Хиляди напускат Токио, подплашени от слухове за носеща се към столицата радиация | webcafe.bg
Webcafe

Великото преселение

Webcafe.bg , По Telegraph
17.03.2011, 15:04 (обновена 18.03.2011, 17:03)
Японци

Японците напускат столицата, която придобива призрачен вид...

Японците напускат столицата, която придобива призрачен вид. Докато качва трите си малки деца на скоростния влак, заминаващ от японската столица, Хитоми Накаяма няма съмнения, че е настъпил моментът да напуснат Токио. "Евакуираме се от града", казва тя. "Отиваме в Хирошима, тъй като там ще бъде много по-безопасно."

Тя и 40-годишният й съпруг Тоши са опаковали огромен куфар с дрехи за дъщерите им - 7-годишната Кати, 2-годишната Карън и едногодишната Ноа. И нямат намерение да се връщат в Токио - поне в следващите 10 дни.

"Правителството крие това, което наистина се е случило", казва сърдито Накаяма. "Днес е ветровито - и ако вятърът е в южна посока, радиоактивните частици ще достигнат Токио. Трябва да се махнем оттук. Всичките ми приятели също са притеснени - и много от тях също напускат града."

Докато тя изрича тези думи, около нея има цял поток от жени, стискащи в ръце малките си деца и големи чанти. "Ние сме възрастни - и може би за нас не би имало проблем, но за децата последиците от атомното замърсяване ще бъдат ужасни", обобщава Накаяма.

Японците са в паника, опасяват се от "нов Чернобил"

На летището "Нарита" опашката за заминаване се вие на около 200 м дължина, като хората се редят по трима. 31-годишната Нацуко Чонг, която си е резервирала полет за Токио, държи седеммесечния си син Рей, придържайки здраво маска върху лицето му. "Не искам той да се разболее", казва тя. "Той може да получи инфекция от атомната експлозия - и ние да не разберем в продължение на години. Просто искам да го изведа оттук."

Наблизо под одеяло на студения под от порцеланови плочки се е свила Саша Ли, 21-годишна студентка от Китай. Тя споделя: "Чух съобщения, че радиоактивен дъжд ще достигне Токио до 10 часа, така че дойдох директно тук. Но сега се притеснявам, защото си оставих йода у дома - а до полета ми остават не по-малко от 18 часа. Надявам се да съм в безопасност тук."

Докато Ли чака полета си до Шанхай, тя нервно поглежда телефона си, следейки информацията за посоката на вятъра и проверявайки нивата на радиация в Токио. Само допреди няколко дни тя никога не е чувала за микросиверти.

Повечето чужденци също заминават, спокойни са само англичаните

21-годишният британски студент Алекс Глоувър, който за една година е бил в Токио, е по-малко паникьосан, докато заминава за Манила на отдавна планирано ръгби-пътешествие. Според него родителите му в Лондон "малко се страхуват", но ако не е било планираното пътешествие, той би останал в града. "Чух, че е експлодирал реактор и че има радиация, но не знам подробности", уточнява той. "Някои от японците, с които живеехме в едно общежитие тук, се връщат в родните си градове."

Като цяло спокойното отношение на Глоувър отразява цялостното ниско ниво на паника сред британската общност. Докато представители на консулствата на други страни, носещи превръзки на ръката със знамената на страни като Франция, Германия, Холандия, Мексико и Австралия, са заети да успокояват заминаващите си сънародници, британците почти нямат проблеми.

Щефан Хубер, ръководител на делегацията на Европейския съюз в Япония, заяви, че британците изглежда демонстрират обичайното си въздържание от емоционални прояви. Доста по-различно реагира немската общност в Токио, която по думите на Хубер вече е започнала "същинско преселение", като в него са включени и семействата на мениджъри от Bosch, BMW и Daimler.

Алберто Закерони - италианецът, който е треньор на испанския футболен отбор, заедно с целия си екип е отлетял обратно в Италия. Австрия пък обяви, че мести посолството си от Токио в разположения в западната част на страната град Осака.

Банкерите плащат баснословни суми за превоз до съседни страни

Сред бързащите да напуснат Токио са чуждестранните банкери, някои от които заминават с частни самолети. Операторите на такива полети са затрупани със заявки за луксозни "спасителни" полети до Хонконг, Сингапур и Сеул. "Вчера поискаха от мен да откарам 14 души от Токио до Хонконг", разказва Джаки У, притежател на Hong Kong Jet. "И въобще не се вълнуваха каква ще е цената." Пътешествието им е струвало над $160 000.

Запитан кой бяга от Токио, един европейски инвестиционен банкер отвръща: "Че кой не го прави? Всеки се опитва да се измъкне. Вие не бихте ли го сторили?"

Майк Уолш, изпълнителен директор на частната чартърна компания Asia Jet, наемаща самолети за до 300 пътници, споделя: "Тази сутрин се занимаваме с над 1000 души, които желаят да се евакуират от Токио."

С набирането на темпо на преселението части от японската столица потъват в зловеща тишина. И един от най-големите и най-гъсто населени градове в света заприличва на черупка - съвсем различна от обичайната му виталност. В централата на Sony в квартала Шинагава например в момента работят само 120 от обичайните 6000 служители.

Пуснат от френското посолство слух плъзва чрез социалните мрежи

Голяма част от нервните реакции на жителите се усещат в самото Токио - а тласъкът за хиляди японци да напуснат града може да бъде проследен до съобщение на сайта на френското посолство, според което "радиоактивен вятър" се насочва към метрополиса след експлозиите в атомната централа във Фукушима.

Изявлението масово се цитира от хората, бързащи към гарите и летищата.

Японският червен кръст и Световната здравна организация са се опитали да опровергаят "радиоактивния вятър", но уверенията им по никакъв начин не могат да се сравняват с възможностите за предизвикване на паника, с които разполагат социални мрежи като Facebook и Twitter.

Силно преувеличени съобщения за нивото на радиация, измерена в микросиверти, също така се разпространяват като пожар чрез мобилни телефони, заразявайки 12-милионното население на града като вирус. Всеки нов слух се понася по телефоните в кафенетата и суши-ресторантите, където клиентите вече обсъждат единствено начина на функциониране на атомните реактори.

Oще: евакуация  радиация  токио  япония 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.