Черно и бяло | webcafe.bg
Webcafe

Черно и бяло

Борис Георгиев
04.01.2012, 10:00 (обновена 05.01.2012, 16:06)
циганки

Снимка: © Sofia Photo Agency

Работя в столичен ежедневник и на международно мероприятие за български журналисти, американка с изрядна делова прическа и менторски тон ни обяснява защо не трябва да пишем "цигани", а "роми"

На четири съм и прекарвам лятото при дядо и баба на село. Те си говорят, че е дошъл "катун", странна и непривична дума за детските ми уши. Тогава и не съм си мислел, че съществува "Катуница", но думичката си я биваше, а и се свързваше с някои си "цигани".

Привечер дядо ме хвана за ръка и през изсъхналите от слънцето августовски ливади се заизкачвахме към отсрещния рид над селото. Мъгливият ми спомен и сега разкрива 7-8 каруци и пасящи наоколо коне, ама каруци с покривало, по-късно подобни гледах само във филмите за Дивия запад.

Не помня много - само че заприиждаха още хора отсам, оттам и си говореха с хората край каруците. Единственият ми по-ясен спомен е, че една стара жена викна нещо на дядо ми и след малко се появи иззад каруцата със самун топъл хляб и ми го подаде. Беше със същата бяла забрадка, с каквато ходеше баба и ръцете й бяха също като бабините - черни, загрубели и с напукани жилчици, като земята, която по цял ден блъскаше.

Л. е "цигане" и мой съученик в четвърти клас. Минава някак си от клас в клас, но не е ясно точно как и аз съм получил пионерско поръчение да му помагам по математика след часовете. Л. гледа жално с циганските си очи и от носа му надниква неиздуханият сопол, който той храбро прибира с едно шмръкване.

След няколко дни започва да разбира какво е да отвориш и затвориш скоби и решава първата по-елементарна задача. Скоро обаче пак отсъства за дълго от училище и усилията ми се похабяват напразно. След години, прибирайки се в родното градче разбирам, че е починал някъде около 30-годишен от коварна болест.

Тя е нисичка и пухкава с едни особени вакли очи, каквито можеш да срещнеш само на циганско лице. Като се обръща и погледът й се замята като шал след нея. В. е също моя съученичка, някъде около шести клас.

Народната власт се е впуснала да се грижи за многодетните семейства и е обвързала даването на купони за храна от ученическия стол с присъствие на децата в училище. Ние знаем, че тя е "цигане" и не очакваме много от нея, но нашата "другарка" беше от онези хора, които с уважение наричаха "даскалица".

Спомням си ясно деня на раздаване на поредното контролно по математика, когато чухме името на В. и похвалата "браво, пет". Представяте ли си какво е било това за мен и съучениците ми, за да помня този момент десетилетия след това. Така почти цяла година петици и шестици, отличничката по математика. И след това изчезна, поне от моите спомени, но мисля, че и от училището. Както бих казал сега, "социалната среда я всмука".

Войник съм в Българската народна армия и като всеки такъв имам не един спомен за странни пътувания във войнишки отпуск. След един, два автостопа съм закъсал късно следобяд на междуградско шосе в Северозападна България. Топло лято, но аз съм със задължителната парадна униформа, мачкам нервно фуражката и вървя по посока на движението вдигайки ръка на всяко превозно средство, но никакъв късмет.

Настига ме с бясна скорост една червена лада и заковава с писък на петдесетина метра пред мен и след това с още по-шумна задна спира до мен. През прозорците виждам три ухилени мургави физиономии и чувам: "Накъде бе, мъжки?". Те са до близкия голям град, където е и моята цел - гарата с влак до София.

Качвам се и в главата ме удря песен от известен тогава индийски филми, а ладата се понася със 120 по шосето. На завоите намалява до 70-80, но това хич не ме прави по-спокоен. Отнякъде изниква бутилка, лизвам, за да не обидя моите спасители, които с писък на гуми заковават пред гарата в необходимия час.

Началото на 90-те - всичко граби каквото намери от държавната собственост и го "капитализира". Баща ми стопанисва склад на бивше голямо предприятие, в което се пазят скъпи кабели от цветни метали.

Предприятието вече не работи, но складът чака началниците на татко да се разберат кой ще го капитализира. Баща ми обаче е от ония, които пазят държавното и гонят службата в името на общото.

Бедничкия ми, идеалистичен мой татко с малка пенсия. Охраната през нощта изобщо не му беше в задълженията, но той дебнеше и една вечер - заедно с брат ми, спипали няколко "братовчеди" да се пънат над един кабел, за да го метнат в каруцата. Малко размяна на реплики и здравата дръжка от лопата в ръцете на баща ми и брат ми решават проблема. Групичката, мърморейки, се оттегля.

Няколко месеца по-късно, вече сам, заварвам в тъмното местната група мутрички направо с камион в същия трудов подвиг. Тарторът познава баща ми, от махалата е и лошото се разминава само с предупреждение. Ако иска да е жив и здрав да не скита по нощите. След две седмици всичките макари с кабел изчезнаха.

Първата ми сериозна работа към средата на 90-те, макар и по заместване за половин година. Взел съм последната си заплата, глупаво съм я сложил в джоба на спортния сак и скиторя по софийските улици. Изведнъж пред мен се появяват две мургави женици с тумба дребни деца и започват да ми се мотаят в краката. Чисти и добре облечени са и не ги заподозирам в нищо.

Опитвам да ги заобиколя, но те все някак си ме спъват. Накрая изчезват, а аз се прибирам вкъщи, където установявам, че парите ги няма.

Работя в столичен ежедневник и на някакво международно мероприятие за български журналисти, американка с изрядна делова прическа и менторски тон ни обяснява защо не трябва да пишем "цигани", а "роми". Също така, че не трябва да пишем заглавия като "Циганин уби жена". Това, последното, го разбирам, но защо да не са цигани, простичко момче като мен не разбра. На въпроса ми дамата отвръща с яростна канонада за междуетническите отношения и расова търпимост.

Почти 15 години след срещата ми с нея гледам по телевизия пламъци и навсякъде чета "Катуница". Усещам здравата ръка на дядо, която ме държи застанал пред каруците, а в другата държа топлия комат.

Oще: дядо  катун  роми  татко  хляб  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

10 strawsPulledAtRandom | 05.01.201219:46

И таз хубава... нали именно с това исках да му покажа, че опитът му (и) за разсъждение е фундаментално погрешен, хаотичен и безсмислен. Напълно прав си, че политиците и мутрите нанасят много по-голяма вреда в сравнение с циганите (нали затова дадох примера, за да не хвърля разни проценти, които несъотнесени към нищо, означават... пак нищо). Но тук има нещо друго, което съм повратял десетки пъти, въпреки очевадността му - и политиците ти вредят, и мутрите ти вредят, но социалните утайки също го правят и разрешаването на единия проблем няма никакво отношение към другите два. Ако в една утопична България правителството е компетентно и некорумпирано и успее да изкорени организираната пресъпност, но не вземе отношение към циганския проблем, това добре ли ще бъде? Нямам нищо против да насочим голямата част от усилията си към по-важните проблеми, но защо не решаваме паралелно и останалите (а не че циганският е малък всъщност...)? Авторът се опирва да ни каже, че проблемът с циганите се корени в нашето (и на ЕС) отношение към тях и в крайна сметка те ще станат нормални хора, когато започнем да ги третираме като хора, не като привилегировано малцинство. Нали това означава липсата на дискриминация - липсата на разлика в отношението, а не налагане на позитивна такава? Последното подход е абсурден, наистина абсурден. А някаква госпожица (или господин със сходен дамски манталитет) започна да ми говори за разни Атаки, митинги, австралийци... спри се малко, бе моме! Ти само за сапуни и газ Циклон ли си мислиш на ставане? Ебати изкривеното мислене - да виждаш расизъм навсякъде - и това е изкривяване в една огромна част от народа ни, че и не само в нашия. Проблемите имат много елементарни начини за решаване, като например, клато първа стъпка, да кажем истината на глас. Вече е сторено. Царят е гол. Отношението ни в момента към циганите/ромите/марсианците не е правилно. Защото не спорим как да се опитаме да ги накараме да спазват правилата на обществото, ако искат да бъдат част от него и да се възползват от благата му, а спорим... как да ги наричаме. След десет години и роми ще стане мръсна дума. Обаче пак има недоволни, които виждат в статията Атака. Атака на практика вече я няма или скоро няма да я има... тогава кой ще бъде олицетворение на "лумпените", както либерастите наричат нормалните хора, които не правят нищо друго, освен да казват истината?
Баси фермана стана пак Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 05.01.201218:24

>Следващия път, когато започнеш да ругаеш правителството, ще те питам как 0.0015-0.0020 % от обществото са ти виновни за проблемите. Или пък мутрите - те едва ли са повече от 0.15-020%. Сложи си 15% лайна в бирата и ми кажи дали не е развалена.

Не искам да взимам страна, но тази аналогия е точно толкова добър аргумент за твоята теза, че по-скоро 15-те % цигани са виновни, колкото "сложи си 0.0015% ботулинов токсин в бирата" би било добър аргумент за неговата теза, че по-скоро политиците са виновни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

8 strawsPulledAtRandom | 05.01.201216:43

"...Как така са Ви виновни 15-20 % от обществото...."
----------
Следващия път, когато започнеш да ругаеш правителството, ще те питам как 0.0015-0.0020 % от обществото са ти виновни за проблемите. Или пък мутрите - те едва ли са повече от 0.15-020%. Сложи си 15% лайна в бирата и ми кажи дали не е развалена. Така е, когато лиричното властва над логичното. Ако не си ме разбрала... съжалявам, днес нямам време да обяснявам на ниво 5 клас, както правя обикновено.
А статията си е много добра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

7 stizi | 05.01.201214:37

Статията не е лоша. По отношение на циганите, не мога да разберя защо последните 15 години всеки некадърен и неуспял българин (уточнявам бял на цвят- понеже и цигани/етнически турци/арменци/ евреи са си българи, щом имат гражданство) обвинява я правителство, я цигани, я турци, я австралиици (това е от митинг на Атака преди 3-4 години), я извънземни (това все някой го е казалУсмивка.

Как така са Ви виновни 15-20 % от обществото. В САЩ си имат мексиканци и афроамериканци, във Франция - алжирци и мароканци, в Германия - турци, но никой в тази държава не се оплаква толкова много от тях, колкото Вие (визирам някой коментиращи статията и пристрастни на националистически партии), а на всичкото отгоре визираните по- горе често дори не са и граждани на съответната държава.

И НЕ въобще не са виновни мутрите, приватизаторите, подкупните полицаи, некадърните лекари, всеки един от нас неосъзнал нуждата от правова държава и мамеш на дребно измекяр.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

6 Мина | 05.01.201213:51

Иване, така е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

5 иван | 05.01.201210:30

Трябва да си много предубеден или да нямаш спомени от времето преди промяната, за да не признаеш, че циганите не бяха толкова сериозен проблем за страната, както са сега:

И милицията не правеше разлика цигани-българи,
и не можеха да се оправдават, че няма работа, затова крадът,
и циганите мъже и да не ходеха много-много на училище, когато отидеха в Трудови войски, ги учеха да пишат и занаят научаваха,
и социални помощи до живот ги нямаше тогава,
и просията беше забранена със закон и той се спазваше.

Но това можеше да се подържа само с репресивни мерки без много-много демократични глезотии.
Да не говорим, че сега циганските мафиоти са част от престъпния свят, който дърпа конците.......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 05.01.201209:42

Тая снимка колкото пъти я погледна, толкова пъти опипвам притеснено портфейла и телефона ми дали са още на мястото сиОбъркан
А аФтора какви ги е плещил незнам....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 20:22

3 Liliana Murtazova | 05.01.201209:27

Боре,
Сценарият за филм е готов! Трябват само диалозите. Позамисли се...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.12.2011, 10:51

2 Peicho Peichev | 05.01.201202:13

Добре предадена действителност.Между редовете се вижда и решението,а той не е в Катун(ица).Решението е подадената ръка и приложени закони.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 04.01.201213:33

Какво следва от статията?
Да върнем времената, когато за циганите имаше голям сап от лопата между очите, ако правят цигански работи.
Аз съм за.
Ама не само за циганите.

P.S.
Всяка прилика с комунизма е случайна. Говоря само за сап от лопата.
   

оценка

+0 -0