Отидох, работих, отвратих се | webcafe.bg
Webcafe

Отидох, работих, отвратих се

Румен Велинов
30.08.2012, 15:33 (обновена 30.08.2012, 16:09)
Тъпи

Отидох, работих, отвратих се

Набираха хора за гроздобер в района на Търговище и реших да се запиша. Това беше добър начин да видя какво значи временна работа в България.

Чрез една позната в близко село се уредих да започна работа и на сутринта вече бях в автобуса и пътувах към лозето, заедно с още 80 души в автобус, пригоден за 56.
Освен че се наложи да пътувам прав, и цял ден работих прав - и пак така се прибрах.

Когато отидохме на мястото, бригадирът ни раздаде ножици и след това започна да крещи: "Малоумници, искам да работите бързо и да не изоставате от трактора, щом видя, че някой се ослушва, от утре няма да идва на работа!"

Замълчах си и започнах...
Мен ме определиха за "пълнач" - вземам кофите от другите и ги изпразвам в трактора, който все беше по-напред от мен и се налагаше да го гоня.
После отново дойде бригадирът и казва: Нищо, че изсипваш кофите, искам и да режеш!
Казах си добре и отново си премълчах, а иначе ми идваше да му извия врата, но исках да видя докъде ще наглее.

На обяд имаше почивка от 30 минути и всеки успя да хапне нещо, също така и вода ни донесоха, но само един път - и после край с водата, а температурата беше над 39 градуса.
Както сутринта, така и след обяд продължих с усилената работа!
Изсипвах кофи и помагах на другите.

На две жени им стана лошо, едната дори припадна за момент.
Всички бяха изтощени от работа, но най-вече от жегата!
Стана време да си ходим.
Запитах бригадира как се заплаща и колко, а той каза: Заплащането е 12 лева - това е надницата, няма норми!

След което се обърна към всички и каза: "Утре ще подпишем договори, които обаче са само формалност и ако дойдат на проверка, казвате, че ще ви назначим от утре. Нали знаете как стоят нещата!"
Тръгнахме си с автобуса, в който отново имаше 80 души.

Стигнах до извода, че тия хора явно са затънали много, щом се принуждават да работят за подобна сума, без реални договори и заплащане на осигуровки. На всичкото отгоре имаше и деца!
Повечето бяха на възраст, видно, около 16 години и по-малко, но това явно не притесняваше работодателя.

На следващия ден не отидох повече, но поне видях какво е да се подиграват с труда на хората, при това и без нормални условия на труд.

Разбирам да осигуряваха храна, вода през целия ден и нормален транспорт за всички, но и това липсваше. Надницата си беше 12 лв. и когато заявих, че искам най-малко 20 лева, щом няма реален договор и осигуровки и че е подигравка с човешкия труд, бригадирът ми каза: "Като си стоиш вкъщи, няма да видиш и толкова!"

Тук вече наглостта му мина всички граници и естествено, теглих му една нашенска и се запътих към автобуса, който беше препълнен с хора, а всички бяха потни и крещяха на шофьора да тръгва.

Изчезна надеждата, че някога "държавата" ще се оправи.
Замислих се дали да потърся и bTV репортерите, че да отразят случая. Истината обаче е, че щом има толкова нагли работодатели, явно хората позволяват да ги правят на глупаци.
Да ги мачкат и се подиграват с труда им!

Отидох, видях, отвратих се.

Oще: гроздобер  договор  надница  осигуровки  работа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2012, 19:14

90 Snejka | 24.09.201221:13

За съжаление много хора работят в нечовешки условия, търпят и си мълчат. Когато имаш избор вдигаш гордо глава и казваш "Не и аз", но ако нямаш ситуацията е доста по-страшна. Има прекалено много безработни хора извън регистрираните в Бюрата по труда (както е по статистика). Хората нямат вина за положението в страната. А факта ,че някои работодатели се възползват е реален. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

89 fALLEN | 04.09.201201:37

питал е в края на деня, колко е заплащането, защото явно на гроздобера е като на стокова борса, само цените при затваряне са важни - както някой спомена, цената на това, което си обрал, зависи от година, добив, сезон, захарност и т.н.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.04.2012, 01:12

88 Battleground | 04.09.201200:43

75 Elena Dyakova | 01.09.201214:58
Преди няколко години -2007 г., ако не се лъжа, когато почти нямаше грозде и цената, която заплащаха на гроздоберачите, беше по-висока, защото самото грозде се изкупуваше на много високи цени. На следващата година и гроздето, и цената на гроздето, и цената на труда паднаха. И всяка година основно това се отчита - не толкова инфлацията. Има и леки разлики в заплащането в зависимост от вида грозде за съжаление, защото някои видове грозде са по-трудоемки за бране, а в същото време изкупната им цена е ниска. Доста от винпромите произвеждат грозде със закупено грозде от производители. Разбира се, има и такива, които имат напълно затворен цикъл на производство. Те обикновено наемат една група работници на договор. Тези работници, освен че берат гроздето, през годината окопават лозичките, защото тракторът минава между лозите, но е добре да се окопае и около самите лозички. Режат, връзват лозята, пръскат, берат, после и се занимават и със самото винопроизводство - заети са целогодишно и за тях трудовият договор и осигуровките имат смисъл. Но обикновено за самия гроздобер тези работници не са достатъчно. Затова се наемат случайни работници.

Тук не ставаше въпрос само за гроздобера, но съм пропуснал да го отбележа и все пак...
Тия работници, поне повече ще останат и после за друга работа, но НЯМА ДА ПОДПИСВАТ НИКАКВИ ДОГОВОРИ!!!
Те работят без договори, возят се прави до работното място и също така, се прибират от работа - Отново прави.
Получават надник от 12 лв. на ден за 10 часа работа, а колкото до децата...
Знаете предполагам, че е незаконно да се наемат непълнолетни на работа, още повече деца под 14 г. нали така госпожо/госпожице?

ДА, температурата беше 39 градуса, когато АЗ бях там, точно този ден и следващия, и следващия след него, бяха изключително горещи дни!!!
ДА, носехме си вода, колко вода обаче можете да носите Вие например?
Шише от 1.5 л. което в тази жега, изпих в рамките на 40 мин. защото после, направо си става като урина от жегата.
След което това шише го напълних от голяма туба, която докараха на обяд...
От същата тази туба си напълни и цялата група с която бях, а именно 7 души.
Тубата от 25 л. се изпразни буквално за минути!
След което не видяхме повече вода, а края на деня беше много далече, също и края на работата.
Накрая отидох при шефа и му казах, че за по-малко от 20 лв. на ден, без осигуровки, трудов договор, храна за обяд и осигурена вода при нужда, няма да работя и тия 12 лв. са подигравка, ТОЙ С ЦЯЛАТА СИ НАГЛОСТ ми заяви: Тогава си стой вкъщи, там няма и толкова!

Прочели сте статията и коментарите само отгоре, което ме навежда на мисълта, че не проявявате особен интерес, нито съчувствате на хората!

Тогава просто не коментирайте и, не споделяйте невярна информация за гроздобера, цените на пазара и т.н. защото се излагате...

Мислите ли, че след всичко което видях не съм проверил, какви са цените на пазара и т.н.?
Пак си помислете Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

87 Arsen Lupin | 03.09.201209:27

пушечно месо сте всички в оня коптор, боко ще се погрижи за вас до крак, спокойно... и цялата ви трагедия е, че нямате капчица мозък да проумеете истинската същност на нещата... овце на заколение, какво да се прави - съдба
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

86 Гризли | 02.09.201223:26

Милчо Иванов, семеен съм от години, просто все още нямам деца, както казах! Няма нужда да си измисляте неща, за да направите мнението си по-убедително...

А че мисля само за себе си и семейството ми е ясно като рентгенова снимка! Вие щом мислите за другите защо на дарявате заплатата си на бедните?! Не ви трябва кола, не ви трябва жилище, предполагам нямате никакви удоволствия, може би дори не ядете кой знае колко... Така че мислете повече за другите!
Моето мнение е, че когато на всеки един е добре, ще е добре на всички!

А колкото до Вашия пример - положението при нас е абсолютно същото! И много добре знам колко би взимал немски работник за същата работа, понеже често идват сервизни техници при нас и коментираме...
Само че там е Германия, а тук България, не забравяйте! Там отдавна има изградени навици и изисквания, има закони, които се спазват от всички! Включително и от работодателите, за разлика от нашите! Там и политиците, от които зависи всичко, са други... Затова никой дори не може да си помисли да излъже държавата, работниците си, синдикатите или някой друг!

А и както Ви каза колегата над Вашето мнение - понеже на германеца не му се плащат високи заплати, затова изнася производството си навън! Или пък някой навън произвежда с неговата марка...

Така че, моля, не се правете, че не разбирате какво имам предвид! И в Германия и в България никой не кара никого да работи на сила на дадено място! На който не му харесва просто си намира друга работа... Ако я има...
А тук я няма, затова и хората работят каквото намерят, за колкото пари намерят!
Манталитета и мисленето на българския работодател е съвсем друга тема! Той просто се възползва от положението, като всеки бизнесмен...
Може би Вие сте единствения бъдещ работодател, който при средна работна заплата 760 лева ще дава на работниците си 2000, кой знае?!
Радвам се, че сте хуманист, с удоволствие бих започнал работа при Вас!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

85 Mile Manolov | 02.09.201220:42

аз па пием бира... стройте капитализма, че току виж свърши muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

84 иван | 02.09.201217:17

Милчо Иванов

Ако тази немска фирма не е изнесла производството си в Китай или там някъде, със сигурност е фалирала.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.12.2011, 18:57

83 Милчо Иванов | 02.09.201216:05

Гризли, и аз съм инженер и като чета написаното от вас сме и колеги. Имам обаче повече опит от вас и от тази позиция ви обвинявам в прекалено угодническо на работодателите мислене от позицията на човек, който мисли само за себе си и вероятно няма намерение да създаде семейство и деца поради именно тежките условия за които говорите.
Какво ще кажете за следното:
Работя във фирма произвеждаща традиционен вид продукция необходима за хората. Така се случи че ми се отдаде случай да посетя немска фабрика произвеждаща същата продукция.Сега ще се опитам да направя един анализ на основните прилики и разлики между тях.
Прилики:
1.Произвеждаме с едно и също технологично оборудване, закупено от една и съща фирма.
2. От т.1 следва, че имаме една и съща производителност.
3. Закупуваме суровините за производството на едни и същи борсови цени.
4. Продаваме готовата продукция на почти едни и същи цени (разлика от 0 до +/-4% в зависимост от клиента).
5. И двете фабрики са частни
6. И двамата собственици имат мерцедеси.
7. И двете фабрики продават продукцията си до последната бройка.

Разлики:
1. Немската фабрика работи на две смени по 8 часа на пет дневна работна седмица. Българската работи непрекъснато на график. Няма ден, няма нощ, няма събота, няма неделя. По някога се почива само на празник ако боса е в добро настроение. Разбира се имаме почивки по графика.
2. От предната точка следва, че немската фабрика има 70 производствени часа седмично (необходими са по 1 час технологично време за пускане или спиране на оборудването). Българската има 168 производствени часа.
3. Като се има в предвид еднаквата производителност, можете да се досетите каква е разликата в количеството произведена продукция за месец например.
4. Собственика на немската фабрика има само един нов мерцедес от конвейра. Българина също има нов мерцедес но поръчков и още 5 джипове и коли все луксозни марки.
5. СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА В НАШАТА ФАБРИКА Е 450лв. СРЕДНАТА ТАКАВА В НЕМСКАТА ФАБРИКА Е 3500 МАРКИ (по това време още не беше въведено еврото).

Коментара относно причините за това оставям на вас!
Я помислете дали немския работник ще обърне внимание на такива мижави заплати или ще вземе оръжието? Да не смятате, че немския собственик не завиждаше на нашия? Завиждаше и то много. Ама смее ли да въведе такава висока степен на експлоатация в Германия?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 15:07

82 Teodora Boqdjiewa | 02.09.201213:52

Г-н Матеев догодина ще си купи комбайн за грозде и няма да дава по 12 лв.
Научно- техническият прогрес не прощава, за бачкаторите хляб няма, трябват ни 7 милиарда висшисти Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

81 Гризли | 01.09.201223:48

Милчо Иванов, благодаря за директно отправения коментар!
Само за информация - с висше образование съм, електроинженер, ползвам 3 чужди езика, имам 12 години трудов стаж (без прекъсване), взимам доста над средната за страната заплата, все още нямам деца... Живея доста добре, обиколил съм почти цяла България за удоволствие и от любов към страната ни, мога да си позволя доста (съвсем нормални) неща, които за съжаление за повечето българи си остават недостижими...
Така че засега се смятам за достатъчно образован, като същевременно се опитвам да продължавам в това.
Само че работя в производството и директно виждам начина, по който работодателите се отнасят с работниците! Работя в хранителната сфера, където заради температурите и смените на работа условията са доста тежки, но пък за сметка на това заплатите на почти всички работници са НИСКИ! И редовното обяснение на работодателя е "Никой не ви държи на сила, нали?!"
И са прави, разбира се! Само че за повечето хора там, възрастни, без достатъчно образование, със заеми или просто цигани, това е единствения шанс за работа, понеже са от околните села...
И понеже безработицата и без това е голяма, хората стоят и си траят! Което пък съответно по никакъв начин не стимулира работодателя да им повиши заплатите например!
В повечето останали фирми в района, в които работят мои приятели и познати, положението е същото - като не те устройва заплатата си стой у вас и гладувай!

Така че стоя зад първото си мнение - държавата прави от работещите в България икономически роби! И ги мачка тотално, за да си държат главите наведени! Каквото и да обясняваш на децата си или на друг, положението е такова, за съжаление!
Безработицата е голяма, безизходицата още по-голяма, затова и хората работят за толкова малко пари!
   

оценка

+1 -0