Саудитите реформират Мека с багери | webcafe.bg
Webcafe

Саудитите реформират Мека с багери

Webcafe.bg, по CNN
10.02.2013, 16:22 (обновена 12.02.2013, 07:24)
хадж

Снимка: © Getty Images

Все повече вярващи отиват на Хадж в Мека

Портики от османската ера в Свещената джамия в Мека са последното бойно поле в конфликт между тези, които се опитват да запазят историческото наследство на града, и саудитските власти, които искат да направят инфраструктурни промени.

Портиките от XVII век - една от най-старите части на прочутата Свещена джамия, ще бъдат премахнати от властите в Мека. Това е част от проект за разширение, който е наложителен заради нарастващия брой поклонници.

Милиони хора всяка година посещават Мека и Медина (два милиона по време на Хаджа) - брой, който се очаква да нараства бързо в следващите години.

Саудитски историци, живеещи във Великобритания, наричат плана на властите в Мека

"културен вандализъм"

Ирфан ал Алауи, изпълнителен директор на фондацията Islamic Heritage Research, казва, че сериозна част от архитектурната история на Мека и Медина ще бъде изгубена в резултат на реновирането.

Той призовава мюсюлманския свят да изрази неодобрението си срещу разрушението, което сравнява с изгарянето от ислямисти на древните ръкописи в Тимбукту и Мали.

Всеки мюсюлманин би трябвало да отиде на Хадж веднъж в живота си, ако има финансовата и физическата възможност да го стори. Струпването на хора вече е водило до фатални инциденти, като 1426 поклонници са загинали през 1990, а над 350 души загинаха през 2006 г.

Мохамед Джома от компанията, която ще реконструира джамията, посочва, че промените ще доведат до утрояване на пространството там. "Властите желаят да осигурят повече пространство на поклонниците, за да се избегнат тълпите," казва той.

Но според ал Алауи, трябва да има и по-добър начин да се постигне същият резултат. "Не съм против разширяването на джамиите, но има начини, по които това да се стори, без да се разрушават историческите аспекти на тези места," коментира той.

"Саудитците изобщо не се вълнуват от въпросите за запазване на историческото наследство", лаконичен е ал Алауи

Сблъсъци с Турция

Турция вече заяви, че е обезпокоена от плановете за премахване на османските портики, а външното министерство на страната обсъжда въпроса със саудитците 2010 г. насам.

"Много е важно да бъдат запазени портиките в Кааба като наследство от Османската империя на мястото, където се намират," обявяват от турската Дирекция по културните сгради и музеите.

Ал Алауи казва, че властите не ценят особено историческото наследство на Мека отпреди периода на саудитски контрол над града - като въпросните портики, които са от времето на османското владичество.

По думите му тези свидетелства за съществуване на Мека преди Саудитска Арабия подкопават важната позиция на кралството в ислямския свят като пазители на града.

Това не е първият път, в който саудитските власти имат сблъсъци с Турция за разрушението на исторически сгради от османската епоха в Мека. През 2002, Анкара ожесточено протестира срещу разрушението на крепостта "Ал Аджияд" в Мека, изградена на хълм над Кааба в края на XVIII век.

И крепостта, и хълмът бяха разрушени, за да се отвори място за небостъргачи, които понастоящем се издигат над Свещената джамия. Това предизвика обвинения срещу саудитците от тогавашния турски министър на културата Истемихан Талай, който обяви случилото се за "акт на варварство".

Променящото се лице на Мека

В последните 10 години силуетът на Мека се променя. Луксозни небостъргачи вече се издигат над поклонниците, обикалящи Кааба в Свещената джамия.

Сред най-мащабните е "Абрадж Ал Байт Тауър", 120-етажен хотел, който наподобява лондонския Биг Бен и е втората по височина сграда в света (601 м).

Според американския Институт по въпросите на Персийския залив, 95% от съществувалите от хилядолетие сгради в Мека са били разрушени в последните две десетилетия.

Саудитските власти твърдят, че промените са част от стратегия за модернизиране на условията за поклонниците, които традиционно досега са отсядали в аскетични и неприветливи места.

Саудитското правителство също така се опитва да ремонтира Джамията на пророка в Медина - където се смята, че е погребан пророкът Мохамед.

Ал Алауи твърди, че посегателствата над джамиите е част от по-цялостна стратегия за разрушаване на исторически забележителности в Саудитска Арабия. По негови думи това отразява идеологически дневен ред, произлизащ от свръхконсервативния уахабитски ислям в кралството.

Уахабитите акцентират много върху избягването на греха "ширк" - идолизиране, или политеизъм - който, според тях се насърчава от светилища, гробници или каквото и да е друго, което би могло да осигури алтернативни форми на поклонение или почит към всичко, различно от Аллах.

Саудитската Комисия за насърчаване на добродетелта и борба с порока заявява, че планира да затвори или премахне 14 исторически обекта в Мека, съобщи в. "Saudi Gazette" миналия месец.

По думите на ал Алауи, систематичното заличаване на подобни места е започнало още в ранните дни на саудитското кралство.

Разрушения през десетилетията

През 1925 г., в годината, в която първият саудитски крал Ибн Сауд превзема Медина, саудитците разрушават мавзолеите в гробището "Ал Баки" до Джамията на пророка.

Разрушаването на "Ал Баки" - където се смята, че са положени тленните останки на много от жените на пророка Мохамед, както и децата им и други роднини - както и на гробището "Муала" в Мека, тогава предизвиква бурни реакции от международната мюсюлманска общност. Някои мюсюлмани все още определят разрушението като "ден на голяма скръб".

Освен това на мястото на къща, която се твърди, че е принадлежала на първата жена на Мохамед - Хадиджа (в археологическите разкопки на която е участвал ал Алауи), понастоящем има тоалетни за поклонниците.

Мястото, където се смята, че е бил роден Мохамед, е било пазар за добитък, а сега е превърнато в библиотека.

Някои салафитски групи, като египетската "Ансар ал Суна", подкрепят стъпките за обновяване на района около Свещената джамия.

"Ние не смятаме, че има свещени места или хора, а постъпваме според указанията на Корана и думите на Пророка," заявява генералният секретар на "Ансар ал Суна" шейх Ахмед Юсеф.

"Няма по-свещено място от Кааба, така че ако саудитското правителство е решило да го разшири, това е защото то е загрижено повече за исляма като цяло, отколкото за историческото наследство."

Oще: джамия  мека  реконструкция  саудитска арабия  уахабити  хадж 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.