Оскар Писториус e виновен за убийството на Рийва Стрийнкамп | webcafe.bg
Webcafe

Оскар Писториус - убиец по непредпазливост

Webcafe.bg, по Guardian
12.09.2014, 12:52 (обновена 13.09.2014, 10:07)

1 от 5 снимки Назад Напред

Оскар Писториус

Снимка: © Getty Images

Оскар Писториус по време на обявяването на присъдата му днес

Южноафриканският лекоатлет Оскар Писториус бе обявен за виновен по обвинението за убийство по непредпазливост на приятелката си - манекенката Рийва Стийнкамп. Писториус я е застрелял по грешка. Съдът приема тезата на Писториус, който е вярвал, че има престъпник в къщата, когато е стрелял през вратата на тоалетната, а там всъщност е била Стрийнкамп.

По обвинението лекоатлетът може да получи до 15 години затвор. Писториус е виновен и за стрелба на обществено място (ресторант), като за това може да лежи 5 години зад решетките.

Поне една оправдателна присъда

Ден по-рано Оскар Писториус бе оправдан по обвинението за предумишлено убийство на приятелката си - реабилитация за спортиста, който упорито отстояваше, че е невинен по време на процеса в Южна Африка, следен от милиони хора по цял свят.

Съобщавайки решението си за оправдателната присъда, съдия Токозиле Масипа заяви, че е ясно, че Писториус е действал противозаконно, като е стрелял по човека зад вратата на тоалетната на 14 февруари миналата година.

Тя каза, че "разумен човек" не би изстрелял четири куршума през вратата на тоалетната и че Писториус е действал "твърде прибързано и е използвал прекомерна сила... Ясно е, че поведението му е било демонстрация на небрежност."

Параолимпиецът Писториус се бе навел напред на обвиняемата скамейка и плачеше тихо, докато съдията обяви, че държавата не е успяла да докаже, че той е виновен за предумишлено убийство, и че доказателствата са "случайно съвпадение".

Отхвърлянето на обвинението в предумишлено убийство ще донесе известно облекчение на семейството му, което присъстваше в съда и го подкрепяше ежедневно, и многобройните му фенове, които вярваха в невинността му. Не е изключено дори някой ден параолимпиецът да възроди спортната си кариера.

Заклеймен от приятелите и поддръжниците на Стийнкамп

Срещу Писториус се очаква да се обяви и женската лига на Африканския национален конгрес, представители на който редовно присъстваха в зоната за публика и танцуваха и пееха пред съда в четвъртък. Има вероятност решението на съда да подхрани опасенията, че Писториус е бил третиран по различен начин от други обвиняеми само заради богатството и славата си.

След 41 дни на свидетелски показания, които съставяха общо 352 страници улики, съдия Масипа на практика отхвърли изцяло тезата на прокуратурата, че Писториус е имал намерението да убие Стийнкамп, когато е стрелял 4 пъти през вратата на тоалетната в дома си в ранните часове на 14 февруари 2013 г. Съседите му в луксозната затворена жилищна зона в столицата на Южна Африка свидетелстваха, че са чули "смразяващи кръвта викове" преди и по време на изстрелите.

Съдията обаче отхвърли тези противоречиви твърдения като ненадеждни и заяви, че съдът разполага с предимството на технологиите: записи за телефонните обаждания през същата нощ. И те според съдията "накланят везните" в полза на версията на Писториус за събитията.

Масипа обяви, че Писториус е бил "много лош свидетел", но че невярността на казаното от него не означава, че обвиняемият е виновен. В крайна сметка тя прие за вярно неговото отстояване през сълзи, че е убил случайно Стийнкамп, след като я е счел за нахлул външен човек, и че той самият е травматизиран от смъртта на жената, която е обичал.

"Държавата не успя да докаже по неопровержим начин, че обвиняемият е виновен за предумишлено убийство," заяви съдията. "Просто липсват достатъчно факти, които да подкрепят подобно твърдение."

Живот в опасност, но не съвсем

Според съдията обвиняемият е считал, че животът му е в опасност и поради това не може да бъде обвиняван в умишлено убийство.

"Как обвиняемият да предвиди, че изстрелът му би убил жертвата?" заяви съдията. "Очевидно той не е предвиждал тази възможност, че ще убие човека зад вратата, още по-малко конкретната жертва, тъй като е смятал, че тя е била в спалнята през това време."

Съдията отхвърли многобройните доказателства за "замърсяването" на местопрестъплението от полицията и дължината на удължителния кабел в спалнята на Писториус като на практика несвързани със случая.

В края на съдебното заседание, Писториус седя безмълвно в продължение на дълго време, потънал в емоции, утешаван от сестра си Ейми и брат си Карл, който е в инвалидна количка след сериозна автомобилна катастрофа.

Решението е сериозен успех за защитата в лицето на адвоката Бари Ру, който твърдеше, че 27-годишният атлет трябва да бъде съден за непредумишлено убийство, защото е демонстрирал крайна "тревожна реакция", засилена от дългогодишната му "инвалидност и причинена от това уязвимост". Краката на Писториус са били ампутирани, когато е бил на възраст 11 месеца.

Процесът предизвика ожесточени дебати в Twitter и влезе в правната история на Южна Африка с пряко предаване на живо по телевизията, осигурявайки на съдебната система безпрецедентна откритост и предлагайки поглед към страна, все още страдаща от голяма престъпност и голям страх от престъпност.

Ру и прокурорът Джери Нел - който тормозеше Писториус по време на кръстосания разпит, показвайки му снимка на окървавената глава на Стийнкамп - се превърнаха в минизнаменитости, а няколко книги за процеса са в процес на подготовка за публикуване.

Драматичният образ на Писториус

По-малко от година преди убийството, той бе в пика на кариерата си и имаше шансовете да направи цяло състояние от спонсорства и подкрепа от известни брандове. Агентът му Пийт ван Зил заяви пред съда, че е имало две звезди на олимпиадата в Лондон през 2012: Писториус и ямайският спринтьор Юсеин Болт.

Южноафриканският атлет се бе превърнал в емблематична фигура, преодолявайки недъга си, тормоза в училище, отсъстващия си баща и смъртта на майка си, за да стане един от най-добрите бегачи в света. Освен златните медали на параолимпиадата, той се занимаваше и с благотворителни инициативи за деца с недъзи и бе възприеман като ролеви модел и глобален бранд. Ван Зил предсказваше, че Писториус и Стийнкамп биха могли да станат знаменитости от мащаба на Дейвид и Виктория Бекъм.

Всичко това сега вече е история след 3 часа сутринта на 14 февруари миналата година, когато Писториус взема пистолета си, отива до тоалетната и изстрелва четири смъртоносни взривни 9 mm куршуми през заключената врата. От другата й страна е била Стийнкамп, 29-годишен модел, завършила право, която умира почти на място. Майка й присъстваше в съда през по-голямата част от процеса.

Писториус от самото начало отстояваше, че е невинен, като твърдеше, че е бил изплашен от шум в тоалетната и приемайки в тъмното, че Стийнкамп още е в леглото, е отишъл да се конфронтира с евентуален крадец. По време на процеса защитата на атлета изглежда се променяше след разпити от Нел. След като твърдеше, че убийството е било съзнателно, но е било погрешен акт на самоотбрана, после той заяви, че е натиснал спусъка, без да мисли - твърдение, което отговаря повече на автоматична или неволна отбрана, но не и самоотбрана.

Нел, наричан "Питбула", заяви, че Писториус е бил "ужасен свидетел", който е "изпуснал щафетата на истината". Други наблюдатели го описват като слаб свидетел, който подкопава убедителността на собствените си показания.

Въпреки това и прокурорът Нел признава, че тезата на обвинението се е опирала твърде много на обстоятелствата.

Изпаднал в ужас

Защитата предостави детайлна хронология, която според нея демонстрира, че чутите от съседите писъци не са били на Стийнкамп, а на отчаяния Писториус, изпаднал в ужас и викащ за помощ. Тя също така разкрива и полицейска некомпетентност при разследването, включваща замърсяване на местопрестъплението и дори кражба на дизайнерски часовници, притежавани от Писториус.

Уврежданията на атлета и усещането му за уязвимост може и да са допринесли при преценката на съдията за обяснение за паническата му реакция. Ру твърдеше, че двойната ампутация на краката на Писториус е имала кумулативен ефект върху неговата психика, точно като жените-жертви на побой, които убиват съпруга-насилник, когато една последна несправедливост прелива чашата. "Трябва да имате предвид бавно натрупващия се ефект от това страдание с течение на времето," заяви защитникът.

Оправдателната присъда изглеждаше маловероятна за мнозина. През март 2013, когато Писториус бе пуснат под гаранция, магистратът Дезмънд Неър отбеляза многобройни "неправдоподобности" в разказа на атлета за стрелбата. Тогава той бе запитал защо Писториус не е проверил кой е в тоалетната, преди да стреля - и защо Стийнкамп не му е казала, че е там?

Oще: непредумишлено убийство  оскар писториус  параолимпиец  параолимпийски игри  писториус  рийва стийнкамп  стийнкамп  убийство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.