Веселин Атанасов: Добрата снимка се получава, когато има емоция в нея | webcafe.bg
Webcafe

Веселин Атанасов: Добрата снимка се получава, когато има емоция в нея

Ирена Игнатова
23.04.2018, 15:58 (обновена 25.04.2018, 09:13)
sony world photography award 2018,веселин атанасов

Той е победител в две категории на наградите на Sony 2018

Казват, че една снимка може да казва повече от хиляди думи. Освен това може и да донесе едно от най-престижните отличия в областта на фотографията.

Доказателство за това е фотографът Веселин Атанасов, който спечели както в категорията "Пейзаж и природа", така и в тази за най-добра любителска снимка от България на Sony World Photography Award 2018. Красивите статуетки бяха раздадени на гала церемония в Лондон, на която присъства и Webcafe.bg.

Преди това не бяхме виждали Веселин, но неговата усмивка и тази на съпругата му бързо стопяват ледовете.

Фотографът е от онези артисти, които не обичат да се хвалят със своята креативност и успехите, които тя им носи. Напротив, творци като него понякога дори предпочитат да омаловажат постиженията си. Искрено е учуден, че сме там специално заради него, а в хода на разговора оставаме с впечатлението, че дори не осъзнава каква чест е за България неговото отличие.

Разбира се, най-интересно е как точно е направил снимката-победител, която носи името "Ранна есен".

Очакваме зад нея да стоят часове, ако не и дни упорито дебнене на идеалния момент, на перфектната светлина и ракурс, толкова изпипано изглежда всичко.

Оказва се, че грешим. Веселин живее в град Казанлък, който е заобиколен от една от най-красивите местности на България. От прозореца му се виждат Шипка и Бузлуджа. Той често обича да ходи в гората между върховете, а като падне мъгла, мястото изглежда направо магично.

В един септемврийски ден през изминалата есен негов приятел му звъни, за да отидат да поснимат сред природата. Направили по няколко кадъра, а Веселин се заканил да се върне след няколко дни, когато ще е още по-живописно заради пожълтелите листа.

На следващия ден обаче пада сняг и фотографът е категоричен - снимката трябва да се получи сега или никога.

Прави още 4-5 снимки, сред които се оказва и бъдещият кадър, отличен с наградата на Sony. Учудени сме, че това е историята зад "Ранна есен", но той ни поправя, че когато има необходимата емоция, няма как да не ти се получи.

Решава да изпрати снимката случайно, а докато е на поредния поход, му се обаждат да му съобщят, че печели. Както казахме, Веселин е от онези земни хора, които понякога са искрено учудени от успеха си. По тази причина първоначално не може да осъзнае какво се случва. Когато пристига официалният имейл от Sony, вече му става ясно, че е победител, че е "голямата работа", както се шегува самият той.

Не е от тези, които изпитват влечение към разточителни приказки, речи и публичност.

На лъскавата церемония в Лондон присъстват над 600 човека от цял свят - фотографи, журналисти и ценители на фотографското изкуство. Пред облечените в най-официалните си вечерни дрехи посетители са сервирани изискани ястия. Само че Веселин би предпочел в този момент да е далеч от суетата, някъде зад обектива и да снима.

Освен цифрово фотографско оборудване от Sony, Атанасов получава и 5000 долара наградна премия. Любопитни сме за какво ще използва наградата, но отговорът не ни изненадва.

Без да се замисли, фотографът казва, че ще вложи средствата в пътувания с жена си и 2-годишното си дете, заради което им е малко по-трудно да пътешестват в момента.

Сега Веселин посещава по-студените дестинации, но като дойде лятото - ще обикалят всички заедно по-топлите местенца, които са любими на съпругата му. Това признание навежда на мисълта, че следващата снимка-победител може би ще бъде от някой лазурен бряг...

Oще: sony  sony world photography award  веселин атанасов  лондон  награждаване  победител  ранна есен  снимка  снимки  фотография  церемония 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.