Гръцки фермери блокират южната ни граница | webcafe.bg
Webcafe

МВР: "Не пътувайте за Гърция!"


17.01.2010, 14:31 (обновена 18.01.2010, 14:57)
тирове

Протестиращи гръцки фермери започват непрекъсната блокада на ГКПП Илинден-Екзохи и Кулата-Промахон от понеделник сутринта.

Земеделските производители са предупредили, че ще блокират и важни пътни артерии в Гърция.

Протестът ще продължи докато не бъдат приети исканията им.

Въпреки че по първоначални обещания те ще пропускат леки коли и автобуси, като спират само тежкотоварни автомобили, става ясно, че изключения вероятно няма да се правят - или поне няма никакви гаранции за това.

Минимум 300 трактори и селскостопанска техника щяла да бъде струпана на границата, обещаха протестиращите.

Гръцките фермерите са заявили още, че имат готовност да стачкуват най-малко десет дни, но всичко зависело от преговорите, които водят техни представители.

"Ако можете, не пътувайте за Гърция", призоваха вчера българските шофьори заместник-областният управител на Благоевград Георги Баханов и МВР.

Баханов проведе едночасова среща на Кулата с областния шеф на гръцката полиция в Серес Николас Ризос и заместник областния шеф на Серес Томас Сямбирис.

От българска страна е създаден кризисен щаб, който ще решава проблемите, възникнали от блокадата.

Дискутирани са варианти за евентуално използване на обходни маршрути, като за шофьорите, които ще попаднат в капана на блокадата, ще бъдат осигурявани храна, вода, химически тоалетни, бърза медицинска помощ и други неща от първа необходимост.

Гръцкият зам.-областен управител е предложил тези, които бързат, да пътуват през Македония за Гърция, като минат през ГКПП-Златарево. Според Баханов обаче това е доста неудобно решение, защото пътят е през планина и маршрутът е доста тежък, освен това се минава през две митници.

Около половин милион лева загуби ще претърпят българските превозвачи, ако стачката на гръцките фермери затвори границата.

Това показват грубите разчети на тираджиите, съобщава в-к "Стандарт".

Според председателя на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски всеки камион, който бъде блокиран на ГКПП Кулата, ще ощети собственика му с около 250 евро за всеки ден от задържането.

Превозвачи разказаха, че през този пункт ежедневно преминават поне 100 тира, основно по направленията Гърция и Италия. Това означава, че родният транспортен бизнес ще бъде ощетяван с поне 25 хил. евро на ден.

Гърците признаха обаче, че все още информацията относно блокадата е предпоследна.

Стачният комитет на протестиращите земеделци ще решава в понеделник дали ще пропуска леки автомобили и автобуси, както и тирове, превозващи бързо развалящи се стоки. Няма яснота и дали периодично ще се пускат коридори за тежкотоварните камиони.

 

Oще: граница  гърция  протест  фермери 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.