Голяма простотия | webcafe.bg
Webcafe

Голяма простотия

Един от Чакащите
03.10.2012, 10:52 (обновена 03.10.2012, 15:36)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

Може и така

На 2 октомври станах свидетел как простотията в СУ стигна уникални дълбини. За пореден път.

Всеки семестър пред кабинет 46 на Философския факултет в Ректората, когато става записването на студентите, се извиват огромни опашки. Причината - приемното време на служителките, което е 3 часа на ден, и то при положение, че благоволят да приемат.

Днешният ден не беше по-различен, бях се наредил на опашката за един най-обикновен печат в студентската книжка още от 12.30 ч, тъй като приемът е между 13 и 16 часа. Пред мен вече имаше стотина чакащи. Няколкото колони за различните служителки, които обслужват студентите постепенно приеха облика на тълпа.

И как не при положение, че например опашката за К. - една от "легендарните" с арогантното си поведение служителки, не беше мръднала докъм 14 часа. Докато си коментирахме с най-близките студенти и предишни случаи на мудна работа на администрацията или на неспазване на работното време, към 14.30 ч изведнъж стана меле.

Първоначално на един мъж, който се оказа, че придружава жена с увреждания, не му издържаха нервите и започна да крещи на студент. Причината - подразнил се, че някои студенти предават книжките и на други свои колеги. Редно или не, такава услуга пести всъщност времето не само на неможещите да изчакат, но и на цялата опашка.

А и все пак има и учащи, които искат да ходят на лекции, а не да ги изтезават с часове. За справка - основният корпус на Философския факултет е далеч извън Ректората и до него трябва да се ползва някакъв транспорт. Други пък не могат да дойдат на следващия ден, защото са избягали от работата, която работят, за да си плащат студентските такси.

Напълно нормално в претъпкания и задушен коридор, след часове на крак, напрежението ескалира. Едно момиче беше грубо изблъскано, след което стана меле, други хора се блъскаха и удряха, трети ги разтърваваха. Малко след това нов бой - страстите не се бяха уталожили и някакви хора започнаха да се бият пак. Дойде и охраната в опит да въдвори някакъв ред.

Всичко това в непосредствена близост на кабинетите на декана на факултета и ректора, ден след помпозното откриване на учебната година.

И тук изниква въпросът защо всички тези млади хора трябваше да станат свидетели или участници в такива грозни сцени. Трябва ли да има убит или осакатен, за да престанат тези абсурди в уж най-престижния ни университет? Тези учени глави не виждат ли какво се случва на всеки няколко месеца?

Изглежда, има сериозен проблем да се създаде организация и по-оптимално работно време. Ако проблемът е в мудността на служителките - нека бъдат сменени, има предостатъчно гладни хора без работа, които да заемат мястото им.

Ако са претрупани от работа, нека едно рамо дадат и от Студентския съвет, който се финансира с процент от таксите, които плащаме. Измислете го, господа управляващи Софийския университет.

Нали това ви е работата. Правите си декански и ректорски съвети, събирате се "големите умове" на Алма Матер, за да обсъждате как да помогнете в изграждането ни като пълноценни личности. 

Някои от побеснелите чакащи крещяха, че не трябва студентите да се бием по между си, а да теглим един бой на тези, които са ни докарали до това положение. Щом веднъж е станал такъв въргал в коридорите на Ректората, кое ще ви гарантира, че следващия път няма да се пренесе в кабинетите?

А от високите етажи на властта се пада лошо...

Oще: бой  записване  опашка  ректорат  студенти  студентски книжки  су 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 05.10.201217:03

Интересно. Кебекоазите изглежда пипат здраво.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

30 Bichkiiata | 05.10.201202:53

пасето със зелените батушки

чети за джумбишите тука:

http://www.montrealgazette.com/news/Charbonneau+witness+Lino+Zambito+family+under+close/7330327/story.html

за студенцията:

http://www.cbc.ca/news/canada/montreal/story/2012/08/17/quebec-student-strike-ends-cegep.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

29 Bichkiiata | 05.10.201202:44

пасето със зелените батушки

От най-коравите такси с които се дере квебекарският задник и най-скъпият бензин в Северна Америка предполагам. Отделно сега почнаха дивашки разкрития наспециалната комисия "Шарбоно" за как се дават 75% от канстръкшана в Квебек на 3 фирми без реални търгове за обектите, кметът на Монреал е обвинен от Лино Замбито (президент на една от фирмите под изпълнители и главен свидетел) , че гепил 3% днеска арестуваха кметът на Лавал ( това е северната част на Монреал) а 70 агента роваят в къщата кметството информационният им център , сървърите и не 'нам къде още. Предполагам от тез проценти също ще влезе нещо у копаната на студенцията.
Полин Мароа ( новият мин. председател) закова ядрените реактори на Квебек, с което наистина 200 човека професионалисти стават безработни но едновременно с това се спря наливането на 1.9 милиарда, готви се кораво чистене на 5000 човека напомпена администрация на Хидро- Квебек , раздути щатове в самите университети изрязване на рисърч програми, които са на абонамент от правителството но с десетки години не са мръднали на милиметър в рисърча , ей така идват мангите ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

28 deowin | 04.10.201223:29

Bichkiiata, не съм запознат със случая, за който разказваш, но ми стана интересно - откъде канадците взеха парите за да покрият тези образователни разходи, така че да не се вдигат таксите?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

27 Bichkiiata | 04.10.201223:06

Пичеве

В Квебек бе обявено, че правителството вдига таксите за обучение със 75% в сраненеие със сегашните което беше програмирано да стане в срок от 5 години. В началото правитеството арогантно подминаваше, каквито и да е било преговори. Студентите и колежаните започнаха ефективна стачка от месец април 5-6 пъти събираха манифестации от по 200 000 -300 000 човека в Монреал, обществото и профсъюзите също се намесиха, блокираха се мостове. Имаше игра на мишка и котка с полицията, стигна се до фъргане на димни гранати от екстремни студенти в метрото което блокира всичките линии в пиков час. В правителството си подадоха оставки няколко министри (единият беше на образованието), правеха се опити да ги пробият, че ще загубят безвъзвратно семестъра, че ще преебът имиджа на Монреал за Ф1 , туристическият сезон и т.н. Студенцията не мръдна, както беше ставало преди в подобни ситуации и както се прави в демокарцията бе обявен локаут от либералната на власт партия и назначаване на извънредни избори. Изборите минаха, те загубиха спечелилата партия отхвърли вдигането на таксите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

26 nakadetaka | 04.10.201222:04

Айде сега - бързаш..за къде бързат студентите точно - за заведенията, за които пропищяха орталъка, че ще им закрият ли?! Изобщо не е трудно да се направи-просто са шубета, това е. Страх ги е, всеки си казва, я по-добре да си трая-да не стане после кофти...само знаят да се оплакват. Да седят на опашки и това е тогава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

25 Manuela Gerenova | 04.10.201219:29

Съгласна съм, че с писане по форуми не става. Винаги съм се възхищавала (не преувеличавам) на хората, които не си затрайват при поредната наглост на поредния непоклатим администратор и си отстояват правата до дупка.
Но в крайна сметка звучи доста утопично всеки да наддаде глас. Ситуацията обикновено е - бързаш, не ти е до глупости, имаш хиляда неща на главата освен тъпия секретариат, изнервяш се, но ги минаваш метър. Знам, че не е правилно, но това е класическият сценарии.
А не може ли да наемат други служители - съвестни, чевръсти, на малко по-голям работен ден? Ама без да трябва да се вдигат скандали и да стават изцепки, без задължително да има изпищял/ изпищели? Не е толкова трудно като че ли...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 04.10.201217:54

>Този университет е за закриване (казвам го като бивш негов студент). Няма по-тромава, некадърна, нагла и нахална администрация

Gerenova, често пишеш глупости, но рядко ти се получават толкова силни.
Какво значи - да закрием най-добрия университет в България защото администрацията му била отвратителна?
Да предполагам ли също, че ако видиш мишка в хамбар, веднага бягаш за кибрит?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

23 Дара | 04.10.201215:11

Предлагам webcafe да обедини тази статя със статията , че нито един български университет не се класира между наи-добрите 300-400 . Смее се
Малка стъпка напред към класацята може да бъде, ако университеъут уволни туткавите лелки ,и наеме почасово няколко ученика или студента да направят система за електронно записване. Много щастлив
Иначе, мили студенти ,защо не си спретнете един протест? Студентска стачка?
Искайте почасова работа в администрацята. Искайте задължителен годишен тест ( компютърен ) за администраторите . Искайте всяка година да се подновяват трудовите договори на администраторите , но само след като са покрили необходим брой тошчки за ефецтивност, които вие да им давате.

И защо книжката се подпечатва в началото? Какво доказва това и пред кого? Безсмислена процедура. Защо изобщо има книжки? На родителите ли да ги показвате за подпис? Нали тази информаця е на сайта на университета. В кой век е този университет?

Когато ни казват , че сме на последните места по производителност , такива неща имат предвид.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2012, 12:43

22 Vera Dimitrowa | 04.10.201212:49

Може някой вече да го е споменал, може и да не е, не ми се четат всички коментари, затова казвам : легендарни са опашките пред Отдел "Студенти" на ЮФ, защото на първо място има по 400 човека в курс в 5 курса и поради ред други административни и организационни причини. И най-накрая Декан С. Пенов въдвори относителен ред, който сега само от време на време се нарушава от студенти с претенции ! Всяка група има отговорник - той носи книжките за печат ! Има определени дни за различните курсове и за отделните групи - по 4-5 групи на ден ! Проблемът не е само в липсата на организация на администрацията, а като цяло в липсата на съзнание за организираност !!!! Колкото и правила да се пишат, пак ще има мързеливи служители и заспали студенти, просто защото всички те (ние) искаме винаги да минаваме метър !
   

оценка

+0 -0