Франция стана мишена за Ал-Кайда заради офанзивата в Мали | webcafe.bg
Webcafe

Мишената

Webcafe.bg, по сп. Time
20.01.2013, 17:26 (обновена 24.01.2013, 08:37)
Френски войници

Франция стана мишена за Ал-Кайда заради офанзивата в Мали

Дали Франция и французите се оказаха начело на списъка с мишени на терористите?

Френските лидери не поемат ненужни рискове. Те вече предупредиха обществеността за повишена заплаха от тероризъм след обявената от президента Франсоа Оланд на 11 януари военна интервенция на Франция в Мали срещу свързани с Ал Кайда сили, контролиращи северната половина на страната.

Повишените мерки за сигурност доведоха до патрулиране от стотици въоръжени войници в метростанциите, гарите, летищата и популярните туристическите локации във Франция. А френските власти предупредиха населението да внимава заради повишения риск от атаки в страната и чужбина. "Изправени сме пред вътрешен и външен враг", обяви министърът на вътрешните работи Мануел Валс.

На 16 януари свързани с Ал Кайда групи в Африка доказаха, че предупреждението не е било напразно

Ислямски радикалисти отвлякоха много французи, а също и други европейци и няколко американци, от газово находище в източен Алжир. Драмата приключи четири дни по-късно, на 20 януари, със смъртта на 23 заложници и 32 ислямисти.

Организацията "Ал-Кайда в ислямския Магреб" (AQIM) и регионалните й съюзници отдавна използват вземането на заложници като метод за набиране на средства и тероризъм.

По същото време сомалийската милиция "Ал Шабаб" оповести, че ще екзекутира френски шпионин, държан в затвора от 3 години и половина, след провалена на 12 януари мисия за спасяването му от командоси.

В резултат загинаха 17 екстремисти и двама френски войници (миналата седмица "Ал Шабаб" заявиха, че вече са го екзекутирали). Тези събития се случват след предупреждения от джихадистки лидери в Мали по-рано, че атакувайки ислямските сили в Африка, "Франсоа Оланд отваря портите на ада за всички французи."

Всичките тези действия показват, че френската офанзива срещу ислямистите в Мали и други части на Африка вече е накарала джихадистките групи да потърсят отмъщение.

И по всичко изглежда, че Франция е в центъра на вниманието им


"Америка за кратко си поема дъх и временно отстъпва първенството като основна мишена за ислямските терористи, след като Франция се оказа в тази ситуация," коментира с мрачен хумор висш представител на френските сили за сигурност.

"Интервенцията ни в Мали прави Франция основен обект на екстремистки гняв и жажда за отмъщение. Първоначално това ще остави френските интереси, туристи и други "меки" цели в чужбина особено уязвими за тероризъм, но се очакват и опити за организиране и провеждане на терористични атаки и на френска територия.

Интервенцията в Мали определено прави страната враг номер 1 и за ислямските екстремисти в региона, и за други съюзени джихадисти, които ще се стремят към отмъщение за братята си по вяра в Африка."

Драмата със заложниците показа, че подкрепената от ООН френска намеса в Мали ще означава и главоболия за доста други държави. Твърди се, че свързана с Ал Кайда група е поела отговорността за отвличането на около 9 чужденци в Алжир - сред които норвежец, британец, ирландец, французин и японец.

Скоро след това лидерът на групата - Мухатар Белмухатар, заяви, че е взел 7 американски заложници в атака, при която са загинали двама френски охранители в инсталацията на BP. Оланд използва обръщението си към журналистите в Елисейския дворец, за да подчертае, че възпирането на нарастващото насилие на джихадистите в региона е основната причина, поради която Франция се е съюзила с малийските въоръжени сили в борбата им с ислямистките въоръжени групи.

"Решението, което бе взето, беше необходимо, защото ако не го бяхме взели тогава, щеше да стане твърде късно да го вземаме по-късно," заяви Оланд. "Мали щеше да е превзет от терористите и населението на страната щеше да бъде под тяхна власт."

Доста специалисти са съгласни с тези твърдения


Марк Тревидик, висш разследващ френски магистрат по ислямския тероризъм, коментира, че северно Мали и Сахел като цяло са станали толкова ожесточена арена на набиране на нови бойци от джихадистите, боеве, обучение и контрол на терористи, че заплахата им за африканската и европейска сигурност е била твърде голяма, за да бъде игнорирана.

Ако тя беше оставена да се развива още, смята Тревидик, все едно щяхме да имаме втори процъфтяващ Афганистан преди 11 септември 2001 г. само на няколко часа полет от Европа.

"Знаем за хора, които са напуснали Франция и са в Мали, за да се присъединят към ислямистите на север за обучение, и знаем за хора, които имат поставена задача да изграждат мрежи за набиране на още хора за този джихад," казва Тревидик. Новата му книга "Терористите: седемте стълба на безумието" разглежда различните аспекти на развитието на радикализма и разузнаването сред екстремистите.

"Този поток се е увеличил в последните месеци и е ясно, че в крайна сметка ще се обърне, като обучените терористи поемат обратно към Франция и Европа. Той трябва да бъде спрян."

Френският представител на силите за сигурност потвърждава това, но казва, че доколкото френските военни действия са превърнали северно Мали и Сахел в хаотична бойна зона, която ислямските сили се борят да удържат, незабавната терористична заплаха срещу Франция вече идва отдругаде.

Освен "меките" цели в чужбина, по негови думи планиращите терористични актове най-вероятно ще се опитат да предприемат удари на отмъщение върху Франция не само от Африка. "Най-вероятно е ислямистките сили в Мали да се обърнат към други радикали във Франция, с които са имали контакти и преди, за да организират терористични актове," казва той.

"Още по-вероятно е тези действия да бъдат планирани и ръководени от екстремисти на места като Пакистан или Йемен, използвайки техни контакти във Франция, или чрез прехвърляне на техни представители във Франция.

Планиращите терористични актове винаги правят всичко въможно и използват начини, които е най-трудно да бъдат разкрити и имат най-голяма вероятност за успех. Поне за известно време те вероятно няма да идват от Африка."

Ако не броим отвличанията, естествено, както показват последните събития


От години свързани с AQIM организации се възползват от отвличания, за да си осигуряват откупи от милиони евро, които европейските правителства често са плащали безропотно. Екстремистите също така са използвали заплахи за отвличания, за да предупреждават европейските лидери да не предприемат действия срещу ислямистите и да не помагат на местните африкански правителства в борбата срещу тях.

Преди да стартира интервенцията си в Мали, Франция дълго избягваше военни действия, най-вече поради опасения за съдбата на осем французи, държани за заложници в Африка. Преди дни Оланд заяви, че колебанията са приключили.

"Франция няма да приеме нейни граждани да бъдат държани като заложници и ще направи всичко по силите си да осигури свободата им възможно най-скоро," зарече се той. "Няма да отстъпим пред изнудването от страна на похитителите."

Представителят на френските сили за сигурност коментира, че пълната защита срещу отвличания е почти невъзможна, като се има предвид големия брой компании и туристи, които пристигат в Африка от Европа всяка година. Ироничното е, че предпазването от терористични атаки на френска земя може би ще е малко по-лесно.

"Всеки с потвърдени връзки с ислямисти, или имащ някакви контакти с ислямистки общности или страни ще бъде обект на много засилено внимание за известно време," казва той. "Дори някой самотен терорист да успее да проникне, той няма да има особено много възможности за действие, тъй като въоръжените патрули са повече около повечето потенциални мишени. Но никоя защита не е напълно ефективна - и операцията в Мали и последиците от нея ще преследват Европа доста дълго време."

Oще: ал кайда  атаки  африка  заложници  ислямисти  мали  мишена  северна африка  терористи  франция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.07.2012, 15:00

1 Faith_in | 23.01.201315:31

"Дали Франция и французите се оказаха начело на списъка с мишени на терористите?"

Абсолютно ДА!
   

оценка

+0 -0