Защо папата забрани цигарите във Ватикана | webcafe.bg
Webcafe

Защо папата забрани цигарите във Ватикана

Webcafe
10.11.2017, 13:06 (обновена 11.11.2017, 11:19)
The young pope

След това решение можем със сигурност да твърдим, че Франциск не е папата, който пуши, за разлика от героя на Джъд Лоу във филма на Паоло Сорентино "Младият папа".

Да си купиш цигари във Ватикана до скоро беше жива далавера, защото цигарите струват с 33% по-евтино, отколкото в Италия. По тази причина свещеници от целия свят идваха да се запасяват с цигари и пури във Ватикана. Добрата цена се дължи на липсата на акциз в папската държава, която е самостоятелна административна единица.

Папа Франциск обаче е решил, че продажбата на цигари в неговата държава ще спре от началото на 2018-та година, защото Светия Престол не може да участва в навик, който със сигурност вреди на здравето на хората. Говорителят на папата цитира данни на Световната здравна организация, според които, всяка година от пушене умират над 7 милиона души по целия свят. "Въпреки, че продадените на ватикански служители и пенсионери във Ватикана на по-ниска цена цигари са източник на доход за Светия престол, не може да има оправдана печалба, която да поставя в риск живота на хората"- казват от папската държава.

Много кардинали, епископи, а и обикновени свещеници пушат. Пушенето не се счита за грях от Католическата църква, но Светия престол е обект на сериозни критики затова, че печели милиони евро от продажбата на тютюневи изделия.

Дори разследващият журналист Емилияно Фитипалди написа специална книга, в която се разказва за приходите от търговия във Ватикана. Сред ватиканските служители вече се чуха гласове на неодобрение, тъй като достъпът до по-евтини стоки във ватиканските магазини е вид рекомпенсация за техните по-ниски заплати. В папската държава обаче не може да пазарува всеки. Трябва да имаш специална карта, която се дава на жителите, на 2800-те служители, на пенсионерите и сътрудниците на различните ватикански учреждения, както и на акредитираните дипломати. Те обаче купуват не само за лични нужди, а и за свои близки и познати, особено от по-евтините цигари. Има и ограничения, разбира се, не може да се купят повече от пет стека на месец на човек.

Годишните приходи от продажба на тютюневи изделия за Ватикана са на стойност близо 10 милиона евро. В папската държава освен цигари се продават и луксозни алкохоли, също на по-ниски цени заради липсата на акциз. Логичният въпрос, който се повдигна след решението за цигарите, е пушенето е вредно, а пиенето? Засега обаче няма да има ограничения в продажбата на алкохол.

Бензин, Гучи и луксозни стоки

Истината е, че приходите от продажби в магазините са много повече отколкото тези от билети във Ватиканските музеи например. Другият сериозен източник на доходи е луксозният магазин, намиращ се близо до гарата, който предлага дрехи на известни марки като Гучи, Луи Вютон и други, на много по-евтини цени, отколкото може да ги намерите в центъра на Рим. Там се продава също маркова техника, козметика и луксозни часовници. Оборотът на магазина е близо 21 милиона евро годишно.

Другата далавера в папската държава е бензина, нейният оборот е от 27 милиона евро годишно, а бензинът е двойно по-евтин, отколкото в Италия.

На по-ниска цена се продават и пощенски марки и монети за колекционерите.

Сериозен оборот прави и аптеката, до която, стига да има рецепта, реално има достъп всеки. Аптеката печели над 30 милиона евро годишно, тя приема рецепти от чужди държави и продава много намалени продукти, отстъпките стигат до 20 процента. На ден тя е посещавана от над 2 хиляди клиента.

След това решение можем със сигурност да твърдим, че Франциск не е папата, който пуши, за разлика от героя на Джъд Лоу във филма на Паоло Сорентино "Младият папа". Няма официална информация дали папа Франциск пуши, но се знае, че на младини, докато е работел като охрана в дискотека в Аржентина, веднъж е опитал трева.

Oще: ватикана  какво се продава във ватикана  магазини във ватикана  папата спря цигарите  папа франциск  цигари във ватикана 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.