Да вземеш интервю от Демона на Украйна | webcafe.bg
Webcafe

Да вземеш интервю от Демона на Украйна

Webcafe.bg, по Guardian
31.07.2014, 19:57 (обновена 06.08.2014, 12:09)
Игор Безлер

Игор Безлер е една от най-плашещите фигури сред бунтовническите лидери в Източна Украйна

С пищни мустаци, гневен характер и репутация на брутален тип, Игор Безлер е една от най-плашещите фигури сред бунтовническите лидери в Източна Украйна. С прякора си "Бес" ("Демон") той е неконтролируем - дори и от другите бунтовници, които говорят за него почти шепнешком. Ако се вярва на украинските сили за безопасност (СБУ), Демона и група негови подчинени са хората, които са свалили полет MH17 на Malaysia Airlines над региона.

Според запис на телефонен разговор, проведен около 2 минути преди падането на самолета, бунтовник се обажда на Демона и казва: "Птичка лети към вас". Командващият бунтовниците запитал дали тя е малка или голяма, на което получил отговор, че е трудно да се прецени, тъй като е високо, над облаците. В друг запис, разпространен от СБУ, направен 20 минути по-късно, Демона съобщава на събеседника си, за който се предполага, че е руски разузнавач, че есвален самолет.

Безлер твърди, че записът е реален, но е свързан с друг инцидент: бунтовниците са свалили поне 10 украински самолета, макар да отричат да са свързани със свалянето на MH17.

Демона рядко дава интервюта

Авторитетното издание Guardian успява да стигне до него. Безлер ги посреща в щаба си в Горловка, на 40 минути път по запуснати пътища от регионалната столица на Донецк. Преди това е бил обикновен постсоциалистически град с разпадащи се фабрики от съветската ера и политически елит, гребящ от кацата с мед на финансовите потоци, които биха извадили града от мизерията. Сега мястото прилича на "феодално владение" на Безлер за трите месеца от началото на бунта.

При влизане в града има контролен пункт с барикада от торби с пясък и въоръжени военни, насочили оръжието си към пътя. Бунтовниците са въоръжени с автомати "Калашников" и гранатомети. Човекът на поста, който се представя като Горинич - триглавият змей от руския фолклор - отказва да пусне екипа, но след като научава, че журналистите са уговорили интервю със самия Демон, се обажда по телефона да провери.

По пътя до административната сграда, която бунтовниците на Безлер са отвоювали в началото на действията си, се минава през няколко барикади, направени от чували с пясък и струпани сандъци с амуниции. На първия етаж има чакалня за хората, на които предстои аудиенция при Демона.

На стената виси портрет на Владимир Ленин и снимка на барда от съветската ера Владимир Висоцки с надпис: "Крадците трябва да лежат в затвора"

Група бунтовници поднасят чай на екипа на медията и разговарят с тях за живота във военната зона. Шумът от престрелките в далечината е доловим. Престрелките се доближават с всеки изминал ден, тъй като украинската армия продължава да превзема градовете, били под контрола на бунтовниците, не без жертви от цивилното население.

Някои от бойците са местни; други са дошли от Русия и са посещавали тренировъчен лагер в Ростов, преди да бъдат изпратени при Демона. Единият от тях е местен, живял в Москва и работил като осветител по време на фотосесии. Когато бунтът започва, той се връща в родния си град - и вече изглежда като истински военен, с пищна брада, обветрени черти и военно облекло с джобове за ножове и амуниции.

Бунтовниците показват разхвърляна стая с катурнати шкафове и разпръснати по пода документи

В ъгъла има нелеп минизоопарк с 10 заека. Един от тях е голям, бял - и бойците са му дали прякора Яценюк, по името на лидера на протестите в Киев, който стана премиер и подаде оставка миналата седмица. Те споделят, че планират скоро да одерат, сготвят и изядат Яценюк. Трудно е да се прецени дали се шегуват. В тоалетната вместо тоалетна хартия е окачен екземпляр на наказателния кодекс на Украйна, като половината страници са откъснати.

Вратата на кабинета на Демона се отваря и той самият се показва с цигара в ръка. "Зает съм. Ще говорим по-късно. Засега им покажете затворниците", разпорежда той, слизайки по стълбите, заобиколен от тежко въоръжени мъже.

Демона е роден в Крим като Игор Безлер и е живял дълго в Русия, преди да се премести в Горловка, където известно време е работил като директор на местното погребално бюро. СБУ твърди, че той е агент на руското военно разузнаване, координиращ действията си пряко с Москва. Той е сред основните командири на бунтовническото движение, които според Киев са руски агенти; той е почти толкова мистериозна фигура, колкото и Игор Гиркин, с прякора "Стрелков" ("Стрелеца"), главнокомандващият на донецката съпротива. Самият Стрелков не отрича, че е бил руски агент до миналата година, и че е участвал в руското превземане на Крим.

Възможно е хора като Безлер и Стрелков да не са пряко подчинени на заповедите на Москва, а да са само изпълнители, командвани от хора, които да са поне на няколко йерархични стъпки разстояние от Кремъл или другите официални руски структури; според някои те могат да бъдат дирижирани от Москва, но могат да действат по собствена преценка по всяко време.

Безлер, Стрелков и много други командири на бунтовнически групи в източна Украйна са вземали пленници и заложници. В щаба в Горловка ни водят в подземието и ни показват две малки помещения, пълни с матраци. В едната е Васил Будик, местен журналист, арестуван по обвинения във връзки с крайнодясната група "Десен сектор". Той е затворник от почти 3 месеца, и е подложен на фалшива екзекуция, записана на видео, в опит Киев да бъде изнуден да разменя затворници.

Там е и 64-годишен швед, който не споделя какво е правил по време на арестуването му (макар да заявява категорично, че не е участвал в сражения), и многобройни украински войници. Един от тях е със съпругата си; тя е пристигнала от Киев и доброволно се е предала на бунтовниците, за да бъде с мъжа си.

Пазачите отвеждат Будик до двора на сградата

Пристигнал е микробус, служещ като импровизирана катафалка, в който е тялото на бунтовник, загинал в бой. Демона и другите бойци се събират около отворените врати на микробуса, за да му отдадат почит. Будик също е разчувстван. "Познавах го добре, беше 8-годишен," казва той. "С жена ми сме вземали бездомни деца и сираци и сме се опитвали да им осигурим по-добър живот. Учих го да се боксира, опитах се да му дам опора в живота. Помагах му колкото можах. Беше добро момче."

Доказателство за безумната, братоубийствена същност на конфликта е фактът, че той скърби за смъртта на един от неговите пазачи. Будик се разсмива. "Говорите ми, че това е странно. Тук държат висш представител на СБУ, като един от сватовете му го пази," обяснява той.

Демона се появява пред килиите с готовност да говори, но се разгневява на въпроса защо държи пленници.

Очите му светват гневно

"Единствената причина, поради която са тук, е защото са войници от украинската армия", заявява той, махвайки с ръка към импровизираните килии. "Тези, които се сражават и са част от украинската армия, задържаме като затворници. Тези, които се бият като част от доброволчески отряди, разпитваме и ги разстрелваме веднага. Защо да показваме съжаление към тях?", пита Безлер.

Гласът му се повишава с гнева. "Да бяхте видели какво те са направили с моите хора. Те им отрязват главите и се изхождат в каските им! Те са фашисти! Защо да се церемоним с тях? Разпит и екзекуция, това е. Ще избеся тези копелдаци по стълбовете на уличните лампи!"

Към този момент Безлер крещи с пълен глас и изведнъж забелязва, че присъстващата руска журналистка е включила диктофона си, а журналистът от Guardian пише в тефтера си. Той взема диктофона от ръцете й и разпорежда на единия от бойците да го разбие на малки парчета. После издърпва тефтера от ръцете на журналиста и трескаво започва да къса страниците.

Възраженията им само влошават ситуацията

Демонът разпорежда на подчинените си: "Изгорете им тефтерите! Изземете им електрониката! Претърсете за компрометиращи материали и ги унищожете! Ако откриете каквото и да е, екзекутирайте ги като шпиони!"

Работата в Източна Украйна е трудна за всички журналисти - и проявите на гняв и заплахите са нещо често срещано. Това обаче е първият път, те изпитват реален страх, че нещо може да им се случи. "Не си помисляйте и за миг, че бих се поколебал да ви застрелям," крещи Демона.

Отвеждат журналистите в стая, където багажът им е преровен от подчинените му - и сериозността на ситуацията личи и по факта колко изплашени изглеждат самите бунтовници.

Двадесет минути по-късно, докато нервна жена методично претърсва вещите им, а журналистът от Guardian тайно трие всички снимки и съобщения от телефона в джоба си, който те не са открили, Демона се появява отново на вратата с цигара в уста. Изглежда малко по-спокоен.

"Върнете им вещите, откарайте ги до контролния пункт, изхвърлете ги навън и никога повече да не сте ги пуснали пак," озъбва се той. Журналистите напускат бързо, без да имат шанса да попитат Демона за евентуалното му участие в инцидента с MH17.

Oще: mh17  война  игор безлер  източна украйна  киев  обстрел  правителство  ракети  самолет  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.03.2013, 23:34

5 Danka Vasileva | 03.08.201415:15

И защо да е ''демон''Кой избра точно Украйна за ''цветна революция'' и направи майдан?Кой им даде 5млрд. и после им донесе бисквити на майдана?Сега чуваме само санкции,санкции от САЩ и ЕС.Има убити над 1000души от двете страни,бежанци,унищожена инфаструктура.А мислите ли,че някой президент подари приятелски цял полуостров,който си е бил американски на друга страна,защото е роден там?Няма ли след време да си го вземат пак?Затова и Путин направи референдума,но това не се хареса на Запада.И вчера Порошенко пак твърди,че Крим е техен,знае,че Хрушчов го е харизал.Каквото и да говорим,Украйна е избрана нарочно,не им дреме за населението,бунтовниците явно ще загубят.Чухме,че чичи САМ ги въоръжава с техника и специалисти.Ни няма да научим разговорите на черните кутии,знаят сателитните снимки кой стреля,но...По лесно е да се каже Русия е виновна.Затова ще има такива като Стрелков,Безлов,зорлем ги накараха да воюват.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

4 dedogo6 | 03.08.201404:49

Само да попитам така лекичко - тоз "Демон" , или както там му е прякора, дали е роден с бронирано тяло, и дали има имунизация против АК-47? Чуди се
Щото такива като него имаше,има и ще има, ама никой от тях не съм чул да е починал от старост, още повече ,ако е извършил, както се твърди във статията, подобно масово убийство , със свалянето на самолет на чужда, нямаща нищо общо с ламтежа за власт и пари , каквито се вихрят в Украйна, държава... Чуди се
Така че, нека да слезем на земята , и да не плашим децата с приказки за страшния "Демон" , от който се страхували даже неговите подчинени...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.03.2012, 08:00

3 Тома Томов | 02.08.201400:49

Преди това е бил обикновен постсоциалистически град с разпадащи се фабрики от съветската ера и политически елит, гребящ от кацата с мед на финансовите потоци, които биха извадили града от мизерията.

Пич журналист,
кога се е случвало това?
Моля,огрей ме с безграничната ти мъдрост!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

2 A4i | 01.08.201423:37

https://www.youtube.com/watch?v=b67OGUsQC44&list=UUEHsSWvrGVSIA63OV3J6vhA

https://www.youtube.com/watch?v=ND-4RgakhJw&list=UUittVh8imKanO_5KohzDbpg

https://www.youtube.com/watch?v=AtBtthM6i00
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 01.08.201416:18

Има стил този Игор Безлер. Но за един претръпнал на филмите на Куентин Тарантино човек, въпросите около хуманната страна на нещата отпадат. Ако Безлер е персонаж от филм, той би бил интересен и ефектен, а дали ще живее или умре би било въпрос на дребна прищявка на съдбата. Така, че нека бъдем доволни, че не е разстрелял журналистите и сега има кой да ни разкаже за неговата личност Усмивка
   

оценка

+4 -0