Като роман за Джеймс Бонд | webcafe.bg
Webcafe

Като роман за Джеймс Бонд

Webcafe.bg, по Daily Beast
08.08.2012, 16:04 (обновена 11.08.2012, 09:07)
Ал Кайда

За един провален терористичен план на "Ал Кайда" в Испания

Испанските власти арестуваха миналата седмица трима предполагаеми членове на "Ал Кайда" и ги обвиниха в планиране на голяма терористична атака.

Главната институция, занимаваща се с групировката в Испания, разкри някои детайли за терористите и техните планове. Испания стана жертва на най-големия атентат на "Ал Кайда" в Европа през 2004 г. - и все още остава сред рисковите държави за бъдещи терористични актове. 

Биографиите на предполагаемите терористи са като от роман на Йън Флеминг

Испанската полиция е арестувала един турски и двама руски граждани - по всяка вероятност чеченци. В близост до мястото на ареста на турския терорист са били открити големи количества експлозиви - достатъчно за взривяването на цял автобус. Вътрешният министър на Испания нарече полицейската акция "едно от най-големите разследвания, провеждани досега срещу терористичната групировка "Ал Кайда" на международно ниво".

Преди броени дни Мадрид получи известие от Фернандо Рейнарес - главния испански експерт по "Ал Кайда", професор в университета "Крал Хуан Карлос" - за някои подозрения по отношение на тримата терористи. Част от разкритията на Рейнарес звучат като роман за Джеймс Бонд, ала въпреки това те съвпадат със сведенията за предишните действия на "Ал Кайда" на територията на Испания. 

Замисълът е бил да бъде нанесен удар върху британската колония Гибралтар

Турчинът на име Ченгиз Ялчън е живял в Ла Линеа де ла Консепсион - градче, разположено на север от границата с британски Гибралтар, където от години е работил за местна строителна компания. Двамата руснаци също са живели близо до Ла Линеа, но били арестувани в автобус в северна Испания, вероятно докато се опитвали да избягат. В дома на турчина са били открити и три моторизирани уреда за парапланеризъм.

Испанските власти подозират, че тримата терористи са планирали атака над британската колония - вероятно в най-големия търговския център там, който би бил лесна мишена. Дом за 30 000 британски граждани, Гибралтар би бил начин да се удари Обединеното кралство "през задния вход". Наблизо, в Рота, е разположена и голяма военна база на САЩ - друга привлекателна цел.

По думите на Рейнарес, един от руснаците е бивш командос от специалните части на руската армия, който освен това е бил обучаван в Пакистан от съюзниците на "Ал Кайда" - "Лашкар-е-Тайба", групировката, която атакува Мумбай през 2008 г. И двамата руснаци изглежда са били обучени да летят с парапланер. 

Испания има основателни опасения от терористични организации на своя територия

Най-голямата терористична атака на "Ал Кайда" в Европа се случи в Мадрид на 11 март 2004 г., когато бомби взривиха четири влака, убивайки 191 души и ранявайки 1841. Рейнарес и други специалисти са установили, че атаката от 11 март е свързана с централния щаб на "Ал Кайда" в Пакистан.

Терористичният акт доведе до рязкото оттегляне на Испания от войната в Ирак, ала нейното правителство все още държи 1500-членен контингент в западен Афганистан.

И "Ал Кайда", и "Лашкар-е-Тайба" разполагат с тайни звена на територията на Испания за набиране на съмишленици и финансови средства. През март т.г., испанската полиция арестува във Валенсия член на "Ал Кайда" от йордански произход, известен с псевдонима "Библиотекаря", работил за пропагандиращи джихад онлайн форуми. През 2004 г. пък в Барселона бяха арестувани други членове на "Лашкар-е-Тайба".

Макар че няма местни замесени радикални организации, рискът от атентат е голям

Изглежда, че двамата руснаци са били изпълнители, докато турчинът по-скоро е бил организатор и е съдействал при реализацията на плана. Това, което е ясно според Рейнарес, е, че "тук не става въпрос за самостоятелно вътрешно радикализирано звено. Това са местен организатор и двама изпълнители, пристигнали от чужбина с мисия, която има връзка с "Ал Кайда". Цялата история обаче е много сериозна".

Ако мишената на предотвратения атентат наистина е била Гибралтар, то тогава съществува ясна възможност атаката да е била планирана за времето на Олимпийските игри. Във всеки случай, това е доказателство, че заплахата за терористично нападение над Европа от страна на "Ал Кайда" и досега остава твърде сериозна.

Oще: ал кайда  атаки  власти  европа  испания  терористи  терористичен акт 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.