажат публично.
Но това е обект на друга статия...

Oще: бойко борисов  веселин маринов  иван и андрей  развод  разводи  сашко николов  фаянсаджия  христо стоичков  цветан цветанов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2011, 23:38

29 Aleksandar Dobromirov Nedev | 24.11.201114:26

Дълбока и всепроникваща човешка история. Сатироко-аналитична, социална, актуална... Благоговея и се покланям по автора.

В чертите на неговия Сашко, обаче, забелязвам прилика с един Гошко, роден от моите си, лични, съмосъзнание, психика и душевност. За любопитните може да чекнете тук:
http://xbizzit.blogspot.com/2008/03/blog-post_54.html

или пък тук:
http://xbizzit.blogspot.com/2008/03/blog-post_2712.html

а защо не и тук:
http://xbizzit.blogspot.com/2008/03/blog-post_4581.html

Меко и приятно съществуване ви желая. Приятно четене...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.04.2011, 08:40

28 Yurii Lozev | 20.11.201119:39

Добре написано.Развлекателно, а и поуки има, само че необходимостта от почаване 1, 5 мил българи са я отрекли.Дано още толкова не я отрекат, че язък за племено ни.Браво на автора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 20:23

27 Котарунгел | 19.11.201108:11

Благодаря Ви г-н Мицов, Венци! Обикновено влизам за да чета, не да коментирам, но специално го направих. Заслужаваше си! Не се бях смяла толкова много поне 3-4 дни.
Коментарите също избиха рибата в аквариума. По-скоро може би моят домашен лъв, котаракът Томас Джеферсън.
Каня всички поселители на изложбата на котки в Музея Земята и хората. Палав
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

26 greenstreet | 18.11.201114:14

И двете статии са екстра! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2011, 13:17

25 the_rain_ss | 18.11.201113:21

Мицов е блестящ, както винаги, а материала на Такеши е не по-малко добър (самията факт, че ви накара да го коментирате колкото и самата статия, е показателен). А това, че единия има различно мислене от другия, но трябва да означава автоматично, че не може да се изтъкнат предимствата и на двата материала, които са сходни като стил (и все пак иронията, с която Такеши копира стила на Мицов, го прави плагиат в известен смисъл, моите уважения)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

24 YOLE | 18.11.201110:16

Усмивка Весело ! Ама ми е малко кофти за Атомния ,за дето си го оженИл за таа . Дръж ги по-изкъсо и ако требе - развеждай .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 18:23

23 no_sense | 18.11.201108:21

свежооо !!! Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 17.11.201122:10

>Део, свинче шарено, защо се засягаш сега Майтап да става.

Хаха, никакво засягане няма Усмивка
Всъщност коментарът ти ми беше забавен, точно заради онзи 'стил учебник по литература за 7-ми клас'.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

21 peta_wawa | 17.11.201122:02

Део, свинче шарено, защо се засягаш сега Много щастлив. Майтап да става.
Това е стил учебник по литература за 7-ми клас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

20 мааму стара | 17.11.201121:40

... абе мааму стара, кУгИ, ние СЛАБИТЕ пияЧИ-еб*ачи шъ са здружим и ша гу осъдим тоо Веско за обидните песни по наш адрес...
   

оценка

+0 -0