Това, което се случва по борсите, не е никакъв срив - просто пазарите се напасват към реалността | webcafe.bg
Webcafe

Стига с тая паника!

Webcafe.bg , по материали от Дойче Веле и АП
10.08.2011, 11:11 (обновена 11.08.2011, 09:07)
NYSE

Снимка: © Getty Images

Макар и да са най-голямата икономика, САЩ тъпчат на едно място...

Тези дни новините сякаш се надпреварват по драматизъм: думата "паника" присъства навсякъде, "сривът" също е задължителен. Настъпи часът на пророците на упадъка. Кризата се завърна, крещят те.

И вие ли мислите така? Ако отговорът е положителен, то смятам, че грешите: кризата никога не си е тръгвала през последните три години, само дето се опитахме да я изтласкаме от съзнанието си.

Обратно в реалността

Това, което сега се случва по борсите в цял свят, не е никакъв срив. Да, няколко трилиона долара се обезцениха напълно, но това далеч не е причина за изпадане в паника. Всъщност, случва се нещо съвсем нормално - пазарите се напасват към реалността. Те осъзнаха, че бумът от последните месеци не е никакъв бум, а е купен посредством огромно нарастване на световния дълг.

Между другото, въпросният дълг се увеличи четворно за последните две десетилетия и в момента се равнява на невъобразимите 95 трилиона долара (само на САЩ се пада близо 1/6 от тази сума - над $16 трилиона - бел.р.). При все това спадът на борсите от последните дни не дава никакви индикации за задълбочаване на глобалната криза.

Въпреки това в специално изявление американският президент Барак Обама увери, че САЩ остават надеждно място за инвестиции. "Ние винаги ще бъдем страна с рейтинг ААА - каза президентът, - но главната ни задача е да съкратим бюджетния дефицит в дългосрочна перспектива."

Обама отново изтъкна несъгласието си с решението на "Стандарт енд Пуърс" да понижи рейтинга на страната до АА+ с негативна тенденция.

Известният режисьор Майкъл Мур дори призова Обама да арестува шефовете на "Стандарт енд Пуърс". "Тези престъпници сринаха икономиката през 2008 г. и сега ще го направят отново", написа той в туитър.

Президентът съобщи, че е предложил данъчна реформа, която ще позволи данъци да плащат тези, които могат. Някои държавни програми се нуждаели от промени, подчерта Обама и даде за пример здравеопазването. Той заяви, че не носи вина за задълбочаващата се криза в САЩ. Проблемите в икономиката били наследени и приличали на тези в Европа.

Известен американски блогър определи положението в Щатите като "Баракалипсис сега"...

Червена лампа за САЩ

Намаляването на кредитния рейтинг на САЩ всъщност не е никаква изненада. Страната продължава да е най-голямата икономика в света, но така и не успя да се справи с последната голяма криза. Тъпче на едно място, само планината от дългове расте.

И то с такава скорост и размери, че и най-големият партньор на Вашингтон - Пекин (Китай е най-големият купувач на американски държавни облигации, следван от Япония и Великобритания - бел.р.), започва да губи търпение.

Остава да се надяваме, че САЩ ще са оценили подобаващо предупредителния сигнал от "Стандарт енд Пуурс" (намалението на кредитния рейтинг от ААА на АА+ - бел.р.) и че този сигнал ще включи червената лампа в главите на американските управници. Защото най-големият проблем на САЩ не е икономиката, а разораната нива на местната политическа сцена.

Така мисли и британският анализатор Тимъти Аш, който публикува и свой анализ в "Зюддойче цайтунг". Според него "американската политика е станала направо безнадеждна.

Защото от отвращението и гнева идва силата за реформа. Според скорошна анкета 77% от американците смятат, че в хода на кризата около държавния дълг политиците във Вашингтон са се държали като "разглезени деца". А 88 на сто не одобряват начина на работа на Конгреса.

Само два отбора

Системните причини за тази нефункционалност са известни. Избирателните окръзи са разпределени така, че кандидатите са загрижени повече за това да не бъдат подсечени от радикалите в собствената си партия, отколкото да убедят избирателите.

Парите са вездесъщи в американската политика, а законодателната система е заразена от лобистите. От миналата година е разрешено неограниченото използване на частни средства за политически предавания, така че по радиото и телевизията бушува истерична културно-идеологическа война, като от 60-те години.

Нито заплахата от "Ал Кайда", нито китайската конкуренция стимулират сътрудничеството и готовността за компромис, освен когато става дума за националната сигурност в тесен смисъл. В едно обаче демократи и републиканци са единодушни, а именно, че в голямата политическа игра може да има само два отбора - ние и те. Аутсайдерите трудно могат да пробият като кандидати на изборите. В Америка цари двупартиен картел.

Преди Аш, и Нобеловият лауреат по икономика и колумнист на "Ню Йорк Таймс" Пол Кругман споделя същите възгледи за неефективната американска политика.

Кругман: Ще бъде ли маргинализирана десницата?

...Америка наистина има големи проблеми. Тези проблеми имат много малко общо със средно- или дългосрочната бюджетна аритметика. Не, това, което прави Америка неблагонадеждна, не са финансите, а политиката.

И ако обичате, дайте да не повтаряме стандартните приказки, че и двете страни били виновни. Нашите проблеми са почти изцяло едностранни - те са причинени от възхода на една екстремистка десница, която е готова да причинява криза след криза, но не и да отстъпи дори на сантиметър от позициите си.

Истината, що се отнася само до икономиката, е, че не е толкова трудно да се оправят дългосрочните финансови проблеми на страната. Вярно е, че при сегашната политика едно застаряващо население и растящите здравни разноски ще доведат до увеличаване на разходите.

Но САЩ имат много по-високи здравни разходи от всяка друга развита страна и много ниски данъци в международен аспект. Ако успеем да се придвижим дори само донякъде към международните норми в тези две направления, нашите бюджетни проблеми ще бъдат решени.

И защо не можем да го сторим? Защото у нас има едно мощно политическо движение, което започна да крещи "смърт!", когато ставаше дума за най-скромни усилия за по-ефективно използване на фондовете за медицинско застраховане, и което предпочете да рискува една финансова катастрофа, вместо да приеме дори и долар допълнителни приходи чрез повишаване на данъците на най-богатите.

Истинският въпрос, пред който е изправена Америка, дори само в чисто финансов аспект, не е дали ще успеем да спестим някой и друг трилион. Въпросът е дали екстремистите, които блокират всякаква отговорна политика, могат да бъдат разгромени и маргинализирани".

www.dw-world.de

Oще: акции  борси  дългове  икономика  паника  политика  рейтинг  сащ  стандарт енд пуурс  фед 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 10.08.201116:03

Чуди се Чакам коментар от Емо Димитров... може да ни светне и на некой друг индекс...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 10.08.201116:02

Такава глупава статия може да бъде написана само от хамериканец, дето не е разбрал, че не политиците, а банките отределят правилата....
Ще спестят "някой и друг трилион" от здравни разноски..... Бесен
   

оценка

+0 -0