ДПСландия | webcafe.bg
Webcafe

ДПСландия

Владимир Шопов
14.10.2014, 19:17 (обновена 04.01.2015, 19:29)

1 от 5 снимки Назад Напред

дпс

Снимка: © dps.bg

ДПС добавя нови елементи към досегашния си арсенал

Освен „сатанизиран", Ахмед Доган си остава и сред най-хвалените политици.

Малко са в неговия бранш, които не са се прехласвали пред политическо му дълголетие и способности. Бойко Борисов си остава сред най-големите заявени негови почитатели. Феновете и фенките сред журналистическата гилдия периодично не успяват да сдържат адмирациите си, някои си получиха прякори по този повод.

И без подобни комични и унизителни „чупки" е вече фрапантно очевидно, че ДПС постоянно разширява влиянието си, както и инструментариума, с който го прави.

Пазарува наред в институции, икономика, медии. Планира и навлиза в територии отвъд собствените й бастиони. Едва ли са много хората, които се съмняват, че тя е реалната втора по вот партия на току-що отминалите избори. Към досегашния си арсенал партията добавя нови елементи.

Способността на ДПС да поддържа и да се грижи за доброто политическо здраве на своите привидни антиподи ни е достатъчно известно.

Удобният етнически „пинг-понг", който тя си играе с най-големия от всички големи националисти, Волен Сидеров, е добре документиран.

Сега имаме допълнение, ДПС директно си отглежда сателити, макар да остават известни съмнения доколко й се наложи да прави инвестиции в т.н. „България без цензура" и доколко просто си я купи в напреднал етап. Оказва се, че това начинание е достатъчно евтино, за кандидати няма притеснения.

Продължаващото навлизане в медиите пък е ясен индикатор за все по-голямата важност, която партията придава на един от най-перспективните бизнеси с пряк ефект върху политиката и културата на страната - да обезмисля и обезсърчава.

„Медиите" ала Пеевски имат за задача не просто да разнищват и фабрикуват, но и да вгадяват и изсмукват и малкото съществуваща смислена българска реалност.

Те успяха да доразсипят цяла гилдия, но, по-важно, успяха да вкарат четящите сред кривите огледала на „жълтата помия".

Докато обаче много хора се взират какво прави ДПС политически, то все по-системно започна да „диверсифицира" поведението си и да намира начини да се вкорени извън бастионите си. Партията отдавна има за цел не просто да набавя все повече гласове, но и да се превърне в максимално голям работодател.

Нейните бизнес мрежи са инструмента за това, а тяхната география е дори по-широка от моментната електорална карта на страната. Северозападна България може и да е скорошно откритие за мнозина, но ако искате бъдещи изненади насочете си погледа и към централна България или Подбалкана.

ДПС търси и успява да се намести върху освободените полета на отсъстващата държава и икономика.

Там пласира своята оферта за работа и принадлежност, в полето на разпадащите се социални и икономически връзки. От вас не се изисква любов или дори симпатия, достатъчна е вашата безизходица и отчаяние.

Без това развитие на нещата няма как да разберем продължаващото влошаване и профанизация на изборния процес и купуването на гласове. Защото това да си продадеш гласа не е вече просто еднократна трансакция, а все повече част от професионално-житейската длъжностна характеристика на новите крепостници.

Те не просто нямат политически, а житейски избор и разрастващата се машина на формално наричащата се партия разбира това и пълзи към тези земи. Основното, което я спира, е границата на собствения й ресурс, а не останалите политически играчи или публични институции.

В този свят на ново крепостничество политически живот няма, продаването на гласа е подлиние с отдавна изчезнал етически заряд.

В света на развратения и/или отчаян избирател печели най-добре организираният и най-богатият.

Новият парламент донесе още една отлична новина за ДПС - влизането на „Патриотичния фронт".

Сега ще видим в реално време нещо, което теоретиците на етническите конфликти са описали преди много време: ескалиращата конкуренция между две партии за душите и сърцата на заплашеното мнозинство.

„Атака" и „Фронтът" ще влязат в такава спирала на патриотични игри, че високият наратив за заплашения етнически мир на Лютви Местан ще стане ежедневен рефрен. Фактът, че двете висят на ръба на парламентарното представителство само ще вкара допълнителна драма в битката за вниманието на избирателите.

Само можем да си представим какви висини на политическата театралност ще ни бъдат представени в идните месеци, а може би и години. Междувременно зад кадър ще си върви добре познатото ни овладяване на институции, хора, територии, бизнес.

Така както изглежда българската политика днес, няма нещо, което да прилича на достатъчно убедителен и дори потенциално успешен контрапункт на ДПС.

Това почти сигурно ще се потвърди от очакваните удобни бездействия, на които ще е обект партията през идните месеци. Преди години нейните лидери говореха за нея като за „незаобиколим фактор" в българската политика. Големият им успех е, че все повече успяват да я направят такъв в икономиката и обществото.

Може да се спори доколко това се дължи на стратегическа виртуозност и доколко на най-обикновена продажност и разградени институции. Фактът обаче остава, че координираният захват от напазарувани прокурори, полицаи, политици, чиновници, служби за сигурност, нарастващо влияние в икономика и социален живот става все по-сериозен.

Неговото неутрализиране пък изисква реални и смели действия, а не театрално веене на националния флаг пред камерите на бутафорната медийна истерия.

Oще: 5 октомври  ахмед доган  владимир шопов  власт  делян пеевски  дпс  избори  коментар  контролиран вот  медии  народно събрание  опозиция  партия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.04.2013, 11:50

8 Не така | 15.10.201422:20

Или ДПС ще изчезне от България, или ще изчезне България.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.03.2013, 09:59

7 Jan Bibijn | 15.10.201420:25

Незабавно самосезиране на конституционния съд и разпускане на ДПС поради следните причини :
КОНСТИТУЦИЯ на РБ
Чл. 11. (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
Чл. 13. 4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.03.2013, 09:59

6 Jan Bibijn | 15.10.201420:24

Незабавно самосезиране на конституционния съд и разпускане на ДПС поради следните причини :
КОНСТИТУЦИЯ на РБ
Чл. 11. (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
Чл. 13. 4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

5 Rowan | 15.10.201415:26

Обожавам автори, които ми казват до болка познати истини за родната политическа действителност, но завършват статиите си до болка консенсусно с политиците, които критикуват:

"Неговото неутрализиране пък изисква реални и смели действия, а не театрално веене на националния флаг пред камерите на бутафорната медийна истерия."

Изплюйте камъчето г-н Шопов, ще се обединяват всички партии срещу ДПС, анти ДПС революция ли ще правим, та да вкара Ердоган танковете до Разград по кипърския сценарий, ...?

България няма нужда от двусмислици, нито от мъдри анализатори задаващи умни въпроси, а от ясни и категорични решения.

ДПС и властта, която има тази партия, са пряко следствие от избирателната система и парламентарната република с премиер излъчван от парламента и президент за украса, като форма на управление. Боли ли да го каже някой "капацитет" или просто не ви плащат за да предлагате решения?

Ние и сами си виждаме, каква е ролята на ДПС за четвърт век преход и сами знаем, че нещо трябва да се промени. Но виждаме, че нито политиците, нито медиите, нито възпитаниците на "London School of Economics and Political Science" нямат интерес нещо наистина да се промени.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

4 Scooby Doo | 15.10.201412:44

Най-важното за ДПС е, че 3 милиона българи не гласуват.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 15.10.201411:49

“Неговото неутрализиране пък изисква реални и смели действия, а не театрално веене на националния флаг пред камерите на бутафорната медийна истерия…….”

Извод, който е логичен резултат от изложената в детайли печална за нас ,българите, картина. Реални и смели действия, но какви да са те, защото само някой извън България може да ни препоръча вариант, който ще доведе до етническа конфронтация. И не мога да се съглася, че електората на ДПС е настроен антибългарски, българските турци нямат друга алтернатива освен ДПС, защото, както е отбелязано в статията, българските националисти са използвани от ДПС като плашило.

Факт е натрупването на политическа и икономическа власт и нарастващо влияние на една всъщност етническа партия, която за жалост е легитимирана като общонационална с присъствието в нея на голям брой участващи в нейното ръководство български политици. Брой, които изобщо не е пропорционален на българите, които гласуват за ДПС (ако изобщо има такива).

Но аз бих поставил на автора въпроса, всички тези „успехи” на ДПС в развращаването на политическия живот присъщи ли са само на ДПС или те са „най-способни” в това отношение, а останалите родни политици, са „от същия дол дренки”, само че отстъпват на кукловодите от ДПС в това „изкуство” не защото имат скрупули, а просто защото не ги бива толкова?

И не трябва да им се признае, че и те правят, каквото им е по силите в това отношение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2012, 10:38

2 gullwing | 15.10.201409:57

Най, най-важното за ДПС е наличието на сплотен антибългарски електорат. Това е ядрото, около което се събира всичко останало - пари, медии, договорки. Без такъв фундамент те не биха стрували нищо.

А какво създава този електорат? Самата българска държава. Сплотяването на турците у нас е резултат, съвсем естествена реакция на възпитаваната от същата тази държава омраза към турците.Основното средство за изграждане на тази омраза е система от злобни, провокативни лъжи, специално създадени и насадени в българското съзнание. Българите им вярват, но турците ги знаят че са лъжи. Затова не вярват на българската държава и се борят със нея.

Без тази омраза ДПС не би съществувало. Затова то и подържа всякакви националисти като Атака и прочая. Но най-страшното за ДПС - неговата политическа смърт ще дойде ако официалната българска държава престане да налага тази омраза. А основното средство за това е преподаваната у нас българска история.

ПО-подробно - http://www.librev.com/index.php/discussion-bulgaria-publisher/2453-istorija-rolja-1
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.01.2013, 10:41

1 stiliyan | 15.10.201409:21

Играят Русия и Германия футбол.Германия води разбира се и един дядка крещи -слабаци ние навремето ги бихме и под Москва и Берлин-предатели.До него седи грузинец и му вика-дядка ,тренъорът друг беше тогава.При оня треньор също е имало чеченска криза,не криза ,а въпросче ,който той е решил за седмица -две с 2-3 дивизии на НКВД, и в Чечения не е останал един чеченец.Всички са заминали да секат дървета.Не бойте се бе ,коментари даже няма -треньорът и на ДПС ина ГЕРБ и БСП и прочее е един и същи.Когато трябва ще им удари спирачките.Не е булгаристан тук,все още е Българусия.
   

оценка

+0 -4