Ватиканът и Силициевата долина - един необичаен флирт | webcafe.bg
Webcafe

Ватиканът и Силициевата долина - един необичаен флирт

Webcafe, по TheAtlantic
27.03.2018, 18:00 (обновена 28.03.2018, 17:44)
папа франциск, папата

Снимка: © Getty Images

Религията и технологиите правят опит за сътрудничество

Този март на по-малко от 90 метра от статуята на Джордано Бруно, свободомислещ философ и астроном, изгорен на клада по обвинения в ерес от католическата църква, се събраха някои от най-интелигентните млади хора на единствено по рода си събитие - хакатон (технологично състезание за разработка на софтуери). Защо е единствено по рода си? Защото надпреварата е свикана не от кого да е, а от Ватикана.

Самият папа Франциск благославя събитието, докато Microsoft и Google го спонсорират.

Тридневният маратон посреща повече от 120 студенти от различни вероизповедания и идващи от университети, разпръснати по целия свят. За тях това е възможност да стигнат до идеи за справяне с проблеми, които безпокоят западния свят - мигрантите, интеграцията, диалога между религиите.

За Ватикана обаче това е начин да изпрати важно послание - и до студентите, и до хората от Силициевата долина - има поле за сътрудничество между религия и наука.

Интересно е точно папата да поеме инициативата на този фронт, тъй като на религията традиционно се възприема като ретроградна институция. Очевидно идва време, в което свещениците ще се опитат да направят нещо различно и невиждано до момента.

Хакатонът е просто последният от много примери за опитите на католическата религия да се сближи със света на технологиите, чието олицетворение е Силициевата долина.

И монасите, и предприемачите вярват, че връзката помежду им може да бъде взаимноизгодна. Всеки от двата свята има проблеми с публичния си облик, за чието решение другият може да помогне. Само че различията в доктрините им могат да влязат и в директен конфликт.

От дълго време църквата се затруднява да определи каква точно е противоречивата й връзка с науката. В някои случаи преследва учените като Джордано Бруно и Галилео Галилей. Дори и днес тя се възприема като противник на напредъка на човечеството.

Но религията има и опит в това да използва науката и технологиите в своя полза. Например през XIII-ти век католическият философ Рамон Лул разработва комбинация от формули и логически постулати с цел да учи хората за Бог и Сътворението.

По това време много монаси следват мотото "ora et labora" - молитва и работа. Така някои манастири се превръщат в истински научни центрове.

От първите ковачници до изобретяването на печатната преса - католиците са познавали нововъведенията до степен, заради която мнозина смятат, че те са били Силициевата долина на Средновековието. Така че има примери как религията е била положително настроена към науката.

Но с напредъка свещениците виждат все повече необходимост да казват "Не" на все повече неща, което започва да оставя обществото с впечатлението, че те са ретроградно настроени. В момента обаче всяка група от хора, които не се справят адекватно с технологиите, е обречена на изолация. Затова религията има нужда да възкреси собствения си оптимизъм и вяра в науката.

Предприемачите и тези, които контролират случващото се в Силициевата долина, от своя страна нямаха навика да обръщат внимание на религията.

Благодарение на папа Франциск обаче нещата се променят. Папата беше на първите страници в медиите през януари 2016-а, когато се срещна с Ерик Шмид - тогавашния председател на компанията Alphabet, собственикът на Google.

По-късно през същата година се срещна и с основателя на Facebook - Марк Зукърбърг. След това през декември 2017-а Ватиканът беше домакин на технологично състезание, посветено на промените в климата.

Папа Франциск открито признава, че не знае как се използва компютър, но въпреки това се възползва от социалните мрежи и има повече от 40 млн. последователи в Twitter. Той говори въодушевено за това как технологиите ще променят бъдещето, но и понякога изразява опасенията си, че те могат да доведат до края на човечеството. Според него напредъкът трябва да носи повече равноправие и социална справедливост.

Затова и първият ватикански хакатон е страхотна възможност да бъде изградена платформа, на която религията и науката се срещат - не само за да си сътрудничат, но и да са откровени един с друг и, ако е необходимо, да са критични.

Тук фокусът е не само върху въведения, които ще донесат печалба, но и върху такива от социална значимост.

Но Ватиканът има намерението да подкрепя технологичния прогрес, само ако той съответства с нейната идея за социална значимост и морал. Това определено би създало напрежение между двете гледни точки. Католическата църква е съгласна с принципите на капитализма, стига капитализмът да помага на хората. Тук се появяват противоречията - капитализмът невинаги помага на хората.

Силициевата долина има собствени предприемачи и инвеститори, чиято цел е да правят социални добрини заедно с това да генерират печалби.

А и след изборите за президент на САЩ през 2016-а много технологични гиганти приемат етиката доста по-сериозно.

И Twitter, и Facebook бяха разобличени в намеса във вота - от фалшиви новини до съдържание с насилие.

Стефано Марзани, католик и предприемач, който разработва софтуер за самоуправляващи се автомобили, е категоричен, че изборът на Тръмп е променил начина на мислене в сектора. Според Марзани компаниите имат много да наваксват откъм уважение и репутация, а Ватиканът и други духовни институции могат да спомогнат за това.

Oще: ватикана  ватиканът  галилео галилей  джордано бруно  наука  папа франциск  религия  силициева долина  силициевата долина  техника  технологии  хакатон 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.