Голфът може да намали италианския дълг | webcafe.bg
Webcafe

Голф-икономика - спасението за Италия?

Webcafe.bg , По Bloomberg.com
02.08.2010, 16:34 (обновена 02.08.2010, 16:48)
Голф

Снимка: © Getty Images

Според доклад на KPMG Италия не е страна, която 61-те милиона голфъри по света свързват с тази игра, но това би могло да се промени

Голфът е пътят към фискалното спасение. Така смята бизнесменът Леонардо Калтаджироне, изследвал плановете на Италия да ограничи 21.1 млрд. евро ($27.6 млрд.) от разходите си, за да свали бюджетния си дефицит под 3 процента от БВП до 2012 г.

"Винаги гледайте с 10 години перспектива," казва Калтаджироне, шеф на компанията за строителство и недвижими имоти Gruppo Leonardo Caltagirone в Рим. "Винаги инвестирайте в бъдещето, не в настоящето."

Отпивайки ледена напитка на слънчевата си тераса с изглед към римския форум, 63-годишният магнат на недвижими имоти сочи на северозапад, отвъд Капитолийския хълм, към полето от 130 хектара, където легионите на древния Рим са лагерували, преди да влязат като победители в града.

Едно от най-големите голф игрища в света

"Terre dei Consoli е огромна инвестиция," казва Калтаджироне за сумата от 200 млн. евро, които  е похарчил за строителството на градския голф-курорт с 27 дупки насред двегодишната рецесия,  обременила Италия с дългове на обща стойност 1.52 трилиона евро в края на 2009 г., според Евростат. "Това ще бъде едно от най-големите голф-игрища в света."

Разпростиращо се на огромните 2350 метра, изминаваното стандартно със 72 удара шампионско голф-игрище с 18 дупки Terre dei Consoli, проектирано от главния архитект Робърт Трент Джоунс младши представлява това, което голфърите наричат "дълго". От KPMG International смятат, че това също така е и доста рисково икономическо начинание.

Италия има само 92 000 голфъри на собствен терен, сравнени с 387 000 във Франция, почти 2 милиона във Великобритания и над 37 милиона в САЩ, според анализ от 2010 г. на KPMG за европейския пазар на голф-имоти. Вероятно по-проблемно за Terre dei Consoli е заключението в доклада на KPMG, че Италия не е страна, която 61-те милиона голфъри по света свързват с тази игра.

Голфът - социално събитие за италианците

Лука Валерио отхвърля с пренебрежение песимистичните цифри. Той е 64-годишният президент на курорта Golf Parco di Roma и консултант по голф-индустрията на италианския премиер Силвио Берлускони. "Голфът е социално събитие за италианците," коментира Валерио на залез слънце пред кампари с тоник в клубната зала на Parco di Roma. "Необходимо е да го превърнем в спорт, както и да разбираме, че бъдещето на голфа е обвързано с недвижимите имоти."

Според Валерио по-малко от 70 са италианските голф-игрища, които доближават нивото на шампионат, интересуващи международните туристи с цел голф, купувачите на имоти, корпоративните спонсори и професионалните турнири. "Италия някога беше най-голямата туристическа дестинация в света," тъжно отбелязва Валерио. "Нови игрища като Terre dei Consoli ще ни помогнат да си върнем тази титла."

Първото голф-игрище на Италия - Acquasanta, е било изградено южно от Рим през 1903 г. То е спокойно 5800-метрово игрище, разположено по Виа Апия, и не е било проектирано от спекуланти с недвижимости, заобикалящи игрищата с ваканционни и почивни имоти.

Лоша репутация

"Италианските предприемачи нямат добра репутация", казва директорът по оперативната дейност на фирмата на Калтаджироне - Едоардо Калтаджироне, 34-годишният ръководител на компанията, който отговаря за реализацията на Terre dei Consoli до 2012 г.

Но ние не сме "палацинари", добавя Калтаджироне с хандикап 16, като използва думата, с която италианците описват търсещите бърза печалба купувачи на имоти в страната. "Голфът има потенциала да бъде най-бързо развиващият се спорт в Италия. Имаме подходящото време и добра храна - всичко необходимо, за да привлечем голфъри. С изключение на отлични игрища."

Освен това налице е отработен и добре смазан механизъм за одобрението на огромните количества официални разрешителни, необходими за изграждането им в страна, известна с болезнената си бюрокрация.

"Правителството си е поставило за цел да ускори работата на чиновниците, които задвижват строежа на голф-игрища," казва в интервю италианският министър на спорта Роко Крими. "Голфът със сигурност ще привлече туристи и ще спомогне за намаляване на безработицата."

Авангардният опит

Калтаджироне твърди, че Terre dei Consoli е авангарден опит за развиване на италианския трудов пазар и голфъри. Разположен на около 40 километра разстояние от Рим, проектът предвижда шест центъра с по 500 вили, хотел със 120 стаи и специална луксозна голф-ложа, която може да побере до 60 гости. Цените на домовете варират от 240 000 евро до 500 000 евро и са ориентирани основно към италианските купувачи на домове и северноевропейците, търсещи топло зимно голф убежище.

И все пак докладът на KPMG предупреждава, че стоте слънчеви испански голф-игрища "в момента изпитват негативните ефекти на свръхпредлагането на пазара." Същевременно мекият климат на 15-километровата ивица край турския полуостров Анталия е провокирал строежа на 17 голф-игрища, целящи да примамят европейците. Дори с нарастващия дълг от 273 млрд. евро на Гърция, предприемачите там изграждат 14 шампионски голф-игрища.

Калтаджироне казва, че недостигът в Италия на голф-игрища, които струват минимум 1.5 млн. евро годишно като такси за поддръжка, му позволява да изгради начисто голф-икономика, балансирана върху мащабни проекти.

"Италия е странна страна," обобщава Калтаджироне. "Имаме области на същинско величие и области на голямо безумие. За мен е нещо прекрасно да строя голф игрища и да възраждам икономиката."

Що се отнася до твърденията на Крими за ускоряването на темповете на работа на бюрокрацията, докладът на KPMG казва, че властите са затегнали ограниченията за строителство. Министърът на спорта обещава, че това ще се промени. "Италианската голф-индустрия трябва да се движи с по-бързи темпове, да изгражда повече игрища," заявява Крими. "Колкото повече, толкова по-добре."

Oще: бъдеще  бюджетен дефицит  голф  инвестиции  италия  разходи  рецесия  спасение 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.