Историческата необходимост и обединителната фигура | webcafe.bg
Webcafe

Историческата необходимост и обединителната фигура

Григор Гачев
24.06.2013, 11:34 (обновена 25.06.2013, 07:35)
Делян Пеевски

Снимка: © Sofia photo agency

Като деца ни учеха, че промените в обществото са резултат от появата на така наречената историческа необходимост. (Която е положение достатъчно влиятелна част от обществените слоеве да са несъгласни със статуквото, и т.н., дълго описание.) И че ако се появи такава историческа необходимост, в обществото може да се извърши промяна, ако има обединителна фигура, която да я поведе.

Учителите ни даже казваха, че дори най-силната обединителна фигура обикновено не може да постигне промяна без историческа необходимост, но историческата необходимост най-често създава нужните ѝ обединителни фигури.

През изминалите от промяната насам години бях вече започнал сериозно да се съмнявам в тази формулировка. Бях на път да я обявя за глупаво марксистка и да я отпиша, въпреки изящната вътрешна логика. Че ние вече над двайсет години сме в непрекъсната историческа необходимост, как не се появи една обединителна фигура!

Даже Бат Бойко не става за тая роля, въпреки че обедини почти половината гласоподаватели на предишните избори. То и как ли е възможно в България да има обединителна фигура?!... Някак бях загърбил факта, че несъгласни със статуквото са достатъчно голямата като численост, но не и достатъчно влиятелната част от обществените слоеве.

Че "кръгът от Монтерей" (който до голяма степен Е ръководството на израслата от някогашните "служби" сегашна българска мафия) е категорично против промяната, защото статуквото е създадено и усвоено от него, и работи за него - а той е реалното влияние в България.

Сега обаче тази историческа необходимост май най-сетне се появява, и е интересно да бъде разгледана.

Началото ѝ дойде с приемането на България в ЕС. Много европейски политици (особено тези от "сърцевината на ЕС" - Франция и Германия - разглеждат съюза като бъдещи Европейски съединени щати. След като България е бъдещ щат в тях, започва да става неприемлива политиката на Първанов/"Монтерей" за разкапването ѝ по всички възможни начини, по руско нареждане.

Както в разкапването (членове сме на "потенциалния враг" на Русия), така и в опитите за прекратяването му (членове сме на потенциалната евродържава) няма нищо лично, нито антипатия, нито симпатия. Просто имперска политика. (Само дето едната от двете тенденции ни е тотално неизгодна, а другата все пак си има и недостатъци, и предимства.) И зад дъската, дълго време стопанисвана от само един играч, седна втори и задвижи своите ходове и игра.

В БСП, която беше контролирана от Първанов (тоест от Русия), с юнашка европомощ се издигна Станишев и го измести донякъде. Не докрай - бившият ни президент се е окопал в БСП точно както и навсякъде, и хората му е много трудно да бъдат изчистени докрай.

Но все пак известни позиции бяха превзети. Голяма част от сегашните управленски органи на партията са Станишеви хора, ако и ключови фигури от типа на Румен Петков да са лоялни на Първанов. Дипломатическите игри вътре в партията станаха фини и умели до степен често да могат да противостоят на заплахите с отстрелвания и вадения на досиета - Алексей Петров вече не е всесилен.

Единствената политическа сила, която Първанов успя да създаде под пълен контрол - партията на Меглена Кунева - също беше отчасти измъкната от патрондаша му чрез контакти, които немската фондация "Конрад Аденауер" (икономическата база на ХДС) установи с Кунева. Първанов продължава да държи на практика 100% от висшите съдилища, почти цялата организирана престъпност и немалка част от медиите, но все пак влиянието му е подкопано.

В общественото съзнание пък се наложи Борисов - бивша мутра и настоящ тип селски хитрец с амбиции да измести старата кадесарска мафия и да заеме нейното място. На пръв поглед от това ползата за бъдещата евродържава е никаква - но европейците са били дипломати и са въртели игри хиляди години преди в Щатите дипломация да започне да означава нещо различно от томахавка.

Направили са си сметките, че Борисов е зависим от тях, така че могат да сведат влиянието на неговата бъдеща мафия до типичното за Европа. (По-малко би било неизгодно и за тях, и те все пак не са ангели.) И че той просто няма школовката, която имат Първанов, Алексей Петров, Любен Гоцев и компания - колкото и да иска, просто не умее да изгради мафия от категория и с желязно влияние като тяхната...

Дори след като Първанов впрегна цялата си армия и всичките си сили и средста срещу него, Борисов пак взе най-много гласове на последните избори, въпреки че носеше негативите на управление през криза - сигурен знак, че няма как да бъде махнат от политическия пейзаж, освен чрез отстрелване.

И така, историческата необходимост вече е налице. Силите зад Борисов и тези зад Станишев вече също искат промяна - отстраняването на старата мафия - а вече имат влияние по върховете. Кръгът Монтерей (и в крайна сметка руските служби) успяха да сформират правителство, но е ясно, че няма да имат силите да го удържат задълго.

Да, ще насключат колкото неизгодни за България договори успеят и ще навземат колкото престъпни заеми намерят кой да им даде, ако не успеем да ги свалим достатъчно бързо. Но промяната започва да става неизбежна. Единственото, което е необходимо за нея, е обединителна фигура.

И докато Борисов се опитваше да стане тази фигура, а игрите на Първанов, Станишев, Кунева и най-вече собствената му простащина му пречеха успешно, обединителят внезапно се появи от само себе си.

Делян Пеевски.

Беше избран за шеф на ДАНС в петък, в 12:30, без предупреждение и почти без обсъждане. До по-малко от час във Фейсбук се появи група на несъгласните с избора му и беше обявен митинг, след само пет часа. И за тези пет часа се събра митинг, какъвто нито една политическа партия в България не би могла да събере посмъртно. Равностоен на митинга срещу АКТА, който беше обявен доста дни предварително.

Още по-показателно е как се събраха хората. За въпросните пет часа получих към десет обаждания от най-различни приятели, за да ме предупредят за него и да ме поканят. Половината от тези обаждания бяха от хора, които посмъртно не биха отишли на политически митинг, никога не са ходили на такъв, някои от тях не ходиха дори на митинга срещу АКТА. Двама от тях изобщо не се интересуват от Интернет - нямам представа откъде са научили за митинга.

Аз на свой ред се обадих на няколко приятели, за които не знаех дали са видели обявата - същото положение. Всички освен един вече знаеха. Всички бяха бесни от идеята Делян Пеевски да командва ДАНС, и смятаха да ходят на митинга. Почти всички после ги видях там.

Сред дошлите на митинга имаше всякакви цветове, и политически, и възгледни. Разнообразието ме смая. Видях от стари десничари, през новоизлюпени гербаджии, та до хора с леви убеждения. А тези без партия и убеждения май бяха дори мнозинството... Особено ме впечатлиха думите на един стар познат, националист и атакист и в червата: "То бива, бива, ама бивол курбан не бива! Ако бяха назначили етническия турчин Вежди Рашидов, щях да протестирам, ама чак на митинг нямаше да се емна да дойда. Ама тоя етнически българин, да му (цензурирано)...!"

Делян Пеевски постигна невъзможното - обедини срещу себе си буквално всички. Не познавам човек, който да подкрепя назначаването му за шеф на ДАНС. Друга толковабезспорна личност в България май няма. За мое смайване, историческата необходимост намери обединителната си фигура дори тук. Както можа.

Уви, май няма да е задълго. Твърди се, че в момента БСП и ДПС обсъждат с кого да го заменят. Така че промяната може много скоро пак да остане без обединително лице. Много се надявам историческата необходимост да издигне някое ново, или поне да направи някое от сегашните временно приемливо. Колкото да успее да посвърши малко работа, преди да се компрометира напълно по стар български обичай.

Има и друго. Да си призная, аз очаквах още отначало да сложат начело на ДАНС послушно бушонче а ла Петко Сертов, а зад кулисите да дърпа конците пак Пеевски или някой сроден. Е, пак ще стане така. Но ми е интересно оти БСП изручаха жабетата.

Че това правителство ще си отиде скоро и с трясък знаят всички, които не носят на раменете си тиквен фенер. Включително на практика всички известни имена в политиката. Да заложиш авторитета и имиджа си на него е все едно да си купиш фабрика на 8 септември 1944 г.

Затова и кадровият потенциал, който може да бъде рекрутиран в това правителство, сигурно е крайно ограничен. И сигурно се състои единствено от хора, способни на всичко и без капка мисъл за последствията. Не е чудно в особено отчаян момент да се опре дори до някой като Пеевски.

Без съмнение в картинката има сериозна доза вътрепартийни интриги между Станишев и Първанов. Не случайно Румен Петков е оглавил в момента подписка за свалянето на Станишев. Дано да не успее - младокът определено не е най-доброто за България, но Първанов е неоспоримо най-лошото, с огромен аванс пред всичко друго.

Възможно е играта с Пеевски по начало да е била предвидена за точно това - да изнуди Станишев чрез ДПС (където Първанов държи много конци) на крайно непопулярен ход и после да му търси чрез марионетките си в ръководството на БСП сметка за него.

Говори се също и че този пост е бил обещан на Пеевски, за да се обърне срещу Борисов по време на предизборната кампания. В края на краищата, има ли за една мутра, била тя и медийна, по-златна мечта от тази да оглави антимафиотите и да използва тях за мафиотските си цели? Така че нищо чудно да е истина.

Не знам с какво ще го утешат за смяната му, сигурно с това да е кукловодът на бушончето, с което ще го заменят. Само че Пеевски може и да не е щастлив - не ми прилича на интелект, способен да командва непряко. (Направо не ми прилича на интелект, способен да ходи и говори едновременно.) Така че това ще го видим.

А за пуснатите в ход золуми... дочух един слух, който много ми се иска да проверя, защото е кошмарен. Че правителството се е опитало да вземе 2 милиарда заем, за да увеличи пенсиите и прочее. Само че всички големи банки му отказали категорично (те си имат специалисти и могат да преценяват който им иска заеми). Така че заемът бил взет (твърди се, че от СИБанк) с 3% месечна лихва - пресметнете колко прави това със сложна лихва за двегодишен срок.

АЕЦ "Белене" пак се очертава да е още по-голяма кражба, само че каква ли комисиона трябва да е взел Орешарски, за да сключи подобен заем? Мисля, че ако е вярно, това би било в категорията национално предателство. Че би трябвало да изисква максимална присъда, с пълно отнемане на имуществото, без давност или право на замяна... Има ли някой надеждна информация истина ли е?

Oще: делян пеевски  заем  необходимост  правителство  промяна  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

1 conscience | 25.06.201319:26

Lihva ot 3procenta na mesec mi se struva absurdna
   

оценка

+0 -0