Какви са правата ми при проверка на лични документи? | webcafe.bg
Webcafe

Какви са правата ми при проверка на лични документи?

Богдан Млъчков, Pravatami.bg*
19.05.2016, 11:57 (обновена 28.05.2016, 21:01)
полиция

Снимка: © Webcafe.bg

Запознайте се с нормативната рамка, за да избегнете злоупотреби и неприятности при внезапни или очаквани проверки

Проверката на лични документи е един важен въпрос, който ме касае пряко. Той, естествено, си има нормативна рамка, по която съответната процедура би трябвало да се движи. Ето и за какво иде реч.

Какво представляват личните документи?

По смисъла на българския закон личните документи са документи за самоличност (лична карта, международен паспорт (при задгранични пътувания и др.), свидетелство за управление на моторно превозно средство (шофьорска книжка), както и документи за пребиваване (такива например ще трябва да ми се издадат, ако съм чужденец, който продължително пребивава в Република България).

Кой има право да извършва проверка на личните ми документи?

Проверка на личните ми документи могат да извършват единствено компетентните длъжностни лица, определени със закон, като в този случай съм длъжен да удостоверя своята самоличност чрез тях. В противен случай мога да бъда наказан с глоба от 50 до 300 лв. Изброяването по-долу е неизчерпателно:

1. На първо място право на проверка имат органите на полицията.

Те осъществяват правомощията си в униформено облекло и следните отличителни знаци към него: пагони, емблема с името на съответното полицейско звено, както и надпис МВР, нагръден знак с името на съответната структура, изписано на български и английски език, а на гърба светлоотразителен надпис на английски език за съответната структура.

Освен това полицаите удостоверяват това си качеството със служебна карта, като на лицевата й страна се отбелязват трите имена на български език и категорията на служителя, а на гърба е изобразен почетният знак на МВР и е отпечатан текстът на чл. 5 от Закона за МВР:

"Министерството на вътрешните работи осъществява дейността си самостоятелно и във взаимодействие с другите органи на държавната власт, органите на местното самоуправление, както и с гражданите и юридическите лица".

В случай че полицаят е в цивилно облекло, след съответната легитимация той също има право на проверка на личните ми документи.

Полицаите могат да проверят личните ми документи, за да установят самоличността ми в няколко конкретни случая:

- ако има данни, че съм извършил престъпление или друго нарушение на обществения ред;
- когато това е необходимо при разследване и разкриване на престъпление;
- при осъществяване на контрол по редовността на документите ми и пребиваването ми в страната;
- когато преминавам през контролен пункт, организиран от полицията.

2. Съществуват случаи, посочени в закона, когато проверката на личните ми документи може да се извърши и от други органи и лица.

Така например контролът за спазване на пропусквателния режим в обекти на Министерството на отбраната и Българската армия се осъществява от "Военна полиция".

"Военна полиция" осъществява правомощията си спрямо мен и в случай че:

- съм военнослужещ или цивилен служител от Министерство на отбраната или от Българската армия;
- съм съучастник в престъпление на лице от гореспоменатата категория;
- подготвям, извършвам или съм извършил престъпление или друго правонарушение на територията на обекти на Министерство на отбраната или Българската армия и др.

В тези случаи мога да бъда призован писмено, за да бъде извършена проверка за установяване на самоличността ми чрез представяне на личните ми документи.

Подобно на органите на МВР, органите на "Военна полиция" също се легитимират със служебна карта.

3. При влизане или излизане от охраняван частен обект (зала, стадион, дискотека и др.) охранителите изискват от мен спазването на установения пропусквателен режим, като могат да проверят личните ми документи.

Проверката трябва да се извърши по начин, който не уронва честта и достойнството ми. Трябва да се отбележи, че частната охранителна дейност се извършва само след получаване на лиценз.

При упражняване на дейността си частните охранители носят лична идентификационна карта със снимка, отличителен знак и униформено облекло.

4. Проверка на лични документи извършват и служителите на Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието при организирането и осъществяването на охраната на съдебните сгради.

5. И не на последно място - право на проверка на личните ми документи (отново с цел установяване на самоличността ми) имат контролните органи от Център за градска мобилност - гр. София.

Те черпят това тяхно правомощие от Наредбата за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична Община.

Според написаното в нея аз, като нередовен пътник в градски транспорт, съм длъжен при констатирано нарушение да представя личната си карта за проверка, както и за съответното съставяне на административен акт за нарушение.

Какво се случва, ако не представя личните си документи?

В случай че не представя личните си документи на полицията (длъжностните лица по т.1) и не може да се установи самоличността ми чрез сведения на други лица с установена вече самоличност, мога да бъда задържан, но за не повече от 24 часа (вж. "Арестуваха ме. Какви са правата ми?").

Ако не изпълня разпорежданията на полицейския орган, които са направени в изпълнение на функциите му, мога да бъда наказан с глоба от 100 до 500 лв.

NB! За проверка на шофьор на МПС - вж. "Правата ми при проверка от пътна полиция".

*Текстът на Богдан Млъчков е от сайта "Правата ми"

Oще: pravatami  pravata mi  арести  български паспорт  глоба  документи за пребиваване  лични документи  мвр  министерство на правосъдието  мпс  органи на реда  охрана  показване на лична карта  показване на паспорт  права  правата ми  проверка на документи  проверка на лични документи  република българия  софия  столичен градски транспорт  столична община  център за градска мобилност  шофьорска книжка 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

2 bludniq_sin | 20.05.201610:42

Ако отворите наредбата на СО ще видим - отменена в цялост с Решение №520 по Протокол №48 от 26.09.2013. Тогава в момента имат ли право контролните органи от Център за градска мобилност да изискват каквото и да било освен билет от пътника?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 20.05.201607:31

Pravatami.bg е много полезен сайт, но от време на време разсъждават като конформисти. Много щастлив

Законът за българските лични документи казва, че проверка може да се прави само от длъжностни лица, определени със закон. Обаче наредбата за градския транспорт не е закон, а подзаконов акт. Тези актове не могат да променят законите, нито да ги допълват. Така че контрольорите не могат да получат право да проверяват лични документи само въз основа на наредба.
   

оценка

+1 -0