Нарковойната в Сирия | webcafe.bg
Webcafe

Нарковойната в Сирия

Webcafe.bg, по сп.TIME
28.10.2013, 17:27 (обновена 30.10.2013, 15:32)
Снайперист в Алепо

Снимка: © Getty Images

С парите от дрога се купува оръжие

На 15-ия си ден като началник на борбата с наркотиците в Ливан, полковник Хасан Чамс Едине получил информация, че нещо голямо ще премине през бейрутското пристанище през лятото. Колко голямо? Близо 5.5 млн. таблетки амфетамин местно производство, скрити професионално в индустриална система за затопляне на вода, която била предназначена за Дубай.

Служителите на Чамс Едине трябвало да използват ацетиленови горелки, за да извадят белите таблетки с гравирани на тях Ин и Ян. Гигантският бойлер е произведен в Сирия и по думите на експерта, наркотиците не са просто вкарани в него - цялата инсталация е изградена около тях в завода.

Седмица по-късно, на 21 август, Чамс Едине получил нова информация - този път хванали шест сирийски камиона. Всяка от машините, пътуващи за Саудитска Арабия, имала тайници. Вътре намерили 6 млн. таблетки от наркотичния стимулант. Няколко дни по-късно, още 11 000 от тях били открити у сирийски гражданин, а други двама били хванати да пренасят още 8 кг. Наркотично вещество.

За месец, ливанските власти намериха каптагон за 200 млн. долара. Тази форма на амфетамин е непопулярна на Запад, но е истински хит в Персийския залив. Гражданската война в Сирия прави дрогата още по-достъпна. С продължаването на конфликта, изглежда все по-вероятна тезата, че воюващите страни се финансират и от наркотрафик.

Правителство и бунтовници са в играта

Заловените камиони са собственост на сирийски сунит, който отдавна се занимава с наркотици и се знае, че е напуснал обсадения град Хомс, за да отвори „магазин" в Бейрут. Чамс Едине смята, че заподозреният поддържа връзка със сирийската опозиция. „Те (бунтовниците-б.р.) имат два или три подобни канала. Това означава, че могат спокойно да наберат 300 млн. долара - това би стигнало за много оръжие".

Не са само сунитите. Шиитската групировка „Хизбулла", която се ползва с подкрепата на Иран и се бие за Башар ал-Асад в Сирия, също знае как да печели от наркотици. „Хизбулла има дълга история на заигравки с наркотрафика, а каптагонът, с големите си маржове, е още една бизнес възможност", коментира американският експерт Матю Левит.

Представител на групировката отрича тя да се занимава с практика, която е строго забранена от исляма. В същото време, той признава, че при свои операции „Хизбулла" си е съдействала с наркотрафиканти. „В крайна сметка, целта оправдава средствата", казва той.

Каптагон е търговското име на фенетилина - синтетичен симулант, използван за лечение на хиперактивност до забраната си през 1986 г. Днешните му нелегални версии съдържат амфетаминови деривати, които са по-лесни и по-евтини за производство.

Каптагонът беше популярен в Източна Европа в началото на века, а властите в Близкия Изток се сблъскаха с него около 2006 г. По това време беше открита и голяма нарколаборатория в Ливан. Оборудването било дарено на „Хизбулла" от иранските благодетели на групировката с цел набиране на средства за действия срещу Израел.

През 2012 г. беше разбита друга нелегална фабрика за каптагон, собственост на член на „Хизбулла". Бяха конфискувани и унищожени десетки машини, които са в състояние да бълват хиляди хапчета всеки ден. Според Левит, групировката се нуждае от този бизнес заради санкциите, наложени на Иран.

От „Хизбулла" яростно отричат и твърдят, че ливански кланове държат наркопроизводството и групировката не може да им се опълчи, защото са твърде силни.

Печалбата при амфетамините е несравнима с другите наркотици. За разлика от кокаина и хероина, суровините за производството му са евтини и се намират легално. Всяко хапче струва центове, а след това се продава по 20 долара в Саудитска Арабия. Умножете тези 20 долара по 55 млн. - толкова таблетки се залавят в кралството всяка година и властите признават, че спират едва 10% от пратките.

Огромна част от амфетамините по света са предназначени за арабските страни и затова не е чудно, че повечето хора с наркотични проблеми са зависими от каптагона.

Войната като бизнес възможност

На 17 септември т.г. саудитските власти екзекутираха сирийски наркотрафикант. През март 2012 г. негов сънародник беше обесен заради същото провинение. Заловените в Ливан са също основно сирийци, но това не означава, че те са овладели наркопазара. Или поне не още.

Гражданската война е направила 2 млн. души бежанци, а други 5 млн. са без дом вътре в страната. Отчаянието тласка много хора към ливанските наркокартели, които се нуждаят от „мулета". В същото време, все по-големи области в Сирия са обхванати от беззаконие и там се появяват лаборатории. През декември м.г. правителствените сили конфискуваха 180 000 таблетки в нелегална фабрика в гр. Хомс.

„През последната година виждам все повече сирийци в бизнеса", признава и Абу Али Зайтер - един от най-големите ливански наркобарони. Според него каптагоновите лаборатории в Сирия се множат, но на този етап местните все още продават на по-големите играчи като него.

„Ако в следващите 10 години войната не приключи, те ще излязат на международния пазар, засега това е нов бизнес за тях и е много ограничен", допълва Зайтер.

Не всички гледат толкова спокойно на възможностите за наркобизнес, които конфликтът предлага. В едно от последните интервюта преди смъртта си, бившият лидер на „Джабхад ал-нусра" Омар Аташ се хвали, че лично е ръководил унищожаването на две каптагонови фабрики и ниви с марихуана близо до границата. По думите му, районът бил „освободен" преди година, но местните хора си помислили, че щом я няма централната власт, могат да си правят каквото поискат.

Боецът-ислямист признава, че борбата с дрогата е твърде контрапродуктивно начинание - търсенето и унищожаването на складове и лаборатории изисква човешки ресурс, а освен това води до конфликти с населението. Аташ загина при ракетен удар преди месец и все още не е ясно кой я е изстрелял.

Наркотиците, естествено, не са нещо ново в местния пейзаж. По време на гражданската война в Ливан, страната беше център на международния наркотрафик. Преработваха се кока от Южна Америка и опиум от Афганистан, като получилите се в резултат кокаин и хероин се продаваха на европейския пазар. Почти всички участници в заплетения конфликт финансираха армиите си с пари от дрога.

Със сигурност сирийците, които водят сегашната война, имат това предвид.

Oще: война  каптагон  ливан  наркотици  наркотрафик  сирия  хизбулла 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2011, 22:58

1 Щ | 29.10.201318:53

Общо взето, едно зло никога не идва само.
   

оценка

+0 -0