Флашмоб банди вилнеят в Америка | webcafe.bg
Webcafe

Флашмоб банди вилнеят в Америка

по "Ню Йорк Таймс"
28.03.2010, 18:04 (обновена 29.03.2010, 17:37)
флашмоб

А в началото флашмобове се събираха просто за да потанцуват

Всичко започва невинно преди седем години - като вид пърформанс, в който хората се свързват чрез социални мрежи и SMS-и и изведнъж се събират на улиците за импровизирани боеве с възглавници в Ню Йорк, групови дискотечни танци в Лондон и дори голям бой със снежни топки във Вашингтон. 

Но тези така наречени флашмобове все по-често имат по-агресивен и буен обрат, след като стотици тинейджъри се събират във Филаделфия за ритуал, който е отчасти тормоз, отчасти нещо като бягство от бикове: тичане из квартали, като понякога тинейджърите спират, за да се карат един с друг, да нападат минувачите или да трошат имущество. 

В сряда полицията във Филаделфия реши, че нещата са отишли твърде далеч - и оповести планове да задейства полицейски час и да го направи дори още по-строг, ако има нови инциденти.

Властите съобщават, че имат намерение да държат родителите юридически отговорни за поведението на децата им. Те също така обмислят да направят безплатните транспортни карти за ученици невалидни след 16 часа, вместо след 19 часа, за да ограничат възможностите на тинейджърите да пътуват с градския транспорт в центъра. 

“Това са зле обмислени решения на малка група младежи, които правят глупави, но опасни неща”, обяви кметът Майкъл Нътър в интервю в сряда. “Смятаме да направим нещо по въпроса - незабавно.” 

Флашмобовете не са уникални за Филаделфия, но са по-чести там, отколкото другаде. Други случаи на флашмобове, завършили с арести и травми, са регистрирани в последната година в Бостън, Саут Ориндж, Ню Джърси и Бруклин.

Представителите на града добавят, че вече получават помощ от ФБР за следене на социалните мрежи. Телевизиите и радиостанциите са се ангажирали да помогнат с привличането на хип-хоп изпълнители, които да правят съобщения по обществените канали, които молят тинейджърите да прекратят тази практика. 

В последната година поне четири флашмоба са се случили в града, включително този в събота, в който скитащи тинейджъри са налитали на бой, няколко случайни свидетели са били ранени, а поне трима души са били арестувани. 

“Приличаше на цунами от деца”, казва 20-годишният Сет Кауфман, доставчик на пица в ресторант на "Саут стрийт". Той повдига ризата си, за да покаже дълбоките рани по гърба и рамото си. Има и синини по челото си, за които казва, че са от ритници и удари с юмруци, които е отнесъл, докато се опитвал да удържи разбеснялата се тълпа от това да влезе в магазина, където вече имало сбиване.

“Докато ги чуете да викат, и те вече заливаха улиците, магазините и тротоарите,” казва Кауфман.

Събиращите се тълпи, прерастващи в банди, са уплашили много от минувачите по улиците.

Жителите на града започват да се оплакват и от броя безнадзорни деца, а защитниците на правата на децата задават въпроса дали има достатъчно дейности, които да ангажират младежите след училище.

“Определено имаме нужда от повече работа за децата, от повече летни ангажименти за децата, от повече програми след училището, и имаме нужда от повече подкрепа от родителите”, казва Шели Яноф, изпълнителен директор на група за защита правата на децата в Филаделфия.

Яноф добавя, че библиотеките и другите след-училищни програми са били ограничени и програмата за млади нарушители на обществения ред е била сериозно орязана. В петък властите казаха, че две деца в пред-тинейджърска възраст са нападнали жена като част от пълна с насилие игра, наречена “Хвани и разбий,” в която деца избират хора, изглеждащи бездомни, и след това ги бият и им отнемат всичките пари, които притежават. 

Полицията, която казва, че тези нападения не са свързани с флашмобовете, е арестувала 11-годишно момче и 12-годишно момиче за нападението. От полицията смятат да обвинят момчето и за нападение над 73-годишен мъж, който е бил пребит и ограбен на същото място на 13 март.

Флашмобовете предизвикват и расови и класови въпроси. Повечето тинейджъри, участвали в тях, са чернокожи и произхождат от бедните квартали. Повечето от местата на нападенията са били основно бели бизнес-райони. В съботния флашмоб групи тинейджъри са крещяли “черни момчета” и “изгорете града,” казват неволни свидетели на събитията. 

В побой от 16 февруари, 150 тинейджъри са се изсипали от мола "Гелъри" източно от кметството във Филаделфия в час пик - и са вилнели из магазина "Мейси'с", бутайки клиентите и причинявайки щети по витрините. Полицията е арестувала 15 от тинейджърите и според едно от съобщенията на някои от тях не е било позволено да се обаждат на родителите си шест часа след задържането им. 

Клей Ийгър, консултант по юридически въпроси за непълнолетни и бивш директор на Службата за младежко правосъдие и превенция на престъпността в Пенсилвания, казва че вярва, че флашмобовете са донякъде резултат от намалението на държавните средства за програми за предотвратяване на насилието сред младежта.

Финансирането на програмите е намалено с 93 процента в тазгодишния бюджет - $1.2 милиона, в сравнение с $16 млн. през 2002 г. Градското финансиране за такива програми е намаляло до $1.9 млн. през последните три години - в сравнение със сумите от $4.1 млн. от 1999 до 2002 г. това е спад с 53 процента.

Кметът Нътър, който е чернокож, отхвърля твърденията, че расата или намаляването на градския бюджет за подобни програми са фактор.

“Не мисля, че хората би трябвало да си търсят оправдания за неправилно поведение”, казва Нътър. “Няма расов компонент в глупавото поведение, а родителите не би трябвало да очакват от правителството да осигурява забавления за техните деца.”

Oще: америка  флашмоб 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.