Отсъстващата българска опозиция | webcafe.bg
Webcafe

Отсъстващата българска опозиция

Татяна Ваксберг, DW
04.03.2013, 07:30 (обновена 04.03.2013, 10:38)
парламент

Единствената опозиция, която ГЕРБ има в момента, е тази на левицата в лицето на БСП

В България се търси и опозиция, а не само правителство. Въпросът може и да не изглежда на дневен ред, но всъщност отдавна е в него.

Единствената опозиция, която ГЕРБ има в момента, е тази на левицата в лицето на БСП. Десница или поне група, която да се определя като такава, няма. Тази, която съществуваше, сама се асимилира с ГЕРБ, без при това да бъде принудена да го прави.

Рекордът принадлежи на СДС от Раковска 134 - партия, която жертва собствените си депутати и разпознаваеми лица, за да опази партньорството с ГЕРБ. Но това беше едва в края на този мандат. Преди това СДС системно пропускаше да реагира на драматичните посегателства на Борисов към разделението на властите, собственическия тон и комичната липса на последователност по какъвто и да било въпрос. Единственото бъдеще на СДС оттук нататък е заедно с ГЕРБ или с по-големите му отломки - независимо дали това ще е скрита или явна коалиция.

Вторият рекордьор по асимилиране с ГЕРБ

ДСБ близо четири години подкрепяше кабинета на Борисов, включително и в най-незащитимите ситуации. Нищо не каза, когато премиерът обясняваше, че главният прокурор и вътрешният министър „му носят папки" срещу неработещите министри; премълча съобщението на Борисов, че няма нищо лошо министрите да се подслушват, подмина десетките случаи, в които изпълнителната власт се разпореждаше с приемането на закони или контролирането на магистрати, и дори гласува доверие на кабинета, след като се оказа, че премиерът закриля от закона свой приятел-бизмесмен. Едва когато правителството падна, ДСБ забеляза, че е недопустимо премиерът „да се разпорежда с депутатите, сякаш те са стотинки в джоба му". Ами че този премиер четири години правеше това, той не си е изтървал случайно нервите миналия четвъртък.

Кривото огледало на Синята коалиция

В парламента има още една политическа сила, която се определя като дясна или по-точно като „дясно-консервативна" в устава си. Това е РЗС, на която социолозите предричат под един процент, освен ако формацията не влезе в предизборна коалиция. РЗС е своеобразното криво огледало на Синята коалиция - вместо да подкрепя открито ГЕРБ, тя през цялото време твърди, че го атакува и постоянно постига обратния резултат.

Издишащата "Атака"

За друга опозиционна партия се смята националистическата „Атака", която също няма шансове да влезе сама в следващия парламент. Всъщност, въпросът е не какво ще стане с издишащата „Атака", а коя националистическа формация ще заеме мястото й.

Много анализатори твърдят, че за създаването на такава партия няма време до изборите, но този аргумент не е докрай верен. „Атака" беше създадена в края на април 2005 г., без този незначителен за времето си факт да е отразен в популярните медии. Два месеца по-късно, на 25 юни 2005 г. „Атака" стана третата парламентарна сила, след като получи близо 300 хиляди гласа. Оттогава формацията само губи подкрепа, но безпризорните гласове на симпатизантите й надали ще си останат вкъщи в деня на предстоящите избори.

Левият коридор

На този фон опозиционните усилия на социалистите изглеждат по-внушителни, отколкото реално са. Но БСП просто живя без конкуренция в опозиционния коридор. Четири години партията подържаше свои говорители по определени политически теми и реагираше на част от безобразията на ГЕРБ. На част от тях, но все пак реагираше. Лява опозиция на ГЕРБ никога не се е налагало да се търси, за разлика от дясната, която сама, без принуда и без нужда, се отказа от тази роля.

DW.de

Oще: атака  бсп  герб  дпс  дсб  народно събрание  опозиция  парламент  партии  рзс  сдс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2013, 17:35

3 Slavi Slavov | 06.03.201318:08

Всеки мислещ българин знае, че БСП беше планирала, и успя , да си създаде имитация на дясна опозиция, която безопасно да я сменя във власта през 4 години, когато хората, отвратени от кражбите й, я изхвърлят от така любимата и власт. Започна със създаването на етническата ДСП, която след създаването си се обяви за анти-БСП, консолидира 800,000 електорат, коалира се със СДС, и кгато дойде времето за сваляне на Прсвитлството на СДС, му "би шута", по нареждане на БСП. Надявам се никой не е забравил измислената Македонска афера на Бриго Аспарухов и Боянските ливади на Желев. От тогава ДСП е с БСП, заедно в кражбите и власта (АЕЦ "Белене", Цанков камак, заменки, Кремиковци и мн.др. След това докараха Царя, след него Б Борисов (четете "Проектът Б. Борисов от Григор Лилов) с ГЕРБ. Последния задмина всички, дори стана член на ЕНП. Няма да се спирам на смешните тиради на Борисов за антикомунистическата му същност. Който е разумен разбира за какво става дума.

През цялото това време на дирижирания ни псевдопреход от соц. към демокрация, БСП-медиите саатанизираха (и продължават) десните и И. Костов, че крали и разпродали България, като се знае, че най-големите кражби са дело на БСП. Всички днешни български капиталисти са от БСП. Това разобличава БСП че не е лява партия, за каквато се представя от как е създадена.

Е как да има друга опозиция освен БСП.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

2 Зеленото човече | 05.03.201311:09

В България отдавна няма опозиция... Всички си делкат печалбите – едни повече, едни по-малко. Почти всяка сутрин гледам Яни Янев и денят ми започва със смях. Вече да си политическа проститутка се е превърнало в призвания за някои хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

1 niemen | 04.03.201311:28

Както винаги, ДВ и Танчето не са в час. Без да съм авгур мога да предвидя, че Болен не само ще влезе в новия парламент, но и че ще направи това с повече гласове от последните избори. Защо ли? Защото броят на лумпените и гладните в тази държава е нараснал видимо през последните 4 години.
   

оценка

+2 -0