Британско консервативно правителство не би влязло никога в еврозоната | webcafe.bg
Webcafe

Англия твърдо без евро, ако торите влязат на "Даунинг стрийт"

Webcafe.bg , По BBC и EU Observer
23.04.2010, 14:20 (обновена 23.04.2010, 15:52)
Дейвид Камерън

Снимка: © БГНЕС

Дейвид Камерън подготвя завръщането на британските консерватори във властта...

Британските консерватори обещаха никога да не въведат Великобритания в еврозоната и повториха поредица от обещания за подкрепа на суверенитета на страната в 130-страничен изборен манифест, публикуван преди дни.

В раздела, озаглавен "Отворена и демократична Европа" към края на брошурата се казва: "Консервативно правителство никога не би въвело Великобритания в еврозоната. Нашите поправки в закона от 1972 г. ще попречат на което и да е бъдещо правителство да направи това без референдум."

Придържайки се към традиционния междуправителствен подход на торите към Европа, текстът заявява: "Вярваме, че интересите на Великобритания най-добре се защитават от членство в Европейски съюз."

Предизборната платформа дава същите гаранции за спиране на по-нататъшна федерализация на ЕС, дадени и миналия ноември от британските консерватори. Тогава стана ясно, че Лисабонският договор, който се "радва" на силното им неодобрение заради премахването на националното вето, все пак ще влезе в сила.

Ако бъдат избрани на власт на 6 май, консерваторите гарантират, че "позорният" епизод с ратифицирането на Лисабонския договор без референдум "никога повече няма да може да се случи." Причината е, че - за разлика от Ирландия, правителството във Великобритания не подложи Лисабонския договор на референдум от страна на британците, заради което понесе много критики. Ирландците пък се наложи да гласуват два пъти, тъй като първия път отхвърлиха договора.

Каквото и да е бъдещо прехвърляне на власт ще подлежи на референдум, докато бъде прокаран "закон за суверенитета", за да бъде ясно, че "върховната власт" остава в британския парламент, обещават консерваторите на избирателите си на Острова.

Торите няма да се съгласят на британско участие в изграждането на Европейска обществена прокуратура, а клаузата, позволяваща промени в Лисабонския договор без преминаване през нормални процедури на ратифициране, ще трябва да бъде одобрена от парламента. Ако засяга пък основен, по думите им, проблем - чрез национален референдум.

Консервативното правителство също така би договорило "гаранции" в Хартата за основните права, която е неразделна част от Лисабонския договор, свързани с наказателното право и в социалното и трудовото законодателство. (Великобритания избра да не участва в хартата, но консерваторите вярват, че това е поправимо).

В тези три области консерваторите желаят да договорят с европейските партньори "връщане на властта, която смятаме, че би трябвало да бъде във Великобритания, не в ЕС. Искаме мандат за договаряне на връщането на тази власт от ЕС в Обединеното кралство."

Консерваторите обаче обещават активно включване в борбата на ЕС с глобалната бедност и климатичните промени, както и за увеличаване на глобалния икономически растеж. Важността на "силна трансатлантическа връзка" също е дебело подчертана.

Сегашната платформа е малко по-подробна в частта й за общите европейски въпроси от изявленията, дадени от Дейвид Камерън през ноември м.г.

"Желаем да възстановим националния контрол над тези части от социалното и трудовото законодателство, които се оказаха най-вредни за нашите фирми и обществени услуги," казва сайтът на консерваторите за европейската политика, като има предвид законите на ЕС за работното време и приложението му към здравната система на страната.

В Брюксел междувременно има голям интерес към британските избори заради перспективите за оглавявано от консерваторите британско правителство, водещи до страхове, че Лондон ще следва политика на по-голям обструкционизъм, когато става дума за европейски въпроси.

Но Камерън е донякъде неизвестна фигура в столицата на Европа, където основно го свързват с изтеглянето на британските консерватори-евродепутати от дясноцентристката Европейска народна партия в Европейския парламент. В ЕНП участват управляващите партии на Германия и Франция. Британските консерватори я напуснаха, за да изградят съюз с по-малки политически групи.

Ходът масово се възприе като маргинализиране на торите в Европа, което няма да се спести на Камерън, ако влезе на "Даунинг стрийт" 10 след изборите на 6 май.

ЕНП заяви, че очаква Камерън да бъде "прагматичен" и да търси начин да се присъедини отново към групата, ако стане премиер. Но според Антонио Лопес-Истуриз, генерален секретар на ЕНП, партията би приела британските консерватори само и единствено при много строги условия.

"Няма да има преговори. Ако торите се завърнат, това ще бъде по нашите условия," казва той пред британския вестник "Индипендънт".


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.