Броят на научните експерименти, проведени с генно-модифицирани организми, расте | webcafe.bg
Webcafe

Учените правят все повече опити с роднини на Доли

Webcafe.bg , По BBC
28.07.2010, 11:26 (обновена 29.07.2010, 09:18)
гм прасета

Снимка: © Getty Images

Във Великобритания са били извършени 3.6 милиона научни процедури, включващи експерименти с животни. От всички тях само 48% са били извършени с "нормални", а останалите - с генно модифицирани животни

Броят на научните експерименти, проведени с генетично модифицирани животни за пръв път надделя над този с "нормални", съобщи BBC.

Според проучванията през изминалата 2009 г. във Великобритания са били извършени 3.6 милиона научни процедури, включващи експерименти с животни. От всички тях само 48% са били извършени с "нормални" животни.

Аргументите на учените са, че именно генетично модифицираните животни могат да им помогнат изключително много в изследванията, които правят. Според тях така те получават най-добрия модел, за да установят и впоследствие да откриват как да противодействат на различни човешки болести.

Професор Алан Брадли заяви, че използването на ГМ (генетично модифицирани) мишки, плъхове и риби ще продължи и в бъдеще, защото резултатите от тяхното използване са изключително добри.

"ГМ е нещо като инструмент за нас, чрез който ние можем да открием функцията на отделен ген в организма на плъх, мишка или риба", обясни професорът. Според учените придобитите по този начин знания имат невероятна стойност, защото могат да се приложат и при хората, поради причината, че ние притежаваме същите гени като тях.

Според официалната статистика броят на експерименти с животни през 2008-а е бил с 1% по-висок от този през 2009-а. А броят на използваните риби -  с цел научни изследвания, намаля с цели 34%.

Защо броят на процедури с животни е намалял обаче беше обяснено от Джон Ричмънд, шеф на  отдел за експерименти с генетично модифицирани животни. Той съобщи че най-вероятно ще намалеят още поради увеличения брой на експерименти с ГМ животни.

Според статистиката броят на употребени лекарства в тези експерименти също е намалял - при това с 10%.

Ученият Барни Рийд обясни че експериментите с животни се провеждат само при абсолютан необходимост, а мерките, които правителството е наложило относно регулацията на тези екперименти, са изключително сериозни.

Британското дружество за забрана на операциите на животни с научни цели определи показаната статистика като крайно разочароваща. Според шефа му Майкъл Тюл Великобритания трябва да бъде именно държава която трябва да се бори срещу тези процедури и да дава пример на останалия свят, вмест да е център на експерименти. "За жалост има още много да чакаме", заяви той.

„Милиони животни са изложени на изключителен ужас в тези лаборатории. Там те страдат и умират. Надяваме се да получим подкрепа от новото правителство, за да можем значително да намалим броят на животните, които участват в тези проучвания и с нетърпение очакваме тези наши действия да доведат до значителна и трайна промяна."

Отговор на всички организации защитаващи животните даде професор Робин Ловел-Бадж, който каза че Великобритания прави всичко възможно да намали броя на животните, използвани за тези процедури. Той каза също, че според последните статистики Великобритания не е сред водещите в тази област.

Oще: великобритания  гм  експерименти  животни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.