"За" България | webcafe.bg
Webcafe

"За" България

Кристалина Георгиева , блог
29.06.2013, 11:54 (обновена 01.07.2013, 06:21)
Kристалина Георгиева

Снимка: © Flickr.com

Кристалина Георгиева: В Брюксел тези дни най-често ме питат защо, при патовата ситуация в парламента, двете най-големи партии в България не работят заедно за подготовката на неизбежните предстоящи избори

Еврокомисарят Кристалина Георгиева публикува в личния си блог коментар за обстановката в България.

Виртуални и реални приятели всекидневно ме питат дали следя събитията в България и какво мисля за тях. Следя, разбира се - където и да съм по света, с каквото и да се занимавам, като българка и аз се вълнувам от това, което се случва у нас.

Бомбата, която хвърли назначението на Делян Пеевски начело на ДАНС произведе неочаквано силен положителен ефект върху процесите в българското общество. Непрозрачният избор на спорна личност на чувствителна позиция провокира българите ясно да декларират желанието си да живеят в страна с прозрачни, работещи, обърнати към тях институции. Отприщи се енергията на хората за промяна и с нея - очакването да се отлепим от дъното на Европа, да заживеем по-демократично и по-добре.

Това е чудесно, особено на фона на обидната за народа ни предизборна кампания. Но не е достатъчно. Очакванията за промяна ще се сбъднат ако енергията на протестите се трансформира от "Долу!" в едно добре премислено "За".

За какво управление сме готови да гласуваме? Кой предлага алтернативата на една България, в която властта може да е за лична употреба? Какво конкретно трябва да се направи, за да има работа за повече хора, да е по-добро образованието за децата ни, по-добра грижата за зравето ни и по-голям шансът да живеем "като европейци" - и какво точно значи това? Нека не позволяваме на нагнетената от политически страсти обстановка да ни разсейва от търсенето на отговорите на тези въпроси.

Знаем, че по време на криза невъзможното става възможно - историята е пълна с примери за това. Политически противници намират път към разбирателство (както стана в Италия), непримирими врагове се помиряват в името на националния интерес (споразумението между Сърбия и Косово е най-прясното доказателство).

На този фон е разбираемо, че в Брюксел тези дни най-често ме питат защо, при патовата ситуация в парламента, двете най-големи партии в България не работят заедно за подготовката на неизбежните предстоящи избори. Тревогата тук е, че политическата криза у нас може да прерасне в икономическа, което е лоша новина не само за България, а и за все още притиснатия от криза Европейския съюз.

Ако политиката на безмилостно противопоставяне продължи, рисковете за България са сериозни. Гледайки на процесите от Брюксел, моята най-голяма тревога е, че докато се борим с останките от миналото ние рискуваме да загубим приятели и да си пропилеем бъдещето, да пропуснем огромния шанс, който ни дава членството в Европейския съюз да живеем в страна с върховенство на закона и растящ стандарт на живот. А втори в нашето забързано време може и да няма - светът и Европа вървят напред, те няма да ни чакат да се променим, за да ги настигнем.

Oще: бсп  герб  данс  делян пеевски  кристалина георгиева  общество  протести  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

6 vanko1 | 03.07.201312:10

Любопитно е как Кристалина Георгиева подбутва БСП и ГЕРБ към общо управление Смее се дори мнооого любопитно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 03.07.201300:21

Как комунистката Сталинка е учила и работила в САЩ, в Хавай, в леговището на световния империализъм, на какво се е учила и защо БКП я е изпратила там?

Как от комунистка е станала либерастка и глобалистка? Или просто е едно и също?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 02.07.201305:47

всякакви влечуги напоследък дават акъл... гледам и такива от световната банка се пробват... плитък гроб за всички вас!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 01.07.201315:54

Сталинка била коментирала...... muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 29.06.201314:44

Не виждам какъв е проблема БСП и ГЕРБ да бяха спретнали правителство, колкото и да се плюят взаимно.
Нямаше да изглежда лицемерно, ние знаем, че те са едно и също.
И е далеч по-добре, отколкото сега правителството да зависи от шпиц-командите на Долен, а хората да се плашат с "Ако падне БСП, идва ГЕРБ" или "Ако падне ГЕРБ, идва БСП".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

1 Manuela Gerenova | 29.06.201313:38

Забелязвам, че някои хора, прекарали повечко време навън, започват да говорят забележителни глупости...
   

оценка

+3 -2