МВР пусна психолозите да замитат гафовете по убийството в Перник | webcafe.bg
Webcafe

МВР пусна психолозите да замитат гафовете по убийството в Перник

Екип на в. "Сега"
14.01.2012, 09:45 (обновена 14.01.2012, 09:53)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

Засега цялата версия за отвличането и смъртта на 17-годишната Мирослава се базира на признанията на самоубилия се заподозрян

Засега цялата версия за отвличането и смъртта на 17-годишната Мирослава се базира на признанията на самоубилия се заподозрян.

Въпреки че МВР твърди, че е разкрило отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава от Перник, противоречията и неяснотите около случая продължават да се множат. А несръчният опит на премиера Борисов да оправдае скандалното си поведение, когато поиска извинение от почернените родители и с усмивка похвали кучето, открило трупа, още повече разгневи социалните мрежи.

Основната артилерия на МВР вчера бяха психолозите от ведомствения му институт, които се позоваваха главно на данни от детектора на лъжата. Полицията не посмя да представи никакви доказателства за лансираната версия как и защо е извършено престъплението. А вътрешният министър Цветан Цветанов, който обикновено е словоохотлив по такива случаи, се скри.

Мирослава Николова, на 17 г., от Перник, изчезва на връщане от тренировка вечерта на 7 ноември 2011 г. Официално съобщение на МВР нямаше, медиите научиха от сестра й Елеонора, която от самото начало поддържаше версията, че Мирослава е отвлечена с цел откуп.

Шефът на Института по психология Неделчо Стойчев и психологът Светослав Петков подкрепиха основната теория на Борисов, че похитителите са били близки на жертвата. Затова тя не чувствала заплаха за живота си и приемала отвличането едва ли не като игра. За пример Стойчев даде спокойния почерк, с който момичето е написало писмо за отвличането си под давление на похитителите. Според експертизата това показвало, че тя е "в добро емоционално състояние". По думите му отвлечената е имала "добър доверителен контакт" с похитителя Стойчо Стоев, когото познавала. Психологът лансира версията, че тя е била под влияние на Стокхолмски синдром по отношение на похитителя.

Като друго доказателство за близостта на момичето с престъпниците Неделчо Стойчев посочва и факта, че Мирослава се е обадила лично на сестра си. Според него това показва, че похитителите са аматьори и че между тях и жертвата е имало доверие, защото тя спокойно е можела да каже на сестра си "намирам се еди-къде си или отвлече ме еди-кой си". Шефът на института явно пропуска, че в такива случаи похитителите карат похитения да се обади лично, за да докаже, че е жив. Според Стойчев момичето е убито веднага след това обаждане. На въпрос откъде знае, психологът се позова на показанията на самоубилия се арестант. На практика все още не са известни никакви обективни доказателства - резултатите от аутопсия например, които да потвърдят тази версия. Всичко се гради върху самопризнания на мъртъв вече човек.

На МВР отново му пречат мобилните оператори. Шефът на Института по психология предположи, че има нещо сбъркано в техните технологии, които не можели да посочат мястото на даден телефон поне в близост до 20 метра, а показвали само някакви посоки. Все пак е установено, че обаждането е било на 2 км от мястото, където е бил скрит трупът. Възниква въпросът защо районът не е бил обследван със следови кучета още тогава.

Ден след отвличането на Мирослава, на 8 ноември, похитителите лично се обаждат на близките й. "Те звънят от уличен автомат, защото не са успели да активират телефона на момичето след нейното убийство", твърди психологът. Веднага след това всички улични телефони били обезпечени, т.е. следени и подслушвани. От този разговор бил направен за първи път изводът, че похитителите може да са от близкото обкръжение на семейството. Същият извод се налага и когато похитителите пращат второ писмо, вече написано с букви от шаблон и насочено към изнудвания - приятеля на сестрата Елеонора Борислав Чолев. Според Неделчо Стойчев в кръга на заподозрените влизат застрелялият се в четвъртък Стойчо и всички, които са знаели за финансовото състояние на Борислав.

Психологът разкри, че Стойчо е извикан за първи път още на 13 ноември, "за да му се снемат сведения в дирекцията в Перник". Не е ясно защо разследващите чакат 2 месеца, за да поставят Стойчо Стоев на детектора на лъжата. Твърди се, че на 11 януари Стоев се проваля на полиграфа и прави пълни самопризнания. Неделчо Стойчев внуши, че психолозите са работели и по желание на близките и затова не било редно да се оплакват. Така по тяхно искане били подложени на детектора на лъжата треньорът на Мирослава, синът му и всички, с които тя тренирала. Това станало, въпреки че те не били в кръга на заподозрените.

"Семейството на момичето беше непрекъснато обгрижвано. При сестрата винаги имаше човек, който да контролира нещата при евентуално обаждане, есемес или писмо", обясни Стойчев. Това е в противоречие с оплакването на близките, че полицията изобщо не е обръщала внимание на молбите им да разследва отвличането и обажданията, тъй като е смятала, че Мирослава е избягала сама от дома си. Именно заради гневните обвинения на сестрата на убитото момиче - Елеонора, премиерът поиска близките да се извинят на МВР.

Още по-големи са съмненията около огледа в дома на заподозрения Стойчо Стоев. Според информация на "Телеграф", чиито репортери са били пред блока при идването на полицейския екип, огледът е извършен от служители на ГДБОП, водени от зам.-шефа на службата Валентин Цоновски. Официално съобщение по този въпрос няма. Неделчо Стойчев само уточни, че петимата присъствали на самоубийството не са от местната полиция. Снощи Медиапул съобщи, позовавайки се на анонимни източници от МВР, че Стойчо се е самоубил със служебното оръжие на единия от придружавалите го полицаи. По-рано психологът твърдеше, че пистолетът е на самоубилия се и е законно притежаван. Ако това е така, кой точно му е дал разрешителното, след като е бил осъждан и разследван за тежки престъпления?

Разрешителните се дават именно от полицията. Все още не е ясно как пистолетът не е открит в жилището при първия обиск. Психолозите бяха лаконични по въпроса - обискът бил сложно нещо. Не е ясно и защо вторият обиск е правен в присъствието на заподозрения.

Премиерът Борисов призна вчера, че е "груба грешка" задържаният да се самоубие. "Не мога да кажа, че съм доволен от това, че задържано лице с белезници са му се предоверили да се самоубие в дома си. Дори когато се отива до тоалетна, има надлежен начин, по който това се извършва - така че това е безспорно груба грешка от страна на полицаите, извършили огледа там", каза премиерът. И поиска наказания за провинилите се.

Неделчо Стойчев твърди, че бил изненадан от самоубийството на Стойчо, защото имал "абсолютна емоционална изравненост и никакво съжаление за това, което е направил". Освен това от МВР му обещали да го направят защитен свидетел, за да го предразположат и да направи признания. "В крайна сметка Стойчо се е самоубил, защото не е могъл да преживее провала си", заключава шефът на МВР института.
По ТВ 7 пък психологът от Института по психология към МВР Светослав Петков внуши, че не е изключено кръгът от извършители на отвличането и убийството на Мирослава да се разшири. Не е ясно на какви доказателства се базира това твърдение.

segabg.com

Oще: мирослава  перник  убийство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

10 Mile Manolov | 15.01.201218:43

тежка смрад се носи от бантустана... на местното туземно население обаче не му прави никво впечатление. оно е свикнало ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2010, 09:42

9 marsn | 15.01.201212:46

Антикомунизмът е психическо заболяване! Използват се имената на видни държавници, за да се провокира антикомунистическо настроение сред и без това оглупялото население! Фразата за човека и за проблема е измислена от Анатолий Рыбаков през 1987 г. и я четем в произведението му „Децата на Арбат“. Той се изразява така: "Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы." И по времето на Белязания, който вършеше "перестройки", този израз много се хареса на антикомунистите и на антисъветчиците и на кого да го прикачат ... на Сталин Смее се Браво! Умници! Твърдение за малоумници! Измислица за лековерни и за невежи хора! Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2010, 09:42

8 marsn | 15.01.201212:34

Правилно! Всичко е внушения! Внушават, за да отвлекат вниманието от истинския или от истинските убийци! Също, както това се случи с ония сестри от Пазарджик ... Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

7 straight | 15.01.201201:52

След като Стойчо е имал "абсолютна емоционална изравненост и никакво съжаление за това, което е направил", много странно ми звучи версията, че е положил толкова усилия, за да се самоубие. Особено преди да е имало съдебен процес и след като са му обещали статут на защитен свидетел.
След като се прокрадна информация, че Стойчо се е добрал до оръжието на някой от полицаите, по-логична и по-вероятна ми се струва друга версия. Стойчо е успял да вземе оръжието на един от полицаите, защото "между тях се е изградило доверие", което е притъпило тяхната бдителност, още повече, че са били "страшно уморени от работа по случая". Опитал се е да се измъкне, може би дори е стрелял по полицаите. Започнало е боричкане и в един момент пистолета гръмнал в Стойчо. Или някой от полицаите го е гръмнал, за да предотврати опита за бягство и/или да спаси колегите си.
Независимо от събитията, довели до смъртта на задържания, резултата е удивително удобен за полицията. Както е казал Сталин - има човек, има проблем...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

6 SeoKungFu | 15.01.201200:49

"МВР пусна психолозите да замитат гафовете по убийството в Перник" - обаче полепна по метлите и се замаза по мокета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 08:54

5 Пенко Иванов | 14.01.201215:54

Самоубил ли се е или са го самоубили? Защо Бойко Борисов поиска да се снемат натривки от ръцете на всички присъстващи по време на повторния оглед?

"Снощи Медиапул съобщи, позовавайки се на анонимни източници от МВР, че Стойчо се е самоубил със служебното оръжие на единия от придружавалите го полицаи."

...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2011, 11:34

4 Dimitar Atanassov | 14.01.201215:42

Моето мнение по въпроса, а и не само: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2012/01/14/mindyourlanguage/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:30

3 boby | 14.01.201215:08

@sake, ако не беше виновен щеше ли да се гръмне според тебе ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.04.2011, 13:15

2 sake | 14.01.201214:28

В крайна сметка,разкрит ли е убиецът?!Не ми стана ясно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

1 greenstreet | 14.01.201213:22

Плетеница от некомпетентност и непрофесионализъм от най-ниското до най-високото ниво...или просто на никой не му пука и не си дава зор да си свърши работата.
   

оценка

+0 -0