"Златната епоха" на турското робство | webcafe.bg
Webcafe

"Златната епоха" на турското робство

Дойче Веле
13.01.2012, 16:12 (обновена 13.01.2012, 19:04)
Ахмед Давутоглу

Снимка: © Getty Images

Министърът на външните работи на Турция проф. Ахмет Давутоглу: Който разбере Сараево, ще може да разбере цялата османска история

Петте века османско господство на Балканите са били "златна епоха" за региона, която впрочем можела да се повтори - такава е гледната точка на Анкара. За балканските народи обаче това време си остава "турското иго".

На една конференция в Сараево в края на 2009 г. турският външен министър Давутоглу заяви, че в Сараево от векове съжителстват християнски черкви, синагоги и джамии, което било доказателство за добронамереността и толерантността на османските владетели: "Сараево е истинско чудо, миниатюрно отражение на това наследство. Който разбере Сараево, ще може да разбере цялата османска история".

Също както Хегел символизирал германския манталитет през 19 век, Сараево, като "прототип на османската цивилизация", символизирало възхода на Балканите под турско ръководство. Османските векове били "епоха на успех" за Балканите - която впрочем можела да се повтори, както намекна Давутоглу.

Неоосманизъм в действие

Речта на първия турски дипломат бе посрещната на нож от босненската Сръбска република и от Белград, които обвиниха Давутоглу в "неоосмански" амбиции. Мигновено отново припламна старата балканска дискусия: била ли е османската епоха "златен век" или просто епохата на "турското иго", както е влязла в националната историография на гърци, българи и сърби (а и на преобладаващо мюсюлманските албанци)? Прозрението, че истината е някъде по средата, се налага много бавно.

Естествено, думите на Давутоглу бяха в най-добрия случай недиференцирани - както обикновено, когато политици говорят за история. Така например думата "толерантност" придобива релефност, само ако се разглежда в конкретния исторически контекст. В хода на Реконкистата на Иберийския полуостров или по-късно при освобождаването на завладените от турците земи мюсюлманите са най-безогледно прогонени от там.

В Османската империя обаче евреи и християни, като представители на двете по-стари аврамитски религии, са били толерирани, в известен момент дори целенасочено привличани. Само че често зад тази толерантност са се криели икономически съображения; както например при заселването на опустошения и до голяма степен обезлюден Солун с прогонени от Испания евреи.

Същевременно половинхилядолетното османско господство над Балканите е епоха на систематично онеправдаване ("дискриминация", според днешната терминология) на християни и евреи. Манастири и черкви от камък на практика не могат да се строят повече, а ремонтът им е възможен само с плащането на големи подкупи или "такси". Свидетелските показания на евреи и християни пред съда са невалидни.

А  това, че християнинът е трябвало да слиза от коня, когато срещне мюсюлманин, е било част от една политика на систематични унижения.

Римейк на османското господство?

Това, което превръща исляма на Балканите в истински модел за Европа, е смесицата от османско и хабсбургско влияние, която му оказва въздействие най-вече в Босна. По време на хабсбургското владичество над Босна и Херцеговина (1878-1918) местните мюсюлмани се радват на толерантност, каквато християни и евреи никога не са изживявали по време на османското господство.

Днешната Хабсбургска империя за балканските мюсюлмани е ЕС. Въпреки трусовете, от които е разтърсван, ЕС не е изгубил нищо от притегателната си сила. Това би могло обаче да се промени, предупреди наскоро косовският публицист Ветон Сурой, един от видните политически мислители на Балканите.

Според него безплодният стремеж на албанците към присъединяване към общността би могъл да бъде изместен от една "източна идея". Като двигател на "източната идея" Сурой посочва Турция, която, също така отблъсната от ЕС, можела да се опита да създаде "неоосманска интеграционна зона", включваща онези страни, които навремето са били управлявани от Истанбул.

Засега това не е реалистичен сценарий. Но ако европейската мечта се окаже окончателно фата моргана, тогава нищо чудно поне балканските мюсюлмани да се ориентират един ден надругаде.

http://www.dw-world.de

Oще: ахмет давутоглу  балкани  ислям  османска империя  сараево  турско робство  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.04.2011, 13:15

22 Чарли Шийн | 16.01.201218:43

Факт е, че през средновековието повечето евреи бягат в Османската империя - за да се спасят от преследването и похристиянчването в Западна Европа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

21 strawsPulledAtRandom | 16.01.201210:55

Voin, не си прав, много внимателно го прочетох. Ето го откъса:
------------------------------------------
"...В хода на Реконкистата на Иберийския полуостров или по-късно при освобождаването на завладените от турците земи ..."
------------------

"ИЛИ по-късно при..." - тоест не става дума само за Испания (където е имало маври, а не турци), но и за освобождение от турците на земи, при които се изгонвало (хаха?) мюсюлманско население. Не става дума за Северна Африка или Близкия изток, където турците също са владели огромни територии, защото просто там коренното население в голямата си част е мюсюлманско. Очевидно става дума за Балканския полуостров, тоест и за България, която е най-голяма като тертория и население. Затова се възмутих - написано едно към гьотере и обръща на 180 градуса истината, поне по отношение на втората половина на твърдението. За Иберия не знам и не ме интересува, искам втората част на твърдението да е вярно. Все едно да кажа, че Евгени Минчев и авторът на тази статия са гейове, а това със сигурност ще бъде бъде вярно поне в първата си част (според мен и във втората). Полуистини, понякога откровени лъжи - типично за дойче веле.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

20 Любима Стайкова | 15.01.201215:24

провинции Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

19 Любима Стайкова | 15.01.201215:22

И армията ще влезе, няма да има и десетина години.
Аз съм много скептична към разните му там предсказания, дори ми става смешно, като ми заговорят за такива неща, но един мой близък се интересува много и каза, че това е едно от предсказанията за България. Все повече започвам да си мисля, че може и да се случи. Дано подобни неща си останат само в сферата на глупостите и на болните мозъци, но ако започнем да се вглеждаме в политическите и икономически реалности в Европа, все по-реалистично ми се струва Турция така да си повярва, че да реши, че бившите и провонции отново и принадлежат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

18 John Smith | 15.01.201213:24

До #13- Какво казваш за кръвният данък ( девширме), че нещо не те разбрах?? Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2010, 09:42

17 marsn | 15.01.201212:58

Сценарият за България не само, че е реалистичен - той вече се реализира! България е поробена икономически от турски фирми! Турчеещите се в България имат своя етническа партия, която защитава интересите на Турция на българска земя! Турчеещите се в България са с права и привилегии, каквито българите никога не са имали! По БНТ се четат и показват новини на турски език! Четири пъти през деня по БНР на УКВ и на СВ - по програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев", се излъчват едночасови предавания на турски език с турска насоченост! Какво искате още?! Само остава турската армия да навлезе на българска територия! Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.02.2011, 16:59

16 Милко Желев | 15.01.201210:00

Сараево пример за мирно съжителство? Според мен Сараево е точно обратното - пример за нетолерантност, недоверие и омраза. Войната в Босна не беше толкова отдавна и всички страни дадоха жертви, трудно ми е да повярвам, че всичко е забравено и отношенията между тях са хармонични. Сараево наистина е един "миниатюрен пример" - за вековете на насилствена духовна и културна асимилация. В това отношение българският народ е един от най-изстрадалите, а да си забравиш историята хич не ми прилича на златен век. Какъв възход на Балканите след като Османската империя е най-изостаналата индустриална държава в Европа до самото си разпадане? Наистина няма смисъл да се мразим за неща, за които съвременниците нямат вина, но историята е за да се помни, а не да се извърта и омаловажава. Турците не искат да си признаят грешките и май не са научили урока, че насилието не обединява. Вместо Турция защо България да не обедини народите на Балканите, ние поне даваме най-добрия пример за толерантност?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

15 Voin | 14.01.201218:32

strawsPulledAtRandom добре е човек да чете добре, когато коментира, иначе се излага кифладжийски. Не че на мен не ми се случва...
Като говорят за изгонването на мюсюлманите специално се казва, че става дума за Иберийският полуостров, т.е. днешни Испания и Португалия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

14 Pavur Pezev | 14.01.201218:19

Толерантност бе.К'во ревете?Като историята на ВСВ-един лош чичко с мустак у Ойропата,почнал да избива чифути,после хамериканците се ядосали и дошли да ни освободят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.12.2011, 16:56

13 Slater | 14.01.201217:06

Златна епоха ? за кого всъщност ? за турците - да, но не и за остналите.

Някой да напомни на този боклук (как му беше там името: Давидооглу or something) за 1. Еничарството "кръвния данък", 2. Насилствената ислямизация 3.ислямския фанатизъм - балканските народи имаха голям "benefit" от тези фактори.

Вижте му самодоволната, тъпа и нагла физиономия.
   

оценка

+2 -0