Какъв му е проблемът на Студентски град | webcafe.bg
Webcafe

Какъв му е проблемът на Студентски град

Ангел Иванов
20.10.2012, 20:38 (обновена 23.10.2012, 14:53)
Студентски град

Снимка: © в. Атака

Сигурни ли сте, че това е чалгата

През годините имах възможност да посетя за кратко студентските кампуси в Париж и Оксфорд. Сите Университер във френската столица се простира на огромна зелена площ и е дом на 10 000 студенти от близо 140 страни.

Тамошният еквивалент на нашите общежития и блокове всъщност са сгради (40 на брой), издържани в архитектурния стил на съответната страна. Японците живеят заедно в обща къща, бразилците също и т. н. Българска къща няма. Градчето е опасано от ограда и не е достъпно за външни лица. В кампуса се намират многобройни спортни терени, площадки и зали, театър и различни клубове по интереси.

Както подсказва името, Харкорт Хил Кемпъс на университета "Брукс" в Оксфорд (Oxford Brookes University) е разположен на хълм над самия град. Там общежитията - семпли двуетажни сгради, стаите са персонални с общи кухня, баня и тоалетна - се намират в близост до учебните зали. И отново по западен модел - множество тревни игрища, закрит плувен басейн, столова и църква. Пропусквателният режим ограничава достъпа само за лица, свързани с академичната дейност.

И на двете места няма частни обекти - питейни заведения, дискотеки и прочее. Всичко е собственост на университета. Регулярно, студентските съвети организират премерени купони. Който иска да продължи, взима удобните метро или автобус и слиза в града.

Трябва ли да ги стигаме?

Разбира се, да опитваме да внедрим западния модел е, меко казано, труднопостижимо. А изтъкването на западния модел като единствено успешен и универсален не е съвсем премислено. Първо, възниква  въпросът кое у нас е като в "белите" страни, че да имаме претенции за копиране на чуждия опит по конкретния проблем, и второ, защо да не търсим собствен път на развитие, да речем в уредбата на студентските кампуси, съобразен с нашите географски особености, национален дух и местни нрави.

Публичният разговор, провокиран от промените в Закона за висшето образование, приети на първо четене в парламента и произтичащата от тях забрана барове и дискотеки в Студентски град да не работят след 22:00 часа, в случай че се намират до 100 метра от блоковете на студентите, тече с пълна сила.

Всеки знае, че Студентски град отдавна вече не е само на студентите. Той е обикновен квартал на столицата. Неизбежната реституция спомогна много за това, застрояването с нови жилищни кооперации е във вихъра си, а университетите отдават земята си на частници. И понеже неспособната държава осъзнава собственото си безсилие, хвърля прах в очите на обществото със сладки и химерични приказки за построяването на изцяло нов модерен студентски кампус (да бе!).

Или имитира някакъв неясен забранителен режим, познат от репресивното минало. Може да нямаме генерално решение на проблема, но ще забраним това и това. Например чалгата наблизо след десет.

Долу ръцете от попфолка!

Така заявената забрана звучи нереално. А и не е нужна. Студентите трябва да се забавляват на подходящи места. Чалгата и другите стилове музика са повече от необходими. Изцяло академичните студентски градчета да си стоят на Запад.

Ние сме от Изток, южняци сме и разпасаното забавление ни е в кръвта. Нали никой не си представя, че има само два типа студенти - такива, които нонстоп четат, и други, които не излизат от заведенията.

Българският студент в повечето случаи комбинира двете. Купонясва до малките часове, щрака с пръсти и хвърля салфетки; като се прибере, учи за следобедния изпит на другия ден, а сутринта отива на работа. Не е задължително чалгата и знанията да са в непреодолим антагонизъм помежду си.

Гигантският проблем е, че Студентски град не предлага достатъчно алтернативи, не само в музикално отношение, а и като съотношение между забавления и интелектуални занимания. Така че проблемът не е чалгата, а че има само чалга.

Дайте да си говорим за Важните неща

Дебатът за Студентски град е изначално сбъркан като посока и аргументи. На градчето му липсват точно алтернативи. Изказванията и действията трябва да са с акцент не да затворим всички дискотеки, а да отворим повече алтернативни места, в които студентите са поканени да израстват интелектуално и духовно, да не се наливат и да не вадят ножове.

Това са библиотеки, спортни терени и зали. Различни клубове (танци,литература, театър и др.), кина и читалища. Ателиета, галерии и храмове (да!). Когато студентите имат избор къде да ходят, тогава ще имат избор и как да се държат.

В този смисъл настоящото положение в Студентски град не е цветущо. Единствената библиотека - тази в блок 42 - беше представена като огромно постижение и сърдечна грижа за младите, но дълго време не функционираше.

В същото време вече не е коректно да се твърди, че в Зимния дворец има дискотеки, а че някъде между тях се намира Зимният дворец на спорта. За да сме честни, броят на игрищата с изкуствена настилка нарасна значително и те до късно през нощта светят с мачлетата на студентите.

И понеже държава, община, ВУЗ-ове и бизнес не правят нищо по въпроса (абсурдът е пълен: първите трима дават терени на четвъртия, а после му налагат рестрикции), самите учащи започват да се самоорганизират, което не е лъч, а цяла феерия от светлина в тунела. Преди време разказах за Студентския исторически център, направен с доброволен труд и лични средства на студентите. Откриването му е в понеделник, 22 октомври, 18:00 часа.

Значи можело...

Едно от култовите заведения в градчето, което струи и строи нечалга, пък показва, че няма как всички повече от 190 търговски обекта, потенциално санкционирани от забраната, да бъдат сложени под общия знаменател на разглеждащи студентите единствено като консуматори и източници на печалба.

Във въпросния бар редовно се провеждат студентски куизове, а управата му подкрепи два младежки фестивала - "Арт мегдан" в Ректората на СУ и провеждащият се този уикенд "Unblock Festival" в блок 28 на НХА. Останалите заведения може просто да бъдат заставени да последват този пример на социална отговорност, а не да бъдат затваряни.

Това е есенцията на проблема. Не забрана, а промяна чрез алтернативи и възможност студентите да избират как да прекарват свободното си време. В глобален план е нещо такова: стига сме създавали оръжия за масово унищожаване, време е да помислим за средства за масово просвещаване, възраждане и генериране на смисъл.

 

Oще: алтернативи  библиотека  заведения  кампус  студенти  студентски град  център  чалга 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

67 Зеленото човече | 24.10.201210:51

Проблемът е само един... лошо възпитани момичета и момчета, които не са дошли тук, за да уча, а да избягат от затънтените си села. Силиконките едва ли пред живота си са отваряли някоя книга, а момчетата знаят само – Кво, бе бро... Чалга клубовете, наркотиците и т.н. са просто отговор на техните нужди. Ако вдигнат доста прага за влизане в университетите и не пуска т всички с 2-ки, може би в студентки град вече ще има хора, които наистина ги е грижа за образованието .
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.09.2011, 09:54

66 Milena_Al | 23.10.201213:25

За да сме цивилизована държава, трябва да влагаме ресурси в младите хора. Как по-точно се влага в тези млади хора чрез гърмящата чалга от дискотеките в студенстски град и евтиния алкохол? Пък и чалгата смея да кажа, че е силно деградираща и унищожаваща мозъчни клетки!

http://milanova-photo.blogspot.com/
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.10.2012, 08:24

65 Венелина Даракева | 23.10.201209:00

Студентски град наистина се нуждае от алтернативи. Относно статията подкрепям напълно автора й и вярвам, че стига да има желание, може да се създаде едно по-приятно академично средище за младите хора.

Ректорът на УНСС - проф.Стати Статев, заяви, че в Студентски град не е разположена библиотека, защото всеки университет, намиращ се на територията на квартала, разполага с такава. Лично за мен това не е никакъв довод, а прост опит да се замажат очите на населението. Като студент в УНСС не веднъж срещам проблеми с наличието на определена литература в университетската библиотека, да не говорим за световна проза и поезия, за приятно четиво, с което да изпиеш едно кафе или чай, и да прекараш няколко часа. В студентски град няма и големи книжарници, от които да можеш да закупиш книга или енциклопедия, изобщо, в които да можеш да влезеш и да прекараш няколко минути, заобиколен от световната литературна класика. В Студентски град, дори няма заведение, в което да можеш да получиш сутришния вестник безплатно, за да следиш събитията, докато пиеш чаша хубаво кафе.
В Студентски град няма спортни площадки и съоръжения, различни от зелените футболни полета и множеството фитнес зали. Няма къде да тренираш нещо различно - аз безуспешно от 3 години търся спортен център, където да се запиша на йога, и най-евтините предложения са от порядъка на 12лв на тренировка в Младост-2. И не само аз, множество млади момичета искат да тренират Зумба, каланетика, аеробика, тенис и какво ли още не, но нямат възможност, защото не разполагат нито с необходимото време да пътуват до другия край на София, нито с необходимите за това средства.

В Студентски град няма нормален транспорт (тук всеки си мисли, че е извън закона и класацията се води от шофьорите на маршрутки). Има няколко автобуса и маршрутки-убийци, които далеч не свързват квартала с останалата част от града. Още повече, до 2016г., изобщо няма план да се изгради метро! Нищо чудно,че всички дискотеки са в квартала, когато реално не съществуват основни транспортни средства за излизане от него. Липсата на транспорт увеличава крайния разход и кара както студентите, така и собствениците на заведения да предпочитат локация, по-близка до жилищните площи. А оттам нека променим Закона за Висшето образование! Дискотеките са на 20м от общежитията! Нека махнем дискотеките и заведенията и да видим какво ще остане? Празни пространство и нищо повече. На тяхно място ще дойдат други, които ще открият начин да заобиколят забраната с музиката след 22часа, по същия начин, по-който се заобикаля и забраната за пушенето на обществени места.

В Студентски град няма общество, няма клубове по интереси, няма достатъчно социални и интегриращи събития. На всеки билборд има реклама на поредното парти в някоя дискотека, но няма нито една реклама на "интелектуално" парти. А от тези партита може да печели всеки - предприемачите - от оборота, студентите - забавлението. Няма нито едно изложение за образование, кариера, личностно развитие, което да се организира на територията на квартала. Няма нито един форум, на който да бъдат изложени проблемите, с които се сблъскват младите хора, на пазара на труда. Няма нито една частна школа за компютърна грамотност, чужди езици, програмиране и др.

Доскоро в Студентски град нямаше дори платен паркинг. Да не говорим колко дълго няма да има друг интернет доставчик освен ***** (независимо, че монополът е забранен от закона). Да не говорим за олигополите, корупцията, нелегалните сделки, липсата на разрешителни и т.н. ... Тук всички си затварят очите, защото управляващите вярват, че няма да се навреди на никого или по-скоро мислят, че живущите в квартала за хора - второ качество.

Относно останалите коментари, че студентите са мутри, сводници и проститутки, не съм съгласна. Вярно е, че има млади хора, които се занимават с нелегална дейност, но е факт, че и много възрастни работят именно в тази сфера. Повечето студенти са още деца, които просто нямат финансовата възможност да живеят на квартира далеч от "простотията". Сводници, проститутки и мутри има навсякъде. Дори да не живеят в Студентски град, те посещават заведенията в него. Проблемът не е в наличието им, а в липсата на алтернативи за хората, които не искат да общуват с тях. Проблемът е в липсата на избор - хората избират простащината, просто защото тя няма алтернатива. Дайте възможности на младите хора и те ще ви покажат, че са достойна част от обществото.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

64 koya sam? | 22.10.201221:29

Според мен на пазара точно това му трябва и поне в нормалните държави точно това търси - хора, способни да създават иновации (една много модерна напоследък думичка),
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Да, ама при нас май не е така. Ето защо тези специалисти емигрират. На това му викат "изтичане на мозъци". Няма предпоставки за промяна на ситуацията у нас скоро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

63 lele male | 22.10.201216:58

За мен, проблемът е в многото на брой млади хора, с ниско възпитание.. /да не кажа много ниско/ събрани на едно място. Самите студенти са причината за проблемите, поради простата и елементарна причина, че те са клиенти на въпросната престъпност. Те купуват дрогата, те наемат проститутките. Много от самите студентките са проститутки, а студенти са и пласьорите на наркотици... Удивителна
А ниската култура и лошо възпитание са първопричините... за мен.

П.С. Студенти, а не мутри, убиха своя колега.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

62 паяка | 22.10.201216:42

Извън темата! Действието се развива в едно от частните радиа в Перник. Върви някаква радио-игра, в която слушател трябва да предложи най-оригиналната употреба на дума, която я няма в речника (големия Български тълковен, един такъв тъмнокафяв, ако се сещате). Наградата е екскурзия до Слънчев Бряг. Предаването върви доста скучно до един момент, в които се обажда някакъв байно: – Алоо, радиото ли е? – Да радиото е - отговаря радиоводещия – коя дума ще предложите? – Ами думата е “Тиго”. – “Тиго”? Момент така – чува се прелистване на голям тълковен речник – тиго, тиго… Няма такава дума! И сега, за голямата награда – екскурзия до Слънчев Бряг – какво изречение ще предложите с тази дума? – Ми… Тиго навра у газо! Радиоводещия прекъсва линията, и след 5 секунди гробна тишина пуска музика. Предаването продължава да върви, обаждат се разни лелки със тъпи предложения, обажда се един дядо да каже, че оня, предния байно, е комунист, но общо взето – скука. И три минути преди края на предаването се обажда поредния…. – Алооо? – Добър ден, приятно ми е да ви чуя – веднага реагира водещия – коя дума ще предложите за участие в играта? – Ми… “Пасъм”! – Момент така – прелистване на тъмнокафявия речник…. – не, няма я! За екскурзия до Слънчев Бряг, какво изречение ще предложите? – Ми… Пасъм аз бе, тиго навра.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

61 паяка | 22.10.201213:02

Архангеле, застани примерно до 12 блок , май не си бил там, говориш за друг град, явно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

60 Dimitar Stamboliyski | 22.10.201213:01

Е, да де, то ако всички бяха Софеанци, нямаше да има нужда от студентски град.
Където като се сетя, съм бил на прибежки и по работа. Предполагам че по стратиграфски фенотип ще да мяза на град в Южна Индия?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

59 Manuela Gerenova | 22.10.201212:36

За мутрите съм много съгласна, както и за селяните, като в последното визирам начин на поведение, а не родно място (!).
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

58 паяка | 22.10.201212:22

и мутрите
   

оценка

+0 -0