Полезни ли са self help книгите | webcafe.bg
Webcafe

Полезни ли са self help книгите

Преслава Илиева
13.09.2012, 11:28 (обновена 13.09.2012, 11:40)
бог, човек,микеланджело

Помогни си сам, за да ти помогне и ... Който трябва

Книгите за т. нар самопомощ и/или личностно развитие добиха особена популярност в България последните години. И отстрани изглежда, че колкото повече обедняват хората толкова повече търсят решение за проблемите си в методите, изброени в книгите. Дали те наистина помагат или помагат само на авторите да забогатяват?

Въпреки всичко тази литература си има своите почитатели, както и своите отявлени противници. Кратко проучване в Гугъл разкрива, че първата такава книга е публикувана още в далечната 1859 г. в Англия от Самуел Смайлс. Заглавието й е именно "Self help".

Но Дейл Карнеги е авторът, който допринася за популяризирането и развитието на жанра. Самата съдба на Карнеги е изключително интересна. Може да се каже, че е типичен пример за преуспяла личност, следвайки собствените си съвети. Роден като втори син на беден фермер, той успява да стане един от най-известните автори в тази област и да спечели състояние от издадените книги и курсове.

Само в Съединените американски щати в началото на 21 век т.нар. self help индустрия, включваща книги, семинари, аудио и видео продукти носи годишно приходи от продажби за $2.48 млрд.

Self help книгите основно могат да бъдат разделени на два вида. Такива, които ти помагат да забогатееш и да усъвършенстваш личните си качества и да привлечеш приятели и т.н. И втори вид, които те учат как да се обичаш и да преодолееш депресията, най-често любовна мъка.

Въпросът е дали те наистина помагат? Ако се съди по нарастващия брой книги, които се издават може да се направи извод, че явно съветите работят. От друга страна, всички преуспели и щастливи хора, които познавам не четат такива книги.

Ако се абстрахираме от self help литературата, като източник за решение на всичките ти проблеми и разгледаме книгите, просто като книги, то и там като във всеки жанр има добри и не толкова добри произведения.

Сред тези, които освен основните правила за подобен тип литература има и интересни истории с лични примери и са написани увлекателно са "Тайната" на Ронда Бърн, "Изворът на женската сила" и "Еликсирът на любовта" на Лариса Ренар, книгите на Робърт Кийосаки.

Въпреки че "Подсъзнанието може всичко" на Джон Кехоу е една от най-известните и популярните сред жанра, книгата е суха и досадна. Все пак една книга за положителна промяна би следвало да предизвиква положителни емоции, докато я четеш.

В нея има низ от практически упражнения, в които трябва да си визуализираш определени неща. Трябва да си истински почитател, за да следваш методите в нея, състоящи се във водене на тетрадка с упражнения и да отделяш n на брой минути/часове всеки ден и да си повтаряш точно избрани изречения.

В заключение ще кажа, че винаги съм смятала, че книгите са прозорец към света, който ти позволява да се потопиш в различни времена, вселени, епохи, култури и да видиш различни характери. Но най-вече една книга е добра, когато те накара да се ЗАМИСЛИШ. А замислиш ли си, ще действаш.

Защото със сигурност няма да станеш по-успешен, ако само седиш вечер и си повтаряш колко си уникален. Ако искаш приятели бъди усмихнат, излизай и разговаряй с хората. Ако искаш нова любов, излез и я срещни. Няма да намериш никого сред кориците на книгите.

Ако искаш успех, работи, научи нови и полезни неща. Предпочитам да приемам т.нар. self help книги като шамар, който ще те изтръгне от летаргията и ще те накара да направиш нещо по въпроса. Светът е навън и е по-добре да се излезе и да се изживее.

Oще: self help  дейл карнеги  джон кехоу  жанр  книги  сащ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

6 Govedo13 | 25.09.201215:52

Киосаки сложен заедно с разни безименни типове...
ли4и си 4е автора не е 4ел много.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2012, 08:12

5 Емилиян Йорданов | 15.09.201208:16

> От друга страна, всички преуспели и щастливи хора, които познавам не четат такива книги.

Доколкото съм забелязал много малко хора могат да разпознаят, какво е преуспял и щастлив. Обикновено се гледат външни признаци или какъв вид дава човека от страни. Но това е нормално, защото човек трябва първо да бъде щастлив, за да знае, какво е да си щастлив. А повечето хора за забравили това, когато са станали възрастни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

4 Stefan Chervenkov | 13.09.201217:47

Изключително полезни са, макар и предимно за банковите сметки на авторите Много щастлив
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

3 Meteora | 13.09.201217:11

Зер, полезни са, къщяло да не са полезни... Едно време баба ми, като приключвала с къщната работа, само таквизи книжки е чела! На газена ламба...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.11.2010, 11:42

2 s | 13.09.201215:05

За мен имат неуспорима ползва. Помагат ми да идентифицирам индивидите, с които трябва да избягвам разговор, защото всеки контакт с хора, които четат тези "книги" само би ме направило по-глупав и би ми изубило времето.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 13.09.201214:31

полезни са книжките, разбира се.Много даже.Човек се замисля, че има и друг поглед към света.Учи се как да се настрои положително.А научно е доказано ,че положително настроеният човек е с 30% по-прозуктивен-и физически и интелектулно.А 30% разлика в продуктивността е много, страшно много.
   

оценка

+1 -4