Нещата, които преобразяват живота | webcafe.bg
Webcafe

Нещата, които преобразяват живота

Ивон Бетева
01.03.2011, 09:49 (обновена 01.03.2011, 12:18)
усмивка

Никога, никога не се отказвайте!

Няколко пъти съм сменяла посоката на своя живот. Понякога съм го предизвиквала аз, друг път - обстоятелствата. Винаги съм имала усещането, че поемам риск и точно това ме е подтиквало повече. Има поговорка, че който не рискува, той не печели и тя, като всички поговорки, е самата истина. Промяната, дори и да не донесе това, което си представяме, винаги е по-добра от застоя. Погрешно е усещането за сигурност, ако не поемем риска на промяната.

През целия си живот човек живее с някаква надежда, но, ако не прави нищо, на какво се надява? Обикновено се появяват възможности, които понякога дори не виждаме, но усетил ли ги, трябва да се хванем за тях и да не мислим има ли смисъл, ще стане ли...

Дори и причината за промяната да е лоша, помислете - може би точно затова тя да е дошла - да предизвика по-доброто.

Спомних си нещо от уроците по история в училище - за всяка война има повод и причина. Помислете си добре за някоя съдбоносна случка или начинание. Каква е причината да стане и какъв е поводът, който го е предизвикал.

Никога, никога не се отказвайте! Не може да знаем какво ни носи бъдещето, но това е хубавото. Разбрала съм, че от всяка ситуация има изход, а и наистина нищо не е случайно. Когато се развеждах, аз не го направих с мисълта, че губя нещо, а че започвам нов живот, вече с по-богат опит. По-късно, когато започвах собствен бизнес, имах усещането, че започва нещо вълнуващо.

Наистина, трябва да сме реалисти - животът е труден и няма нищо даром. Той ни е даден, за да се учим и усъвършенстваме. След време смених напълно бизнеса. Вече знаех, че не е лесно и романтично като във филм, но натрупах голям опит.

Когато дойде момент за промяна, той сам говори за себе си. Или усещаме досадата от застоя, или директно затъваме в неприятности. Тогава трябва да вземем нещата в свои ръце. Кой ще донесе промяната, ако не ние. Понякога тя е плашеща заради неизвестността, но тогава си задаваш въпроса "какво по-лошо от това?".

Когато годините ни се натрупат повече, се научаваме да пресяваме нещата според възгледите си. По-често си правим равносметка и се опитваме да извличаме поуки. С тях също трябва да внимаваме. Да не се окаже, че поуките не са такива, каквито си мислим.

С годините човек си променя "философията" поради натрупания опит. Как можеш да обясниш на младия човек какво значи да намериш себе си, да бъдеш себе си. Хората все търсят нещо, лутат се, борят се, страдат и пак започват. Падат и стават, повтарят грешките си и отново се опитват да се поучат, но каквото и да става, грешките учат, а и ни дават изкупление.

Важно е не точно на какво ни е научила една определена случка, а в житейското натрупване да отсеем основното. Като се обърнем назад, ще видим на общия фон какво остава след многото неща, които са ни се случвали. Правила съм много грешки в живота си и съм се ядосвала на себе си, но бързо забравям лошото и продължавам напред. Отчитам, че не умея да се „боря със зъби и нокти" за това, което искам, което значи, че не съм достатъчно амбициозна, но разбрах, че това ме е предпазвало в духовен план. Така започнах да гледам по-философски на живота.

Философстването не е нещо отвлечено и неясно, а точно обратното. Това означава да се научиш да си обясняваш нещата от живота и да разбереш истински важното, да се научиш да приемаш и да си учиш уроците. Тогава разбираш, че знанията, които трупаш не са случайни и са крачки към истината и съвършенството.

А ако успееш да правиш всичко с усмивка, ще имаш невероятен успех. Повярвайте, пробвала съм го, работи! На тези, които са настроени скептично, ще кажа само: нищо няма да спечелите от негативизма, само може да загубите.

Хората са различни. По-духовните са надраснали материалните стремежи и вече разсъждават по друг начин и тогава материалното се възприема по-различно. Няма да забравя една особено мъдра мисъл на Майк Тод, американец, известен в шоубизнеса: „Разорявал съм се, но никога не съм бил беден. Да си разорен е временно, да си беден е състояние на духа". По-точно и ясно не би могло да се каже. Ето какво значи начинът на мислене да определя нашата същност.

Oще: живот  риск  стани автор 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.01.2011, 14:26

17 Nikoj Nqkoj | 16.03.201111:31

Ванка, Гранд мерси за оценката,
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.02.2011, 13:28

16 Иван Митев | 16.03.201111:08

Нека "позитивно мислещите" хора да наблегнат повечко на мисленето, позитивизмът им ще дойде от самосебе си! А когато мислят им пожелавам да бъдат логични и трезви като Никой Някой!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:26

15 Nikoj Nqkoj | 09.03.201117:43

Ивон,
не сам ти забравяш лошото, просто човешкият мозък е така устроен за да забравя лошото а да помни доброто.
Надявам се не си видяла отчаяние във мен. Аз не само искам хората да живеят по добре (по детински) , а не по детински върша неща, които помагат на хората (изключвам роднините) да живеят по-добре.
Говоренето (било то оптимистично или песимистично ) е принципно безмислено упражнение- виж действието е друга работа , затова ти препоръчвам, не да говориш , а да действаш . Тогава няма да изглеждаш наивно и по детински.
А думите "изсра" и "лайно" ги използвам не да се обиждаш , а просто да придам по-голяма изразност на идеята която обяснявам.
Нито съм искал да сме на нож, нито да те оплювам, а просто да обясня идеята ми за "произведението", което си "сътворила". Така по-коректно ли се изразих?
Не е глупаво да покажеш постиженията си, дори обратното - от това се разбира много повече за твоята ценностна система и интелект, отколкото ако напишеш 100 статии.
Постиженията не са добри или лоши - те просто разкриват същността на човека. Нямам идея защо интелигентен човек като теб не иска да разкрие поне тези, които смята за важни
Поздрави. Надявам се не мислиш, че се заяждам или плюя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2010, 10:52

14 Ивон | 09.03.201113:20

Прав си - статията не е точна и, предполагам, че не е отразила това, което имах пред вид, което е мой минус. Искаше ми се да предам малко добро настроение и дух на хората, защото често усещам отчаяние у някои хора. Аз съм по природа оптимист, което е добре за мен и без да си налагам, забравям лошото. Предполагам, че това ми помага и малко по детински ми се иска хората да живеят по-добре. Когато прочетох вашите коментари, си помислих, че се блъскам в стена. Ето напр. думите "изсра" и "лайно" - кому е нужно това? Защо трябва все да сме на нож? Наистина няма смисъл да говоря оптимистично, защото това звучи наивно на някои, но всички ние сме различни. Трябва ли за това да се обиждаме? Не си струва да влизам повече тук и да хабя емоции. Нямах и намерение да се хваля с постиженията си - глупаво е. Пожелавам Ви успехи от сърце. От Вас също научих нещо, но то си остава за мен. Благодаря!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 14:26

13 Nikoj Nqkoj | 08.03.201115:55

Ивон,
ние не виждаме само лошото, а просто виждаме реалното (т.е. точно това което си написала, и си го казваме.
А именно - че беше изсрала лайно (имам предвид статията).
Ние не казваме , "абе тя е изсрала нещо , ама всъщност е искала да изсере цвете , а пък то излязло лайно."
Ако например беше акцентирала в статията както в коментара си - "че след провалите си правиш изводите" (виждаш ли как използваш точно нашите изрази), тогава щях да ти ръкопляскам, ама не беше така - признай си.
Не знам какви философии си изпробвала , ама ако си следвала точно препоръките си от статията (а не беше си правила изводите и поуките), едва ли сега щеше да си толкова положителен човек.УсмивкаУсмивкаУсмивкаУсмивка
Ти си щастлив човек , не защото си положителен (каквото и да означава това ), а защото си си вземала поуките от провалите които си претърпяла.
А ако искаш да мериме успехите (Положителен срещу Реалистичен човек )- заповядай:
-имам една от най-високите оценки в бранша (частен сектор, инженер), дори и в кризата
-имам семейство с 2 деца
-постигнал съм дори и детските си мечти (които тогава си бяха мечти, а днес се оказаха постижими цели), благодарение на първите 2 точки.
-за имоти , коли няма смисъл да говорим (освен ако това не са ти великите постижения с които да се кичиш)
Давай , ти си на ход. Да видим дали положителният човек има поне толкова постижения колкото "Скептичния" ("Негативния")
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.12.2010, 18:46

12 OLIMPIA | 07.03.201122:06

Статията е много добра!Определено ми хареса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2010, 10:52

11 Ивон | 07.03.201115:42

Аз съм автора. На първите два коментатора искам да кажа, че ги съжалявам - те виждат само лошото. Първо - не съм уточнила в момента какво ми е положението след няколко провала - а то е прекрасно благодарение точно на това, че си правя изводите и че мисля положително. Мога да се похваля в момента с чудесен брак и със собствен бизнес, който ми дава възможност да живея както пожелая. А вие с какво можете да се похвалите, освен със скептицизъм? Може би трябваше да довърша статията с това, че съм изпробвала тези философии, за които говоря и затова твърдо заявявам - АЗ СЪМ ПОЛОЖИТЕЛЕН ЧОВЕК И ЗАТОВА СЪМ ЩАСТЛИВ ЧОВЕК!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2011, 01:19

10 Princess Ana | 03.03.201101:20

123456
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2010, 05:54

9 ludipari | 02.03.201105:59

Отказвайте се винаги, когато разберете, че вашето начинание ви не ви носи пари! Отказвайте се на секундата и не си губете времето с празни работи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 12:44

8 Лични финанси | 01.03.201114:56

Мисля че "провал" е много силна дума и звучи прекалено страшно.

Просто има добри и не толкова добри решения. Но само по себе си нито едно от тях не е фатално. Необходима е серия от фундаментално лоши решения, за да си провалиш живота.

И в крайна сметка позитивното мислене е хубаво нещо, стига да не се превърне в халюцинация Усмивка
   

оценка

+0 -0