10.11.2011 | webcafe.bg
Webcafe

10.11.2011

Венци Мицов
09.11.2011, 14:05 (обновена 12.11.2011, 08:26)
Сашо

Снимка: © Стоян Георгиев

I.

Сашо Николов стоеше, загърнат в якето си втора употреба на спирка "115 пощенски клон" в "Младост" 4 и чакаше автобус 213, за да предприеме сложно пътуване до Централна гара, а от там - до "Илиенци".

В ръката си Сашо стискаше машина за рязане на теракотни плочки, негов верен другар в последните няколко години.

До Сашо кибичеха двама таксиметрови шофьори, които, зарязали колите си в близост до автобусната спирка, нагъваха мазни банички, отпиваха от поредното кафе и си говореха.
- Гоше, днес е 10 ноември, бе - рече единият - ще празнуваш ли довечера?

- Ще празнувам аз хубаво, мама им мръсна - отвърна Гошето - ако изкарам пари за арендата ще хвърлям шапка...

Двамата погледнаха угрижено, единият презрително се изплю...
Сашо се отдръпна леко и отвори вестника, който преди малко бе взел "назаем" от комшията, който продаваше на будка - срещу изчитане и връщане.

Вестникът беше пълен с невероятни новини, като например, че Стоичков е станал доктор хонорис кауза на Пловдивския университет.

Сашо загуби любопитство и отново се заслуша в таксиметраджиите, които бяха минали на политическа вълна

- Гледам го аз тоя... депутат един, от Бойковата партия... изкарва някакъв чувал от едно училище и ми вика - карай към сметището в Суходол...А аз му викам - а, не, няма да стане. Двойна тарифа, иначе никъде не те карам.

- И к'во, плати ли - пита другият шофьор...

Сашо не дочака отговора, защото 213 пристигна с гръм и трясък. Добрият стар "Икарус" натовари ранните пътници и потегли към центъра на столицата, която расте, но не старее.

Сега да ви разкажем малко за Сашо. В миналото Сашо бе учен, специалист по ядрена физика и работеше в БАН. Бе много кадърен и перспективен и неслучайно колегите му го уважаваха и го смятаха за една от големите надежди на българската наука.

Годините минаваха, а Сашо постепенно започва да осъзнава, че не може да се оправя с живота. Съпругата му се разболя, синът му замина да учи и живее в Англия. И Сашо установи, че със заплатата си не може да издържа своето двучленно семейство.

Един ден той излезе по-рано от обичайното... Същата вечер се върна с банкнота от 100 лева. И с машинка за рязане на теракотни плочки.
И повече не отиде на старото си работно място.

Така Сашо смени професията ядрен физик с доста по-рентабилната "фаянсаджия". Близо до физиката на твърдото тяло.

Автобусът спря запъхтяно на Централна гара и нашият герой се запъти към трамвая, който да го закара до "Илиенци".

II.

А междувременно информационният поток не секваше. В редакционната стая на една от големите телевизии мастита шефка нахокваше своито подчинени.

- Какви са тия новини от сутринта - гневно излизаше от устата на шефката - що за простотии са да показвате депутата с чувала с бюлетини. Той си има пълномощно човека, може да е там... И не ми казвайте, че не е морално. Това са неща, които не касаят средния кюстендилец.

Сега ме слушайте внимателно. Модерният българин е зает човек. Той работи достойна работа, получава достатъчно средства и има нужда от позитивни новини.

Да видим... Ето, новина номер едно - Стоичков е станал доктор хонорис кауза на Пловдивския университет. Отразяваме събитието и показваме как премиерът Борисов е на церемонията.

После репортаж, че американското ФБР е похвалило българското МВР.
Дайте и нещо жълто. Пускаме новината, че Веско Маринов МАЙ се е разделил със съпругата си.
Коментар на неговия приятел - министър Цветан Цветанов. И кажете, че Маринов не е открит за коментар.
Накрая малко спорт, малко светска хроника...

Така можете да привлечете както обикновения фаянсаджия, така и учения от БАН. В новините трябва да има от всичко.

Следва кратък редакционен спор дали трябва да бъде отразен фактът, че днес е 10 ноември. След няколкоминутен разговор редколегията се съгласява, че е време да спрем да се ровим в миналото. Целият екип се втурна трескаво да подготвя емисиите новини.

III.

В апартамента, в който Сашо Николов лепеше плочки, нямаше никой. Собствениците му бяха оставили ключа и бяха заминали за няколко дни до провинцията, за да си спестят присъствие по време на ремонта. Сашо обядваше. Консерва скумрия в собствен сос, хляб и чаша лимонада.

Телевизорът работеше постоянно, защото на Сашо му беше скучно да обядва в пълна тишина. Новините потекоха в ефира. Стоичков е доктор, Веско Маринов е пак ерген - МАЙ, Бойко Борисов поздравява Камата, Цветанов отива в централата на ФБР, за да получи грамота - признание за МВР...

Сашо въздъхна тежко, забърса мазния сос от брадата си с парче хартия и бръкна в джоба си. Там имаше един малък камък. Преди години Сашо бе на семинар на млади учени в бившата Източна Германия точно по време на събитията - и успя да се сдобие с малко парченце от Берлинската стена.

Оттогава Сашо носеше камъка като някакъв талисман. Нашият герой погледна камъчето и си спомни. Спомни си първите митинги. Спомни си ентусиазма на хората. Спомни си първите избори, големите манипулации, мутрите, чалгата, фалитите на банките, "приватизацията", пирамидите.

Погледна още веднъж малката отломка от Берлинската стена. След това стана. С уверена стъпка приближи до прозореца. И, псувайки, запокити отломката от студената война от осмия етаж. И продължи с лепенето на плочките...

Oще: 10 ноември  бан  сашко  таксиджии  учен  фаянсаджия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.08.2010, 11:12

71 Korneli | 09.11.201413:24

Какво Ви интересува кой на кого е партньор, драги? ФАКТ е, че интелигенцията на държавата ни мизерства, факт е, че се раждат все по-малко деца - това не го ли докара точно прехвалената ви демокрация? Мизерстваме, но пък сме свободни да го правим.Голяма печалба, няма що! Държавата бавно гасне, скоро няма да има кой да плаща данъци и осигуровки, но - нали сме свободно демократични, това ще ни грее, майната му на култура, здравеопазване, развито земеделие и промишленост. Викайте "Йес, сър!" и се радвайте, когато ЦРУ награди поредния ни милиционер, друго не ви остава ! Бесен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 02:07

70 sara_4ifutkata | 19.11.201117:33

Не видях гузното мълчание, за което говориш. Светльо си каза в най-прав текст, че няма контакти с бащата на партньорката си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

69 Fedar | 16.11.201113:56

Абе то под бат ти Светльо не теле, ами цял бик може да се намери, при това червен и с генералска петолъчка. Не знам за комплекса да очерняш, аз използвах предимно факти - дъщерята на Бриго Аспарухов и нейната роля като партньорка на СВ е ФАКТ, както е и ФАКТ гузното мълчание тип "срамежлива гимназистка" на Светльо по въпроса. А, между другото, се сещам и за един друг комплекс на българите, освен споменатия от теб - този да те лъжат едни и същи хора по един и същи начин, и ти всеки път да им вярваш както предишния.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 02:07

68 sara_4ifutkata | 15.11.201103:34

Бре-бре, тоя комплекс да очерняваш... Когато почнеш да търсиш теле под Витков/Мицов, тогава знаеш, че народът вече тотално е загубил способността да вярва. Кефете се на мъдростта си.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.11.2010, 06:28

67 critic | 14.11.201105:53

Отдавна не бях чел смислен политически коментар. При това точно в целта. Поздравления. За Fedar иде реч, ако някой не е разбрал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 20:58

66 Иван Милчов Стоянов | 13.11.201112:08

Както един мъдър човек е казал"Политиката е втората по древност професия и е много близка до първата"...В тозиред на мисли огорчих се ,когато видях Витков/Мицов да са разочаровани и разярени от фактът ,че не са избрани.Тези хора не знаят ли какво значи протестен вот....аА относно новото движение...Всяка жаба да си знае гьола....Харесвам музиката им и толкоз...
П.П.
Относно статията капитализмът е точно това..призвеждаш продукт и го продаваш,не успееш ли гладуваш,ако не искаш да гладуваш сменяш професията!Никой не е длъжен да ти дава даром за да си траеш и да го харесваш(Както беше при комунизма)!!!!
А защо това не се получава в Бг....Е защото това е България,а всички знаем,че държавата не е политиците,а народът и!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

65 Fedar | 12.11.201119:38

http://ivo.bg/2011/11/01/%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BB-%D0%B8-%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82/

Ето какво мисли и Иво Инджев по въпроса...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

64 Fedar | 12.11.201119:32

Сара, шефката на ПиАр-а на Светльо и негова приятелка е дъщерята на генерал Бриго Аспарухов. Предполагам, че знаеш кой точно е този човек?! Знам, че някои ще кажат, че тя няма нищо общо, само че това е същото като да си женен за дъщерята на консилиерито и да твърдиш, че нямаш вземане-даване с мафията. Между другото, Светльо по много несвойствен начин отбягва да отговаря на всякакви въпроси, свързани със Светла Аспарухова. Иначе е голям пич и мъж, не му пука от нищо, ама по този въпрос се измъква като политик в крачка.

Въобще не мога да се съглася, че хората, които гласуваха зад него, по принцип нямало въобще да гласуват. Едно е сигурно - почти никой от тях не би гласувал БСП. Просто диаметрално противоположни социално-демографски характеристики - от едната страна млади, образовани хора от големите градове, от другата - пенсионери, малцинствени групи, хора над средната възраст и с ниско образование, хора от селата и малките населени места. Ако разгледаш социологическата разбивка на гласоподавателите, ще видиш, че според социолозите, точно първата група от хора, за които споменах, в огромното си мнозинство са гласували за ГЕРБ.

Не на последно място - БСП този номер го правят от години и на всички избори. Какво те кара да мислиш,че точно сега са пропуснали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 18:58

63 pozitroncho | 12.11.201109:22

Ба_ра_ба, можем да продължим с цифрите... В БАН работят около 7000 души, учени и административен персонал, ако се преквалифицират в плочкаджии то на ден ще могат да лепят около 70 000 м2 плочки, за месец, ако работят 20 дни, това прави около 1.4 млн. м2 плочки или за година ще могат да налепят 15 км2 плочки (с един месец годишен отпуск), за 3-4 години могат да облепят цяла София в плочки. Стига да се намери кой да плати масрафа... Смее се
Иначе, наука се прави с лист хартия и молив, поне така твърди създателя на водородната бомба и така може да се работи навсякъде. Тези с листите и моливите определят какво ще се строи в ЦЕРН, Лос Аламос или в която и да е друга лаборатория. Това обаче не може да се разбере от тези, които правят бакалски сметки и за съжаление целия свят в момента се тресе, понеже сметките са правени от бакали...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 02:07

62 sara_4ifutkata | 12.11.201109:11

Няма да коментирам качеството на написаното от Венци Мицов, но ще отправя въпрос към Fedar:

Ти явно доста си се вглеждал да търсиш тайни връзки и схеми, които да уличат Светльо и Венци в измама, но като че ли пропускаш голямата картинка. Твърдиш, че са проект на БСП и уж имаш доказателства за това. Аз казвам да забравиш доказателствата и да се запиташ "Кой печели и кой губи от това, че двойката Витков-Мицов е пусната на изборите?"

Гласувалите за Светльо и Венци в една огромна своя част са хора, които не биха гласували за никой друг. В този смисъл, никоя друга двойка не губи гласове от подаден вот №20. Е, добре, тогава къде е идеята да са марионетки? Кой печели от тях?

Също така, не виждам това "представяне на ГЕРБ като голямото Зло", за което ти говориш. Когато Светльо Витков говореше за миналите власти в България, той не разграничаваше ГЕРБ, БСП, СДС итн, а слагаше всички под общ знаменател. И с пълно право.

Донякъде разбирам скептицизма и подозрението ти. В България вече толкова много лъжливи месии и разочарования се изредиха, че вече е трудно човек да повярва в нещо. Всъщност аз за съжаление съм същата. Обаче в случая на Светльо, колкото и да се пъна (а аз се пънах), просто НЕ МОГА да видя схемата и това е... Ако можеш да направиш някакво просветление, ще ти бъда благодарна.

Ти твърдиш, че си го видял в неприятни компании. Аз пък го видях на Slayer предната година, най-отпред, сред тълпата. А щеше да му е много лесно да си вземе едно VIP място, но не го направи.
   

оценка

+0 -0