Групата ScriptKiddies хакна акаунта на Fox News | webcafe.bg
Webcafe

Деца-идиотчета с политическа мисия

Webcafe.bg
06.07.2011, 12:48 (обновена 06.07.2011, 13:08)
хакер, компютър, депресия, момче

Снимка: © Getty Images

Властите в САЩ вече са по петите на анонимните хакери, които съобщиха на 4 юли, че Барак Обама е бил убит.

Американците посрещнаха странен 4 юли тази година - особено тези от тях, които живеят в Интернет. Защото Twitter акаунтът на известния с републиканските си пристрастия канал Fox News съобщи, че президентът Барак Обама (който е демократ), е бил убит навръх националния празник в Айова. Дори уточни къде - в ресторант на име "Рос", и как - с куршуми в тазовата област и в шията. Този акаунт има 30 000 последователи, някои от тях потръпнаха.

Кой направи това?

После хакерска група, наричаща се ScriptKiddies, пое отговорност за дигиталния атентат над Fox News. Оказа се, че нейните членове са отцепници от прочутото хакерско движение Anonymous. Фалшивите съобщения за смъртта на Обама са техният публичен дебют.

Единствената информация за тази група идва от интервю с неин член пред изданието "Think" на университета Stony Brook в Ню Йорк. Хакерът, пожелал да остане анонимен, казва: "Бих казал, че сме близки до Anonymous. Двама от членовете на нашата група са били членове на Anonymous. Аз също. Надявам се скоро да работим съвместно с тях."

Твърди, че са избрали за жертва Fox News, защото предположили, че "сигурността им ще е също такава смешка като журналистиката им". Освен това според тях каналът защитава интересите на корпоративна Америка и едрия капитал и с това естествено се превръща в техен враг.

Да влезеш в един от медийните бастиони на републиканците и от там, през неговата уста да съобщиш, че най-големият им противник - демократът Обама е мъртъв, и то на националния празник - наистина находчиво! Освен това и с послание.

"Битката ни е неспирна. Имената се менят от време на време, появяваме се като LulzSec, Anonymous или Script Kiddies. Но винаги ще си останем общност от хора, които имат нужда да се противопоставят на всеки, опитващ се да направи правителството лицеприятно за пред хората. Ако няма групи като Anonymous, какво би могло да спре корупцията?" - е казал още пред университетската медия анонимният хакер.

Операция Антисигурност

Очевидно новата група върви под знамето на „Операция Антисигурност" (AntiSec), която бе обявена с официален хакерски манифест от 19 юни тази година.

"AntiSec" е обединена инициатива на прочутите общности LulzSec и Anonymous, с която те призовават всички хакери по света да обединят усилията си и "да открият огън срещу правителствата и институциите, които пречат" на интернет свободата и посягат върху личните данни на хората в мрежата.

"Независимо дали сте нас или против нас, дали таите стара вражда към нас и изгаряте от желание на потопите самотния ни кораб, ние ви каним да се присъедините към бунта. Заедно можем да се защитим от посегателствата върху личното ни пространство, което си позволяват ненаситните алчни управници и корпорации. Може да сте с бяла, сива или черна шапка, цветът на кожата ви не ни интересува. Ако имате данни за корупция, изобличете я веднага в името на AntiSec." - се казва в манифеста.

В него се обявява, че главната цел на обединението е "крадене на всякакъв вид секретна информация, а основни мишени са банките, големите корпорации и държавните институции."

Най-доброто предстои

Това, което Script Kiddies направиха с Fox News, е напълно в унисон с целите на AntiSec. Те обещаха и нови атаки върху сървърите на канала през следващата седмица.

"Проверих сигурността им, няма да можем да сменим лицето на сайта. Но всичко друго е напълно възможно", е казал анонимният член на групата пред изданието на университета Stony Brook.

Не е ясно дали Fox News са си върнали вече контрола на хакнатия акаунт в Twitter. Но на страницата на Fox News Politics бе публикувано съобщение, че от тяхно име се пуска фалшива информация.

Оказва се, че читателите им са достатъчно интелигентни и са се сетили, че става въпрос за неверни новини. И веднага са използвали повода, за да се позабавляват с Fox. Под съобщението, оставено от хакерите от името на корпорацията: "Президентът е мъртъв. Тъжен 4 юли наистина", потребител на Twitter e написал следния коментар: "Очевидно, че информацията е фалшива. Fox News няма да тъгуват при смъртта на Обама, а ще вдигнат купон."

Според някои анализатори ScriptKiddies напомнят за друга хакерска група - LulzSec, която наскоро хакна PBS и пусна от тяхно име фалшивата информация, че убитият рапър Тупак Шакур е жив. ScriptKiddies веднага са се похвалили с подвига си в Twitter, но администраторите бързо са закрили двата акаунта, през които са го направили.

В хакерската култура "Script Kiddies" е подигравателно определение за хора, които не могат да програмират, но разбират достатъчно, за да използват в онлайн атаки код, писан от други, по-кадърни от тях.

Само че то едва ли може да се отнесе към едноименната група, която е успяла да изтрие всички опити на Fox News Politics да опровергае новината за смъртта на Обама от Twitter акаунта им. И като че ли администраторите още не са успели да си влязат в профила.

А какво ли ги очаква другата седмица?

To be continued... 

Oще: anonymous  antisec  scriptkiddies  барак обама  интернет  лично пространство  свобода  хакери 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

22 KingoftheROAD | 08.07.201114:42

Фолън, и двете са хакнали, и изестно време са трили съобщения в туитър и блокирали админ, акаунти там. Също и в системата на Фокс-бозътъ...

Белия, ти като толкова много зор имаш, що не земеш да хакнеш ти някоя медия? Да видим каво ще изровиш. Лесно е така отсрани - дайте там, хакнете тва или онова. Не става като на филмите...

Розмари, и да е вързан във вътрешна мрежа какво от това? Сега каквото и да си говорим варианти много, но ефект никакъв. Дори и с чесане на езиците революция не моем да напрайм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

21 fALLEN | 08.07.201112:05

бели, ами за кво некой да си троши акъла, нервите и таланта да хаква неква пършива медия, виж че и в тоя сайт сме се събрали под статиите една каруца идиоти, които си губят времето, вместо да вършат реална работа. некои и по цел ден... и да се хакне уебкафето, кой ще разбере? кво остава за още по-неизвестните дупки.

от друга страна - доста сайтове на медии са хаквани у нас през годините, друг е въпросът, че основната идея е била да се покаже на кой му е по-голяма пишката, а не да се изрази някаво мнение.

и последно - не прочетох сттията, само първите 1-2 абзаца, и не успях да зацепя - те фокс нюз ли са хакнали, мрежата, машините, или са им хакнали тутър акаунта? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 12:22

20 Adam Avramov | 07.07.201117:24

кой пък ти се афектира тука! аз само си пцувам...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2010, 17:11

19 Белия татко | 07.07.201116:03

А какво пречи да се хакне системата на някоя лъжлива медия, питам аз? Щото ги няма хич, нали?
Като искаш, намираш начин. Като не искаш, намираш оправдание.
Аз па все едно лично вас ви помолих. Просто констатирах, че тук няма грам гражданска активност. Нищо повече. Вие тръгнахте да ми се карате, че искам гражданска активност. Що така се афектирате?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

18 Rose Mary | 07.07.201114:54

Е, това компютър, който не е свързан поне с някаква вътрешна мрежа, малко непрактично ми се струва. Не е невъзможно, все пак, но т'ва при положение, че някой се е засилил толкова да си крие информацията.
Както и да е, радвам се на заглавието. Намига Аз съм навита на бартер - наши деца-идиотчета срещу ей такива от статията. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

17 Thea Atanasova | 07.07.201114:37

Е ако не с друго поне българите правим революция с чесане на езиците... Нали така... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2010, 12:22

16 Adam Avramov | 07.07.201114:13

кой пък ти се оправдава тука! деба дегенериралото разбиране за комуникация, информация и прочее, дето го имаме всички българи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

15 KingoftheROAD | 07.07.201114:00

Белия - не съм казал, но пак повтарям - една птичка пролет не прави Удивителна Пък ти кат искаш развявай насам натам каквото си искаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2010, 17:11

14 Белия татко | 07.07.201112:46

Повтарям за който не е разбрал: Оправданието е като гъза, брат - всеки си го има, но е срамота да го размяташ наляво и надясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

13 KingoftheROAD | 07.07.201112:11

Белия, дори и да се съхраняват в електронен вариант, всеки полуграмотен знае, че компа на който са файловете, просто не трябва да бъде връзван в интерминета. И това като минимум предохранителна мярка, а има още много. И да бъде "хакнат" не става като на филмите, а ще трябва физичски достъп до съответния комп. Освен това лесно и ефективно се изтриват данни в електронен, или се унищожава физическия носител. Понимаеш?
   

оценка

+0 -0