Обичам те, но телефона си обичам повече | webcafe.bg
Webcafe

Обичам те, но телефона си обичам повече

Webcafe
03.05.2017, 17:20 (обновена 06.05.2017, 15:18)
Пристрастяване към телефона

Снимка: © Getty Images

Любовта към телефоните може да отиде твърде далеч - толкова далеч, че да пречи на любовта между хората - старомодна интимност "лице в лице" с това живо и дишащо същество, което наричате партньор, съпруг, любовник, гадже.

Имаме интимна връзка с телефоните си. Спим с тях, храним се с тях и ги носим в джобовете си. Поглеждаме ги средно 47 пъти дневно - 82 пъти, ако сте между 18 и 24 години.

Това, че ги обичаме, не е случайно: те ни информират за прогнозата за времето, казват ни колко е часът и колко крачки сме извървели. Те ни намират партньори (и секс), забавляват ни с музика и ни свързват с приятели и близки. Те отговарят на нашите въпроси и ни помагат да преодолеем чувството за самотност и тревожност.

Любовта към телефоните обаче може да отиде твърде далеч - толкова далеч, че да пречи на любовта между хората - старомодна интимност "лице в лице" с това живо и дишащо същество, което наричате партньор, съпруг, любовник, гадже.

Конфликтът между любовта към телефоните и любовта между хората е толкова разпространен, че дори си има собствени нарицателни. Ако игнорирате партньора заради телефона си, се нарича "фнъбинг" (производно от phone + snubbing). Ако пренебрегвате човек заради какъвто и да е вид технология, се нарича "техноференция". В популярна песен на Lost Kings дори се пее:

"Няма ли да оставиш този ш***н телефон?"

Ключът към добрата връзка е да присъствате на момента. Когато единият партньор постоянно гледа телефона си, това изпраща скрито послание, че за него телефонът (или това, което вижда в него) е по-интересен от вас, пише "New York Times".

В изследване от 2016 г., публикувано в Psychology of Popular Media Culture, 70% от жените разкриват, че смартфоните влияят негативно на връзката им. Повече от една трета от 143 жени-участнички в изследването споделят, че техният партньор реагира на нотификации по средата на разговор; една четвърт казват, че партньорът им изпраща текстови съобщения по време на разговор. Жените, които изпитват високи нива на техноференция в комуникацията с партньорите си, не са толкова щастливи от връзката си и от живота си като цяло.

Не само жените се чувстват игнорирани. Джеймс Робъртс, професор по маркетинг в университета "Бейлър", е анкетирал 175 мъже и жени за употребата на смартфони от партньорите им. Почти половината от респондентите - 46 процента, съобщават, че са били пренебрегнати от партньора заради телефона му. При хората, които се сблъскват с по-високи нива на "фнъбинг", също така се регистрират и по-високи нива на конфликти във връзката.

В стремежа си да бъдем свързани чрез технологии, изключваме партньорите си и прекъсваме своеобразна високоскоростна биологична връзка.

"Хората започват да осъзнават, че нещо липсва и не е наред," казва Шери Търкъл, професор в Масачузетския технологичен институт. "Те не разбират непременно какво да направят, но са отворени за промени."

Джудит Бел, експерт-коуч по въпросите на лидерството и съосновател на компанията Relationships That Work в Новато, Калифорния, е забелязала, че клиентите й започват да спазват граници при употреба на телефона. "Вече си изключват телефоните, когато са в коучинг. Преди няколко години допускаха да ги прекъсват."

Ако се чувствате обезсърчени от присъствието на телефона във вашата връзка, разговаряйте с партньора си, но бъдете позитивни. "Подчертайте плюсовете на по-добрата връзка и комуникация," коментира Бел. Вместо да нареждате на партньора какво да прави или да не прави, опитайте с подход от рода на "Обичам да разговарям с теб, но когато постоянно си гледаш телефона, е трудно да се поддържа добър разговор."

"Първата стъпка е осъзнаването на проблема," казва Робъртс.

Ето някои препоръчителни начини да се разделите с телефона за достатъчно дълго, за да поддържате успешна връзка с любимия.

Определете зони "без мобилни телефони" в дома. Заедно решете кои части от къщата, от рода на хола и кухнята, да бъдат "зони, свободни от технологии". Обмислете забрана на телефонните разговори/чатове в колата, така че да използвате това време, за да разговаряте с половинката си за това, което мислите.

Пробвайте да не носите телефоните в спалнята за седмица. Няма спор, приятно е да погледнете Facebook точно преди лягане или когато не ви лови сън в 2 часа сутринта, но е по-вероятно да разговаряте с партньора, ако телефонът е другаде. А и самият акт на отдаване на предпочитание на връзката ви пред телефона изпраща ясно послание до вашия партньор.

"Купете си старомоден физически будилник за нощното шкафче," предлага Търкъл. "Оставете мобилните си телефони в кухнята."

Не дръжте телефоните на масата. Когато се храните у дома или в ресторант, телефоните нямат място на масата. Самото присъствие на мобилен телефон там пречи на свободния разговор. Това е констатирано от изследване, публикувано миналата година в изданието Environment & Behavior. Учените са анализирали как разговорите между двама души се влияят от мобилните телефони. Когато телефонът присъства на видимо място по време на разговора, партньорите оценяват разговора като недостатъчно задоволителен и регистрират по-малка емпатия и загриженост, отколкото когато телефоните отсъстват от масата.

Практикувайте "телефонен етикет". Ако трябва да погледнете бързо телефона, информирайте другите, че ще го сторите. Да кажете "Просто проверявам резултата/прогнозата/плейлиста за минута-две" демонстрира любезност и показва на другия, че напълно съзнавате, че вниманието ви се измества другаде. Това също така може да ви помогне да осъзнаете колко често гледате телефона в присъствието на друг.

Ако работата на партньора ви изисква той да е достъпен денонощно, обсъдете разумни граници, които биха удовлетворили и вас, и работата му.

Ако партньорът ви не желае да се откаже от изградените навици за употреба на телефона, обмислете включване на обективна трета страна или външен източник на информация. Вместо да размахвате пръст срещу половинката, предложете и двамата да обърнете повече внимание на навиците си за употреба на телефона.

"Двойките трябва да се съюзят и да решават заедно какви да са новите правила," казва Търкъл.

Д-р Дейвид Грийнфийлд, професор по психиатрия в университета в Кънектикът и основател на Центъра за борба с пристрастяването към интернет и технологиите, е разработил прост тест, т.нар. Smartphone Compulsion Test, с който може да се определи дали употребата на телефона е проблематична. Оставете резултата от този тест да подчертае проблема вместо вас.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.08.2014, 12:33

19 Marin Marinov.100000185245477 | 07.05.201716:35

експерт-коуч/коучинг!
Това на новобългарски ли е?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2017, 09:58

18 Rainy | 05.05.201710:45

На мен ми изглежда като нормална еволюция и развитие на технологиите.
Също както преди много време е трябвало да си връзваш дрехите с връзки. После някой измислил копчетата, после някой измислил ципа и още n-броя начини да са ти затворени дрехите.
Дали някой иска да си връзва гащите с канап или друг е решил да мине на следващо ниво, няма никакво отношение към развитието на начините за задържане на дрехите върху тялото. Естествено развитие.
А, дали вниманието на човек е концентрирано върху телефона, вместо върху пряк събеседник е въпрос единствено и само на възпитание. Вината не е в технологията. Тя дава възможности, а не задължения.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

17 Manuela Gerenova | 05.05.201709:44

Драконе, сходна ситуация, макар че вместо да мина на допотопен телефон, си купих по-нов модел - дадох на майка ми стария смартфон. Вече не може да си представи да ползва друг телефон жената. Баба ми, за съжаление, все още не може да е оправи, но съм оптимист за нея...

П.П.: Какви са тия странни признаци за мъжество - дали можеш да работиш на кораб, дали имаш косми по ръцете, дали си станал с левия или с десния крак... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 05.05.201701:20

Деосвине, признавам, и аз малко поизлъгах. Всъщност съм търкал, китосвал и боядисвал от палубата до кила на соб ствената си яхта, макар и не 40 футова. Това, което няма да ти понесе нее плаване или морска болест, а работа и съжителство в корабен екипаж. Не ти и трябва. А моето нерационално поведение ми дава весел живот и спокоен сън.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

15 Дракон с кисело зеле | 05.05.201700:50

А, аз нямам Фейсбук, и смартфон даже нямам. Имах, ама го подарих на майка ми, понеже се оказа, че за това, за което го използвам - извън разговорите, само четене на книжки - дотогавашният ми телефон ми върши по-добра работа, пък и си има копченца, което за човек, който мрази - ама мрази - тъчскрийн е доста важно. (Тя пък майка ми свикна и с използването на Интернет, и с всичкото му там доста бързо. Чак съм учуден.) Обмислям варианта да си купя някакъв евтин таблет в близко бъдеще обаче, и то не за друго, а защото ми се ще нещо с достатъчно голям екран за четене на комикси. Ще видим. Не знам дали ще преодолея неприязънта си към тъчскрийна.

Както и да е, именно като човек, доброволно осъдил се на живот с телефон от каменната ера, наистина ме дразнят разни трудове против модерната техника. На който не му харесва - да не ползва, егати. На който не му допада събеседникът да надзърта в телефона по време на разговор, да си каже директно. И да се научи да води интересен разговор, че и това е важно. Ако си скучен и досаден, защо ще очакваш някой да обръща внимание на теб, а не на Фейса? Едно време нали така се гонеха досадни гости - домакинът най-демонстративно си поглежда ръчния часовник.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 05.05.201700:41

dedo adji, предполагам това е някакъв твой опит да се изкараш голям мъж, който - уау - издържа да плава с кораб без да повърне. Ако това е най-великото ти и мъжествено умение.. хм.. ами, честито.
Не знам откъде ти хрумна, че няма как да ми понесе мореплаване, но всъщност от десетина години се занимавам с любителско ветроходство и съм нямал никакъв проблем за седмица в открития океан (Атлантически) на 40-футова яхта. Аз лично не виждам в този факт точно нищо интересно. За теб явно е важно. Изводите - за читателя.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 05.05.201700:33

Аслъ..
Явно всички мислят, че щом не са ползвали, не ползват, не мислят да ползват, мразят и всячески странят от нещо, то това ги прави мнението ми за точно това нещо максимално компетентно и вещо.
Логиката в горното ми убягва, но това е вероятно защото щом използвам, съм учил и даже преподавал формална логика, значи, предполагам, нищо не разбирам от такава.
Такъв е днешният свят на всичко-обратно-на-това-което-има-смисъл.
Айде, честит министър на правосъдието.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

12 dedo adji | 05.05.201700:32

Прасчо, щом не съм ползвал и няма да ползвам, мнението ми е ясно за всеки нормален човек, ти явно не си от тях. За препаратите се обърни към някой друг, аз за 40 години по море никога не съм търкал палуби. Но вече те предупредих, не се качвай на кораб, освен на лайнер, като пасажер. Иначе на втория месец сам ще скочиш зад борд. Виждал съм такива лекенца, които ги заключваха в кабините, за да не скочат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

11 Manuela Gerenova | 04.05.201723:42

Ше мое ли една статия за Фейсбук/ социални мрежи/ техника да има и да не се изреди половиното Кафе да обяснява авторитетно "Аз НЯМАМ Фейсбук"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2014, 16:00

10 Александър Александров.100004085320769 | 04.05.201723:40

Има един стойностен коментар тук-на Пасарелка-та!
Е как пък никой не го оцени!
И аз уважавам Лазарев и се преклаям пред мъдростта и ерудицията му!
И е вярно, че смартфона обезличи човека!
А.....талятелите с вино може и от Метро да си ги вземе човек-не е нужно чак пък до Италия да лети!....ако това й е зора на дамата с "дистанционната" връзка!
   

оценка

+1 -1