Заровете труповете! | webcafe.bg
Webcafe

Заровете труповете!

Дона Делова
14.06.2013, 12:33 (обновена 17.06.2013, 08:06)
изложба, човешко тяло

Снимка: © В. Сега

Кадри от една изложба

Най-накрая доживях да се съглася с позицията на Българската православна църква. Не знам дали това говори лошо за мен, лошо за нея или лошо за нещата, които се случват. Вероятно от всичко по малко.

Поводът е изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" (популярна вкъщи като "Мършата"). Не, не съм я посещавала. Няма да заведа и детето си. Достатъчно ми беше да видя щедро показваните в медиите снимки, за да ги сънувам.

А медийна порнография не съм сънувала откак Милена Милотинова показа в ефир онази глава. Там също беше много образователно и поучително - ако някой ден ми се наложи да отрежа главата на руски войник, вече ще знам как точно да го направя.

Нали това е основният аргумент на защитниците на изложбата - че била образователна. Вероятно са прави - разполовено тяло, държащо в едната ръка черния си дроб, а в другата червата си е задължителна част от образованието на всяко дете над 5 години (а за тези под 5 - дори безплатно). Нещо като обложка на албум на Iron Maiden, но наживо, пардон - намъртво.

Само че този път и слабостта ми към Maiden, и слабостта ми към черния хумор мълчат втрещено.
Организаторите стигат и по-далеч - правят аналогии с Леонардо да Винчи. Дребна подробност е, че по времето на Леонардо не е имало нито макети, нито компютърни модели, които да му свършат работа. И доколкото ми е известно, той не е провесвал изкормените трупове пред ателието си, за да образова народа.

Сигурно съм безкрайно задръстена, но наистина не разбирам - каква тръпка се събужда в сърцето, когато гледаш транжирани тела? Не е жажда за знание, със сигурност. Ако експонатите бяха свръхреалистично изработени макети, дали щяха да се радват на такава популярност? Не вярвам.

На всичкото отгоре фактът, че дареният "материал" е китайски, оставя в устата ми гадно-лепкавия вкус на д-р Менгеле. И дори нелепо сините (кой знае защо) ириси не успяват да го променят. Не знам каква точно е историята на тези тела, чии са, от кого са дарени, доброволно ли са завещани или Китай е решил просто да си поразчисти мазето - тези правно-етични въпроси остават без отговор.

Но е изключително перверзно, че хората са сведени точно до "материал". Хора, които са дишали, обичали, плакали, носили живот в себе си са изложени като в щанд на месарница - джоланчета, агнешки комплект, език, мозък и каквото там още ви хрумне. Храна не за тялото, а за душата.

Къде отиде душата всъщност? Наистина ли това сме ние - просто няколко грижливо аранжирани съсухрени мръвки? Аз не съм. Нито хората, които познавам. Нито тези, които не познавам.

Не съм религиозна и не се наемам да заклеймя изложбата като "безбожна". Но със сигурност мога да твърдя, че е античовешка. И антицивилизационна. Тя е логичният резултат на системно налаган упадък, водещ до края на света такъв, какъвто го познаваме.

Краят на културата, на изкуството, на съзиданието, на всички продукти на човешкия ум, дух и творческа искра. Когато вместо да създаваме, започнем да разчленяваме, нещата не вървят на добре.

Всъщност, изложбата се вписва чудесно в новата "култура" на воайорството. По същество тя не е кой знае колко по-различна от риалити форматите. И обслужва същата потребност да надзърташ в чуждите животи (или смърти), старателно избягвайки възможността да надзърнеш в своя и в себе си. Не искам да съм лош пророк, но очаквам до пет или максимум десет години риалити формат, в който хора да умират в ефир. Дано да не съм права.

В средата на социално-медийната порнография воайорството е начин на живот. То поражда необходимост от все по-силни дразнители и стимули, но къде е границата и има ли я изобщо, никой не може да каже.

Купищата шокираща информация, които ни заливат ежедневно карат сетивата ни да загрубеят като гениталии на порноактьори. И да искаме още и още от същото - катастрофи, криминални хроники, политически скандали, разчленени трупове, образователни изложби. В тази среда ние наблюдаваме и сме наблюдавани, свеждащи и сведени до "материал" - купчини плът, прецизно надписани, етикетирани и подредени в чекмеджета.

В тази среда ние държим да сме свръхинформирани и се гордеем с това като с някакво интелектуално постижение, забравяйки, че интелектът е нещо повече от функция на един нарязан на филии мозък.

В тази среда наричаме гаврата с човешки тела (човешки тела, да, не "материал") полезна и образователна. Полезна и образователна за кого? Не и за мен и моето семейство, благодаря. Някои неща просто трябва да бъдат оставени да почиват в мир. Ако искаме поне нещо човешко да ни остане.

Oще: бпц  душа  живот  изложба  тяло  човек 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.06.2011, 14:32

19 nell | 17.06.201310:42

Удивително безпричинно злобна "статия", имайки предвид, че аффторката дори не е посетила изложбата... За какво воайорство, за какви пет лева става дума? Бях сравнително малка, когато показаха по телевизията отрязването на онази глава. (Честно казано, дори не бих направила сравнение с подобна изложба, но понеже писателницата вече го е направила, мога да го коментирам.) Та, онези кадри тогава, нито са ми разбили морала и ценностите, нито са ме направили по-лош човек. В онзи момент просто осъзнах, че има места по света, където хора режат глави на други хора НАИСТИНА. И това се случва В РЕАЛНОСТТА. Тази изложба също показва РЕАЛНОСТТА. Може би е добре да дойде момент, в който да осъзнаем, че тялото ни е просто тяло, т.е. материално, тленно и важно, но не и гнусно. И който го смята за отвратително, просто не е длъжен да посещава подобни мероприятия.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 16.06.2013, 18:08

18 Yavor Yosifov | 16.06.201318:21

Преди да давате "компетентно мнение" за едно нещо, е добре да се запознаете с него! Това не е арт-инсталация на извратен скукптур, а научно-образователна изложба, от която всеки може да научи нещо или много ново за свето тяло. Ако говорите с някой от организаторите (които в Белград бяха супер любезни и с удоволстие отговарят на всякакви въпроси) ще разберете колко усилия и технологии са инвестирани и резултатите са наистина уникални.
Препоръчвам го на всеки, който се чувства дорасъл да отиде и да види от какво се крие под кожата ни.
Да, неподходящо място е, на което да заведете детето си преди макдоналдс, но и идеята е друга...

Та, посетете, вижте със собствените си очи и после пишете "мнение"
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 16.06.2013, 08:16

17 Plamen Sivov | 16.06.201308:17

Още по темата: http://orthomatic.net/?p=1232
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2013, 22:22

16 Посейдон | 15.06.201322:44

Съгласен с авторката и с Борис-мястото на тези трупове (те са вече "препарати") е в анатомичните зали и основен обект на обучение са бъдещите мед- сестри и лекари.
Художниците също имат такова обучение, но едва ли е нужно да се занимават в днешно време с нещо друго, освен макети и скици.

Какво може да научи обикновеният човек - нещо в повече, което ще му е нужно за работата му или ще му достави естетическа наслада?

Ако е последното, то такъв индивид е за психиатрия. Пътека ще му се намери.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 15.06.2011, 09:28

15 Theodora | 15.06.201321:23

Толкова много думи, за изложба, която дори ме си посетила :) Какво лошо има? Който се интересува отива, който не си намира друго занимание.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 13:11

14 Бай Пешо Танкиста | 15.06.201314:58

Надали авторката е фен на Iron Maiden, защото обложките на албумите им нямат кой знае колко общо с експонатите от изложбата. А относно мнението и изразено в текста, мога да кажа че не сме в страна в която носим фередже или пионерска връзка. Т.е всеки има избор да прави каквото смята за добре, стига да не вреди на 3-ти лица!! Аз примерно изгарях от нетърпение да посетя изложбата и мисля, че няма да е лошо повече хора да я посетят и да научат от непосредствена близост много за нашите домове на съзнанието-т.е телата ни. Все пак живеем в 21 век, а някои хора не знаят дори колко фантастично здрави и издръжливи са телата ни. Поради тоталното невежество ширещо се навред по света и у нас, сме развили страх и към самите себе си. Да не се разболеем, да не осакатеем, да не умрем ?!?! Все пак авторката не е задължена да посети изложбата, и в този смисъл не искам да ме задължава с отрицателното си мнение за да не отида и аз!!!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.04.2013, 09:59

13 безжична | 15.06.201309:12

Изложба?!? То това си го има във всяка морга. Защо просто не ги отворят моргите, ей така, с образователна цел...ше турят някое по-джиджано надписче, курдисват труповете...пардон...творбите на изкуството по...така и готово. Хем ще изкарат някой лев медиците Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

12 Frida | 15.06.201307:47

вероятно става въпрос за същата изложба преди 3-4 години посетена от мен в Хайфа. чуството е неприятно, но познанието по принцип е нещо неприятно.
това е нашата база, нашите устои -нашите вени, по които тече кръвта ни, нашият мозък, раждащ какво ли не, нашите дробове-вдишващи и издишващи какво? нашето сърце - обичащо и мразещо за какво - това е материята и въпросите на света. ако някой ги приема само като парче тленност - моля, не посещавайте изложенето или го напуснете - сигурно в ЦУМ това е възможно, в Хайфа - не беше, дори и да ти стане лошо. предупреждаваха да възприемаш видяното с разума, а не с несъзнателното, за което има други изложби и друго изкуство. пък и
не всяка изложба е изкуство, дори и да има претенции за такова.
а що се отнася до обезглавяването на руския войник в праймтайма и порнографията в останалото време това си е чиста проба лицемерие.
то няма нищо общо с познанието на материалното човешко тяло, а с познанието за човешките злини, за които няма прайм тайм
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

11 Konstantin | 15.06.201301:39

"Информацията за Китай" е от ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ИЗЛОЖБАТА!
Най-после нещо честно написано!
Не разбирате ли, че неусетно ставаме изроди!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

10 Harry | 14.06.201321:21

ДА! за автора.
Тя се учудва какви са тези хора у които разрязани трупове предизвикват естески или други трепети?
Да, има такива хора, те са сред нас и ще се учудиш колко са много, само че се прикриват умело. Е, понеже шило вторба не стои, понякога избива в такива "Изложби с познавателна цел". Може би в метрото някой приятно изглеждащ те гледа и не предполагаш че те вижда изкормена и разфасована.
Това са дегенератите, Г. Климов ги изследвал цял живот и написал няколко книги, горещо ви ги препоръчвам, след като ги прочетете и осмислите, ще гледате света с други очи и ще си дадете отговор на много въпроси, на които никоя академия и университет не дават отговор, ще разберете защо от книгите.
Приятно четене:

http://bookz.ru/authors/klimov-grigorii.html
   

оценка

+2 -3