50 милиона заболяват всяка година от тропическа треска | webcafe.bg
Webcafe

Учени създадоха ГМО комари в битка с маларията

Аспарух Калянджиев , По Ройтерс
25.03.2010, 12:49 (обновена 26.03.2010, 16:11)
комар

Продукцията с марка "Франкенщайн" понякога е от полза на човечеството - като ГМО комар срещу маларията например

Генетично модифицирани комари, които не могат да летят, може да спомогнат за забавянето на разпространението на тропическата треска - и да се превърнат в безвредна алтернатива на химическите инсектициди, оповестиха британски и американски учени.

Според изследователите ГМО комарите са променени така, че женските екземпляри да не могат да летят - и разпространението на такива "дефектни" комари би могло да спомогне за потискането на нормалните, разпространяващи зарази в тропиците видове комари в следващите шест до девет месеца.

В момента не съществува ваксина или лечение за тропическата треска, която е ендемична в тропиците и особено разпространена в Азия и островите в източната част на Тихия океан. Болестта, която води до сериозни подобни на грип симптоми и може да бъде смъртоносна, се разпространява чрез ухапвания на заразени с вируса женски комари от вида Aedes aegypti.

В момента всяка година се регистрират около 50 млн. случая на тропическа треска, и около 2.5 млрд. души - две пети от населението на света, са изложени на риск от заболяване; основните рискови контингенти са в Африка и Югоизточна Азия, съобщават от Световната здравна организация.

Очаква се това да е първият от нова вълна продукти, които могат да заместят инсектицидите. ГМО комарът е създаден от изследователи от Калифорнийския университет в партньорство с биотехнологичната фирма Oxitec, като са заместени гените, които в обикновените женски комари отговарят за развитието на крилните мускули.

Технологията е специфична за конкретния вид комари, тъй като модифицираните комари ще могат да се размножават единствено с представители на същия вид, което на теория би трябвало да доведе до постепенно пълно изместване на преносителите на заразата с изкуствено създадения безвреден вид.

Настоящата разработка е концентрирана върху комарите, пренасящи тропическата треска, но изследователите казват, че тя може да бъде адаптирана и за други видове, разпространяващи малария и нилска треска.

Друга разработка, този път на японска фирма, е ориентирана към маларичните комари - и се опитва чрез методите на ГМО да превърне насекомите в "летящи ваксини". Чрез модифициране на слюнчената жлеза на вида Anopheles mosquito, в нея се добавя естествен ваксинов протеин срещу лайхманиоза, който се инжектира в организма при ухапване.

Засега тестовете върху мишки са доказали, че в организма на ухапаните от японския антивирусен ГМО комар се развиват антитела. В случай че технологията бъде приложена масово, според японските учени е възможна масова естествена безболезнена ваксинация срещу лайхманиоза, при това без особено високи разходи за провеждането й. При това редовните ухапвания от насекомите ще осигуряват дълготрайна, дори пожизнена устойчивост срещу заболяването.

Средно 1-2 милиона души годишно умират по света от малария и други предавани чрез ухапвания на комари заболявания. Повечето от жертвите са деца от слаборазвити африкански страни.

Oще: гмо  комар 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.05.2010, 12:47

1 Българин | 21.05.201020:32

ядосан
Лъжа и заблуда! "Учените" нищо живо не могат да създадат, защото животът е проява на душа и Дух, а те са материалисти-атеисти, изучават само мъртвия физически свят или света на формите и са скарани с душата и Духа, дори отричат тяхното съществуване. Този комар не е вид, както не е вид и мулето!
"Учените" нямат нито най-малка представа що е живот!

И още, защото това съобщение явно е във връзка с вчерашните прояви на “корифеите” на българската “наука”:

Университетската и академичната материалистична “наука” е само висше занаятчийство, защото не знае и не може да знае нищо за човека. Поради това тя не трябва да се субсидира от данъкоплатците, т.е. от държавата, а от производствените предприятия. Тези хипотезари, и въздухари не само са тежест за народите, но са активни вредители. Защо?
Те изучават само материята, т.е. инструмента за еволюция на Духа, какъвто Дух е и човекът. Те отричат съществуването на Духа и душата, и използват тези две думи само абстрактно, без да влагат никакъв действителен смисъл в тях. Тяхната трагедия е, че не могат да знаят нищо и за материята, защото не знаят как Духът работи в нея. А какво всъщност е природата, която те изучават? Това е “облеклото”, проявлението на Духа във вид на природни сили, природни закони, природни явления, чрез физически тела или форми, чрез живот и т.н. Възприемаеми за физическите човешки сетива са само тези проявления на Духа, но не и самият Дух, които ги поражда, и формите в които Духът живее и чрез които еволюира.
Тези “корифеи” чакат Духът или човекът да излезе от тялото, слагат тялото на човека на масата за аутопсия и “изучават човека”! Но причините за всичко във физическия свят са в Духа, а в телата са само следствията. И какво ще е това “знание”, което не изхожда от действителните духовни причини на нещата - на природните закони, природните сили и природните явления, на здравето и болестта, на живота и смъртта и т.н.? Тези занаятчии са великите лъжци на човечеството – въздухари!
“Корифеите” казват, че силата на инерцията или на привличането движи планетите, например Земята, около Слънцето. Но що е сила? Това е проявлението на действието на божествените Духове - Елохимите, Динамите, Господствата, Престолите, Херувимите, Серафимите - които подреждат планетите и осъществяват параметрите на техните движения, а също отношенията между Слънчевите системи, за да може съществата, живеещи на небесните тела да се ръзвиват по съответен, подходящ за достигнатата от тях степен на съзнатние. Защото що е еволюция? Еволюция – това е развитие на съзнанието. Разбира се, не всички обитатели на планетите, Слънцата и Слънчевите системи са “облечени” във физическо тяло, защото те вече са надраснали степента на еволюция, нуждаеща се от физическо тяло, или се развиват в друга вълна на еволюция, не нуждаеща се от видимо за човешките сетива физическо тяло. Висшите духовни Същества, Боговете и Абсолютът, са изяло само духовни Същества, притежаващи само съзнание и духовна сила, и са надраснали необходимостта да се развиват чрез физическо тяло, живот и душа.
“Корифеите”, например, фантазират, че дърветата се оплождат през пролетта при цъфтежа. Това е все едно да видиш една бременна жена в петия месец и да кажеш, че тя се опложда. Но тя всъщност е оплодена преди пет месеца и бремеността в петия месец е само стадий от метаморфозата на плода. Растенията се оплодяват през късната есен, в корените си от Гномите, а цъфтежът е само степен на развитие на плода, етап от метаморфозата, както завързването, узряването, умирането.
“Психе” на гръцки език означава душа, или астрално тяло на човека. В кой медицински факултет на материалистичната “наука” се изучава същността и функционирането на астралното тяло, връзката му с човека или Духа, с етерното тяло на човека (живота), закономерните му прояви във и чрез физическото тяло? “Корифеите” дори не знаят що всъщност е живот и какъв е неговият произход, а потрошват грамадни финансови средства да го търсят в Космоса и да лъжат хората! Със своята академична деменция “корифеите” жонглират с фройдистки тъпотии или с изсмукани от пръстите понятия и представи и психиатрите даже имат наглостта да лекуват душата, която даже не вярват, че изобщо съществува, използвайки това понятие абстрактно, лишено от всякакъв действителен смисъл! Те, заедно с “психолозите”, дават съвети – без изобщо да познават същността на човека и какви сили и как те действат в човека в различните периоди на неговия Земен живот – за възпитаването и образованието на децата, за организирирането на социалния живот и т.н. Каква наглост! “Корифеите” дори не знаят, че електрическите импулси в мозъка на човека не са на човека, а на човешкия Двойник, който живее заедно с човека във физическото тяло на човека и продължават да основават диагнозите и “леченията” си върху електрокардиограмата! А сърцето считат за помпа, защото не притежават духовното съзнание да разберат, че Духът или човекът движи кръвта по тялото и когато този Дух или човек окончателно излезе от тялото, няма кой да движи кръвта и сърцето спира. Голям брой от лекарствата те първо изпитват върху животни. Но животните имат съвсем друга конституция - освен физическото тяло, живота (етерното тяло) и душата (астралното тяло), които притежава животното, човекът има още и Дух, и този вечен и постоянно прераждащ се Дух е истинският човек (животното не се преражда), останалото са негови тленни, преходни инстументи за еволюция, различни при всяко негово въплъщение. Човекът е Бог в процес на еволюция! Така че лекарстото изпитано на животни изобщо, съвсем, абсолютно не действа върху човека така, както действа върху животното, защото човешката същност е пронизана още и от Дух, а тази на животното не е!
Подобни нелепости за същността на човека, за Вселената, за законите за развитие и т.н. са същността на съвременната академична наука и всекидневно се преподават в училищата и Университетите. Духовната ограниченост на материалистичните учени е наистина огромна! През месец март 2004 година по “Кана
   

оценка

+0 -0