Компютърното пиратство - голямата лъжа | webcafe.bg
Webcafe

Компютърното пиратство - голямата лъжа

Стоян Тодоров
25.10.2010, 15:20 (обновена 26.10.2010, 10:27)
уиндоус, пиратски софтуер, пиратство

Незаконно копие на софтуер - това вече е идиотщина

Аз съм привърженик на небезивестната теза на знаменит наш адвокат, че "има компютърно престъпление, когато ти откраднат компютъра."

Ако ти откраднат само монитора, тогава престъплението става ли "мониторно"?

Няма и не може да има разлика между обикновената и компютърната кражба.

Използвайки човешкото невежество в областта на компютрите и глупостите за някаква виртуална реалност, се прокараха грабителски закони за терор над потребителите от страна на компютърни търгаши, фетишизиращи своята компютърна интелигентност.

Няма никаква разлика между носителя и начина на пренасяне на данни. Който твърди обратното, значи твърди, че може да изяде ябълка от екрана на телевизор.

Каква е разликата дали един масив от данни (съобщение) се носи в паметта на бързоходец, изсечено е върху камък или изпечена глина, написано на хартия или предадено на ръка по телеграф и записано от друг телеграфист, на хартиена или магнитна лента, на дискета и пр. ?

Не, при компютрите било друго! Какво му е другото? Същото е, само че не се вижда с просто око. Записът всъщност е запис на електрически сигнал на магнитен носител. Нима електрическите сигнали или магнитния хистерезис са нечия собственост? Ако някой твърди нещо подобно - позвънете на лудничарите да му форматират паметта.

Компютърно пиратство

Кой болен мозък и невежо съзнание с престъпна наклонност да печели от човешкото невежество измисли този нескопосан израз?

Какво е пиратство? Нима си скочил през прозореца върху нечий компютър на абордаж със сабя в ръка! - Глупости.

Бил си проникнал незаконно в чужд компютър? Твоят също е в мрежата, ако иска и той да проникне, нито е малолетен, нито е неграмотен! Отворената връзка е отворена врата, където си поканен. Нали можеш да звъниш по телефона на всеки абонат. Който не иска да му звънят, си закрива телефонния пост.

Връзката на компютрите е по същите жички на същия телефон, каква е разликата? Ако не желае виртуални гости, да измъкне кабела или поне да сложи някакъв знак или препятствие, парола. Ако прескочиш паролата, значи тя не върши работа и да си я смени. Не може да се говори за взлом, защото не си му строшил куплунга или каквото и да било.

Кражба на интелектуална собственост

Това пък какво означава? Най-вероятно имат предвид, че си откраднал статуята на Венера Милоска и се фукаш пред съседката, че сам си я издялал и искаш да я продадеш на черно за надгробен паметник.

Или имат предвид, че си обрал орехите на бай Минчо, дето ги присади на див филиз (интелектуална собственост) и си ги скрил тайно в хралупа да си ги изядеш сам.

Никой не е написал името си на програмата на някоя компания, само я ползва. Нима не можеш да си препишеш няколко телефонни номера от телефонния указател , който съседът е купил или дори да копираш няколко листа на копирна машина. Дори да си копирал целия указател на някакъв носител, не си откраднал нищо, защото си му го върнал и неговото си е при него.

Ако аз направя снимка на случайна кола или къща, това не е кражба, а копиране на изображение. Как така имам право да копирам лист от списание на копирна машина, а компютърна програма не?

Наистина, ако за някой нещо е много ценно, нека си го държи заключено в сейф и да не го показва на никого. Иначе, ако гледаш римски фонтан и ти дойде идея как да си напоиш патладжана, може да се смята за кражба на интелектуална собственост на римския император.

Ако притежавате нелицензиран софтуер, ще ви конфискуват компютъра. А ако ползвате числото "пи", за което не сте платили лиценз на Питагор при изчисление с молив, ще ви кофискуват ли молива? Те това е дивотия...

Незаконно копие на софтуер - това вече е идиотщина

Например Вие имате кило картофи и аз им направя снимка, тя незаконно копие ли е? Че нали вашите картофи (сорс кода на програмата) са си у вас, а моята снимка (изпълнимия файл на законно купена дискета) е у мен - и всичко си е наред.

Като говорим за софтуер обикновено се има предвид файл. Нека напомним, че това е подредена съвкупност от данни.

Стихотворение на Ботев също е подредена съвкупност от данни. Ако го препиша с паче перо, един вид го копирам, това незаконно копие на файл ли е? Тогава в училище ни учат да ставаме виртуални престъпници, като мъчително и ръчно "копираме" писаното от Вазов и Славейков поне десет години.

Явно някакъв клан е решил да ни изнудва с претенции за виртуална собственост, ама не иска да му плащаме с виртуални пари, а с реални.

Като си говорим за лицензи, да задам няколко въпроса

Нека подробно се замислим върху поставените въпроси. Сега е модерно да се кирилизира софтуера и преди всичко - да се лицензира. Тези, които искат това, платили ли са лиценз на Константин Кирил Философ и на брат му Методий за писмената?

Защото това е бил грандиозен софтуерен проект, в който василевсът на Византия Михаил III е бил инвеститор, Великоморавският княз Ростислав - клиент, а България е кракнала бета версията, наречена „глаголица" по време на прехвърляне на данните през нашия маршрутен сървър (територия) от супервайзера княз Борис I.

Не са платили лицензна такса и на ученика им Климент, който в Охрид компилирал работната версия 2.0, наречена „кирилица" и обучил с Наум Преславски първите хакери, копиращи този софтуер за вътрешния пазар и износ зад граница в Киевска Рус.

Нима светите букви не са подредена съвкупност от данни, един вид файл? Нима те, зографисани на стена (твърд носител), не са файл, а записани на дискета - са файл? Става дума за една и съща информация, каква е разликата?

Ако само копирането на дискета е престъпление, същата информация може да се пренесе и на хартиена перфолента или да се издялка на камък. Впрочем кристалът на паметите е от същия материал - изключително чист силиций и силициев двуокис. Каква е разликата, все на камък е написано (само да не го огреят ултравиолетови лъчи, че ще забрави; не е като по-надеждната стара технология - с чук и длето)?

Утре някой може да си извади концесия върху вятъра и ако си проветриш тоалетната, значи ползваш нелицензиран продукт (неговия вятър) и крадеш неговите идеи?...

Ако всичко това ви звучи глупаво, не съм виновен аз. Това е светът, в който живеем.

Oще: авторско право  компютри  пиратство  стоян тодоров 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.09.2012, 21:42

139 Bodlivetz Ni | 22.09.201221:49

Много правилно мислене.
Тоя с вятъра се е фокусирал за момента върху "carbon emissions", и от няколко години работи по въпроса естествено под формата на нов данък. Все още не е измислил как да обоснове данък върху целия вятър. Но иска данъка да бъде събиран от цял свят.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.08.2011, 20:25

138 Lubo Dimitrov | 15.08.201120:40

Опитвам се да разбера огорчението на Стоян, че средния българин много трудно може да си позволи да си купи нещо създадено от добри иновативни творци, докато средния американец може, макар често да не му стига акъла дори да схване какво си е купил....Може би Стоян е бил малък (това не знам) или е забравил, че компютърните технологии бяха много развити в България през осемдесетте години на миналия век, само че по доста познати исторически причини България не можеше да стане силиконовата долина на света, което си е жалко. Но каквото било било.А сега Стоян като иска да ползва нещо, създадено от хора с други измерения в стандарта, и предназначено за такива, се сърди...Някои нации се справят по-добре, а други за 20 години имат 15 правителства. Някои наричат това особености на народопсихологията, други цитират реда около казаните на българите в пъкъла. За съжаление има принцип на търсенето и предлагането, и той движи света по-добре отколкото соц-принципа на раздаването на блага безплатно, който впрочем видяхме, че не проработи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

137 pueblo | 16.02.201106:39

Шокиран автора май нещо се прави на по-тъп,отколко е....... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 23:48

136 Zhivko Kovachev | 16.02.201100:06

Компютърно пиратство! Звучи правдоподобно,също както и Виртуална реалност.Само че, и двете неща са просто термини.За мен, софтуерът е просто търговски продукт, и като такъв той има цена.Крадели го,ами то и токът се краде,и жицата,и ДДС-то.Ама можеш ли да спреш хората да не го правят?Не.Сиромашия до шия.Купувам си компютър за 500$,те ми искат още 300$ за ОС. На какво прилича това.Просто в Америка някой е решил, че софтуерът е по-скъп и от златото (и то за трой унция).Да ме хванат за...щепсъла на захранващия кабел.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 00:47

135 iozzi | 15.02.201123:45

миромад,направо ме пълниш,измислил си нови икономически принципи,идеите са ти добри,но неприложими практически,това си е имагинерна теза Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.02.2011, 21:24

134 miromad | 15.02.201123:03

И така.....
В коментар №122 направих съпоставка между труда на земеделеца и труда на програмиста, и съответно за тяхното възнаграждение.
Както на много хора стана ясно, равнопоставеност между тях НЯМА. За едни и същи усилия и вложени средства, програмиста в зависимост от това колко "КОПИЯ" на своя продукт продаде, ще има мнооооооооооого по-голяма печалба, отколкото земеделеца. И всичко това благодарение на copy/paste!!!!!!
В пост №122 не се сетих за начин, при който и двамата ще получат еднаква печалба, но ето един, който ми хрумна:
Разпространяването на продукта на програмиста ще става само чрез интернет. Той слага определена цена на програмата и хората започват да я купуват. По принцип има такива хора, които искат първи да чуят, да видят и да пробват. Тези хора са готови на всяка цена да имат дадения продукт и да са "ПЪРВИТЕ", които ще го притежават. И така броя на закупените копия нараства, докато сумата, която се е събрала от тези продадени копия не достигне сумата, която е реалната сума на разходите и определен процент печалба. След като тази сума вече е събрана, оттам нататък програмата става безплата и може да се ползва от всички потребители. Но за да се спазват тези условия, трябва да има регулация от страна на държавата да речем.
А сега искам да кажа няколко думи и за "авторското право".
Защо всички смятат "пиратските копия" за нелегални и се опитват да ги ограничат, а дори и да ги спрат напълно?
Не знам вие какво разбирате под думата "оригинал", но аз разбирам това:
оригинала е този продукт, който е бил създаден първи. Има само един оригинал, всичко друго са "копия". Ако даден програмист направи програма, или някой автор композира песен, то първия запис на тази програма или песен на даден носител е "оригинал". Всичко друго са "копия" на този "оригинал", на този първообраз, независимо че са еднакви едно към едно.
Нали сте чували как казват: "Продадени са 1 000 000 "КОПИЯ"!!!!".
Копието си е копие, независимо дали е било легално или нелегално направено.
Разибра се, искам да подчертая, че аз говоря за копия, които не се използват с търговска цел, а се използват само за лично ползване.
Така че, за да предявяват каквито и да било претенции, организациите, които защитават авторското право могат и трябва да ги предявяват само и единствено спрямо "оригинала". А на кой му трябва оригинала, щом може да притежава копие, което не се различава от него?!?!? Смее се
Искам да дам един пример с филмовата индустрия.
Даден филм се прави с бюджет от 2 милиона долара да речем, да му сложим още 8 милиона печалба (демек да вземат 10 милиона от продадени билети), и това ще да е реалната сума, която те заслужвата за положения труд.
Но какво се получава в действителност?
Приходите от филма да речем стигат 200 милиона, и то само от продадени билети!!! А допълнително вече има приходи и от продадени ДВД-та. И в крайна сметка печалбата в хиляди проценти по-голяма от реалната!!!
Може ли да се получи по този начин при тези професии и услуги, които изискват предлагането на реален физически продукт, който трябва да се произведе по нормалния начин, а не с копи/пейст.
Тази огромна печалба може да се получи само и единствено в сферата на интелектуалната собственост, и никъде другаде!!!!
Накрая да обобщя накратко:
Няма нищо нелегално в "пиратското копие". То е толкова легално, колкото е и легално копието, което се предлага като "оригинално копие" в търговската мрежа. А за тези, които реват, че са ощетени по някакъв начин ще кажа, че те са възвърнали инвестициите си и са получили печалба в пъти по-голяма от реалната, така че това пиратско копие не взима нещо, което е било тяхно, и те са го притежавали по-рано.
Така че не се притеснявайте, че ще ощетите някой, като си свалите от торент тракерите филми или музика. Тези производители отдавна са си получили компенсацията, и то в пъти повече!!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 20:53

133 jojo | 15.02.201121:22

Яворчо,виждам,че тука доста си драскал под различни никове и профили.Стига си се правил на ощипана Госпожичка.Статията е написана много ИСКРЕННО и Грамотно.Това,че на теб не ти изняса истината си е твой проблем.БРАВО НА АВТОРА,БРАВО...ПОКЛОН...ХУБАВО Е ДА ИМА ТАКИВА БУДНИ БЪЛГАРИ В ТАЗИ СКАПАНА СТРАНА ОСЕЯНА С ПРЕДАТЕЛИ И БОКЛУЦИ КОИТО ЗА СТОТИНКИ И МАЙКИТЕ СИ ЩЕ ПРОДАДАТ.НЕ ЗАБРАВЯТЕ,ЧЕ ЛЕВСКИ НА ВРЕМЕТО ТРЪГНА ДА ПРАВИ ЕДНО ДОБРО ДЕЛО ЗА СТРАНАТА СИ,НО ПАК ОТ СВОИ СЪНАРОДНИЦИ ''ГЯУРИ'' ПРЕДАТЕЛИ БЕШЕ ПРЕДАДЕН....НО ТАКА Е В НАШАТА МИЗЕРНА СТРАНА,КОЙТО ИСКА ДА КАЖЕ ИСТИНАТА И СПРАВЕДЛИВОСТА ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА,ВЕДНАГА БИВА МАЧКАН ОТ ОСТАНАЛИТЕ ДУШЕВНИ И ФИЗИЧЕСКИ ПРОСТИТУТКИ,ЗА КОИТО ЕДНО ПРАВИЛО В ЖИВОТА ВАЖИ,А ИМЕННО :
ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА
СКАПАНА ДЪРЖАВА,СКАПАНИ ХОРА,ПРЕДАТЕЛИ И ГЪЗОМИИНИЦИ
ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНАТА РАЗМЯНА НА ИНФОРМАЦИЯ И ДА ГО ДУХАТ ПРЕДАТЕЛИТЕ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 18:01

132 Dobromir Stilianov | 15.02.201118:06

Наистина тази статия уби част от душата ми, не знам как е възможно толкова малоумен текст да бъде написан, та и публикуван.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.02.2011, 17:58

131 Ventsislav Grigorov | 15.02.201118:02

Е нЕма по тъпа статия от тая!!! Не те знам кой си и какъв си, ама по твойта логика щом къщата ти има врата и е свързана с останалия свят значи аз мога да вляза и да си взема каквото ми харесва. Това, че вратата не ти върши работа ми вземи и си я смени или по добре направо я зазидай! Ти като си купиш, кола НЕ можеш да я споделиш нали... НЕ можеш щото няма копи пейст ей за туй!!! Еййй значи.......
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 17:48

130 Kalin Temelkov | 15.02.201117:57

Стоянчо, ако ти си производител на картофи и ги продаваш на пазара и хората минават да ги снимат не те ощетяват и не е пиратство защото не могат да ги изядат от снимката. Но ако картофите можеха да се ядат от снимката тогава щеше да си много набутан защото ти си положил труд да ги произведеш, а хората само си ги снимат и консумират без да ти плащат.

Хората, които пишат въпросният софтуер полагат труд и очакват адекватно възнаграждение за това. Ако ти само копираш инсталацията на софтуера без да го инсталираш не правиш нищо лошо, но при положение, че инсталираш въпросният софтуер на компютъра и го ползваш без да си го купил е същото като да ти откраднат и изядат картофите за които си се трудил.
   

оценка

+0 -0