Равенство и братство без свобода | webcafe.bg
Webcafe

Равенство и братство без свобода

Webcafe.bg, по Les Echos
08.01.2014, 18:29 (обновена 12.01.2014, 11:47)
Париж

Животът със страх от промени е равенство и братство без свобода

4G оферта? Опасно е! Bitcoin? Внимание! Жребий за световно първенство? Това е клопка!

Това е историята на една странна държава, блгословена от боговете с прекрасна природа и дълга и богата история. Макар и да е пълна с талантливи хора и световни фактори в икономиката, всичко в нея в момента е под сянката на притеснението и мрачните мисли. Добре дошли във Франция!

Предвестниците на Страшния съд, упадъка и обедняването прекараха последната година в обиколки на френските градове и села, като попътно даваха пространни телевизионни интервюта, публикуваха статии в пресата и обикаляха коридорите на министерства и партийни централи.

Преди 30 години един журналист започва новинарската емисия по най-влиятелния ТВ канал в държавата с думите: „Франция се страхува. Това е усещане, с което вече се борим". Тази битка явно е загубена за вечни времена - галските предци на днешните французи живеели в постоянен ужас от мисълта, че небето може да им падне върху главите (този страх е обилно пародиран в комиксите за Астерикс - б.р.).

Топката е кръгла, играе се 90 минути, имаме своите шансове...

На футболните фенове им изглеждаше, че имат защо да очакват 2014 г. с нетърпение. Сякаш Божията ръка се намеси в жребия за световното в Бразилия и постави Франция в една група с ужким непретенциозните Хондурас, Еквадор и Швейцария. Прекалено е хубаво, за да бъде истина, веднага казаха в Париж!

Бившият национал (и световен шампион от 1998 г.) Бишенте Лизеразу веднага започна да бие камбаната за това на какви неща е способен швейцарският национален тим.

Не че „петлите" не са си патили от високомерие, де - помним какво им причини Сенегал на световното в Япония и Корея. И все пак, отбор с претенции не би следвало да тръгва за мондиал с такова ниско самочувствие.

Прогрес? За какво ни е?

Един телеком на име Free направи нещо дръзко - свали цената на Интернет достъпа, телефонните разговори и 3G, без това да се превърне в пазарно самоубийство. След това компанията пусна мобилна услуга от четвърто поколение - при това, по-рано от очакваното.

Двама министри от правителството веднага излязоха с общо съобщение до медиите, в което нарекоха хода „рискован". Вкарването на 4G беше точно това, от което се нуждаеше задръстената от древни правила и регулации Франция, но явно в Париж вече не могат да усещат иновациите.

Според членовете на кабинета от Социалистическата партия на Франсоа Оланд, „съмнителната" оферта „влошава обслужването" и ще доведе до „загуба на работни места". Иначе казано, ако сте предприемач и имате склонност към поемането на рискове в името на успеха, заобикаляйте тази държава.

Реален страх от виртуални пари

Франция, с цялата си монетарна тежест, се страхува и от Bitcoin. Затова и се появи доклад, посветен на „опасностите от развитието на виртуални валути". Ако трябва да бъдем честни, това притеснение не е ново. В Европейската централна банка не спят спокойно от преди Bitcoin да се появи. Освен това, има защо човек да се притеснява от непроследимата и негарантирана онлайн валута - тя изглежда като идеално средство за пране на пари.

В същото време, появата на подобни разплащателни средства изглежда съвсем нормално в нашия свят на технологиите, който постепенно се отскубва от влиянието на държавата. Освен това, централните банки на САЩ, Япония и Великобритания безсрамно печатаха неограничени количества пари, за да купуват с тях държавни облигации. Това е не по-малко проблематично от Bitcoin, а освен това и историята помни до какво води това поведение на държавите.

Не само спортът, бизнесът и парите

Съвсем наистина французите изпитват панически страх от генно модифицирани организми, вълни, високоволтови кабели, онлайн курсове, вятъра и други. Най-голям е страхът от съперничество - пролича си, когато министърът на образованието Винсент Пейон заяви, че разграничава ценности като „парите, съперничеството и егоизма" от „знанието, предаността и солидарността".

„Конкорд", самолет, който комбинира технология и естетика за сметка на икономическа издържаност и, за съжаление, издържливост, беше една от малкото искри на национална гордост. Другите иновации - тези, появили се в резултат на конкуренцията между предприемачи, учени или компании, са съмнителни.

В тази държава често има голяма разлика между индивида и групата, между относителното спокойствие на нечия съдба и безпорядъка в държавата. Две трети от населението са песимисти за родината си, докато останалата една трета е загрижена за собствените си неволи.

В книгата „Фабриката за недоверие" на Ян Алган ясно са идентифицирани корените на този непрестанен френски страх: С институции, базирани на статут и йерархия, Франция е загубила увереността си. За да я възвърне е нужно нещо повече от редовно предписваните образователни и социални реформи.

В същото време, правителството се страхува от промените. Макар думата „свобода" да е първа в държавния девиз на Франция, изглежда, че страхът е победил и наследниците на непокорните гали са забравили какво точно означава да си истински свободен.

Oще: иновации  социалисти  страхове  франсоа оланд  франция  футбол 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

1 Citizen X | 14.01.201411:53

Тинтири-минтири! Задъхват се, щот немат нарастващо производство и вече внасят суровини, ама не на суб-Сахелна себестойност. Пък и държавите, от които купуват са им прека конкуренция на световните пазари. Просто тартюфите не научиха кой знае колко от цялата тая последна криза, сакат си го кретат кат едно време, мадам сосял, га немаше киа и замзун, кога тараляс пеугеот звучеше гордо. Въобще, защо никой не казва, че стандарта на Зап. Европа през посл. двайсе годин бе нереален и незаслужен?!? не разбирам
   

оценка

+0 -0