Радикалният ислям, който прониква през Гърция - и България... | webcafe.bg
Webcafe

Гърция и България - врата за радикалният ислям към Европа

Webcafe.bg , International Analyst Network
02.02.2011, 11:21 (обновена 02.02.2011, 17:28)
Мюслманин

Снимка: © Getty Images

Регионът на Югоизточна Европа, включително страната от еврозоната Гърция, е на прага на мащабен процес на проникване на радикалния ислям

Как радикалният ислям стига до Европа? През Гърция и България, става ясно от публикация на сайта analyst-network.com.

Добре известна хипотеза в европейските и американските кръгове, занимаващи се с въпроси на сигурността, е, че регионът на Югоизточна Европа, включително страната от еврозоната Гърция, е на прага на мащабен процес на проникване на радикалния ислям, който се благоприятства от огромния брой ислямистки групи, които имат за цел да стъпят стабилно в Европа.

Гърция - транзитен пункт на терористите към ЕС

Според разкритията от телеграми на Държавния департамент на САЩ, разгласени от WikiLeaks, още от 2009 г. бившият американски посланик в Атина Даниел Спекхард е посочил опасността от създаването на екстремистки ислямистки клетки в Гърция и използването на страната като транзитен пункт на терористите от Близкия изток към други европейски страни.

В специален материал на френския вестник "Фигаро" на 21 декември 2010 г. маршрутът на ислямистките терористи от Ливан към Европа бе посочен с големи подробности. Статията ясно илюстрира опасностите, които дебнат и Гърция. По-конкретно полковникът от ливанската армия Махмуд Иса разказа пред френски журналисти, че от ноември 2010 г. около 20 екстремисти са успели да избягат от лагер в Ливан и са намерили път към ЕС.

Полковникът заяви, че властите на международно равнище са информирани за този факт, макар че призна, че това е трудна задача. От своя страна френските власти смятат, че това е нова джихадистка мисия, насочена срещу европейските метрополии.

В класифицирани документи на радикални групировки в Ливан е било отбелязано, че лицата Имад Карум, Юсеф Кайед и Ахмад Сидауи са успели да напуснат лагера и през Сирия и Турция са влезли в Гърция и България с помощта на мрежите за прехвърляне на нелегални имигранти, ръководени от турци.

Нещо повече, те успели да си купят фалшиви документи за самоличност и били заловени най-накрая при съвместна операция на българските и гръцките власти. Случаят, според много достоверни източници, е бил наблюдаван отблизо от британското и френското разузнаване, поради факта, че тези две държави били крайната дестинация на ливанската група. Махмуд Иса заявява, че има още такива случаи, които се изплъзват до момента на властите. В статията Гърция е спомената като регион, от който потенциалните терористи тръгват по пътя си към други страни от ЕС.

За вълната - и стената...

В същото време нарастващата вълна нелегални имигранти към Гърция от граждани на Афганистан, Пакистан, Иран, Сирия, Сомалия, Алжир и Судан разтревожи както гръцките власти, така и международната общественост. Гърция обяви, че ще издигне ограда по сухопътната си граница с Турция, за да спре движението, а масовите арести на нелегални имигранти са ежедневие. Около 100 нелегални имигранти биват залавяни на ден през последните няколко месеца, но не всички биват депортирани - поради различни бюрократични и политически причини.

Лявоориентирани групи и неправителствени организации с явни ислямистки връзки помагат всичко това да продължава, като осигуряват подслон на прииждащите нелегални имигранти, въпреки факта, че тяхната самоличност не може да бъде установена и е повече от сигурно, че сред тях има доста радикално настроени и потенциални терористи.

Афганистанци, пакистанци, иранци - пътят е открит

Ролята на изгряващата ислямска сила Турция в управлението на масовото движение от ислямски страни към ЕС е било посочвана многократно през последните няколко месеца и е важно да се отбележи фактът, че има организирани редовни полети между Рабат в Мароко и Алжир в Алжир до Истанбул, за да се докарват значителен брой граждани на тези страни в Турция и да бъдат транспортирани по-нататък към Гърция и България на път към ЕС.

Ислямското правителство в Турция отмени визите с тези страни и няма визов режим с Иран, като по този начин улеснява движението на афганистанци и пакистанци, както и на иранци, към Европа.

Въпросът, който касае Гърция по отношение на радикалния ислям, е тясно свързан с това дали Турция ще контролира своята нарастваща склонност към радикалния ислям или ще следва напълно оформена ислямистка политика с многобройните й последствия за региона между Югоизточна Европа и Източното средиземноморие, който следва да се дестабилизира заради събитията в Египет и възможния ефект на доминото в съседни страни.

Със сигурност може да се твърди, че в Атина има активност на радикални кръгове. Това е оценката на местни представители на силите за сигурност, които допускат, че има присъствие на клетки, ръководени от различни групи, като Хизбула, Мюсюлманско братство и различни мрежи от лица, свързани със сомалийските Ал Шахаб, палестински радикали, пакистански и афганистански ислямисти.

Поради факта, че мнозинството от ислямското население в Гърция и особено радикализираната му част е заинтересовано основно към достигането до Северна Европа, ситуацията изглежда е контролируема от страна на местните власти, но това е нещо, което не може да бъде гарантирано за постоянно в бъдеще.

Трите важни събития...

От края на 2008 г. станаха три важни събития, които показват тенденцията на създаване на разрастваща се мрежа от квази-радикални ислямистки елементи в гръцкото общество. Първото събитие бяха бунтовете през декември 2008 г., когато близо 50 процента от арестуваните бяха пакистанци и афганистанци, като някои от тях заявиха пред властите, че им е било платено, за да участват в насилствените демонстрации.

Второто събитие бе през май 2009 г. - така наречените "демонстрации за Корана", когато група от различни ислямски страни в Атина излезе на улицата с твърдението, че полицията е осквернила Корана по време на рутинно претърсване на джобовете на уличен продавач сириец. По-късно бе установено, че това лице е лъгало властите и журналистите, и е било замесено в различни незаконни действия, включително обири.

Доказано беше също, че мрежа от неправителствени организации е координирала и финансирала мобилизацията на нелегалната мюсюлманска имиграция в Атина и има твърдения, че тези неправителствени организации са финансирани от организираната престъпност, която дава работа на отчаяните маси мюсюлмани в страната в съгласие с разузнаването на ислямските страни в Гърция.

Третата случка бе масовата молитва на около 10 000 мюсюлмани в центъра на Атина през октомври 2010 г. без необходимото разрешително от държавата за това. Сред организаторите имаше лица, свързвани с Мюсюлманско братство, и имам от Египет, който бе доведен, за да отбележи края на Рамадана.

Последваха дребни сблъсъци, когато отново се появиха неверни твърдения за оскверняване на Корана от страна на гръцката полиция в центъра на столицата. Отново бе доказано, че твърденията са неверни, но е повече от очевидно, че в страната е установен "уличен механизъм", който съдейства за мобилизацията на неколкостотин "гневни мюсюлмани" и разпространяването на подобен род новини към медиите чрез използването на гръцки посредници под прикритието на неправителствени организации, които работят, харчейки сериозен капитал.

В момента се смята, че само в Атина има 3000 мюсюлмани, координирани от определени неправителствени организации с цел да подпомогнат включването в обществения дневен ред на "исляма", не само като религия, но и като политическо движение. Освен това, може да се предполага с голяма степен на достоверност, че има най-малко 5000 радикализирани ислямисти в Атина, които могат да бъдат разпределени в няколко подгрупи:

1) такива, които са ръководени от чуждестранни разузнавателни служби за национални цели; 2) такива, които се контролират от международни екстремистки мрежи; и 3) фрагментирани групи без ръководство, но радикализирани по природа.

Oще: българия  гърция  египет  ислям  ливан  сащ  терористи  фундаментализъм  югоизточна европа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.02.2011, 11:27

5 UrbaneNomad | 08.02.201103:47

Оригиналната статия (http://bit.ly/gd9x6t) е написана доста нескопосано. Превода на много места е заменил, добавил и извадил неща в сравнение с оригиналния текст. В крайна сметка, това е като игра на развален телефон. Целта, според мен, е да се скандализират някакви факти, които погледнати обективно не се вързват в оповестената реторика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

4 Pavur Pezev | 02.02.201118:15

Най-големите врагове на 'прогресивното' човечество са радикалният ислям и свинският грип.Требе от нещо да ни е страх,инак ша земем да замисляме вкупом да не си плащаме на банките и монополистите и да ги натирим в Конго.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

3 Nikola Aslanov | 02.02.201117:19

Буен смях! Тъпите англичани да си огледат собствения заден двор, преди на плюят по другите. Лондон е пълен с мюслита, много от тях радикални. Не случайно имаше сериозни терористични атентати там. В България терористичен акт не имало от 80-те. Да погледнат и Франция - пълна с мюслита от Северна Африка. Да се замислят дали техните специални служби не обучаваха муджахидините в Афганистан, наследник на които е сегашната Ал Кайда. Да се замислят дали техните политици и войски не свалиха (под откровено лъжлив предлог) от власт Садам Хюсейн, който макар и диктатор ограничаваше радикалния ислям в Ирак. А в момента страната е разрушена, хората са радикализирани и готови на всичко за да се махнат от там, и евентуално да отмъстят на виновниците.
И след като помислят по тези въпроси, английските малоумници могат да сравнят своята вина с факта че 3 (три) души минали през България и "имало слухове" за други такива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

2 Mariana Antova | 02.02.201113:46

Моите поздравления за... Много щастлив ... Многознайковица
Чуди се - това за статията!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

1 Многознайковица | 02.02.201112:21

Кафеджиите , днес (най-вероятно празнично) , пускате изключително забавни матерялчета. Този обаче, го прочетох по диагонал след 2-я абзац ... Та за проникване иде реч , и то не какво да е , а радикално-ислямистко...уауууууу
А дали ще ви у-стиска да публикувате и нещо за другите "прониквания", онези фронтално-а...ни Отегчен "тласъци" , идващи от презокеанската и западно-възвишената ценностна система за контрол и управление на масите Чуди се
   

оценка

+0 -0