Все пак странен е този празник 8 март | webcafe.bg
Webcafe

Ден осми. Критичен.

Дмитрий Шварцман
08.03.2010, 13:10 (обновена 09.03.2010, 14:48)
рози

Честит осми март, скъпи жени!

Все пак странен е този празник 8 март. Международен женски ден. Ден на жената. Ден, в който поздравяваш хора не за заслуги пред родината, не за трудови подвизи, не за ума им, не за честта им, не за съвестта им и даже не за славните бойни победи на някакви митични прадеди... А за това, че тези хора имат определен набор хромозоми плюс първични и вторични (ако имат късмет) полови белези. Според мен това е абсурд, господа.

Дайте тогава да доведем тази идея до пълен идиотизъм и да поздравяваме примерно китайците з а това че са се родили китайци. Да въведем международен ден на китаеца. Или пък международен ден на чукчата. Нека има нещо хубаво и в живота на тези хора.

„Ти си чукча? На ти тогава торба със сушена риба, консерва сланина и поздравителна картичка. Това е, айде бегай, докато чичо геолог още не е размислил".

Ами дюстабанлиите? Всички дюстабани в този щастлив за тях ден ще получат букет цветя, целувка от ортопеда и шоколадче.

Чакайте, чакайте, какво? Ах, те били майки... Ах, деца раждали... А китайците не раждат ли? Те китайците даже ще надродят когото кажете! Клара Цеткин и Роза Люксембург двете заедно за цял живот не могат да народят толкова, колкото простият китайски член-кооператор за три месеца, стига да му позволят. А ако пък той освен това е и жена...

Ами чукчите с техните полярни нощи? Според вас каво правят в паузата между консервите със сланина? Ама, моля ви! Ами дюстабанлиите? Аз и жена ми, впрочем, и двамата сме дюстабани. И какво, родихме си, справихме се някак.

Какво казвате? По-красивата ни половинка? Е, зависи с кого сравнявате. Аз лично не се смятам за урод. И въобще, що за идиотски конкурс за красота? „Ние сме по-красиви, хи-хи-хи, дайте ни наградка!"

Та за какво говорех... А, да.

Скъпи жени! Любими наши по-красиви половинки! Бъдещи и настоящи майки! Щастливи притежателки на ХХ хромозома, както и на първични и вторични (ако ви е провървяло) полови белези! От цялата си душа ви поздравявам със забележителния празник - международния ден на жената 8 март! Че какво сме ние без вас, скъпоценни наши? Без тези ваши ХХ ние сме жалки, никому ненужни ХУ... Без вас ние сме нищо. Впрочем, вие без нас - също, но нека тази дребна подробност да не ви смущава.

Честит празник, скъпи мои!

Oще: 8 март  празник 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

8 паяка | 08.03.201216:12

Объркан Току що видях, че това е писано преди 2 години, те затова розичките са поувехнали малко. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2011, 15:24

7 everafterification | 08.03.201215:58

Факт е, че денят 8 Март е всъщност ден на жената - борец за своите права, ден, в който се уважават постиженията на жените в различни сфери. А ако една жена е от този вид кифли, които се цупят, ако не получат сърчица и балончета в червено на пародията Св. Валентин, то те със сигурност ще възприемат и тоновете цветя и т.н. За мен 8 март е ден, в който да се напомни за проблемите на жените - от неравнопоставеността в заплащането за еднакъв труд в ЕС до мутилацията на женските полови органи (обрязване) в страни от Централна и Източна Африка. Да са даде видимост и гласност на тези проблеми. Останалото е пародия...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

6 паяка | 08.03.201215:07

Чуди се Абе, Митю бе, абе черни човеко бе, язък за красивите рози преди пасквилчето. Що не го остави за утре? Много си груб, ограничавайки се до генетика, анатомия, физиология и патология. Накрая малко замазваш , ама блудкавеша си остава. Все пак си свободен да се лишаваш от готини емоции.Демокрация, кво да прайш! Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.03.2012, 11:09

5 Mihaela Grozdanova | 08.03.201211:23

Всеки има право да избира празниците, които празнува. Патетичното отричане на празника на жената обаче, ме кара за се питам от какво се оплаква уважаемият г-н Автор? Към момента медицината е достатъчно напреднала за да поправи всички грешки на природата (първични и вторични) и да направи всекиго щастлив ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.03.2011, 00:19

4 hebigatsu | 10.03.201101:26

Един най-вероятно "неграмотен" одобрителен коментар. Много щастлив
Не виждам, защо се възмущавате толкова мили дами!?!? Или е табу, всяко мнение, което оспорва правото ви на "женски" празник!?!?
Що се отнася до почитта и уважението към майките, то нашата българска традиция им е отредила почетно и от никого неоспорвано място на "Бабин ден". Или може би този ден, не звучи достатъчно помпозно!?!?
Ах.. Дааа... Пропускам обстоятелството, че не всяка жена може да празнува официално на този ден. Тя трябва да е майка.
Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против 8-ми март. Макар, че причината за появата на този ден не е простото съществуване на жената като вид, а получаването на равни права на жените с мъжете. Това е повод за празнуване.
Лошото е, че много от жените или са забравили повода за появата на този международен женски празник или никога не са го научавали, като за тях това е само претекст да изискват допълнително внимание от страна на мъжете. Ето това е наистина проблем.
А поводи за празници и за внимание винаги могат и се намират, стига да има желание.
Поздрави и цветя!!!
ПП. Не забравяйте да бъдете жени и повярвайте - няма да е нужно да изисквате уважение от мъжете. Те ще ви го дадат доброволно и напълно непринудено, освен ако не са забравили, че са мъже. Но тогава отново има решение - припомнете им го. Една женска целувка или една топла женска усмивка могат да свършат много повече работа, от цяла дисертация по темата.
Поздрави!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.03.2011, 17:14

3 Tanya Chakarova | 08.03.201117:30

Наздраве тогава! Вдигни чашата, която жена ти ти е поднесла, за да отпразнувате този ден. Хапни си от вкусната празнична вечеря. По-късно си легни в топлия креват, където завивките миришат страхотно знаеш ли защо? Ами защото жена ти се е погрижила за това. Децата ти щастливи ли са? Колко от тяхното щастие се дължи на теб, авторе?
Нямаш жена и деца още? Разбирам защо ...
Ако синът ми беше написал нещо подобно, бързичко щях да изтичам за термометъра да проверя дали не е делириум.
Не се отчайвай, със сигурност ще получиш и одобрителни коментари, най-вероятно неграмотно написани, защото хората, които мислят като теб не се справят много добре с кирилицата.
Честит празник!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.03.2011, 22:23

2 An Other | 08.03.201115:04

Какво му е странното на международния ден, в който някой празнува нещо, уважаеми авторе? Денят на детето например - с какво пък тези малки гадинки са заслужили изобщо живот, че даже и празник в тяхна чест - още повече - международен, а? А китайците най-вероятно също си имат празник - например нещо като китайския 4-ти юли (прилагам 4-ти юли, защото примерът ще говори много повече на хората отколкото дори 3 март...колко жалко, но да продължим...) Майки били - как само го рече - всички вярваме, че ти също си роден от майка или си някаква специлана разработка - мен борн? Каква е тази хейтърщина - вместо да се възползваме от какъвто и да било повод, за да сме добри един към друг, някои го ползват за извор, от който да се напият, че да имат материал за плюнки...
И на края - уважаеми авторе, защо не взе просто да забравиш тази дата щом не ти е по вкуса, а трябваше по този начин да "поздравяваш" жените. Поне да беше употребил повече чувство за хумор - ако не друго - да ти се посмеем...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.03.2011, 13:59

1 Елка Славова | 08.03.201114:03

Е не вярвам някоя жена насила да те кара да я поздравиш със празника. Днес е ден да благодариш на майка си също, ако си забравил. Освен това не виждам с какво си заслужил празника за рожденния си ден като си се родил в определена дата - нито имаш заслуги за раждането, нито за избора на датата. Същото важи и за имения ден, ако празнуваш. Аз например не държа да ме поздравяват за празника, макар че винаги е приятно да ти подарят цвете, но се почувствах неприятно след прочита на статията ти.
   

оценка

+0 -0