Кой наводни "Аспарухово"? | webcafe.bg
Webcafe

Кой наводни "Аспарухово"?

Зорница Каменова*
26.06.2014, 16:57 (обновена 27.06.2014, 08:49)
аспарухово

Снимка: © facebook.com

Няколко факта, останали извън обсега на медийното внимание

*Текстът е публикуван в блога Бедствия и доброволци

Гората е изсечена, циганите си палят печките. Дерето е мръсно, циганите си хвърлят обелките от картофи. Има незаконни строежи, циганите си построили бараките, защото ги мързи да работят. Асфалтът е изкъртен, циганите дето ги мързи да работят, са окрали материалите при поставянето му.

Такива и още по-лоши констатации заляха медийното пространство в дните след пороя, който удави Аспарухово и отне живота на много хора. Както винаги след катастрофално събитие от типа на потоп, избори, криза и други, циганите поемат вината и негативизма на обществото. Защото те са стожер за мръсотията, филтър на обществото, пречиствателна станция на мафия, институции, партии и държава.

Ето го разковничето. Защото, ако всички знаеха, че горите не отиват в печките на циганите, а в касите на партиите, ако знаеха,че средствата отпуснати по неизпълнени проекти отиват в джобовете на ръководни кадри, ако знаеха,че незаконно, застроените площи на бреговата ивица са на мафията, чиито шефове са политици, омразата щеше да е там. На пътя на тази омраза, са циганите, с печките и картофените обелки.

А истината за потопа на Аспарухово е толкова проста и е пред очите на всички. Може да я видиш, ако поговориш с хората, които живеят там, разгледаш района или прочетеш между редовете неясни оправдания на отговорните за трагедията. А може и само да надникнеш в собствената си съвест и да премериш фактите с мярката на логиката.

Защото никой човек не може да предположи, че дъждовна вода може да нанесе щети като от цунами. Ако незаконното строителство беше причина за стеснението на канала, запълването с вода щеше да стане постепенно и хората щяха да имат време да се евакуират. Ударната вълна е пристигнала за секунди. За целта са необходими две неща - водоем, в който да се събере и терен, по който да развие скорост. Ако водоемът е дерето, в което има незаконни къщи, откъде се появи скоростта, която избива стени, влачи коли и изкоренява дървета?

Смешно наивен въпрос, който никой не зададе. Според заместник-кмета на район "Аспарухово" Радослав Коев, незаконните къщи са около 50%. Склонна съм, да му вярвам. Въпреки че тук възниква въпросът за останалите 50 на 100, узаконени при същите условия, при които на другите е отказано.

Къщите с или без документ си стоят там от 50 години необезпокоявани от никакъв порой. Какво се промени сега? В дерето ясно се виждат останки от канализация. Казвам останки, защото каналът е прекъснат на места и видимо негоден да поеме и по-малки количества вода.

Канализационната система е повредена. Преди да помислите, че циганите са я унищожили, да видим какво казва Виктор Бузов, главен архитект на Варна - „Има изработени проекти, с които общината е кандидатствала за финансиране за двете дерета. Плановете са одобрени от общината, но през годините не са намерени пари за тяхното финансиране."

Това се е случило преди 40 години - дълъг период без стопанисване, в който и да нямаше живущи там, пак дерето щеше да се превърне в застрашителен район. Без канализация водата щеше да залее може би още по-голям район.

Циганските къщи не са причина за наводнението, те са причина за смъртта на обитателите си. Тези дерета са се нуждаели от охранителни канали още тогава.

Да погледнем какво пише в сайта на водоснабдяване и канализация Варна - "Подменена е водопроводната и канализационната система в район „Аспарухово". ( Отчет на ВиК Варна за 2010-2011година). Явно пари е имало, но деретата вече не са част от канализационната система на "Аспарухово".

Ако през 2011 беше оправена тази инсталация, щетите щяха да са много по-малко. Но не липсата й е довела до нахлуването на триметровото водно чудовище. В най-високата част на злощастното дере откриваме полуразрушена многоетажна сграда. Тя стои недовършена и ограбена там от години.

Тази сграда не е получила одобрение и е изоставена. Мотивът е, че се намира върху неустойчив, песъчлив терен. Собственик на сградата е общината. Още един парадокс на общинското нездравомислие. Оказва се, че теренът там е едно действащо свлачище, понасяло къщи и в близкото минало.

Земни маси и строителни отпадъци са се свличали по склона на дерето. От няколко години жители на района пускат жалби до кметството на „Аспарухово", Община Варна, Министерството на регионалното развитие и екоминистерството. Резултатът е нулев. Земните маси и натрупаните сухи клони от дърветата са много добър материал за образуване бент в най-недостъпната част на дерето, където водата може кротко да си се е събирала, невидима за никой. Има достатъчно пространство и е достатъчно на високо, за да събере скорост за погрома на къщите в дерето.

За един такъв вероятен водосбор, не би могло да се вини никой друг освен общинската администрация, нито за песъчливата почва, нито за непочистените с години клони не са виновни жителите на квартала. Изненадата идва едва сега. Над това дере, има огромни щети от преминаване на водна стихия. Изкоренени дървета има нагоре по склона в продължение на 5 километра над Аспарухово.

Водата тук е издълбала канали дълбоки 5 метра и широки 3 метра. Имала е време да се засили, идвайки от район, който няма нищо общо с "Аспарухово". Никой не съобщава за тези щети и почистващи действия не са предприети. Доброволците тук са безсилни, дори машини биха се затруднили.

Почистването ще е десетки пъти по-трудоемко и продължително от почистването на града. Откъде идва тази вода, която се е изляла в дерето? Оказа се,че наблизо има водохранилище на ВиК Варна. От дружеството заявиха, че няма проблем със съоръженията. Второто хранилище, чиято цел е да поеме вода при евентуално преливане е сухо. Тук обаче се питам защо никоя телевизия не го е снимала това съоражение. Може би, за да не види водната магистрала, която се е изляла в дерето.

Този чудовищен път на водата остава незабелязан от военните, които имат свой обект наблизо. Остава и незабелязан от управата на града, и от журналистите. Сред изкоренените дървета има и такива, които са домъкнати от водата далеч от дънерите си. Пак предубеденото ви съзнание се сети за циганите. Само че циганите товарят откраднатите дървета в каруци и ги продават.

Защо са рязани тези дървета и защо за изоставяни? Дали това орязване не е довело до образуването на най-бързата 5-километрова река в България? Или някъде там горе има водоем, който я е образувал? Не знам, но знам, че със сигурност незаконните къщи и боклуците от тях не са довели до създаването на водната стихия с височина на жилищен блок.  Трагедията е причинена от потоп, който не се е образувал в "Аспарухово".

Знам също, че за размера на щетите има доказан виновен и това е общината. За причините на потопа има недоказан виновен, той отново ще се скрие, щом никой „не вижда‘‘. Знам, обаче, че този път няма циганите да са виновни.

Oще: аспарухово  бедствие  варна  наводнение  порой  потоп  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

25 sim4o | 28.06.201419:38

28.06.201408:15 ”Ако някой може да се усмихне при вестта за загинали хора, съборени и наводнени къщи и куп други поразии, може би идиот е слаба диагноза! Не мисля, че и д-р Хаус би помогнал в тоя случай…. "
--------------------------
Абсолютно правилно мнение!

Идиот е слаба диагноза! ..
Защо, при вестта за загинали хора, за куп други поразии ...
... преливаме от пусто - в празно ..
а не сложим пръста на раната и не обясним КОЙ НАВОДНИ АСПАРУХОВО! ??

Поздрави!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 28.06.201418:46

Та ЗАЩО бе наводнено Аспарухово и КОЙ го наводни- ясно !!!

А тъпите малоумници, дето не са разбрали???

Ами те за това са Тъпучи и Идиоти .. за да не разбират елементарни неща ... Много щастлив Много щастлив нека пишат статии, нека обсъждат по форуми .. нека дават мнения...
Нормалният Човек - ей така, четейки Тъпучите, би трябвало да се зарежда със самочувствие .. да си вика : "баааси, кви идиоти ходят по Белия свят!" ...

Въпросът е .. Къде е ЗАКОНЪТ??.. Къде е ВЛАСТТА ??.. защо не се спазват НАРЕДБИТЕ И НЯМА НАКАЗАНИ ???
Защо има ДВОЕН па и Троен стандарт???


Политкоректност??? ..
И да си се давим???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

23 sim4o | 28.06.201418:41

VK | 28.06.2014 08:15
.... Да се обвиняват циганите, че секли гората, и хвърляли боклуци, щото те единствени имат боклуци. Където няма цигани сигурно боклуците се появяват "свише" . .. "
------------------------
1.В Аспарухово имало ли е цигани или е нямало????????? Тъжен
2.Циганите ли са затлачили, незаконно деретата и са затруднили оттичането??? .. Или комунистите??? .. или извънземните??? .. или костовистите???
3.Тъпотията по хората ли ходи, или по гората???


Поздрави
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

22 VK | 28.06.201408:15

"Целта на тази "статия" е ..
-да ни ядоса заради глупостите в нея
-да ни накара да се усмихнем, че има толкова тъпи идиоти по света
-или нещо друго????"

Кое е "глупост” ? Че поради конкретна човешка немърливост, или дори престъпно нехайство, загинаха 12 човека? Да, сигурно е по-лесно да се обвинява природата за станалото – валяло много и после потоп.Да се обвиняват циганите, че секли гората, и хвърляли боклуци, щото те единствени имат боклуци. Където няма цигани сигурно боклуците се появяват "свише" . Сигурно комшията от 9-тия етаж, дето мята торбата с боклуци през прозореца на панелката, и той е циганин? Е, ама сега ще си разваляме комшулика ли? Не, природата е , глобалното затопляне...тия поне не са от квартала! Четеш си спокойно вестника, пиеш си биричката и цъкаш с език : „Брей, глей кви работи стават по-света! Таа природа , тва глобално затопляне…. Марче, дай още една бира, че таа се стопли! Да му се не види и затоплянето ! ”

Ако някой може да се усмихне при вестта за загинали хора, съборени и наводнени къщи и куп други поразии, може би идиот е слаба диагноза! Не мисля, че и д-р Хаус би помогнал в тоя случай….
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

21 Frida | 27.06.201423:02

въпросът, кой бил кадрувал в разните отговорни инстанции е безсмислен. всеки назначен на длъжност е с изискуем образователен ценз и опит. узаконяването и съответните актове са в рамките на приетите стандарти.
т. е. ако някой не си понесе отговорността, при толкова смъртни случаи и огромните материални загуби и последствия, както е в белите страни, значи кадруването на един тип кадри, с еднакъв манталитет не е причината.
но в белите страни кофите и лопатите са само помощни средства - там си работят механизирано - с помпи, багери, кранове и пр., а в гетото със сакрално име -Аспарухово- стоименка пристигна, попърха в бронежилетката бодро кат пеперудка с празна кофа в ръка и избръмча към ес. фърли и некой юро. после се чудим, що еропата не мое се опраи с един пут.ьо. турила начело на комисарството по бедствията една пълна бездарница. с образователен ценз. пфу.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 27.06.201420:14

12 John Smith | 27.06.201411:59

Не е лошо Другари, да се сетите кой кадрува в РИОСВ-тата, Басейнови дирекции, Напоителни системи, Министерството на Земеделието, ВиК дружествата и прочие дейности свързани с вода.
------------------------
Седерунгелите и ДПС ???
Евдокия Манева???
И как разпродадоха ВиК дружествата ...
Браво за коментара ти ..!

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

19 sim4o | 27.06.201420:04

... " Manuela Gerenova | 27.06.2014 09:48
И къде в "Аспарухово" има язовир?
Викате да ги оставим - сеч, бараки, коптори, гета...
Правилно ! .. "
-------------------------------------
Тоя път ме изкефи!!! Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

18 sim4o | 27.06.201420:02

Целта на тази "статия" е ..
-да ни ядоса заради глупостите в нея
-да ни накара да се усмихнем, че има толкова тъпи идиоти по света
-или нещо друго????

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.04.2012, 03:26

17 asdfsd | 27.06.201413:53

Малко я втасах с тая ПИБ, а някои кат авторката просто плачат да им гръмнеш 2 шамара посредством предубеденото си съзнание
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

16 Citizen X | 27.06.201413:14

Също така, разбрах, че онлайн системата за разплащания не работи като официалната версия е бъг в новия софтуер. Иначе, парите по падежи си влизат без проблем...
   

оценка

+0 -1