Щом и магаретата завършват | webcafe.bg
Webcafe

Щом и магаретата завършват

Ясен Бояджиев, DW
31.07.2012, 08:37 (обновена 01.08.2012, 08:16)
Сергей Игнатов

Снимка: © БГНЕС

Турското решение е несъмнен шамар за властите в София и неприятен удар както за засегнатите студенти, така и за разчитащите на парите им. То обаче е по-скоро добра новина за българското образование...

Официална институция на турската държава обяви, че спира да признава българските дипломи за висше образование. Затова завършилите в български висши учебни заведения да не подават молби за признаване на дипломите си. Спира се и приемането на молби за прехвърляне от български в турски университети, както и на молби за издаване на уверения, че желани от турски кандидат-студенти български университети са признати от турската страна.

Причината - натрупали се данни, че турски студенти в България фалшифицират оценки, анотации, печати, академични справки, получават по незаконен начин оценки и се дипломират без да посещават учебни занятия. Разпространението на фалшификациите вече било придобило формата на „организирана престъпна дейност".

Корупция на едро и на дребно

Новината е изненада само за българските власти, които три дни след разпространяването й мълчаха, а после успокояващо обясниха, че спирането не било „спиране", а само „замразяване". Сякаш има някаква разлика.

Всъщност, турската държава посочи в прав текст и на висок глас проблем, за който всички знаят, но не говорят, защото не могат да го докажат. А и да говорят, няма кой да ги чуе. Обучението на чуждестранни студенти в България отдавна е пропито с корупция. Тя, от една страна, е организирана „на едро" - чужденците плащат високи такси и, за да им вземат парите, учебните заведения ги „добутват" до дипломиране независимо от знанията им. „Добутването" пък отваря възможност за корупция „на дребно", при която отделно от таксата може и трябва да се купува всеки изпит, всяка оценка и всеки документ.

Вината е и на онези студенти, чиято цел е именно да си купят диплома. Те обаче идват именно в България, защото тук това е не просто възможно, а и лесно и организирано. Покрай тях „изгарят" и онези, които са дошли да учат истински, защото и към тях системата често се отнася като към „дойни крави".

Проблемът е много по-дълбок

Разбира се, далеч не всички студенти и преподаватели са въвлечени в тази „организирана престъпна дейност". Те обаче очевидно не са в състояние да й се противопоставят. През тези дни форумите под новината от Турция бяха изпълнени със стотици, повечето от които, естествено, анонимни свидетелства за това. Сред тях от време на време се чуваха и загрижени за етническата чистота на студентството патриотични гласове на задоволство, че сега турските студенти ще се махнат. Дори и да стане обаче, това няма да промени нищо.

Защото проблемът е много по-дълбок и засяга не само образованието.

Защото корупцията е разпространена не само сред чуждите, но и сред българските студенти, за които купуването на дипломи у нас е също така лесно.

Защото и без турските студенти цялостното ниво на висшето образование у нас ще си остане критично ниско. Както бе написал участник във форумите - „и магаре да вържеш, ще завърши".

Защото още по-ниско е нивото на средното образование, излъчващо бъдещите студенти.

Защото съзнаващите ползата от качествено образование са малцинство, доминирано от мнозинството на неграмотността, тъпотата и чалгата. А възцарилата се враждебност към знанието се вижда с просто око и по върховете на държавата, попъплени от всевъзможни „калинки".

Какво е решението?

Ще мине време и вероятно след съответните преговори, политически и дипломатически маневри проблемът с българските дипломи в Турция ще бъде някак замазан. За назидание може да бъде „хваната" някоя фалшива диплома и да бъдат разобличени някои и други корумпирани студенти и преподаватели, за да се демонстрира засилен контрол. Истинското решение обаче е невъзможно без дълбоки реформи, при това не само във финансирането на неизброимите български висши учебни заведения.

Турското решение е несъмнен шамар за властите в София и неприятен удар както за засегнатите студенти, така и за разчитащите на парите им.

То обаче е по-скоро добра новина за българското образование. Защото, назовавайки болезнено ясно проблема, може да помогне отвън за предоляване на вътрешното безсилие и нежелание за реформи.

Dw.de

Oще: висше образование  мон  образование  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.06.2011, 13:56

23 Shredder | 02.08.201209:54

Циганите на луната, турците в Турция, чалгата забранена със закон, селяните обратно на село и яко бой за децата. Да видиш как ше процъфти България.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

22 post deluvian | 01.08.201219:47

Не става дума само за качеството на българското образование, а и за манифактурата за дипломи. Тук се произвежда невероятно количество фалшиви дипломи, и се продават полу-легално, даже обяви можете да намерите, ако се зачетете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

21 Бобо | 01.08.201217:30

Edноизмерен си ми Сфинчо, просто Евро ром!!! Плези се Плези се Плези се
UCLA e слаба с математиката си за теб и шерифо ти, но е на осмо место в САЩ за останалите, демек си пак отгоре, с дебелото си грозно дупе. Изхвърляш се мангал и пак ти блесна задника, докога??? Хубава работа ама циганска или евроромейска!.
Никой те не ебе а, требе ли, требе?. Биберон пуша пуша добре, дошъл!
Куродървецо, или по точно клитородървецо, как Фолън правилно отбелеза!!!
добре, дошъл!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

20 Бобо | 01.08.201216:55

Спортисче ли е ? А бе Сфинчо си е педал, колко и да чете у гугъл сърч. Бако каква физика бе у UCLA??? поклон луд!?!?!
Има- но на ниво третосменно вечерно софийско.
А Колкото до математиката- кога лъжеш, кога казваш че му е слаба на индиецо, що е завършил UCLA?!!!
Или поне по слаба от русенското техническо училище кое може и да си завършил, но ме съмняваш!
Или кога си чел гугъла с данните за миналата година? Лъжеш бако, ама нали си си тъп брадат циганин шо да те праим.
UCLA e известна но не с физиката.
Виж арт, кино, театър, медицински сестрички, психоложки и.т.н -мацки бако, мацки.
И последно като мангале- индиецо от Раджестан ли беше, което ми беше баш въпросот?!С другото те провокирах да ти видим акъло! Оти ти с индия имаш общо цвето и миризмата, знанията ти немат нищо общо ни с Индия , Ни с САЩ. Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

19 Бобо | 01.08.201216:34

А бе сфинчо пак си си надървил клиторчето. Твойто причтелче кое е с физиката от UCLA
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

18 dedogo6 | 01.08.201212:25

Ало, американецо - кротни се малко!Там всичките сте по-по и най.... не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

17 паяка | 01.08.201210:35

Тоз Деуин трябва да е много значим фактор, щом участва в интервюирането на кандидат, който след запетайка след името си има ЕМ БИ ЕЙ, брей! Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

16 fALLEN | 31.07.201222:34

Не очаквам да го сториш, почти никой в този форум не го прави.
---
темата е затворена - свирчо го вади най-голем.

макар и клитор. Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 31.07.201221:40

post deluvian, предположението ти е грешно.
А дали ще си направиш труда да погледнеш отвъд личното си убеждение е само твой избор. Не очаквам да го сториш, почти никой в този форум не го прави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

14 post deluvian | 31.07.201221:32

хех, пак ли безкрайният спор кой по-по-най велик у поредната тема,

кой знае защо ми напомнихте един коан за монаха от най-ниско възможно ниво, който бил благодарен, че поради нищожността си има най-възвишена представа за Господ , докато висшестоящите в йерархията лесно изпадали в светотатство, увличайки се да вярват, че са по-близо до него
   

оценка

+0 -0