Те обичат да си играят с къщички, коли и кукли, а когато някой ги попита откъде са получили тези играчки, отговарят "От Дядо Коледа." И си вярват | webcafe.bg
Webcafe

Те искат все да ги обичаме и храним

Боряна Йотова
05.11.2010, 18:41 (обновена 08.11.2010, 12:05)
Бойко Борисов око

Снимка: © Антон Станков (БГНЕС)

Всеки ден ни играят различни роли. На умни. На прилежни. На разсеяни...

Те обичат да си играят с къщички, коли и кукли, а когато някой ги попита откъде са получили тези играчки, отговарят: "От Дядо Коледа." И си вярват.

Когато са притиснати в ъгъла, говорят за себе си в трето лице.

Когато са притиснати в ъгъла, се оплакват на мама и татко.

Или плачат за децата и родителите - според случая. Изнудват ни емоционално - и тежко ни и горко, ако им се вържем.

Те не обичат да слушат нищо, освен собствения си глас. Дори когато говорят несвързано и неразбираемо, на свой собствен език.

Когато много искат да се похвалят, качват крачетата на масата, тропат, сърдят се и лягат на пода, така че всички да им обърнат внимание.

Лъжат с най-сериозно изражение. И се цупят, когато не им вярват. Когато направят беля, най-често казват: "То така си беше". И винаги имат дежурен виновник за собствения пълен памперс.

Никога не си признават, че са сбъркали. А когато ни изнервят до крайна степен, се появяват с най-милото и подкупващо изражение: "Ти нали още ме обичаш."

Всеки ден ни играят различни роли. На умни. На прилежни. На разсеяни. На очарователни. На ученици. На учители. На клоуни. На сериозни. На добри домакини.

Искат непрекъснато да ги обичаме и да им го доказваме. Да ги обичаме, дори когато са окаляни до уши, когато са свършили всички поразии на света и са ни изложили пред мало и голямо.

И да им го доказваме по всякакъв начин, дори когато ни се иска да ги изпратим с еднопосочен билет на необитаем остров. Или хубаво да ги напляскаме.

Ще кажете - е, това са децата ни, някой ден ще пораснат.

Не, това са политиците ни. И отдавна са пораснали. Но иначе друга разлика няма - храним ги, обличаме ги... И ги търпим.

Oще: деца  дядо коледа  играчки  памперс  политици  роли 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

3 lk | 07.11.201020:49

Добре, добре! Хубав и стойностен текст - с мисъл и много стегнат. Да се надяваме, че скоро дечицата ще пораснат! А ако до сега сме обръщали повече внимание на детето, което само мрънка и иска играчки, вече е време да обърнем внимание на това, което ходи на училище, помага в къщи и има повече заложби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 10:53

2 Denica Alexandrova | 06.11.201020:21

ДА! Симпатичен текст. Метафората е подходяща.
Поздравления Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

1 Начко | 06.11.201013:42

Да Ви предложим за министър тогава, уважаема, или за президент да Ви изберем? Вие и само Вие с личния си пример ще покажате как точно подобава да се държи един политик.
Ама, да Ви кажа, аз съм скептично настроен.
И лошото е, че почти няма спасение - трябва много внимателно да подбирам страната, в която да емигрирам, та да попадна там на политици, които са по-различни от нашите в това отношение.
Я по-добре да свърша малко работа, вместо да си чеша езика!
   

оценка

+0 -0