Рецептите за правене на медии все повече заприличват на бира-скара, скарата е задължително алангле | webcafe.bg
Webcafe

За баба Пена и средния кюстендилец

Емилия Милчева
28.06.2011, 14:45 (обновена 12.07.2011, 12:34)
Баба Пена

Снимка: © Стоян Георгиев

Според вестникарските шефове, Баба Пена от Горно Нанадолнище се интересува преимуществено от цената на олиото, прогнозата за времето, ще плаща или няма да плаща такса за преглед при джипито и колко ще е зарзаватът напролет и олиото - наесен, когато прави туршиите...

Кой не е чувал за баба Пена от Горно Нанадолнище и средния кюстендилец? Тези двамата са едновременно таргет група, цензор и Big Boss на един куп хартиени медии.

"Какво я интересува това баба Пена?" Любим въпрос на вестникарските шефове на оперативка. (И на някои в списанията, казват колеги.) Като че ли журналистите правят вестник "Трета възраст", когато предлагат например тема за наркокомуните. Не, не по повод оная злополучна нововремска поправка за криминализиране на единия "коз", която всъщност дойде дюшеш на пласьорите на хероин и кока...

Вестникарските шефове обичат да говорят от името на Баба Пена и Средния кюстендилец. До степен да ги оживотворят и одухотворят тия двамата. И така, благодарение на Пигмалионовците, Баба Пена и Средният кюстендилец стават не просто герои, а таргет група на медиите, цензор и Big Boss едновременно.

На средния кюстендилец не му знам проблемите. Но през 2004-а бях в кюстендилската община Трекляно, където за четвърти път издигаха Камен Арсов за кмет. Защо ли? Не (само) защото човекът беше от БСП, а главно защото е ветеринар.

Хората, които живеят в тия пръснати из планината махали, ги интересува кой ще заплоди кравата. Ако кравата не се заплоди, няма да има теле. Ако няма теле, няма месо в буркани за зимата. А за целия този добитък си трябва ветеринар. Щом е кмет, значи ще е и подръка.

Арсов си спечели от раз. През 2007-а пак. Дали ще се кандидатира и тази есен - за шести път? Може, ако не е измрял добитъкът - и хората покрай него.

Впрочем, като се имат предвид породите в България и количеството мляко, което дават родните крави плюс намаляващият им брой, осеменяването си е проблем не само в Трекляно, а общ за фермерите в България и собственици на по една-две крави. И едно от проявленията му е палмовото масло в млечните продукти...

Но това Баба Пена и Средният кюстендилец не ги вълнува. Палмовото масло ги интересува доколкото земеделският министър Мирослав Найденов го споменава, обяснявайки, че сирене, което струва около 10 лева за кило, е истинско, а онова за 3-4 лева не.

Не казва кое ни гарантира, че и в това за десетачка, и в другото за петарка няма растителна мазнина - на етикета не пише. Защото кравите, които могат да се издоят в БГ, са си една и съща непроменлива величина - освен да намаляват като бройка и млеконадой, друго не им се случва.

Ама не, казва някой журналист, който познава и пени, и кюстендилци, дайте да влезем в някоя мандра, да видим как се прави сирене и какво се слага. Обаче тази точка вече е подмината. "Дай там едни 15 реда от министъра, има снимка от Женския пазар на евтино сирене..."

Та, според вестникарските шефове, Баба Пена от Горно Нанадолнище се интересува преимуществено от цената на олиото, прогнозата за времето, ще плаща или няма да плаща такса за преглед при джипито и колко ще е зарзаватът напролет и олиото - наесен, когато прави туршиите.

Средният кюстендилец пък чете най-вече и съвсем сигурно "Баща насилвал дъщеря си", "Ни Ло скри топката на унгарците", (увита в рибарска мрежа като русалка), "Автобус се нацепи в мантинела, 7 жертви", "Нов грип убиец наесен" и прочие...

Рецептите за правене на медии твърде приличат на скара във "Веселото кИбапче". Първо, се прави каймата - изявление на Бойко Борисов/Сергей Станишев/Симеон Сакскобургготски (абе който е на власт) от някое рязане на лента, ПКФ, кучкарско изложение, прессъобщение на МВР, Един-министър-каза-по-един-сутрешен блок. Яко заглавие с кегел, който ти набива здрав тупаник между очите, кръв за сос...

Аланглето се харчи най-много. Кръвта се лее обилно, като от коремна рана. Ако изцедят куп заглавия, сигурно ще има здрава конкуренция на центъра по кръвопреливане до Централна гара и ромите, насядали пред него.

Читателите зобят ли, зобят - като спортисти анаболи. Канибализмът е на почит. Труповете правят новини. Спасението - кратки. Властта говори от първа, втора, трета и така до края. Новините са с доставка франко жълтите павета.

Въпросът "Защо?" отсъства като падналите в боя, които винаги ги четат в строя. На негово място сме се сдобили с юмруците на медийни терминатори. Новините идват от главите на институциите, не "опаковани" през човешките истории.

Вдовишките добавки, обещани от 1 септември, са препакетирани от заседанието на тристранката, "...заяви социалният министър Тотю Младенов". Не през някоя истинска баба Пена, която ще получи трийсетина лева отгоре за пенсията на дядото, който е надживяла. А житото за помен - и захарта, също са поскъпнали... Другото баба Пена си го гледа. Ако не може да го отгледа, си го купува от друга баба Пена като нея, ама по-държелива - или с жив дядо.

Как бабипените и средните кюстендилци я карат без джипи в куп райони не е важно. За счупеното стъкло на личния джип "Тойота RAV 4" на Йордан Войнов (шеф на агенцията за безопасност на храните, тогава - на НВМС) миналото лято беше изхабено повече място във вестниците отколкото за липсата на джипита.

Ами да - не е новина, че над 400 са назаетите места за общопрактикуващи лекари и повече от 150 000 бабипени разчитат на Господ за здравето си. Какво пък - там и вестници не стигат. Сиреч - и рекламодатели.

Как Средният кюстендилец усеща инфлацията? Фактът, че сиренето е поскъпнало, какво означава - че ще яде по-малко сирене следващия месец или че ще си намери друга работа, за да яде пак толкова сирене, колкото иска да похапва, или ще замине в чужбина, за да праща тук, за да яде семейството му както и преди тази инфлация...

Няма значение. Средният кюстендилец това не го интересува. Скучно е, къде е новината, пита Босът, който е гъст със средния кюстендилец. Нищо, че не го е срещал на живо от соцвреме. Но пък говори от негово име - така медиумите говорят с духовете на починали хора.

Не знам какво са писали кандидат-журналистите по темата "Герои на нашето време". Сигурно за Б.Б., Цв.Цв., Октоподи, Бербо, Гара, не знам. Тях познават. Лошото е, че журналисти не познават други "герои". Наскоро ми описаха случай, при който 99% от колегите не разпознали Антоан Николов... Щом не са го познали, значи няма как да го питат - за Вальо Топлото, "Софийски имоти" и Общинска банка. Щом не питат, значи...

А Баба Пена и Средният кюстендилец едва ли ги има в есетата на децата. Рано им е да ги знаят. Обаче те са истинските... Пените, кюстендилците, българи, жалко е, че никой не ги брои, но си присвоява правото да говори от тяхно име. Така Партията говореше някога - вместо хората. Защото Партията знае(ше) най-добре.

Телевизиите поне се усетиха - и в някой репортаж, пуснат между изявлението на Бойко Борисов за кучетата и изявлението на Цветан Цветанов за съдебната система, се промъква по някоя човешка глава, която казва какво мисли например за по-здравословно хранене в детските градини например. Но колко истински репортажа сте чели наскоро във вестниците, като този на Диян Божидаров във в. "Сега" от една министерска визита във Варна?

Правило на западните медии е да претворяват информация през човешка история. Драмата с рухването на финансовите субпродукти - subprimes, известна като ипотечна криза в САЩ, беше предадена и през историите на стотици хора, изгубили домовете си... Колко "новини с човешко лице" помните покрай зверски поскъпналите цени на хранителните продукти в България - страна, в която над 2/3 от доходите отиват за храна и битови сметки?

Животът изтича от хартията. Ако можеше да бъдат синтезирани алкалоидите на информацията, за да възкресят вестниците. Морфин, никотин, кофеин - нещо... Защото с новини не могат да изненадат вече. Би било чудесно в новата информационна ера да четем уникални и добри анализи в пресата, новини и всякакви мнения в нета и да гледаме свежи репортажи и интервюта (с различни хора) по телевизията. Дали е илюзия?

Най-напред обаче Баба Пена и Средният кюстендилец трябва да умрат. Гласувам за евтаназията им.

Oще: баба пена  вестници  герои  журналисти  информация  медии  средният кюстендилец  цензор 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

3 rossbul | 16.03.201222:24

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от 7-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк,и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 22:38

2 шщд | 29.06.201121:39

Омръзна ми да чета дебилни статии, написани от хора, които си мислят,че животното, което казва "мууууууууу" е овца. Или пък най-малкото коза.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 11:14

1 mittag | 29.06.201111:17

Знам я добре аз баба Пена от препоръките на медийните босове Усмивка))
а истината е, че бабките, с които съм се сблъсквал - ония със забрадките, престилките и очилата на по 80 години, се интересуват от българска история и литература, природа, икономика, здравословен начин на живот и модерно градинсарство, християнство, мода и куп други неща, които ги няма по вестници радия и телевизии, които претендират, че пишат за "баба Пена".
Затова бабипените Усмивка) са принудени да се информират по други пътища, например от порасналата внучка и масово се възмущават: какви са тези простотии, дето ги пишат по вестниците и дават по телевизията
Много точно, браво! Усмивка
   

оценка

+0 -0