Ваксините - имаме ли право на избор? | webcafe.bg
Webcafe

Ваксините - имаме ли право на избор?

Д-р Румен Стойчев, магистър по хомеопатия, магистър по медицина, www.homeohelp.eu
28.08.2013, 11:22 (обновена 30.08.2013, 07:50)
Майка с бебе

Допустимо ли е да има задължителни ваксинации

Тази статия не е посветена на шумния спор между привъжаниците и противниците на ваксините. Тя няма да ви агитира да влезете в един от отборите "ЗА" или "ПРОТИВ" ваксините, това ще оставим на всеки сам да прецени за себе си.

Тази статия е за всички нас, които живеем в България и трябва да се съобразяваме със законите й, за всички майки и бащи, които търсят информация не само за ползите и вредите от имунизациите, а и за правото си да взимат информиран избор, за себе си и за своите деца.

Увлечени в спора "ЗА" и "ПРОТИВ" страните не правят ясно разграничаване между трите основни аспекта в проблема "ВАКСИНАЦИИ":

Първият аспект на проблема "Ваксинации" е чисто медицински.

В рамките на този аспект едната страна отстоява позицията, че ваксините влияят благоприятно върху човешкото здраве, а другата го отрича. И двете страни са убедени, че имат своите аргументи, но и на двете им липсва достоверна и безспорна научна обосновка.

Про-ваксинационно настроените се позовават на проучвания и факти, за които има основателни съмнения, че са манипулирани или откровено измислени така, че да подкрепят предварително подготвена теза. Опонентите им отхвърлят тези доказателства.

Аргументите на анти-ваксинационно настроените по правило се базират на наблюденията им за прекалено много странични ефекти от ваксини, които обаче не са регистрирани от т. нар. "официална наука". Опонентите им ги отхвърлят като доказателства и ги отричат "без разглеждане по същество".

Перспективи:

Необходими са години и изследвания, извършени от независими експерти, което е много трудно за реализация. (Огромната част от изследванията, свързани с ваксини и медикаменти, се финансират от фармацевтични компании. Това е очеваден конфликт на интереси, но обикновено по него не се коментира.)

Решение:

Да се изчака (организира) извършването на въпросните изследвания.

Вторият аспект на проблема "Ваксинации" е морално-философски.

Огромна част от медийните, а и от задкулисните изяви на про-ваксинационно настроените имат за цел да наложат тяхната воля над тази на опонентите им. Последните по правило са свободомислещи хора и когато някой се опитва да им извива ръцете, това ги вбесява.

Мнозина от тях биха протестирали и ако някой забрани напълно ваксинациите, само защото става дума за забрана.

И двете страни се стремят да повлияят на начина на мислене на хората и на тяхната ценностна система. Разликата е, че про-ваксинационно настроените го правят агресивно и в много случаи безочливо, с използване на нечестни средства.

Перспектива:

Агресивността и високомерието са същностни черти на представителите на съвременната западна медицина и фармацевтичната индустрия. Не виждам перспектива това да се промени в обозримо бъдеще.

Решение:

Анти-ваксинационно настроените да използват активно всички възможности за информиране на широката общественост и за промени в законите. Чрез достатъчно широка обществена подкрепа несъстоятелността на тезите на про-ваксинационно настроените ще става явна за все повече хора, вследствие от което може да се разчита промените да бъдат осъществени по демократичен начин, без натиска на улицата, който може да бъде страшен.

Третият аспект на проблема "Ваксинации" е правно-политически.

Про-ваксинационно настроените предпочитат тяхната теза да бъде превърната в правни норми, за да избегнат необходимостта да я отстояват с аргументи. Те имат инструменти, с които да влияят на законодателя и ги използват без колебание. В резултат от това определен брой имунизации са обявени за задължителни и ако някой не изпълнява закона, бива наказван.

Според анти-ваксинационно настроените, поради пълната липса на консенсус по въпроса, въвеждането на такива законови норми е неуместно и ненавременно. Те основателно посочват, че задължителното ваксиниране противоречи и на определени членове от Конституцията и на духа на самата Конституция, която претендира да е основен закон на демократична държава. Европейското законодателство също не толерира вменяването на задължения по подобен начин.

Перспективи:

Ако про-ваксинационно настроените подходят като демократи и се откажат от практиката да налагат силово мнението си на огромен брой хора, въпросът може да се реши много бързо.

Решение:

Ако горното се случи, решението ще вземе Народното събрание с промяна на един-два члена от Закона за здравето. В противен случай трябва да се разчита на съда, който неизбежно ще се занимава с такива дела в близките месеци.

Ето тук възниква основният въпрос:

Допустимо ли е да има задължителни ваксинации?

Допустимо ли е родителите, отказали да ваксинират децата си, да понасят финансови санкции за решението си? Българското законодателство отговаря противоречиво по тези въпроси.

Конституцията (чл. 52, ал. 4) заявява, че "Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки...", но в същото изречение отваря вратичка за изключения от тази норма: "...освен в предвидените от закона случаи."

Законът за здравето "предвижда" подобен случай:

Чл. 58. (1) За предпазване на гражданите от заразни болести се правят задължителни имунизации.

Дотук всичко изглежда коректно - "никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки...", но ваксинирането прави изключение - то може да бъде правено принудително.

Правният конфликт идва от факта, че цялата тази - иначе "коректна" конструкция - противоречи на Хартата на основните права, която е неразделна част от Европейската конституция.

В чл. 3 на Хартата - "Право на неприкосновеност на личността" - четем:

"1.Всеки има право на физическа и психическа неприкосновеност. 2. В областта на медицината и на биологията трябва да бъдат зачитани по-специално: а) свободното и информирано съгласие на заинтересованото лице при определени със закон условия и ред."

Тук вече изключения не са предвидени - законът в съответната страна-членка трябва да определи условията и реда за получаване на свободно и информирано съгласие, но не и да създава казуси, при които такова не само не се изисква, но се и отказва като право на гражданите.

Нататък е кристално ясно.

Чл. 5, ал. 4 на Конституцията на България постановява, че "Международните договори, ратифицирани по конституционен ред ... са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат."

Това означава, че българският закон създава предпоставки за нарушаване на Европейската конституция, а българското здравеопазване превръща тези предпоставки в жива реалност, която има две основни последици:

1. Нагнетяване на напрежение в обществото, защото българите вече са чувствителни към нарушаването на правата им.

2. Създаване на условия за завеждане на дела срещу държавата ни в Европейския съд в Страсбург, които държавата най-вероятно ще загуби. От това губим всички.

Важно е да се допълни, че плановите имунизации не са задължителни в Германия, Холандия, Люксембург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Кипър, Естония, Литва и Латвия.

В тези държави немалко родители имунизират децата си и това е техният начин да упражняват правото си на свободен и информиран избор. Други не имунизират децата си и това е пък техният начин да упражняват правото си на свободен и информиран избор. И едните, и другите, обаче, имат еднакви и равни права да вземат решения, отнасящи се до здравето на децата им. Държавата там не дава и не отнема права - тя само ги признава и уважава.

Това следва да стане и в България, с българските родители и българските деца. Защото ние обичаме децата си не по-малко от германците, британците и датчаните и имаме не по-малки права да се отнасяме отговорно и в съгласие със собствените си разбирания към тяхното здраве.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

При ваксинациите съотношението полза/вреда е поне 1 към 100, ако не и 1 към 1000.

Бъдете обективни, когато взимате решение да ваксинирате себе си или децата си.

Законът за здравето трябва спешно да бъде променен така, че да отпадне задължителността на ваксинациите и всички ваксинации да бъдат препоръчителни.

Про-ваксинационно настроените трябва мигновено да спрат с опитите да владеят човешкото съзнание и мислене, защото това винаги е окупация, а окупираният никога не приема окупатора си.

www.homeohelp.eu

Oще: ваксинация  ваксини  деца  задължение  закони  законодателство  здраве  конституция  медицина  право  родители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.10.2013, 20:19

465 John Isnerr | 06.10.201320:20

http://hardworkss.wordpress.com/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

464 Vladimir Pavlov | 17.09.201311:54

Късно прочетох статията, но по-добре късно, отколкото никога и мога да кажа:
- Всеки "доктор" обявил се за хомеопат няма право да се нарича доктор, по никакъв повод. Това е обида за всички нормално мислещи хора, и докато вероятноста така наречените хомеопати да бъдат гонени, излагани публично за порицание и замеряни с яйца и домати от интелигентната публика е малка, а търпимоста на обществото, към така наречените доктори хомеопати съществува, ще страдат всички!!!
А статията, сама по себе си не се нуждае от коментар. Обърнете драги читатели внимание на факта, че въобще се повдига такъв въпрос. Ваксините спасили милиони човешки животи, да бъдат обсъждани с "да" и "против". Колко гнусен и жалък трябва да е този, който задава подобни въпроси? Колко трябва, да не разбира нищичко от история, биология и химия за да напише горното? И после да се нарече "доктор"!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 09.09.2013, 21:00

463 Кака Сийка на всяка манджа мерудийка | 12.09.201320:24

Като гледам коментарите - те отдавна са загубили връзка със статията! "Ваксините - имаме ли право на избор?" като заглавие - според някои защитници на ваксините - АБСОЛЮТНО АНОНИМНИ И МЕДИЦИНСКИ НЕГРАМОТНИ - изобщо не трябва да се поставя този въпрос. Чудя се само защо се опитвате да обяснявате на хора, които изобщо не желаят да научат и най-вече уважат друга гледна точка, други знания (включително на дипломирани лекари). Абсолютни нещастници, цитиращи учебници от осми клас и гугъл! Но пък какво да се очаква от финансисти и мениджъри? Щом успяха да докажат, цче 30 е 5% по-малко от 20 (говоря за сметките на тока и 5% намаление, което излезе увеличена сметка за ток накрая). На такива тикви каквито и статии, каквито и истории, каквито и нарушения да им цитирате - нито ще чуят, нито ще проумеят! Оставете ги да си тънат в собствената глупост и да се надяваме, че никога и по никакъв начин няма да се доберат до ръководни постове и най-вече политика, която ще определя човешки съдби! Това ще са изроди по-жестоки от Сталин и Хитлер!!! Няма смисъл да се хабите вече с тях - те са нищожна част от земните жители и за голяма радост все още трезвомислещите и приемащи и различното мнение и право на живот (здраве и болест) са повече! Нека да продължават да си четат учебниците за осми клас по биология и да се аргументират с гугъл! Господа, финансисти (deowin)и мениджъри (Blagovest Iordanov) разбиращи повече от медицина - осъзнайте се и си гледайте цифрите! Оставете другите да си живеят живота както намерят за добре! Ваксинирайте се щом ви е страх от болестите и вярвайте, че ще живеете вечно! А може би работите в рекламни агенции или фармакомпании и се страхувате, че ще ви западне бизнеса? Споко! Винаги ще има болести и боли, а ако намалеят - фармакомпаниите ще се погрижат (било чрез отрови, лекарства или биологично оръжие). Ааа и още нещо - да знаете, че ако вариолата се върне - в Бг ваксина няма (потърсете в любимия си чичо Гугъл)! А туберкулозните щамове само в България са над 133, ваксината е само срещу няколко! Ето ви и доказателството колко "пази" ваксината! Щом от 2007 (първият бум на туберкулоза в България) до сега нещата се влошават (нарастват болните), а всички те са ваксинирани!!! Ооо, бЕгайте да се ваксинирате, че ще ви посети "жълтата гостенка"!
   

оценка

+6 -1

Регистриран на: 11.09.2013, 22:23

462 KAKA VANCHE | 11.09.201322:34

Айде иване куку муку насранко обирай си лайната и хапчетата и марш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

461 еднажена | 11.09.201319:16

Истерията около ваксинациите в частност и болестите, като симптом на неминуемата смърт, произтичат от първородния грях - липсата на естествена благодат и производната на това досада и бунт. Този страх от божествена скука и неизвестност е голямо предизвикателство за всеки в 3Д. Тъй като ние не сме посмешище, а фрагмент от друг свят. Творчеството ни е изявено предимно в 2Д. Оттук идва, между другото, писането по форуми, писането изобщо или изкуствата като цяло. Малцина са майстори , но няма ни един, който да не е платил скъпо за това. Лечението е вид "изкуство" и много лекари, малко лечители. Както обикновено. За да "родиш" каквото и да било, трябва да "умреш" хиляди пъти, т.е. да се променяш динамично, драстично, преднамерено, всеки един миг, при това без да бързаш и губиш истинското, търпеливо и тихо. И някак ако успееш - с усмивка. Изисква се много смелост и грация, ако мога така да кажа. При това положение смъртта не е проблем, а решениеУсмивка)).

Ето защо макар и книжен плъх, уважавам най-много Музиката и Танца.Там има далеч повече възможност за спонтанност, импровизация и интерпретация. При това не(съвсем)натрапчиво. И някак радостно.

Само да вметна - прословутият девиз Много щастлив "Каквото горе, това и долу!" е почти точен, единствено е пропуснато да се спомене, че процесът е двупосочен, отчитайки точката на светоусещане. Засега е само каквото горе - или каквото доле, обаче ...нищо не се знае завинаги.
И е страшно, от една страна, от друга е просто интересно

Плези се http://www.youtube.com/watch?v=FAYHTES4whs

ангелче
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

460 Мунчо | 11.09.201314:51

"Тази реивунизация", да се чете "тази реимунизация".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

459 Мунчо | 11.09.201314:49

Аз не разбрах, всички вие - възрастните, които пишете и само четете тук, след като навършите 25 години, ходите ли през всеки 10 години да се реимунизирате против Дифтерия и Тетанус? За ВСИЧКИ навършили 35г., 45г., 55г., 65г. и 75г. тази реивунизация е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА според имунизационния календар на България.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

458 Rodrigo Diaz de Vivar | 11.09.201309:41

Вписва се [хипотетично] с една дузина хипохондрици, които заплащат лекции на господина и екипа му, за да стигнат, цитирам, "до своя храм".
Но ... лошо няма, Дзукеро навремето беше казал нещо, което много ми хареса:
"На глупаците майка им, винаги е бременна"
Визирам "учениците", екипа не искам да го коментирам. Там ситуацията е много деликатна. Кой индийски "доктор", кой астролог ...
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

457 Blagovest Iordanov | 11.09.201303:17

@ д-р Стойчев

Господин Стойчев, за пореден път правите бомбастични изказвания, атакуващи "инакомислещите" вам. Основното, което ме тревожи, е че използвате придобитата си титла "доктор", при положение, че сте се отдалечили недопустимо от това, на което са ви учили и което всъщност представлява тя.

Всеки вярва в нещо - вие във вашия житейски опит, Deowin и аз - в науката и статистиката, Harry - в световната конспирация. Това не значи, че нямаме мнение или опит. Напротив, имаме и опит и мнение, и в него вие имате специално място.

Все още не сте ми отговорили за вашата роля в рязката поява на няколко човека с чисто нови регистрации в рамките на час, преди няколко нощи. Какво точно искахте да постигнете с това и как се вписва в житейски ви опит?
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

456 Blagovest Iordanov | 11.09.201303:00

Тук: http://www.mdpi.com/1099-4300/14/11/2227/pdf е пълният текст на статията в Entropy.

Туй като не е точно изследване, ще го нарека анализ. Състои се от две части - първата прави кратко и интересно резюме на възможните причини и механизми на въздействие на две от съставки на ваксините (алуминий и живак) върху организма и как те водят до нежелани ефекти.

Втората част прави статистически анализ на честотата на използване на ключови думи в The Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) is a surveillance system implemented by the U.S. government.
Там стига до интересен извод, който ми помогна да стигна до моя извод:
As shown in Table 2, MMR was significantly more likely to be associated with autism (41% of the autism-associated events as against only 15% of the non-autism associated events, with a ratio of 2.67). HiB Titer and hepatitis were also over-represented in the autism group, although to a lesser degree.

Прословутата MMR ваксина....хм... какъв е неудобният проблем с нея:
Since MMR contains neither aluminum nor mercury, it is puzzling that children with the autism diagnosis seem to be highly sensitive to it.

Това заключение на авторите ме навежда на мисълта, че те са се опитвали да докажат вече изградена теза чрез наличните данни, т.е. не са били безпристрастни за фактите. По-нататък анализа се опитва да се запълни тази дупка - за мен, неуспешно.

Крайното заключение от анализа е: децата да бъдат излагани на слънце без защита за повече време. Без майтап.

Моята интерпретация на данните им (показващи ръст на рапортувани те странични ефекти до ок. 2003г., последван от спад) е, че както родителите (те могат да рапортуват в системата, пфу, гадна фармацевтична измислица), така и лекарите неизбежно са започнали да усещат влиянието на натиска за вредата от ваксините, респ. когато модата на тази хипотеза е отминала, то и използването на ключови думи е започнало постепенно да се нормализира.
   

оценка

+0 -0