Ако искаш да си кажеш мнението за политик – плащаш | webcafe.bg
Webcafe

"Обида“ по 15 бона парчето

Елена Кодинова
09.08.2011, 17:40 (обновена 04.10.2011, 11:50)
Волен Сидеров

За да кажеш какво мислиш за г-н Сидеров, си приготви няколко пъти по 15 бона.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е осъдил водещия Слави Трифонов да му плати 45 000 лева. Съдът е преценил, че водещият на bTV e оклеветил г-н Сидеров, като му е приписал изказването "Циганите на сапун", и го е обидил, като го е нарекъл "фашист" и "фюрер".

Ако Слави Трифонов няма видеоматериал, звукозапис или някакво друго доказателство, че г-н Сидеров е изрекъл приписаните му думи, никой не може да му помогне. Може и да ги е казал, може г-н Трифонов да ги е чул с ушите си, но още римляните са казали: "Testis unus, testis nulus" или „Един свидетел не е свидетел".

Така че съдът е отсъдил справедливо в този случай. Тук магистратите са приложили най-вероятно чл. 148 от Наказателния кодекс, според който публична клевета чрез средствата за масова информация, ако не може да бъде доказана, отнася глоба до 15 хиляди лева. Остават двете "обиди".

По мое лично мнение г-н Трифонов просто е казал какво мисли за г-н Сидеров, а именно - че го намира за "фашист" и "фюрер". Не е трудно на човек да му хрумнат подобни мисли и водещият не е първият, с когото това се случва.

В началото на 2006 г. Обществена коалиция "Граждани срещу омразата" заведе иск срещу Волен Сидеров за подбуждане към дискриминация и насаждане на омраза. Искът се основава на Закона за защита срещу дискриминацията, Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, Международния пакт за граждански и политически права и Конституцията на Република България.

Коалицията "Граждани срещу омразата" дава за пример в учредителния си манифест следното изказване на г-н Сидеров: "Най-после българите ще имат своето представителство в парламента. Там няма да бъдат само педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други, а ще има само и единствено българи!"

Волен Сидеров използва изрази от рода на "международната еврейска върхушка", както и такива, които делят българските граждани на "българи" и "небългари". По отношение на малцинствата, Волен Сидеров използва изрази, от рода на "педерастко-лесбийски сборища" и "терористите от циганските гета".

Тези изказвания на Сидеров са цитирани от коалицията "Граждани срещу омразата". Исковата молба е разделена в 8 отделни производства и разпределена за разглеждане от осем съдии. Мотивите за това са, че ищците сочат осем различни признака, по които трябва да се установи подбудителство към дискриминация.

Състав на Софийски районен съд с председател Иво Дачев на 21 юли 2006 г. осъжда Волен Сидеров по едно от осемте дела. Присъдата е: да преустанови подбуждането към дискриминация, като спре да прави подобни изявления, и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни такива действия. Според съда, със свои изказвания той е преминал мярата, в която се позволява да бъде упражнявано свободно правото на слово и е нарушил правото на свобода от дискриминация.

Искането за публично извинение се отхвърля. Така... Значи когато съдът сметне, че Волен Сидеров обижда и дискриминира, просто го призовава да спре и не го задължава да се извини публично.

Но когато някой каже какво мисли за Волен Сидеров - тогава си плаща. За двете "обиди" - "фюрер" и "фашист", Слави Трифонов е таксуван най-вероятно по 15 хиляди парчето, което закръгля общата сума на 45 хиляди. Аз много искам да кажа какво мисля за г-н Сидеров, но няма пари да си платя това право. Слави Трифонов може да си го позволи. Де да можех и аз...

Но откъдето и да го погледнеш, когато за правото да си кажеш мнението за някого, те осъждат да плащаш солени глоби, особено пък за политик, особено пък поддръжник на управляващата партия - това си е репресия. И е страшно.

Значи нека за миг си представим, че имаме политик, който се казва Болен Лидеров. Ние нямаме такъв, затова ситуацията е напълно измислена. Да си представим също така - пак напълно хипотетично, защото това никога няма да се случи - че аз реша, че той е некадърник и лаладжия, защото само плямпа, а не върши никаква конкретна политическа работа, опиянява се от отречени форми на национализъм, обижда българските граждани с други етнически самосъзнания и общо взето се държи като клоун.

Тогава той има пълното право да ме осъди да му платя по 15 хиляди веднъж за "некадърник" и веднъж за "лаладжия". А може да помислим и за клоун. Макар това да не ми се струва обидно, това си е достойна професия, която носи радост на децата в цирка.

Ако Волен Сидеров ме нарече мен "туркиня с фередже" и "родоотстъпница", защото съм възмутена от действията му пред "Баня Башъ" в София и на площада в Батак преди няколко месеца, и аз реша да го съдя, защото това ме обижда, магистратите просто ще го посъветват повече така да не прави. Не ми се струва справедливо.

И като стана въпрос: какво се случи с уж започнатото дознание срещу подбудителите на простотиите в края на май пред софийската джамия "Баня Башъ"? Нали щяха да бъдат наказани с всичката строгост на закона? А там като вдъхновител участваше лично г-н Сидеров и това вече е заснето с много камери и го има навсякъде из интернет. И полицията гледа записите...

Ако полиция, прокуратура и съд са забравили, да им припомня текстовете от Наказателния кодекс, по които евентуално би трябвало да помислят - чл. 162, чл. 164 и чл. 165 (виж вдясно).

Oще: волен сидеров  клевета  национализъм  обида  слави трифонов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

23 Voin | 25.08.201120:23

Ами аз живея в Торремолинос, Испания. Тук е тъпкано с мароканци и други емигранти зачитащи мюсюлманската религия. Много от тях живеят тук от над 20 години, имат си семейства, деца, етц...
Ама досега съм видял цифром и словом 0 /нула/ джамии...0 /нула/ минарета....0 /нула/ викащи ходжи....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2011, 18:31

22 blueberry | 23.08.201120:10

"За двете "обиди" - "фюрер" и "фашист", Слави Трифонов е таксуван най-вероятно по 15 хиляди парчето, което закръгля общата сума на 45 хиляди."

15+15 не е ли 30, не мога да разбера? ;D
Сидеров и Трифонов имат доста общо, можем да започнем със следите от езиците им по задника на ББ и стигнем до лошия вкус.

Глупостите на Сидеров пред джамията са неоспорими, и на вас някой да ви дудне с мегафоните пред джамията с патриотични песни, безумни лозунги и Володя Стоянов, ще се ядосате.
Ама... чакай, в църква ходите максимум два пъти в годината. Не би могло да се случи, някакви хора са по-религиозни от средностатистическия етнически българин и когато някой им пречи, се ядосват. Съвършено нормално. (:
Били наизлезли пред джамията? За една общост, доста по-религиозна от нашата си, е безумно да има само един храм в голям град като София. Доста празни църкви съм виждала, джамии - никога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

21 Voin | 21.08.201117:32

Аз в статията не виждам призив да се оневини Слави.
По- скоро виждам въпроса- след каато едните плащат /слави/, защо другите не /Волен/?
А вие в мненията си пак го обърнахте на свободно съченение на тема кой какъв е...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.08.2011, 22:56

20 Peter Patrikov | 20.08.201122:58

Чакайте сега. Нали вие политкоретковците измислихте че за език на омразата и за обида трябвало да се понася съдебна отговорност. Хак да ви е сега. Когато кажете на едит фашист че е фашист ще си плащате. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2010, 10:33

19 Асен Генов | 20.08.201121:21

Ха! Много добра позиция! Почти забравих за блогърите... Много щастлив Поздравления!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

18 Nikolai Martinov | 17.08.201117:45

Волен е единствения нормален политик в тази държава Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

17 Nikolai Martinov | 17.08.201117:44

16 Ex Fenerium | 11.08.2011 21:49

2 милиона? Много щастлив

600 000 турци и 350 000 цигани а да не говорим колко на вас ви помпаха бройката
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2011, 21:10

16 Ex Fenerium | 11.08.201121:49

Правосъдие и чудо... 2 Милиона цигани и турци могат да го осъдят тоя на 500 трилиона лева за какви ли не обиди,ако зкаонът беше един и същ за всички.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

15 fALLEN | 10.08.201121:46

bobka, бате, в момента в който разберфа, че става въпрос за атака или сидеров - реакцията ми винаги е една и съща, независимо дали става за подобни на него противни помияри или не, независимо дали в конкретен момент е бил прав или не. па ти като си толкова тъп - следвай си "вожда" и си бий чекий по цел ден, не ми пречиш. като ми попречиш, ще разбереш. дотогава мога да си изразявам мнението за изпадналите атакоидни селяндури, колкото си искам! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2010, 20:40

14 lina | 10.08.201117:06

Напълно подкрепям авторката на статията. Смятам, че това недоразумение сидеров е много вонлив и уродлив помияр. Смятам също, че фашизоидното му поведение, наречено от него „национализъм”, е бутафорна клоунада, целяща да го извади в публичното пространство и да задоволи неприкрития му ексхибиционизъм. Този лумпен не може да защити последователно никаква идея, било тя и фашистка, камо ли националистическа. Може само да лъже и да прави сеири, за да се поставя периодично в центъра на вниманието, което е единствената цел на такова комплексирано гномче с мегаломански отклонения. Това, че са го нарекли „фюрер” и”хитлер”, би трябвало да го накара да почерпи, защото поне онзи изрод е бил последователен, макар и в злото си, до края, а този пумпал се върти като панаирджийска въртележка, само и само да се задържи на гребена на вълната и да си начесва комплексите. Този малоумник, ако остане сам, без потерята от безмозъчни скинарчета зад себе си, тутакси би се напикал и осрал от страх. Колко ли лева би ми излезнала глобата???
   

оценка

+0 -0