Жалките останки от едно жалко минало | webcafe.bg
Webcafe

Жалките останки от едно жалко минало

Eлвира Николова
01.10.2014, 18:27 (обновена 03.10.2014, 16:08)

1 от 7 снимки Назад Напред

Шипка

Снимка: © jlt7720

Кръглият пантеон на смъртта, макар и поруган, все още съществува

Високи сини планини и красиви безкрайни поля. Балканът е страшно място, особено по онези върхове, сред гъстите гори и стръмните урви...

Там се издигат ужасяващите очертания на огромен монумент, построен през 1981 г - грозният символ на престъпния политически режим, който разграби, отне и омерзи живота на две поколения българи. Това е паметникът Бузлуджа. Подигравка, построена върху страданието и нещастието на българския народ, надвиснала над нас, хвърляйки ледената си сянка върху ни.

Паметникът изглежда така, сякаш всеки миг ще се срути и ще смаже всичко под каменната тежест на силата, която го е издигнала. С огромни, тежки бетонни букви на входа е изписан част от Интернационала - химн на пролетариата, който започва с красивото „На крак, о парии презрени, на крак, о роби на труда!" Роби на труда. Трудът е нещо лошо и независимо от образованието и уменията си, всеки трябва да копае в калта, докато не изкопае собствения си гроб и не легне сам в него. Така твърди комунизмът.

Ръждясалите врати на входа са заключени здраво

Вдясно една буква „Д" от отвратителния призив всеки момент ще падне и ще се натроши на парчета в земята. Вляво от кръглата куполна зала се издига огромен пилон с две червени петолъчки. Гледайки нагоре към него, на човек му се струва, че той се наклонява напред и всеки момент ще се срути. Чувството е отвратително. Слуховете твърдят, че петолъчките са направени от рубини. Едва ли.

Досетлив предишен посетител е изкъртил тясна стъклена фасада с малки размери високо в стената, през която може да се влезе в паметника. Първото, което се вижда от другата страна, е тъмнина. Усеща се влага, която лепне по кожата. На пода има дебел слой прах от паднала кървавочервена комунистическа мазилка, изкъртени изкривени метални врати, през които някога са минавали видни комунистически величия, разрушени стъпала, водещи нагоре към овалната зала и надолу към гардеробната и тоалетните.

Вътре няма никакъв живот. Има само разруха. И капки. Отвсякъде капе вода, стичаща се по разрушените отдавна ръждясали железа, крепящи полуразрушения вече покрив на монумента. Кап-кап-кап.

Декор за филм на ужасите.

Овалната зала е връх на артистичното изкуство. Блестящи мозайки, изобразяващи различни сцени, украсяват стените й. Красиви девойки и протегнати напред ръце, които държат с устрем червени звезди, изпълват пространството. Огромните лица на Маркс, Енгелс, Ленин, Георги Димитров и прочие държавници гледат надменно към центъра й. Времето и хората са разрушили голяма част от рисунките, на пода се търкалят парчета от лъскавата мозайка, железа и вата, всичко това част от прекрасния тоталитарен строеж.

Едно от лицата е изцяло премахнато (Тодор Живков), по стените личат следи от хвърлени по тях камъни. В центъра на тавана сърпът и чукът и „Пролетарии от всички страни - съединявайте се" величествено се извисяват над цялата тази разруха и обуславят партийната доктрина. Различни графити с хитроумни послания са надраскани върху безценните светейши лица. През процепите на тавана проникват светлина и дъжд. Извън залата има коридор с панорамни прозорци и още мозайки, които са почти изцяло унищожени.

От тавана виси вата на парцали, ръждиви стълби водят към нищото, пълно е с прах и мухлясал комунизъм. Оголени тухли страдат мълчаливо по загубеното щастливо време на блясък, пленуми на ЦК и събори.

Рушащата се мазилка в дома-паметник, построен в чест на този безбожен и убийствен режим не е достатъчно да бъде доразрушена, за да се премахнат последиците от него.

Националноотговорното мислене и критичният поглед върху нещата са единственият начин, по който можем да пренебрегнем съществуването на грозния монумент. Но дори той да изчезне, белезите в народното съзнание ще останат.

Сега призрачните останки на Бузлуджа предизвикват смях и съжаление

Но страшна е дори само мисълта за събитията, случили се вътре. За хората, заседавали там. За червените ескадрони на Смирненски и интернационалните въжделения на робите на труда. За убийството на морала и ценностите. За отнетото достойнство на образования човек, който бе смазан от комбайните и плуговете на работническия режим.

Ние още страдаме и ще продължаваме да страдаме от призрака на Бузлуджа, докато не си дадем сметка, че всеки един от нас е отговорен за случващото се в социалния и политическия живот на обществото ни.

Кръглият пантеон на смъртта, макар и поруган, все още съществува. Заличеното лице на Тодор Живков продължава да гледа с безликия си силует към руините на своята някогашна слава. Тези руини трябва да бъдат погребани веднъж завинаги.

От нас, децата на свободата.

Текстът е публикуван в блога на автора

Oще: бсп  бузлуджа  държава  комунизъм  паметник  престъпления  разруха  стара планина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

23 Rowan | 03.10.201408:18

Хах, Конспираторе – зло куче си, на мен не ми стигна ентусиазма да проверя авторката. Те за този имидж говорих под друга статия. Ако четеш текстовете на НПО авторите, България е страна, където бият ромите, изнасилват уличните кучета и половината население се кланя на петолъчката под развети червени знамена със сърп и чук. И чичко Сам налива кинти за защита на човешките права…

Същевременно 50% от хората живеят под прага на бедността, работят (и умират) за по 240 лева на месец. Те сигурно са някакви други хора, от друга галактика. Иначе имаме излишни милиони да освобождаваме афганистанците и иракчаните от самите тях, и да изхранваме амнайсе хиляди бежанци от други активно освобождавани държави.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

22 Ролинс | 03.10.201402:37

Dox | 02.10.201418:31

-------------------------------------------------------------------------------

Абе чичка, ти да не си новия ник на Чинчифона Шокиран И той само цитираше Айнщайн и пишеше някакви лозунги. Смее се

" Да не приемаш историята такава, каквато е, това значи да не приемаш и себе си като част от този народ."

Не, историята е такава каквато е. Не може да се промени. Но по начина, по който се отнасяме към нея, можем да предадем на новото поколение, отношението (презрението в този случай) ни към определени исторически периоди. Ако се демонтират паметници, мавзолеи, преименуват булеварди от Карл Маркс на Владислав Варненчик, нашите наследници ще разберат, че ОНАЗИ част от историята е била ГРЕШКА и ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОВТАРЯ, НИКОГА.

"Чак сега разбирам защо повечето българи живеят в бедност. Ами то било заради паметника на Съветската армия бе."

Не заради паметника, а заради самата Съветска Армия. Паметникът само я превъзнася тази същата окупаторска армия, която ни натресе тази същата бедност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

21 Conspirator | 02.10.201423:14

Да видим...
Чукам на чичо Гугъл името на автора на статията-Eлвира Николова.
По навик прибавям и едно НПО след името,защото има една такава тенденция хората от НПО-та да пишат и обясняват.
Излиза следният резултат.Елвира Иванова Николова.Член на Управителният съвет на ''Българско сдружение за честни избори и граждански права - национална асоциация''регион Плевен.Сфера на дейност: Законодателство, застъпничество, публични политики; Защита на човешки права .
Почуквам нататък чичо Гугъл и следващият член на управителният съвет на това НПО-Пройчо Караиванов.Инициатор на флашмоб инициативата в Плевен.Димитър Керин...Кандидат на партия ''Атака''за Район централен -Димитър Петков Керин.
Спирам и се завръщам към фундаменталното..."За отнетото достойнство на образования човек, който бе смазан от комбайните и плуговете на работническия режим."
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

20 Dox | 02.10.201419:03

Фридке,
Позволи ми, Како, да ти дам един безплатен съвет - ако още не си я изхвърлила тази марка, пази я. Не се знае каква ще и е цената след оше някоя година. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

19 Galina Aleksandrova | 02.10.201419:02

Най-много се впечатлих от, цитирам:
"За отнетото достойнство на образования човек, който бе смазан от комбайните и плуговете на работническия режим."
Наистина нищо ново под слънцето. Една кифла на средна (предполагам) възраст очаква някой да я величае заради образованието й. И смята, че има повече право да яде хляб от комбайнера, който обикаля в нивата с жито за насъщния й.
Само че има нужда и от книга, и от рало - ей туй не стана ясно на много хора, предимно българи, хеле не стана ясно на разни 'унижени' 'достойни' 'образовани' люде, които очакват ма съвсемпо комунистически, че кат учат, няма да одат на нивата, ами ще клатят крака на бюро и ще взимат заплатка за това. Държавата ще дава парите.
Амааа... Не става така, братя и сестри. Всеки оди на нивата и всеки трябва да си заработи хляба - кой като обира житото, кой като мели брашното, кой като пече хляба, кой като продава тоя хляб. Едно дете на свободата ги знае тия работи. Родителите на повечето деца на свободата обаче още трудно го асимилират.
А пък основният проблем в днешно време не е свободата, а къде да работим, но това е друга тема.
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

18 Frida | 02.10.201418:44

хаха доху
ами първо е била пиротска след това преименувана на жданов не че пирот е наш ама и комунизма не се построи само чинията на бузлуджа
с целокупните материални дарения на българския народ поел към върха на комунизюма
да ти кажа ли дете младо как дойдоха едни шушлеци една вечер с едни списъци с едни листи с марки с картинката на чинията и с едни инкасаторски чанти и как приБраха по левче и ни отметнаха в списъка - марката за нищо не ставаше абсолютноо безполезна си - остана също кат комунюзма и големият обект от статията Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

17 Dox | 02.10.201418:31

Авторката е пропуснала нещо изключително важно - там, вътре, има не само комунистическа мазилка, ами и остатъци от комунистически въздух. Крайно време е този въпрос да се постави на сериозно обсъждане и да се вземат мерки.

"Нищо ново под слънцето", както казал Соломон /ама не Паси, не, а онзи, еврейският цар/. Същият болшевишки плам, същия патос, така характерен за свръх-амбициозните натегачи от онова време. С тази разлика, че тогава те имаха поне ясна цел.

Вече четвърт век ние се занимаваме основно с това, да променим или заличим историята си /ако може/. Е да де, ама не става. Не може. Тези паметници са част от нашата история, а не от нечия друга. Да не приемаш историята такава, каквато е, това значи да не приемаш и себе си като част от този народ. А от кой друг, тогава? В други държави има паметници на Наполеон, площади на негово име. И какво, тръгнали са да ги демонтират или да им сменят имената? Напротив, грижат се за тях и ги поддържат. Ние като преименувахме улица Жданов на Пиротска, та какво? Пирот вече е български или ...? Чак сега разбирам защо повечето българи живеят в бедност. Ами то било заради паметника на Съветската армия бе. Дайте да го махаме час по-скоро, че нещата да се оправят най-сетне.

Подобни мераци говорят само за едно - тотална безидейност и липса на каквато и да било смислена визия за бъдещето.

Мисля, че в случая е подходящо да се припомни следната мисъл на Айнщайн: "Политиката е махало, което се колебае между анархия и тирания, и движението му се поддържа от постоянно обновяващи се илюзии".
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 02.10.2014, 15:21

16 Бате Наско | 02.10.201415:42

Женското име Елвира винаги е предизвиквало в мен асоциации за нещо много красиво, грациозно и пълно с доброта и нежност. Чудя се как едно толкова красиво (надявам се) създание може да концентрира в себе си толкова апокалиптично отрицание, негативизъм и жлъч... Въпросната статия буди в мен съжаление за явно фатално увреденото вече съзнание на "авторката". Замисълът и реализацията на паметникът на Бузлуджа бяха прекрасни и символизираха апогеят и достиженията на една система и общество с безспорни постижения! Идеални неща в света няма никъде, но тогава имах Родина, с която се гордеех във всяко едно отношение - икономика, култура, спорт, селско стопанство, здавеопазване социална ангажираност на държавата, вътрешен ред и сигурност, армия и пр. Сега ме е срам, че съм гражданин на държава от задния двор на Европа, будеща съжаление и неприязън в новите ни партньори...иначе обаче споделяща т. н. евроатлантически ценности...
   

оценка

+7 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

15 Крив Макарон | 02.10.201413:12

Звучи по-отблъскващо от описание на ебола. Но дали е такова в същност? Предполагам, че трябва да го посетя, за да разбера.
Преди това, по-добре да си изясним смисъла на написаното. Според мен има целева група, която трябва да бъде мотивирана да гласува "против" на следващите избори. Против какво не става ясно. Против комунизма общо взето, но без да навлизаме в конкретика. Дали против БСП, или против члена на БКП и виден шлангаджия? На същият шлангаджия "през 2004 година с указ на Президента Георги Първанов е удостоен със званието „генерал-лейтенант“*
От от Георги Първанов - Гоце, дами и господа, пък нека после разказва колко мрази комунистите!
Относно самия куп железобетон и странна форма какво има толкова да кажем? Да му приписваме качества, който той няма е жалко. Той е просто обект, със своя форма, размери, физически качества. Може да бъде превърнат в хижа, или хотел. Нали сега е модерно да се реставрира по леко ироничен начин спомена за времето на соца. Дори последния вип брадър леко ни препраща към близкото минало. Паметника може да бъде част от тази фън-индустрия, която ни дава възможност е малко ирония да се обърнем назад.

* вижте биографията в Уикипедия
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

14 Алилуйщина | 02.10.201413:07

Паметника е паметник, защото на него пише какво напомня…Паметникът бил виновен!?
Най-силно ме учудва желанието на разни хора да рушат, рушат, рушат. Било останало от комунизма. Е, и? Голееееми демократи се извъдихме. То нали по това личи - колко сме разрушили…

Паметниците са обърнати към вечността. В България обаче, много по-важната им роля е да се обръщат към съгражданите, да ядосват противника, да парадират с власт или пари. През 90те години битката се води по оста комунизъм-антикомунизъм. След 2000та паментиците стават оръжие в етническите битки.Въпросът „кои сме ние” с нова сила се поставя в България, за която в ЕС никой нищо не знае. Паметниците са начин да се бележи мястото, да му се даде неповторима специфика. Разбира се главното е да те признаят. Само че как?...Забравяйки за идеологията, сам по себе си паметникът Бузлуджа бе уникален като архитектура! За любопитните……………………http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=12319…………………………
   

оценка

+6 -0